<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Három közelgő változást jelentett be múlt héten az állam a lakossági állampapíroknál, emelnek a kamatokon, de önmagában lehet, hogy egyik sem fog megvédeni az inflációtól. A legjobb megoldás az lehet, ha többféle értékpapírt kombinálunk egymással.

A múlt héten bejelentették, hogy egyes lakossági állampapírok feltételei változnak, illetve újakat hoznak forgalomba. A végleges feltételek még nem ismertek, de lehet következtetni arra, mire számíthatunk.

A következő pontokban várható változás az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szűkszavú közleménye alapján:

  1. Megújítják az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír induló kamatfeltételeit” (“szeptember végétől”).
  2. Újra bevezetik a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozamához kötött,
  3. változó kamatozású, hároméves Bónusz Magyar Állampapírt (szeptember 29-től), várhatóan 11 százalékos induló kamattal.
  4. Az Egyéves Magyar Állampapír és az egyéves Kincstári Takarékjegy kamatát hét százalékra, a kétéves Kincstári Takarékjegyét pedig 7,5 százalékra emelik (szeptember 19-től).

Melyik állampapír nem ígéretes?

Vajon akinek most van befektetésre váró pénze, vagy lejár egy állampapírja, annak mire érdemes készülnie? A pontos feltételek ismerete nélkül persze nem tudhatjuk biztosan, de egyre inkább úgy tűnik, hogy érdemesebb több lábon állni az állampapírpiacon is, többféle kötvényt vásárolni.

Diszont kincstárjegyek lakossági árjegyzése 2022. szeptember 13-án. Forrás: Allampapir.hu
Diszont kincstárjegyek lakossági árjegyzése 2022. szeptember 13-án. Forrás: Allampapir.hu

A háromból a harmadik pontot könnyen kilőhetjük, az egy évre kínált hét vagy 7,5 százalékos kamat nem túl vonzó. (Meg a korábbi sztár, a 4,95 százalékkal kecsegtető MÁP Plusz sem.) Ennyit már egyes bankok is kínálnak, a diszkontkincstárjegyek pedig 11 százalék körüli csúcshozammal kaphatók mintegy 11 hónapra is. Az egyéves állampapírok esetleg folyószámla helyett lehetnek jók, bizonytalan időre, 8-10 hónapra.

Vonzó lesz-e végre a PMÁP?

Ami az első pontot illeti – a PMÁP vélhetően jóval magasabb aktuális kamattal – az jó lenne az ötéves inflációkövető értékpapír jelenlegi 6,6 százalékos kamatának fényében. Ez ugyanis “lajhárkötvény”, borzasztó nagy késéssel követi az inflációt, még mindig a tavalyi szolidabb pénzromlást fizeti. Csak jövő júniusban lesz tisztességes kamata, ekkor igazítják majd a kamatot végre a 2022-es fogyasztóiár-indexhez.

Három éves inflációkövető kötvények (PMÁP) kamatprémiumai
Három éves inflációkövető kötvények (PMÁP) kamatprémiumai

Mire jó az évi 11 százalék?

Megszellőztettek egy számot, amely szerint évi 11 százalék lesz az új Bónusz állampapírok kezdő kamata. Ezért vélhetően az ígért új PMÁP kezdőkamata is megközelíti majd az évi tíz százalékot, mert különben nem venné senki.

Államkötvények lakossági árjegyzése, 2022. szeptember 13. Forrás: Allampapir.hu
Államkötvények lakossági árjegyzése, 2022. szeptember 13. Forrás: Allampapir.hu

De ha ahhoz viszonyítunk, hogy legutóbb 15,6 százalékos inflációt mértek Magyarországon, és még várhatóan emelkedni is fog, akkor már nem túl vonzó az évi 10-11 százalék sem.

A prognózisok bizonytalansága

Jó, jó, de hát az infláció úgyis csökkenő pályára áll majd az év végétől, és akkor az évi 11 százalék is nagyon jó lesz – szinte halljuk máris a tiltakozást, ami ilyenkor a gazdaságpolitikusoktól érkezni szokott. Tényleg arra áll? Ki tudja. Talán senki.

Nézzük meg például a Magyar Nemzeti Bank tavaly júniusi inflációs jelentésének előrejelzését, nagyobbat nem is tévedhettek volna. (Vagy kötelező kincstári optimizmus volt, hiszen akkor már megkezdték a kamatemelési ciklust.)

MNB-előrejelzés 2021 júniusából. (Inflációs jelentés.)
MNB-előrejelzés 2021 júniusából. (Inflációs jelentés.)

A PMÁP kulcskérdései

Így egy leendő 9, 10 vagy 11 százalékos kezdőkamatú PMÁP-nál majd alaposan meg kell nézni a feltételeket.

  • A kezdőkamat fontos, de nem perdöntő.
  • Mekkora kamatprémiumot ad az infláció felett?
  • Mekkora késéssel követi az inflációt? (Mennyi idő telik el az inflációs időszaktól a kamatmegállapításig?)

Lehet, hogy az az állam célja, hogy csak a bankokra ígérjen rá, és ne legyen az állampapírnál jobb választás a piacon. Akkor lehet, hogy például a 2022 májusi vagy júniusi éves inflációt (10,7, illetve 11,7 százalék) veszik alapul, vagy valamilyen trükkös évközi adatot, átlagot. Majd efelett kínálnak valami minimális kamatprémiumot.

Ekkor hosszú távon nem biztos, hogy jó választás lesz a PMÁP. Amint a grafikonokból látszik, a múltban inkább csökkent a Prémiumok szóban forgó prémiuma. (Persze ez a már kibocsátott sorozatokat nem érinti.)

Öt éves inflációkövető kötvények (PMÁP) kamatprémiumai
Öt éves inflációkövető kötvények (PMÁP) kamatprémiumai

Mi az a Bónusz Állampapír?

A Bónusz Magyar Állampapír vagy BMÁP 2019 közepén szűnt meg több más sorozattal együtt, amikor bevezették a “Szuperkötvényt”, a MÁP Pluszt. Jó hosszú, tízéves is volt belőlük, a kamat pedig a diszkontkincstárjegyek aukciójához igazodott.

A kamat “összesen négy eredményes, 12 (tizenkettő) hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga” volt.

Mennyit fizettek a Bónusz állampapírok egykor?

Az egyik utolsó, a 2024/P (mintegy ötéves) 2,75, a 2028/O jelzésú (tízéves) pedig 3 százalékot fizetett a diszkontkincstárjegyek felett. Persze akkor még nagyon alacsonyak voltak ezek a kincstárjegyhozamok, 2018 végén-2019 elején 0,4 százalék körül volt az egyéves referenciahozam. Így az amúgy sem annyira népszerű papírok a MÁP Plusz mellett végképp versenyképtelennek tűntek. (Most persze már igen jók.)

De ez a múlt. Mivel a Bónusz a múlt heti nyilatkozatok szerint 11 százalékos kamattal indul majd, vélhetően nem lesz rajta túl magas kamatprémium. Az egyéves állampapírpiaci referenciahozam (amelyet az intézményi befektetők egymás közötti kereskedéséből számolnak) ugyanis már 11,41 százalék.

Kincstári Takarékjegy. Archív fotó.
Kincstári Takarékjegy. Archív fotó.

Plusz kockázat, hogy az utóbbi tíz évben már láttunk olyat, amikor a Magyar Állam mesterségesen lenyomta az intézményi befektetőknek szóló kamatokat. (Kettős kamatrendszert alakított ki.) Ha megint ez történik, megint lehet nulla közelében a diszkontkincstárjegyek hozama. De ez jelenleg persze még rendkívül távolinak tűnik.

Mi lenne az ideális?

Mostanában valahogy nagyon gyorsan változik minden, a gazdaságban is. Így aztán az az inflációkövető papír, amely nagyon lassan követi az inflációt, erős kockázatokat hordoz. A fix kamatokkal meg végképp alaposan meg lehet járni. (Ha vevő vagy, és tovább emelkednek a kamatok, akkor azért. Ha meg kötvényeladó, mint az állam, és MÁP Pluszt adtál el, ami könnyen visszaváltható, akkor azért.)

A jelenlegi helyzetben olyan értékpapír látszik ideálisnak befektetői szemszögből, amellyel a pénz biztosan megőrzi értékét. Ezért teljes mértékben nyugodtan lehet mellette aludni, és nincs vele sok macera sem.

A kisbefektetőknek nincs idejük

Ez leginkább egy olyan kötvénnyel valósítható meg, amely:

  • Gyorsan és gyakran igazodik az inflációhoz, például negyedévente, de legalább félévente.
  • Tisztességes reálkamatot fizet az infláció felett (legalább 1-2 százalékpontot).
  • A kamatokat automatikusan újra befekteti, nem kell ezzel a kisbefektetőknek rendszeresen vesződniük vagy nem hevernek időnként nem kamatozó kifizetett kamatok a számlájukon.

Van már ilyen papír, csak külföldön

Ilyen állampapír jelenleg nincsen a magyar piacon. A BUBOR-követő intézményi papír negyedéves ugyan, de nincs kamatprémiuma, az inflációtól is lemaradhat, és nem fekteti be újra a kamatot. A PMÁP meg, mint említettük, nagy késéssel követi az inflációt. Az új Bónuszokat pedig még nem ismerjük.

Létezik azonban az ideálishoz eléggé hasonló kötvény – az USA-ban, lásd:

Osszuk meg az állampapír-kockázatot is

Egy lehetséges konklúzió, ahogy már korábban többször felvetettük, hogy építsünk állampapírjainkból portfóliót. Osszuk meg a kisebb-nagyobb kockázatokat, és vásároljunk többféle állampapírt. Fix rövidet, ilyen változót, olyan változót, esetleg eurósat is.

Ha valakinek sok megtakarítása van, akkor azt helyezze el többféle valutában, többféle bankban és több országban. (Bokros Lajos, a videó végén.)

Így elkerülhetők a nagyobb buktatók, mint például hogy 15 százalék körüli infláció idején benne ragadunk egy évi négy százalékos fix államkötvényben, vagy egy 5,85 százalékos változó kamatozásúban. (Ez a hároméves PMÁP.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10800 10715 10840 +1,60% 10795 10800 3 522 524 015 Ft 2023-02-02 12:11:19
MOL 2762 2728 2774 +1,92% 2756 2762 416 387 664 Ft 2023-02-02 12:05:54
MTELEKOM 383 381 383 0,00% 382 383 21 720 142 Ft 2023-02-02 12:02:50
RICHTER 8200 8150 8240 +0,68% 8190 8200 528 227 080 Ft 2023-02-02 12:03:02
OPUS 130 129 133 +0,77% 130 132 10 311 885 Ft 2023-02-02 11:44:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Izgalmak az állampapírpiacon, meglepően jól teljesítő kriptodevizák
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:15
Sok fontos hír érkezett januárban az állampapírpiaci befektetők számára, új inflációs adat, új államkötvénykamatok, lényeges hozamszintváltozások. A kriptodeviza-piac is izgalmas volt, tíz éve nem volt ilyen jó hónapja a bitcoinnak, de néhány kriptóágazat sokkal jobb eredményt ért el.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni?
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Állampapír / Kötvény Ez most a három legjobb állampapír
Eidenpenz József | 2023. január 24. 05:47
Nagyon bejön a 16 százalékos forintkamat az embereknek, 107 milliárd forinttal ugrott meg egy hét alatt a PMÁP-kötvények értékesítése. Nagyon izgalmas lehet a folytatás is, a prognózisok alapján lehet olyan év, amikor a papír 19,5 százalékos kamatot fizet majd, miközben az infláció már csökken. De vannak, akik emellett eurós és dolláros kötvényt is ajánlanak.
Állampapír / Kötvény Mától lehet venni az új, trükkös állampapírt 16 százalékos kamattal
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 09:03
Megjelent a palettán a 16 százalékos kamatozású állampapír-sorozat.
Állampapír / Kötvény Megvan, mi a trükkje az új lakossági államkötvénynek
Eidenpenz József | 2023. január 17. 05:47
A vártnál kedvezőbb, de így is EU-rekorder inflációs adat után tisztábban látunk, hogy mennyit fizetnek az inflációkövető lakossági kötvények. Amelyekből új sorozatokat bocsátanak ki csütörtöktől, nagyon hasonló feltételekkel, de egy kis trükköt csak elrejtettek a konstrukcióban. Tartják magukat a diszkontkincstárjegyek hozamai 13 százalék felett.
Állampapír / Kötvény Egy százalékponttal megugrott a kisbefektetők új kedvencének hozama
Eidenpenz József | 2023. január 11. 05:47
A legrövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek, amelyek mostanában sok kisbefektető számára is vonzóvá váltak, egy százalékponttal többet fizetnek, mint decemberben. Megugrott a Bónusz kötvény kamata, március 30-án az évi 14,60 százalék időarányos részét fizeti. De a Prémium-kötvények még ezt is felülmúlhatják. Ez történt az állampapírpiacon az ünnepek alatt.
Állampapír / Kötvény 4,25 milliárd dollárnyi devizaadósságot vett fel a kormány
Privátbankár.hu | 2023. január 5. 09:50
Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben - derül ki Varga Mihály csütörtöki Facebook-posztjából.
Állampapír / Kötvény Már 16 százalékos kamatot is lehet kapni egy állampapírral – itt a lista a legjobbakról
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 15:25
Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. Milyen állampapírok közül választhatunk? A money.hu összeállítása.
Állampapír / Kötvény Megnyugodott az állampapírpiac, de még bőven kétszámjegyű kamatokat lehet kapni
Eidenpenz József | 2022. december 17. 14:41
Egy újabb izgalmas hét után erősödött a forint, és főleg a hosszú futamidejű állampapírok hozamai csökkentek. A rövid oldalon még mindig találni 13 és 14 százalék közötti fix hozamokat. Ennél sokkal többet fizethetnek azonban az inflációkövető államkötvények a következő mintegy két évben.
Állampapír / Kötvény Bukni akar? Akkor megint ne csináljon semmit!
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 16:54
Bár az utóbbi egy év inflációja nagyon magas volt, a következő egy évben mérséklődés várható. A becslések alapján egyes államkötvények így könnyen túlszárnyalhatják a következő egy és két év inflációs adatát. A legrosszabb választás pedig készpénzt tartani, vagyis egyáltalán nem befektetni. (Hangfelvétellel.)
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG