Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Három hónapos teljes elszigetelést javasolnak bizonyos betegságekben szenvedők, műtéten átesettek és más rizikócsoportok számára Nagy-Britanniában, erről ki is adtak egy útmutatót. Angela Merkel válságtanácskozást tart tartományi vezetőkkel az esetleges további intézkedésekről. Spanyolországban robbanásszerűen terjed a vírus, Olaszország nyomában haladnak, hetven vezető tudós azonnali és teljes kijárási tilalmat követel.
Nyíregyházán (Kép forrása: MTI Fotó, Balázs Attila)

1. Trump gigacsomagja majdnem kész

Donald Trump elnök és a kongresszus nemsokára megállapodásra juthatnak a koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítésére szolgáló tervről. A Fehér Ház legfontosabb gazdasági tanácsadója szerint kétezer milliárd dolláros csomag lendületet ad majd az Egyesült Államok gazdaságának. A csomag célja a társaságok, vállalkozások életben tartása, a munkavállalók fizetésének megtartása.

Erről maga Donald Trump beszélt a Fehér Házban. “Arra kérjük az embereket, hogy ne dolgozzanak, mert egymástól távolságot kell tartanunk” - mondta. Hozzátette, reméli, hogy “a lehető legkevesebb emberéletet követel majd a járvány – írta a Bloomberg. Ma, vasárnap folytatják a megállapodás kidolgozását.

Nem derül ki a hírből, hogyan fog a gazdaság lendületbe jönni, ha az emberek nem dolgoznak.

2. Merkel válságtanácskozást tart

Merkel és a német tartományok vezető politikusai vasárnap 14:00 órától válságtanácskozást tartanak a koronavírus elleni küzdelemről. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár és a tartományok az elmúlt napok “nagyon komoly, könyörtelen helyzetértékelését” szeretnék elvégezni. Megvitatják az eddigi intézkedések hatásait, azt, hogyan reagáltak az emberek, mennyire tartották be ezeket és ennek fényében döntenek a közélet esetleges további korlátozásaival kapcsolatban is – írta az N-Tv.de német televíziós és hírportál.

Németországban ma elérte a 23 ezret a fertőzöttek száma, eddig 91 fő halt meg. Bár az esetszám növekedése látszólag lassult, valójában a hétvégén nem minden helyről érkeznek a központba adatok.

3. Spanyolország Olaszország nyomdokain

„A megerősített esetek és halálesetek száma a következő napokban növekedni fog. A jövő hét végéig erősnek kell maradnunk ”- mondta Pedro Sanchez spanyol kormányfő szombati este beszédében. A legtöbb spanyolnak soha nem kellett olyan kihívással szembeszállnia, mint ez. (Mások szerint az 1936-1939-es polgárháború ótanem volt ekkora válság az országban.)

Spanyolország szombaton a halálesetek számának 32 százalékos és a megerősített koronavírus-esetek számának 25 százalékos növekedését jelentette. Ezzel a szám elérte a 24 926-ot. Ez az ország már a második legrosszabb halálozási adatokat mutatja Európában Olaszország mögött, 1381 fővel, és világszerte is a negyedik. (Lásd: Olaszországban leállítják az összes nem létfontosságú termelési tevékenységet.)

Bár Sanchez szerint az ország mindent megtesz a világjárvány ellen, a LaVanguardia körkérdésében 300 ezer olvasó közel 82 százaléka elégedetlen az intézkedésekkel. Egy 70 fős, vezető tudósokból álló csoport pedig, a vírus terjedésére vonatkozó háromféle előrejelzési szcenárió alapján, azonnali és teljes kijárási tilalmat követel az országban. Ellenkező esetben a spanyol egészségügyi rendszer március 25-e körül összeomlik.

“Megfelelőek a koronavírus terjedését megakadályozni szolgáló intézkedések?” Közel 82 százalék szerint nem. (LaVanguardia)

4. Ausztrália második segélycsomagja

Ausztrália összeállítja a második segélycsomagot a koronavírus súlyos gazdasági következményei miatt. Scott Morrison miniszterelnök szerint ennek értéke 66 milliárd ausztrál dollár (majdnem 36 milliárd euró). A kormány elősegíti a kis- és középvállalkozások számára nyújtott hitelek nyújtását és a munkanélküliségi juttatások növelését. A múlt héten a kabinet egy tízmilliárd euró értékű segélycsomagot indított el. Eddig hét ember halt meg Ausztráliában a vírus miatt.

5. Vírusrobbanás Törökországban

Törökországban 24 órán belül 277 fővel 947-re nőtt a pozitív kronavírus-tesztek száma. Valamint tizenkét ember halt meg a Covid-19-ben egyetlen nap alatt. A halálos áldozatok száma ezzel 21. Az illetékes miniszter szerint 24 órán belül mintegy 3000 embert teszteltek a koronavírusra.

További híreink a koronavírusról

6. New Jersey is kijárási tilalmat ír elő

Az amerikai New Jersey állam Kalifornia, New York és Illinois példáját követi, és kiterjedt kijárási tilalmat rendel el. Phil Murphy kormányzó utasította az állam körülbelül kilencmillió lakosát, hogy maradjon otthon. Tilos minden összejövetel, ünnepségek, rendezvények. A nem alapvető fontosságú üzleteket be kell zárni. A fertőzések száma az államban péntek óta 442 esettel nőtt, összesen több mint 1300-ra. Bár ebben a fokozott tesztelés is benne van.

A szomszédos New York államban regisztrálták a legtöbb fertőzést az Egyesült Államokban, szombaton több mint 11 600 esettel.

A világtérkép (Johns Hopkins Institute)

7. Robbant a halálozások száma Franciaországban

Franciaországban 24 órán belül 112-vel 562-re nőtt a koronavírus-járvány okozta halálesetek száma. A fertőzöttek száma, akiket kórházba vittek, 946-al 6172-re emelkedett. Több mint 1500 beteget kezelnek intenzív osztályon. Franciaországban kijárási tilalom van, az emberek csak akkor hagyhatják el a házat, ha élelmiszert akarnak vásárolni, patikába, orvoshoz mennek, kutyát sétáltatnak vagy egyedül kocognak. Azok, akik nem tudnak otthon dolgozni, szintén elhagyhatják otthonukat munka céljából

8. Pence alelnök tesztje negatív

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke nem fertőződött meg a koronavírussal, felesége, Karen tesztje is negatív volt – közölte Katie Miller alelnök a Twitteren.

9. Kuba orvosokat küld Olaszországba

Olaszország segítséget kap Kubától a koronavírus elleni küzdelemben. Egy 52 fős orvoscsoportot küldtek a Karib-tengeri országból a havannai Egészségügyi Minisztérium szerint Lombardiába, amely a válság jelenlegi fókuszában áll. Kubában jelenleg 20 ember fertőzött a vírussal, egy ember meghalt.

10. Több mint egymilliárd ember kijárási tilalom alatt

A világ második legnépesebb országa, India több mint 1,37 milliárd emberrel. Most több időt kell otthon kell tölteniük, miután Narendra Modi miniszterelnök a vírus terjedésének megfékezésére 14 órás, 7 órától 21 óráig tartó kijárási tilalmat rendelt el. "A most megtett lépések segítenek bennünket a jövőben. Bent maradunk és egészségesek leszünk" - mondta Modi. Indiában jelenleg 315 ember fertőzött a vírussal, eddig négy ember halt meg. (A vírus és a klíma kapcsolata nem tisztázott, erről itt írtunk.)

11. Fellélegzés Dél-Koreában

Dél-Koreában visszaszorulóban van a vírus, de még nem szűnt meg a járvány. Szombaton 98, pénteken 147 ember tesztje lett pozitív. A csúcs február végén volt, amikor 24 órán belül több mint 900 új fertőzést találtak. Azóta csökkenő a tendencia, de még vannak esetek. A külföldről, például Európából érkezőket ezért még szigorúbban ellenőrzik, mindenkit karanténba küldenek.

12. “Vírus-import” Kínában

A kínai egészségügyi hatóságok is növekvő úgynevezett koronavírus-behozatalról (importról) tudósítanak. A vasárnap regisztrált 47 új fertőzés közül 46 olyan utazó volt, akik nemrégiben tértek vissza külföldről. Peking most intézkedéseket indított a fertőzések úgynevezett második hullámának megelőzésére. Egyebek mellett karantént rendeltek el mindenkinek, aki külföldről kíván belépni a fővárosba.

13. Thaiföldön a fiatalok hordozzák

A thaiföldi fertőzöttek száma megháromszorozódott. Eddig Thaiföldön csak egy halál történt a koronavírus miatt, de a fertőzések száma 188-ról 599-re emelkedett. Az új esetek többsége Bangkokban volt, nagyrészt fiatalok, akik továbbra is folytattak társadalmi tevékenységeket.

14. Első esetek a Gázai övezetben

Megerősítették az első két koronavírus-esetet a palesztin gázai övezetben. Eddig 53 esetet regisztráltak a szintén palesztin Ciszjordániában.

15. Bolívia elhalasztja az elnökválasztást

A koronavírus miatt határozatlan időre halasztották a május 3-ára tervezett bolíviai elnökválasztást, amelynek pedig le kellene zárnia a bolíviai súlyos kormányválságot.

További híreink a koronavírusról

Főbb források: Bloomberg.com, N-Tv.de, UK Goverment, Johns Hopkins Institute, La Vanguardia

+1: Útmutató a betegek három hónapos elszigeteléséhez

Nagy-Britanniában útmutatót adtak ki azon személyek elszigeteléséhez, akiket orvosi okokból különösen sebezhetőnek tekintenek a COVID-19 vírus szempontjából. Minimalizálják az összes kölcsönhatást a rendkívüli veszélyben levő személyek és mások között. Ide tartoznak, akik szervátültetést kaptak, rákos betegek. Súlyos légzőszervi állapotokban szenvednek, beleértve az összes cisztás fibrózist, súlyos asztmát és súlyos COPD-t. Ide tartoznak a ritka betegségekkel és az anyagcsere veleszületett hibáival küzdők. Azok az emberek, akik immunszupressziós kezelést kapnak. Az olyan terhes nők, akiknek szívproblémáik vannak.

A felsorolt esetekben nagyon magas a súlyos betegség kockázata a koronavírus miatt. Nyomatékosan javasolják, hogy az érintettek maradjanak otthon és kerüljék a személyes kapcsolatfelvételt legalább 12 hétig. Felhívják a figyelmet, hogy ez az időszak még változhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
Makro / Külgazdaság 185 nap után jövő héten ismét indulnak a tervezhető műtétek
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 12:32
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján oltásra bíztatták a 16-18 éveseket, illetve arról is szó esett, hogy jövő héten visszaállítják a tervezhető műtéteket.
Makro / Külgazdaság Felére csökkennek a megújuló Mol Bubi bérletek árai
MTI | 2021. május 7. 11:52
Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Nagyot esett az aktív fertőzöttek száma, de ebben a tempóban sokára lesz még lagzi
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 09:36
Az aktív fertőzöttek száma rekordtempóban esett, de továbbra is 100 fölött van a napi áldozatok száma - az oltások száma heti csúcson, de csak lassan araszolgatunk a boldogító 5 millióhoz.
Makro / Külgazdaság Az égbe szökő üzemanyagárakra az autósok is reagáltak
Király Béla | 2021. május 7. 05:35
Az első negyedévben ugyan számos korlátozás élt, amely hatott az emberek szabad mozgására, ám vélhetőleg elsősorban a megugró üzemanyagárak miatt tankoltak a magyarok jóval kevesebb benzint.
Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Friss
hírlevél
depositphotos