<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Fokozódó várakozás, hogy a Federal Reserve (Fed) 75 bázisponttal emeli irányadó kamatlábát a ma kezdődő júniusi ülésén, hogy megfékezze a 41 éves csúcsra, 8,6 százalékra emelkedő éves inflációt, ami további dollárerősödést hozhat. Az ezt követő agresszívebb lépések ellen szól viszont a recesszió növekvő veszélye.

Mindinkább erősödik a várakozás, hogy az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) 75 bázisponttal emeli irányadó kamatlábát júniusi ülésén, szemben az eddigi előrejelzésekben szereplő, a májusi 50 bázispontot követő ismételt 50 bázispontos emeléssel. A CME Group Fed Watch eszköze, amely korábban erősen 50 bázispontos emelést jelzett, hétfő estére 96 százalékos valószínűséget mutatott egy 75 bázispontos lépésre, a ma kezdődő és az itteni idő szerint szerda este nyolckor végződő monetáris ülésen.

Federal Reserve Foto: depositphotos.comFederal Reserve Foto: depositphotos.com

Ennek fő oka, hogy a monetáris döntéshozók világossá tették, hogy a Fed az infláció elleni küzdelemre összpontosít, amely májusban a várakozásokat felülmúlva 41 éves csúcsra, 8,6 százalékra emelkedett éves összevetésben, és könnyen lehet, hogy még mindig nem érte el csúcspontját. (A New York-i Fed hétfőn közzétett külön felmérése szerint az egyéves inflációs várakozások 6,6 százalékon állnak, ami rekordot jelent a 2012-ig visszanyúló adatsorban.) Eközben a gazdasági növekedés továbbra is megfelelő, éves szinten 4 százalékos bővülés várható.

A háztartások jövedelme ugyanakkor nem tud lépést tartani a megélhetési költségek emelkedésével, ez azonban az inflációt még nem lassítja, hiszen a fogyasztók hajlandónak tűnnek arra, hogy életmódjuk fenntartása érdekében felhalmozott megtakarításaik egy részét leépítsék.

A Fed ezért elismerte, hogy a helyzetet határozottan kézben kell tartani, ezért a mostani 50–75 bázispontos emelést júliusban várhatóan újabb 50 bázispontos követi, ami a dollárt az idei csúcsok közelében tartja. A Fed a szigorítás részeként emellett várhatóan továbbra is 30 milliárd dollárnyi kincstári értékpapír és 17,5 milliárd dollárnyi jelzálogfedezetű értékpapír lejáratát és a mérlegből való kivezetését engedélyezi.

A recessziós félelmek a szeptemberi lépést kétségessé teszik

Fokozódó vita leginkább arról bontakozott ki, hogy mi történik ezután. Egyes döntéshozók azt szeretnék, hogy a Fed folytassa az 50 bázispontos emeléseket, hogy az inflációt ellenőrzés alá vonja, de ez azzal a kockázattal jár, hogy a monetáris politika mélyen a restriktív területre kerül, és növeli a recesszió esélyét. Többen azzal érvelnek, hogy már most erős jelei vannak a növekedési kilátások gyengülésének és az inflációs nyomás enyhülésének, ami indokolhatja a szeptemberi szünetet: a lakásépítési számok lanyhulnak, a bérek sem voltak annyira inflációnövelőek, mint sokan gondolták, és a rövid és hosszú lejáratú kincstári hozamok – amellett, hogy tizenéves csúcsokat döntenek – vészesen közel kerültek egymáshoz, amit hagyományosan közelgő recesszióra utaló jelnek tart a piac. (A 10 éves kincstárjegy hozama 21 bázisponttal 3,37 százalékra, míg a 2 éves hozam, amely a Fed szándékait szorosabban követi, 30 bázisponttal 3,34 százalékra emelkedett hétfőn.) Ezért a jövőben érdemes lesz szoros figyelemmel kísérni a Fed frissített előrejelzéseit és a „dot plot” diagramot.

Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexének változása. (pont) Forrás: tradingeconomics.comMichigani Egyetem fogyasztói hangulatindexének változása. (pont) Forrás: tradingeconomics.com

A Goldman Sachs előrejelzése a recessziós félelmek ellenére ennél is agresszívebb szigorítási ütemre való áttérést valószínűsít, várakozását 50 bázispontos elmozdulásról 75 bázispontra módosítva, melyet júliusban ismét 75 bázispontos emelés követ a bank szerint. Ezt szeptemberben 50 bázispontos, novemberben és decemberben pedig 25 bázispontos lépések követhetnek, így a kamatláb szerintük az év végére 3,25–3,5 százalékos sávba kerülhet. Az agresszív szigorítási ütemre való átérés indokaként a májusi inflációs adat mellett a Michigani Egyetem fogyasztói hangulati indexének hosszú távú inflációs várakozásokra vonatkozó mérőszámait jelölték meg, amelyet nagyrészt a gázárak további emelkedése hajtott.

Az ING előrejelzése ennél óvatosabb: a bank közgazdászai arra számítanak, hogy a Fed júliusban 50 bázispontos kamatemelést hajt végre, de ezt követően 25 bázispontos lépésekre tér át, tekintettel a lassuló növekedési kilátásokra, a fokozatosan mérséklődő inflációra, valamint arra, hogy a Fed mérlegcsökkentése a monetáris politika szigorításának hatásait nagyban erősíti. A csúcsot így 3 százalékra várják 2023 első negyedévében.

A távolabbi jövőt tekintve megjegyzik, hogy a Fed minden bizonnyal nem hagyja a politikát túl sokáig restriktív területen – az elmúlt 50 évben az egy cikluson belüli utolsó kamatemelés és az első kamatcsökkentés közötti átlagos időszak mindössze hét hónap körül volt. Ezért a bank arra számít, hogy a Fed fékező lépésének és a kereslet lehűlésének kombinációja, valamint a kínálati oldal helyreállása, azaz a gyógyuló ellátási láncok és a megnövekedett munkaerő-kínálat együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az infláció 2023 második felében érdemben a 2 százalékos cél felé mozduljon el. Mindez előkészítheti, hogy a Fed 2023 végén fontolóra vegye a monetáris politika semlegesebb alapokra helyezését.

A Fed sólyom hangvétele erősíti a dollár árfolyamát

A dollár a szerdai kamatdöntő ülésre a legmagasabb idei árfolyamától alig 1 százalékkal elmaradva indul, és várhatóan nem is fog gyengülni. Már csak ezért sem, mert a Fed a szigorítási ciklus korai és középső szakaszában van, ezzel pedig még mindig közelebb áll ahhoz a táborhoz, amelyik a restriktív irányba akarja vinni a kamatlábakat, szemben például Lengyelországgal, melynek jegybankja azt állítja, hogy szigorítási ciklusa késői szakaszában van.

A Fed kamatemelése tovább erősítheti a dollárt az euróval szemben, és gyengítheti a feltörekvő piaci devizákat, különösen azokat, amelyek az energiahordozók rossz oldalán állnak. Így a forint árfolyamának további gyengülésére lehet számítani a dollárral, de még az euróval szemben is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG