<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Moszkva és Peking a taktikai kapcsolatból egyre inkább a stratégiai szövetség felé mozog. De a mostani, óriási tétekkel folyó játszmában mindkét fél óvatosan méregeti a másikat. Káncz Csaba jegyzete.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping holnap találkoznak a Pekingi Téli Olimpia megnyitóján, ahol aztán széleskörű megbeszélésre is sor kerül. 2019 novembere óta ez lesz az első személyes megbeszélésük, bár időközben a virtuális térben többször is tárgyaltak egymással. A két vezető a találkozójuk után közös közleményt tesz közzé a legfeszítőbb globális biztonságpolitikai problémákról.

Miközben mind a NATO, mind Oroszország részéről folyamatosak a csapaterősítések térségünkben, a kínai és az orosz vezető találkozójának óriási a jelentősége. Moszkva és Peking a taktikai kapcsolatból egyre inkább a stratégiai szövetség felé mozog, bár ilyen óriási tétekkel folyó játszmában mindkét fél óvatosan méregeti a másikat.

Kína kalkulációja

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának rangidős tagja, a republikánus Michael McCaul szerint Kína az olimpia január 20-i befejezése után lerohanja Tajvant. Nos, akár igaza van McCaul-nak, akár nincsen az időpontot tekintve, az bizonyos, hogy az invázió veszélye valós. Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban Peking háborúval fenyegette meg Washingtont – ez minden bizonnyal egy kétfrontos konfliktus lehetőségére akarja emlékeztetni az USA-t, ha Ukrajna kapcsán az orosz szövetségese katonai műveleteket indítana.

Stratégiai szövetségesek lesznek? (Fotó: MTI)Stratégiai szövetségesek lesznek? (Fotó: MTI)

A kínai néphadseregnek rendelkezésére állnak a megfelelő harci képességek egy ilyen invázió kivitelezéséhez. A tervezés évtizedek óta folyik, a pekingi vezetés elérkezettnek érezheti az időt a támadás megindítására. Különösen akkor, ha úgy érzi, hogy az ukrajnai válság hozzájárul az amerikai globális hegemónia gyengüléséhez.  

Ha Moszkva megindítja csapatait Ukrajna ellen, azzal az Egyesült Államok elfordul Kínától, és ez Peking számára olyan nagyságrendű esélyt jelent, mint a 2014-es krími annexió. Azóta Oroszország külkereskedelmében Kína súlya 10 százalékról 20 százalékra nőtt. Ha egy esetleges invázió miatt a Nyugat nagyszabású szankciókat vezet be Moszkva ellen, akkor pedig Oroszország még inkább Kína befolyása alá kerül.

De a 2014-es orosz invázió egyben nehéz helyzetbe is hozta a kínai diplomáciát, amely évtizedek óta a területi sérthetetlenséget hirdeti világszerte. Éppen ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsában Kína tartózkodott annál a határozatnál, amely elítélte Oroszország krími annexióját. Kína a mai napig nem ismeri el a félsziget orosz bekebelezését és a magas rangú kínai hivatalnokok nem is utazhatnak a Krímbe – bár minimális publicitás mellett Kína azért hajtott végre pár befektetést.

A Nyugat a 21. század első két évtizedét jórészt abban a hitben töltötte, hogy Kína „konvergál” hozzá. De mára világossá vált, hogy a KKP vezette ország olyan erőteljes leninista egypártrendszer, amely önmagát csúcstechnológiával támogatja meg. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus veszélyes vetélytársa lett a liberális demokráciáknak.

Oroszország motivációja

Putyin elnök eddig tökéletesen végre tudja hajtani azt, amit eltervezett: zavarba hozni az amerikaiakat, feltárni a nyugati szövetség gyenge pontjait és kétségeket ébreszteni. A Kreml kihasználja a NATO-n belül meglévő repedéseket, amelyek tovább szélesíthetők katonai fenyegetéssel és gazdasági, valamint energetikai nyomásgyakorlással – amely középtávon akár a NATO szétzilálódásához vezet. 

A vezető nyugati sajtó megítélése szerint ennek a fellazításnak már része volt Orbán Viktor Moszkvába rendelése. Peking természetesen szorgalmasan jegyzetel és levonja a tanulságokat.

De az orosz elnök elég ravasz ahhoz, hogy felismerje: az amerikai figyelem elvonása Kínától nem igazán áll Oroszország érdekében. Ez Moszkvát kiszolgáltatottabbá teszi Peking felé, mivel a már elkészült Északi Áramlat II. projekt függőben marad és a szankciók még inkább elszigetelik hazáját az európai piacoktól. 

Ha a Nyugat leköti Moszkvát, akkor ráadásul Kína tovább építheti pozícióit a stratégiailag egyre inkább felértékelődő Közép-Ázsiában. Ha pedig végképp elromlik Oroszország és a Nyugat viszonya, akkor erőteljesen behatárolja Moszkva lehetőségeit Nyugat- és Délkelet-Ázsiában. 

Végső soron egy ukrajnai háború nem érdeke sem Moszkvának, sem Washingtonnak. Mindkettőnek előbb vagy utóbb ki kellene szállnia az eszkalációs spirálból. A Kremlnek ugyanis el kell döntenie, hogy melyik a nagyobb kihívás: egy liberálisabb Ukrajna vagy egy konfrontáció a NATO-val, mindezt megfejelve egy már visszafoghatatlan Kínával. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG