8p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Három hónapos teljes elszigetelést javasolnak bizonyos betegságekben szenvedők, műtéten átesettek és más rizikócsoportok számára Nagy-Britanniában, erről ki is adtak egy útmutatót. Angela Merkel válságtanácskozást tart tartományi vezetőkkel az esetleges további intézkedésekről. Spanyolországban robbanásszerűen terjed a vírus, Olaszország nyomában haladnak, hetven vezető tudós azonnali és teljes kijárási tilalmat követel.
Nyíregyházán (Kép forrása: MTI Fotó, Balázs Attila)

1. Trump gigacsomagja majdnem kész

Donald Trump elnök és a kongresszus nemsokára megállapodásra juthatnak a koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítésére szolgáló tervről. A Fehér Ház legfontosabb gazdasági tanácsadója szerint kétezer milliárd dolláros csomag lendületet ad majd az Egyesült Államok gazdaságának. A csomag célja a társaságok, vállalkozások életben tartása, a munkavállalók fizetésének megtartása.

Erről maga Donald Trump beszélt a Fehér Házban. “Arra kérjük az embereket, hogy ne dolgozzanak, mert egymástól távolságot kell tartanunk” - mondta. Hozzátette, reméli, hogy “a lehető legkevesebb emberéletet követel majd a járvány – írta a Bloomberg. Ma, vasárnap folytatják a megállapodás kidolgozását.

Nem derül ki a hírből, hogyan fog a gazdaság lendületbe jönni, ha az emberek nem dolgoznak.

2. Merkel válságtanácskozást tart

Merkel és a német tartományok vezető politikusai vasárnap 14:00 órától válságtanácskozást tartanak a koronavírus elleni küzdelemről. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár és a tartományok az elmúlt napok “nagyon komoly, könyörtelen helyzetértékelését” szeretnék elvégezni. Megvitatják az eddigi intézkedések hatásait, azt, hogyan reagáltak az emberek, mennyire tartották be ezeket és ennek fényében döntenek a közélet esetleges további korlátozásaival kapcsolatban is – írta az N-Tv.de német televíziós és hírportál.

Németországban ma elérte a 23 ezret a fertőzöttek száma, eddig 91 fő halt meg. Bár az esetszám növekedése látszólag lassult, valójában a hétvégén nem minden helyről érkeznek a központba adatok.

3. Spanyolország Olaszország nyomdokain

„A megerősített esetek és halálesetek száma a következő napokban növekedni fog. A jövő hét végéig erősnek kell maradnunk ”- mondta Pedro Sanchez spanyol kormányfő szombati este beszédében. A legtöbb spanyolnak soha nem kellett olyan kihívással szembeszállnia, mint ez. (Mások szerint az 1936-1939-es polgárháború ótanem volt ekkora válság az országban.)

Spanyolország szombaton a halálesetek számának 32 százalékos és a megerősített koronavírus-esetek számának 25 százalékos növekedését jelentette. Ezzel a szám elérte a 24 926-ot. Ez az ország már a második legrosszabb halálozási adatokat mutatja Európában Olaszország mögött, 1381 fővel, és világszerte is a negyedik. (Lásd: Olaszországban leállítják az összes nem létfontosságú termelési tevékenységet.)

Bár Sanchez szerint az ország mindent megtesz a világjárvány ellen, a LaVanguardia körkérdésében 300 ezer olvasó közel 82 százaléka elégedetlen az intézkedésekkel. Egy 70 fős, vezető tudósokból álló csoport pedig, a vírus terjedésére vonatkozó háromféle előrejelzési szcenárió alapján, azonnali és teljes kijárási tilalmat követel az országban. Ellenkező esetben a spanyol egészségügyi rendszer március 25-e körül összeomlik.

“Megfelelőek a koronavírus terjedését megakadályozni szolgáló intézkedések?” Közel 82 százalék szerint nem. (LaVanguardia)

4. Ausztrália második segélycsomagja

Ausztrália összeállítja a második segélycsomagot a koronavírus súlyos gazdasági következményei miatt. Scott Morrison miniszterelnök szerint ennek értéke 66 milliárd ausztrál dollár (majdnem 36 milliárd euró). A kormány elősegíti a kis- és középvállalkozások számára nyújtott hitelek nyújtását és a munkanélküliségi juttatások növelését. A múlt héten a kabinet egy tízmilliárd euró értékű segélycsomagot indított el. Eddig hét ember halt meg Ausztráliában a vírus miatt.

5. Vírusrobbanás Törökországban

Törökországban 24 órán belül 277 fővel 947-re nőtt a pozitív kronavírus-tesztek száma. Valamint tizenkét ember halt meg a Covid-19-ben egyetlen nap alatt. A halálos áldozatok száma ezzel 21. Az illetékes miniszter szerint 24 órán belül mintegy 3000 embert teszteltek a koronavírusra.

További híreink a koronavírusról

6. New Jersey is kijárási tilalmat ír elő

Az amerikai New Jersey állam Kalifornia, New York és Illinois példáját követi, és kiterjedt kijárási tilalmat rendel el. Phil Murphy kormányzó utasította az állam körülbelül kilencmillió lakosát, hogy maradjon otthon. Tilos minden összejövetel, ünnepségek, rendezvények. A nem alapvető fontosságú üzleteket be kell zárni. A fertőzések száma az államban péntek óta 442 esettel nőtt, összesen több mint 1300-ra. Bár ebben a fokozott tesztelés is benne van.

A szomszédos New York államban regisztrálták a legtöbb fertőzést az Egyesült Államokban, szombaton több mint 11 600 esettel.

A világtérkép (Johns Hopkins Institute)

7. Robbant a halálozások száma Franciaországban

Franciaországban 24 órán belül 112-vel 562-re nőtt a koronavírus-járvány okozta halálesetek száma. A fertőzöttek száma, akiket kórházba vittek, 946-al 6172-re emelkedett. Több mint 1500 beteget kezelnek intenzív osztályon. Franciaországban kijárási tilalom van, az emberek csak akkor hagyhatják el a házat, ha élelmiszert akarnak vásárolni, patikába, orvoshoz mennek, kutyát sétáltatnak vagy egyedül kocognak. Azok, akik nem tudnak otthon dolgozni, szintén elhagyhatják otthonukat munka céljából

8. Pence alelnök tesztje negatív

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke nem fertőződött meg a koronavírussal, felesége, Karen tesztje is negatív volt – közölte Katie Miller alelnök a Twitteren.

9. Kuba orvosokat küld Olaszországba

Olaszország segítséget kap Kubától a koronavírus elleni küzdelemben. Egy 52 fős orvoscsoportot küldtek a Karib-tengeri országból a havannai Egészségügyi Minisztérium szerint Lombardiába, amely a válság jelenlegi fókuszában áll. Kubában jelenleg 20 ember fertőzött a vírussal, egy ember meghalt.

10. Több mint egymilliárd ember kijárási tilalom alatt

A világ második legnépesebb országa, India több mint 1,37 milliárd emberrel. Most több időt kell otthon kell tölteniük, miután Narendra Modi miniszterelnök a vírus terjedésének megfékezésére 14 órás, 7 órától 21 óráig tartó kijárási tilalmat rendelt el. "A most megtett lépések segítenek bennünket a jövőben. Bent maradunk és egészségesek leszünk" - mondta Modi. Indiában jelenleg 315 ember fertőzött a vírussal, eddig négy ember halt meg. (A vírus és a klíma kapcsolata nem tisztázott, erről itt írtunk.)

11. Fellélegzés Dél-Koreában

Dél-Koreában visszaszorulóban van a vírus, de még nem szűnt meg a járvány. Szombaton 98, pénteken 147 ember tesztje lett pozitív. A csúcs február végén volt, amikor 24 órán belül több mint 900 új fertőzést találtak. Azóta csökkenő a tendencia, de még vannak esetek. A külföldről, például Európából érkezőket ezért még szigorúbban ellenőrzik, mindenkit karanténba küldenek.

12. “Vírus-import” Kínában

A kínai egészségügyi hatóságok is növekvő úgynevezett koronavírus-behozatalról (importról) tudósítanak. A vasárnap regisztrált 47 új fertőzés közül 46 olyan utazó volt, akik nemrégiben tértek vissza külföldről. Peking most intézkedéseket indított a fertőzések úgynevezett második hullámának megelőzésére. Egyebek mellett karantént rendeltek el mindenkinek, aki külföldről kíván belépni a fővárosba.

13. Thaiföldön a fiatalok hordozzák

A thaiföldi fertőzöttek száma megháromszorozódott. Eddig Thaiföldön csak egy halál történt a koronavírus miatt, de a fertőzések száma 188-ról 599-re emelkedett. Az új esetek többsége Bangkokban volt, nagyrészt fiatalok, akik továbbra is folytattak társadalmi tevékenységeket.

14. Első esetek a Gázai övezetben

Megerősítették az első két koronavírus-esetet a palesztin gázai övezetben. Eddig 53 esetet regisztráltak a szintén palesztin Ciszjordániában.

15. Bolívia elhalasztja az elnökválasztást

A koronavírus miatt határozatlan időre halasztották a május 3-ára tervezett bolíviai elnökválasztást, amelynek pedig le kellene zárnia a bolíviai súlyos kormányválságot.

További híreink a koronavírusról

Főbb források: Bloomberg.com, N-Tv.de, UK Goverment, Johns Hopkins Institute, La Vanguardia

+1: Útmutató a betegek három hónapos elszigeteléséhez

Nagy-Britanniában útmutatót adtak ki azon személyek elszigeteléséhez, akiket orvosi okokból különösen sebezhetőnek tekintenek a COVID-19 vírus szempontjából. Minimalizálják az összes kölcsönhatást a rendkívüli veszélyben levő személyek és mások között. Ide tartoznak, akik szervátültetést kaptak, rákos betegek. Súlyos légzőszervi állapotokban szenvednek, beleértve az összes cisztás fibrózist, súlyos asztmát és súlyos COPD-t. Ide tartoznak a ritka betegségekkel és az anyagcsere veleszületett hibáival küzdők. Azok az emberek, akik immunszupressziós kezelést kapnak. Az olyan terhes nők, akiknek szívproblémáik vannak.

A felsorolt esetekben nagyon magas a súlyos betegség kockázata a koronavírus miatt. Nyomatékosan javasolják, hogy az érintettek maradjanak otthon és kerüljék a személyes kapcsolatfelvételt legalább 12 hétig. Felhívják a figyelmet, hogy ez az időszak még változhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG