<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?

Milyen választási lehetőségeink vannak?

A lakossági állampapírok között három olyan van, amely most kedvező, magas kamatozása miatt. Ha forintban gondolkodunk, akkor a három értékpapír megtérülése, azaz hozama a következő tényezőktől függ:

 • A MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz) megtérülése nem függ semmitől, hiszen kamatozása fix (öt év után 27,35 százalékot fizet, éves szinten ez 4,95 százalék).
 • A PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) megtérülése a forint éves átlagos inflációs rátáján nyugszik.
 • A PEMÁP (Prémium Euró Magyar Állampapír) hozama két tényezőtől is függ, az Eurózóna átlagos inflációjától és a forintárfolyamtól.

Logikus, hogy emelkedő hazai infláció esetén a PMÁP, gyengülő forint és növekvő euróinfláció mellett pedig a PEMÁP hozama növekszik. Így egyre versenyképesebbek lesznek a MÁP Plusszal. A következő hét kérdést érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt.

1. A Tina hatalma

Az angol tőzsdei szlengben a Tina kifejezés azt jelenti: Nincs más alternatíva (there is no alternative). Ha valaki biztonságos, pontosabban minimális kockázatú befektetést szeretne, aminek egyúttal van pozitív reálhozama is, akkor Magyarországon a magyar állampapír jelenleg az egyetlen megoldás.

Ha végignézünk más országokon, akkor a magyar kisbefektetők egészen szerencsés helyzetben vannak. Másutt ugyanis negatív az állampapírok kamata is, hát még a reálkamata. A magyar állam egészen gáláns a magánszemély hitelezőivel szemben. (Más kérdés, hogy ez a következő években, évtizedekben még komoly terhet róhat a költségvetésre.)

2. Tényleg biztonságos a magyar állampapír?

A rövid válaszunk: Igen.

A kicsit hosszabb: Igen, legalábbis az ország saját devizájában mindenképpen az, mert a legrosszabb esetben a nemzeti bank is beszáll a visszafizetésbe, például pénzt nyomtat. Nagy gondot egy államnak az szokott okozni, amikor külföldi devizában kerül adósságcsapdába, mert abból már nem tud bármennyit létrehozni. A híres válságok, államcsődök (például argentin, görög) az utóbbi évtizedekben mind a külső adósság miatt következtek be.

Malacperselyek. Sokkal jobb megtakarítási forma ennél az államkötvény. (Pixabay.com)
Malacperselyek. Sokkal jobb megtakarítási forma ennél az államkötvény. (Pixabay.com)

A forintos lakossági állampapírokon alapvetően nem lehet veszteséget elérni. Kivéve pár olyan speciális esetet (a jutalékok, levonások miatt), amikor nagyon hamar váltjuk vissza az értékpapírt.

A még hosszabb verziót lásd korábbi cikkünkben:

3. Az inflációkövető kötvény mindig jó választás

Mi az állampapír-befektetők, illetve általában a megtakarítók célja? Az, hogy a pénzük megőrizze értékét. A befektetésük felszámolásakor legalább annyi terméket, szolgáltatást tudjanak vásárolni a befolyó összegen, mint amikor elhelyezték azt, de lehetőleg inkább többet. Ezt a reálhozam vagy reálkamat mutatja meg. Ha ez pozitív, vagyis az infláció feletti értéknövekedést értünk el, akkor a fő cél teljesült. 

A PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, három éves futamidők
A PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, három éves futamidők

Ezért az inflációkövető, a pénzromláson felüli kamatot garantáló értékpapírok (mint a PMÁP és a PEMÁP) a minimális kockázatú befektetéseken belül is a legkisebb kockázatúnak tekinthetők. Néhány egészen extrém eset, például extra hirtelen inflációs ugrás kivételével, aminek esélye nagyon csekély, mindig pozitív lesz a reálkamat. Nincs kamatkockázat, vagy reálkamat-kockázat, mint a fix kamatozású papíroknál, amelyeket az infláció megugrása negatívan érint.

Ám ennek ellenére érdemes lehet többféle kötvényt vásárolni. Ezt írjuk körül a következő pontban.

4. Az állampapír-portfóliót sem árt diverzifikálni

Mi az a diverzifikáció? Aranyigazság a befektetések világában, hogy diverzifikálni kell. Vagyis nem szabad mindent egy lapra feltenni, meg kell osztani a kockázatot az egyes befektetések között. Például részvényeknél különböző országok, régiók, gazdasági ágak és különböző fejlődési szakaszban levő vállalatok között is szoktak diverzifikálni. Ha az egyik értékpapír, ágazat vagy ország bajba kerül, a többi még kompenzálhatja.

A diverzifikáció az állampapíroknál lehet

 • Nemzetközi különböző országok kötvényeivel.
 • Devizák szerinti ha többféle pénznemben veszünk kötvényt.
 • Futamidők szerinti például rövid és hosszú futamidejű állampapírok vétele vegyesen.
 • Kamatozás szerinti leginkább változó és fix kamatozású papírokkal.

Akkor most PMPÁP, vagy PEMÁP, esetleg MÁP Plusz?

A három kötvény közül egyik sem rossz választás, akár nemzetközi, akár belföldi összehasonlításban keresünk alternatívákat. De mindegyik más-más esetben jobb, például:

 • A visszaváltási feltételek eltérései miatt a MÁP Plusz rövidebb távra jobb lehet, mert fél év, egy év után veszteség nélkül is visszaváltható. (A PMÁP csak jelentősebb, két százalék levonással adható vissza.)
 • Ha külföldi bevételeink vagy kiadásaink vannak euróban, és euróban tartanánk a pénzünket, akkor a PEMÁP lehet kedvezőbb.

A PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, öt éves futamidők
A PMÁP inflációkövető államkötvények kamatprémiuma, öt éves futamidők

 • Forintgyengüléstől tartva is a PEMÁP a megfelelő választás. Bár most sok elemző valószínűsít további forinterősödést az MNB megváltozott kamatpolitikája miatt, ez a trend is változhat. Például, ha kiújul a járvány, zsugorodik a gazdaság. (Másrészt gondoljuk meg, ha a forint erős, akkor az euró olcsó…)
 • Kamatemelkedés, pontosabban inflációemelkedés esetén a PMÁP a legjobb.
 • Kamatesés, infláció-csökkenés esetén pedig a MÁP Plusz hozama lehet magasabb a többinél.

5. Egyéni célok, tervek, vágyak nyomában

Hasznos, ha állampapír-vásárlás előtt tisztázzuk, milyen céllal és milyen futamidőre takarékoskodunk. Ha rövid távon takarékoskodunk, a legjobb válasz alighanem MÁP Plusz. Középtávon, 3-5 évre pedig jöhet a MÁP Plusz, a PMÁP és a PEMÁP valamilyen kombinációja.

Hosszú távon azonban érdemes elgondolkodni devizakötvény-alapok, részvényalapok, abszolút hozamú alapok vásárlásán is. Szigorúan csak kockázat-viselő készségünknek megfelelő arányban. Főleg, ha még fiatalok vagyunk.

A 3-4 év közötti eredeti futamidejű Prémium Euró Állampapírok kamatprémiuma
A 3-4 év közötti eredeti futamidejű Prémium Euró Állampapírok kamatprémiuma

Nagyon hosszú táv esetén érdemes lehet az értékpapírokat – befektetési jegyeket és állampapírt egyaránt – NYESZ-re (nyugdíj-előtakarékossági számlára) tenni. Ekkor ugyanis adókedvezményt (szja-visszítérítést) is kapunk. Ám a tőkéhez ekkor alapesetben csak nyugdíjas korunkban juthatunk hozzá.

6. Eladósodni bűn? Kivéve, amikor jó üzlet

Politikai vagy szociálpolitikai okokból Magyarországon számos kedvezményes, sőt nulla kamatú hitel érhető el, családosoknak, diákoknak, vállalkozóknak. Vannak azonban, akik nem alszanak jól, ha bármely hitelük vagy adósságuk van. Bár ez sokszor jó politika, a sikeres üzletemberek rendszerint egyben sikeres hitelfelvevők is, akik jól kikalkulálják, mikor éri meg eladósodni.

Magyar Állampapír Plusz
Magyar Állampapír Plusz

Ilyen lehet, amikor felvesszük az olcsó vagy ingyenes hitelt, ha van rá lehetőségünk, és állampapírba tesszük. Erkölcsi aggályunk ne legyen, például a bankok is abból élnek, hogy az alacsonyabb kamatú betétet kiadják magasabb kamatú hitelként. Az állam meg az inflációból, a pénzünk inflálásából jut jelentős jövedelemhez.

7. A legjobb befektetés néha nem is látszik annak

Bár a hazai lakossági állampapír nagyon jó alacsony kockázatú befektetés, az egyén szintjén elképzelhető, hogy akad ennél is jobb. Az egyik legjobb invesztíció az lehet, amely költségmegtakarítást okoz, mint a hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, melegvíz-korszerűsítés, gépjármű cseréje gazdaságosabb modellre, vagy az albérlet kiváltása. Esetleg másik lakhely, új ingatlan vétele.

Gyakran azzal maximalizálhatjuk jövőbeli bevételeinket, ha képezzük magunkat, vagy valamely családtagunkat. A nyelvtudás, szaktudás lényegesen magasabb fizetést eredményezhet, még ha ezt nehéz is előre kalkulálni. Az oktatásra fordított összeg sokszorosan megtérülhet.

Sok esetben az ilyen ráfordítások jövedelmezőbbek lehetnek minden állampapírnál, és a kockázataik is minimálisak. De nagyon kell vigyázni arra, hogy jól kalkuláljunk.

+1: Egy egyszerű befektetési mix

Az állampapírok vásárlása tehát nem is olyan egyszerű feladat, sok mindent érdemes mérlegelni, sok szempont alapján kell dönteni. Akinek ez túl nehéz, az választhat egyszerű megoldást: Például teheti a forintja felét fix, felét változó kamatozású lakossági állampapírba. Ha pedig van eurója, akkor azt külön kezelve az eurós sorozatba. Túl rosszul ezzel a recepttel nem járhat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10750 10535 10800 +1,75% 10725 10745 6 829 226 310 Ft 2023-02-07 16:36:28
MOL 2720 2680 2736 +1,42% 2720 2724 1 302 011 164 Ft 2023-02-07 16:36:59
MTELEKOM 368 368 375 -0,54% 368 368 50 608 263 Ft 2023-02-07 16:30:31
RICHTER 8025 7990 8110 -0,56% 8000 8030 1 848 957 120 Ft 2023-02-07 16:37:38
OPUS 130 128 131 +0,15% 129 130 5 672 347 Ft 2023-02-07 13:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Jól jönne egy plusz havi családi pótlék? Ez lehet a megoldás
Eidenpenz József | 2023. február 6. 05:34
Viszik a magyar inflációkövető államkötvényeket, mint a cukrot. Könnyű most havonta egy családi pótléknyi kamatot kapni, annyira magas a kamatszint, hogy már egymillió forint befektetésével is lehetséges. A legrövidebb futamidejű állampapírok hozama elérte az évi 14 százalékot, a babakötvényé pedig a 17,5-öt.
Állampapír / Kötvény Izgalmak az állampapírpiacon, meglepően jól teljesítő kriptodevizák
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:15
Sok fontos hír érkezett januárban az állampapírpiaci befektetők számára, új inflációs adat, új államkötvénykamatok, lényeges hozamszintváltozások. A kriptodeviza-piac is izgalmas volt, tíz éve nem volt ilyen jó hónapja a bitcoinnak, de néhány kriptóágazat sokkal jobb eredményt ért el.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni?
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Állampapír / Kötvény Ez most a három legjobb állampapír
Eidenpenz József | 2023. január 24. 05:47
Nagyon bejön a 16 százalékos forintkamat az embereknek, 107 milliárd forinttal ugrott meg egy hét alatt a PMÁP-kötvények értékesítése. Nagyon izgalmas lehet a folytatás is, a prognózisok alapján lehet olyan év, amikor a papír 19,5 százalékos kamatot fizet majd, miközben az infláció már csökken. De vannak, akik emellett eurós és dolláros kötvényt is ajánlanak.
Állampapír / Kötvény Mától lehet venni az új, trükkös állampapírt 16 százalékos kamattal
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 09:03
Megjelent a palettán a 16 százalékos kamatozású állampapír-sorozat.
Állampapír / Kötvény Megvan, mi a trükkje az új lakossági államkötvénynek
Eidenpenz József | 2023. január 17. 05:47
A vártnál kedvezőbb, de így is EU-rekorder inflációs adat után tisztábban látunk, hogy mennyit fizetnek az inflációkövető lakossági kötvények. Amelyekből új sorozatokat bocsátanak ki csütörtöktől, nagyon hasonló feltételekkel, de egy kis trükköt csak elrejtettek a konstrukcióban. Tartják magukat a diszkontkincstárjegyek hozamai 13 százalék felett.
Állampapír / Kötvény Egy százalékponttal megugrott a kisbefektetők új kedvencének hozama
Eidenpenz József | 2023. január 11. 05:47
A legrövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek, amelyek mostanában sok kisbefektető számára is vonzóvá váltak, egy százalékponttal többet fizetnek, mint decemberben. Megugrott a Bónusz kötvény kamata, március 30-án az évi 14,60 százalék időarányos részét fizeti. De a Prémium-kötvények még ezt is felülmúlhatják. Ez történt az állampapírpiacon az ünnepek alatt.
Állampapír / Kötvény 4,25 milliárd dollárnyi devizaadósságot vett fel a kormány
Privátbankár.hu | 2023. január 5. 09:50
Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben - derül ki Varga Mihály csütörtöki Facebook-posztjából.
Állampapír / Kötvény Már 16 százalékos kamatot is lehet kapni egy állampapírral – itt a lista a legjobbakról
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 15:25
Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. Milyen állampapírok közül választhatunk? A money.hu összeállítása.
Állampapír / Kötvény Megnyugodott az állampapírpiac, de még bőven kétszámjegyű kamatokat lehet kapni
Eidenpenz József | 2022. december 17. 14:41
Egy újabb izgalmas hét után erősödött a forint, és főleg a hosszú futamidejű állampapírok hozamai csökkentek. A rövid oldalon még mindig találni 13 és 14 százalék közötti fix hozamokat. Ennél sokkal többet fizethetnek azonban az inflációkövető államkötvények a következő mintegy két évben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG