6p

Másfél hónap alatt mintegy négy százalékponttal estek a rövid futamidejű állampapírok hozamai, így aki korábban diszkont kincstárjegyet vett, és meg kell újítsa, az most csak rosszabb feltételekkel tudja. Az inflációkövető kötvények változatlanul a legnépszerűbb papírok, joggal, ezt is veszik leginkább a magyarok.

Nagyot változott a kötvénypiac nyár elejétől július végéig, főleg a rövid futamidejű állampapírok hozama esett hatalmasat. Az egy éves referenciahozam például kevéssel évi 14 százalék feletti szintről tíz százalék közelébe zuhant.

Állampapírpiaci referenciahozamok változása. Az Akk.hu adataiból
Állampapírpiaci referenciahozamok változása. Az Akk.hu adataiból

Tíz százalék alá süllyedő kincstárjegyhozamok

A lakossági kötvénypénztárak a diszkont kincstárjegyek többségét már kevéssel évi tíz százalék alatti hozammal kínálják. Csak a leghosszabb, februári, áprilisi és júniusi lejáratú sorozatok hozamai érik el még éppen hogy a két számjegyű tartományt a keddi állapot szerint.

A piac a jelek szerint megelőlegezi a következő kamatcsökkentéseket is, ahogy az MNB beállt a “minden hónapban csökkentünk egy százalékpontot” üzemmódba. (Az egy napos, intézményi befektetőknek szóló kamatról van szó, az alapkamat változatlan.) A várakozásoknak megfelelően ugyanígy lépett kedden, a júliusi kamatdöntő ülésén is a jegybank. A folytatással kapcsolatban is fokozatos és kiszámítható lépésekre utalt a szervezet alelnöke.

Vége a forintgyengítésnek?

Fontos változásnak látszik, amit Virág Barnabás a forint árfolyamával kapcsolatban elmondott.

Az árfolyamstabilitás előtérbe került… új szemlélettel kell az árfolyamokhoz állni… A termelékenység és a versenyképesség javítására kell a hangsúlyt helyezni, ezt nem az árfolyamok révén kellene elérni.

Ebből az következhet, hogy a forintot inkább igyekeznek majd stabilan, erősen tartani. Emiatt a devizabefektetések tartása a következő években lehet, hogy nem lesz jó döntés.

Mit jelent mindez a kisbefektetőknek?

Az infláció egyelőre eléggé lassan csökkenget, júniusban is még húsz százalék felett volt. De míg az az utóbbi egy évre szólt, addig a mostani kamat a jövőre vonatkozik.

Állampapírpiaci referenciahozamok. Az Akk.hu adataiból.
Állampapírpiaci referenciahozamok. Az Akk.hu adataiból.

Most saját bőrükön tapasztalhatják meg a kisbefektetők, mit is jelent a különböző állampapír-fajták közötti különbség a gyakorlatban. Aki például a fél évvel ezelőtti állapot szerint 14-15 százalék közötti hozammal vett diszkont kincstárjegyeket, mondván, hogy nem vállalja a hosszabb pénzlekötés kockázatát, az most kénytelen 9,95 százalékos hozammal beérni. (Vagy más befektetés után nézni.)

Hogyan változik a változó kamat?

Aki ehelyett például a hét-nyolc éves PMÁP-ot (Prémium állampapírt) vette, vagyis az inflációkövető lakossági kötvényt, az a következő fél évben is éves 16 százalékos kamatnak örülhet. (A most kapható kötvényeknél viszont ez már csak 15,50 százalék.) Sőt, a következő évben ez még magasabb is lehet, talán eléri majd az évi 19 százalékot is, ennek okairól lásd:

Veszik is egyébként az emberek, a múlt héten is (bruttó) 47 milliárd forintért fogyott. Ez az ütem elégnek látszik az állam csillapíthatatlan pénzéhségének csillapítására, az első félévben ugyanis a teljes évi lakossági kibocsátási terv már 65 százalékban teljesült.

Zuhant a Bónuszok vonzereje

A Bónusz nevű, bő három éves lakossági kötvényekből csupán hétmilliárdnyi fogyott egy hét alatt, aligha véletlenül. Ennek kamata ugyanis szintén meredeken lezuhant, a kincstárjegyek hozamának említett beszakadásával párhuzamosan.

Július 21-től már csak 11,92 százalékot fizet, szemben a korábbi 15,9 százalékkal. (A kötvény kamata a három hónapos diszkont kincstárjegyek hozamához van kötve.) Akinek hosszú távú megtakarítási céljai vannak, annak érdemes megfontolnia e kötvény eladását és PMÁP-ra cserélését.

Nem a kamat a fontos, hanem a reálkamat

Érdemes ismét emlékeztetni arra, hogy nem pusztán a kamat szintje, a “nominálkamat” a fontos a kisbefektetők számára, hanem a reálkamat, tehát az infláció feletti kamat.

  • Ha valaki évi 15 százalékot kap a pénzére, de az infláció például húsz százalékos, akkor öt százalékkal csökken a pénze értéke.
  • Ha viszont valakinek csak egy százalék kamatot írnak jóvá, de a pénzromlás üteme nulla (amire volt példa néhány évvel ezelőtt), akkor pénzének vásárlóereje még nő is.

A kormányzat többször jelezte, hogy az év végére tíz százalék alá szorítanák le az inflációt. Ha ez sikerül, akkor ebben az évben a megtakarítók jól járnak, hiszen – több éves állampapírokkal vagy éven belüli diszkont kincstárjegyekkel – év elején még 13-16 százalékos kamatot lehetett elérni.

Malacpersely. (Pixabay.com)
Malacpersely. (Pixabay.com)

Rájuk is fér persze a 2022-es borzasztó év után, amikor az év elején csak 4-6 százalékos kamatok voltak. Majd azután 24,5 százalékos decemberi év/év pénzromlás ette meg a megtakarítások durván egyötödét (húsz százalékát). Most, ha valóban nagyot esik az infláció, e veszteség egy része visszajöhet.

Tényleg jól esik az infláció?

Szkeptikus az inflációs sikerekkel kapcsolatban például az Aegon Alapkezelő Total Return blogja.

  • A régió más országaihoz viszonyítva még mindig dupla akkora az infláció Magyarországon.
  • A dezinfláció üteme sem kielégítő, hiszen Magyarországon januárban 25,7 százalékon tetőzött az infláció, júniusban 20,1 százalék volt. Hat hónap alatt tehát havi egy százalékot sem sikerült csökkennie.
  • Magyarországon regisztrálják a legnagyobb visszaesést a kiskereskedelmi forgalomban, emiatt gondok lehetnek a költségvetéssel is.

Ha koplalunk vagy külföldön vásárolunk

Sok olyan tudósítás olvasható mostanában, ami arról szól, hogy nem fogyasztanak, nem nyaralnak a magyarok, illetve csak kevesebbet. Emellett sokan külföldön próbálnak bevásárolni, ahol az alacsonyabb adók és infláció miatt az árak is versenyképesebbé váltak.

A hazai kereslet visszaesése árengedményekre kényszerítheti a hazai kereskedőket, ami elvileg jótékonyan hathat a pénzromlásra. Ám ennek még viszonylag kevés jelét látni.

Befektetési alapok aranykora?

Bár a váratlan júniusi szochó-kivetés is nyilván szerepet játszott benne, a hazai befektetési alapok vagyona nagyot nőtt júniusban. Ebben az is benne lehet, hogy a visszatekintő teljesítményüknek jót tett a hazai kötvénypiaci hozamesés, hiszen a magyar állampapír az alapok többségében megtalálható. (Hozamesés esetén pedig emelkedik a kötvények árfolyama, ami jótékonyan hat a befektetési jegyek árfolyamára is.)

A kötvényalapokon kívül a vegyes alapok, az ingatlanalapok, egyes abszolút hozamú alapok is hagyományosan nagy kötvényvásárlók. Ha azonban majd megáll a hozamesés – bár lehet, hogy csak sok hónap, esetleg 1-2 év múlva jön ez el –, a befektetési jegyek árfolyama is szerényebb ütemben nőhet tovább.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14780 14520 14780 +1,65% 0 0 4 083 266 090 HUF 2023-12-08 17:11:19
MOL 2766 2764 2810 -1,36% 0 0 783 720 524 HUF 2023-12-08 17:05:07
MTELEKOM 637 635 644 -0,47% 0 0 199 445 510 HUF 2023-12-08 17:05:28
RICHTER 8930 8825 8935 +0,62% 0 0 743 378 070 HUF 2023-12-08 17:06:38
OPUS 381 377 382 0,00% 0 0 32 827 257 HUF 2023-12-08 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Drasztikus változás jön szerdán a magyarok kedvenc állampapírjánál
Eidenpenz József | 2023. november 23. 15:33
A jövő hét közepétől új állampapírt árulnak a kisbefektetők számára, míg a jelenleg kapható sorozat jegyzését lezárják. Az új konstrukció első pillantásra kedvezőbb a réginél, mert magasabb kamatprémiumot fizet, ám valójában van benne egy csavar, ami miatt rövidebb távon egyáltalán nem olyan jó. Aki teheti, annak még a régiből érdemes bevásárolnia, amíg még van.
Állampapír / Kötvény Még jobban fial utolsó éveiben ez az állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:54
Figyelem, figyelem, új állampapír-konstrukció érkezik a kettes vágányra.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a 20 százalékos kamatú magyar államkötvény
Eidenpenz József | 2023. november 16. 05:37
De nem mindenkinek. A Babakötvények kamata nemsokára 20-21 százalékra emelkedik majd, ami minden más alacsony kockázatú befektetésnél sokkal jobb, ráadásul még egy picike állami támogatás is jár a befizetések után. Már csak az kell, hogy az infláció ne szálljon el hirtelen, mint 2022-ben.
Állampapír / Kötvény Hoppá, megemelik egy állampapír kamatprémiumát!
Dobos Zoltán | 2023. november 7. 16:50
Új Bónusz Magyar Állampapír kibocsátására készül az Államadósság Kezelő Központ. Az új sorozat kamatbázisa azonos, de kamatprémiuma magasabb lesz a korábbiakénál.
Állampapír / Kötvény Öt alternatíva a nulla kamatozású folyószámlák helyett
Eidenpenz József | 2023. október 30. 05:41
A bankban szinte semmit sem kapunk a pénzünkre, ám sokan kockázatot vállalni sem akarnak, legszívesebben a folyószámlánál maradnának. Milyen alternatívái vannak a folyószámláknak, milyen biztonságos, de mégis könnyen pénzzé tehető befektetések léteznek ma Magyarországon? Befektetési jegy? Kincstárjegy? Deviza? Milyenek a kilátásaik?
Állampapír / Kötvény Vitték a magyar államkötvényeket, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2023. október 19. 12:35
A meghirdetett mennyiségnél 43,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 73,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Állampapír / Kötvény El sem hiszi, mennyit fizethet jövőre az inflációkövető kötvénye
Eidenpenz József | 2023. október 16. 05:57
A rohamosan csökkenő infláció ellenére jövőre még igen magas kamatot fognak fizetni a Prémium inflációkövető magyar államkötvények. Ez jó annak, aki most vásárol, a hosszabb távon befektető ügyfeleknek pedig komoly vigasz, hiszen 2022-ben óriásit buktak a pénzromláson. Míg jövőre szinte biztosan jó lesz Prémiumokat tartani, későbbre nehéz bármit is becsülni.
Állampapír / Kötvény Nem mindig az az állampapír a legjobb, ami annak látszik
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 15:51
A nagy kamattöbblet miatt azt az állampapírt érdemesebb választani, amely nagyon hosszú futamidejű ugyan, de idő előtt is el lehet adni. A száz dollárhoz közelítő olaj keresleti oldala megélénkülhet, a kínálat viszont hagyományosan rugalmatlan, így könnyen bekövetkezhet egy komolyabb árrobbanás rövid vagy középtávon. Ezekről a témákról beszélt Eidenpenz József főmunkatárs a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Állampapír / Kötvény 3 gyakori tévhit az állampapírokkal kapcsolatban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 13. 19:05
PMÁP kontra BMÁP – melyik a jobb állampapír? Újabb módszerrel terelik finoman a lakosságot az alacsonyabb kamat felé, amellyel jelenleg a BMÁP kecsegtet. Nem kell félni attól, hogy lejárat előtt eladjunk egy állampapírt, erről maga az állam biztosít bennünket. Miért vennék el, ha el is inflálhatják?
Állampapír / Kötvény Átírta a korábbi tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 18:01
A vártnál jobban alakult a lakossági értékesítés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG