5p

A hidegháború óta először, a német hadsereg szigorúan titkos hadműveleti tervet készít az Oroszországgal vívott háború esetén a német földön végrehajtandó katonai műveletekre. A politikusok a hibrid fenyegetésekkel indokolják a polgári és a katonai szféra szoros integrációjának szükségességét. Káncz Csaba jegyzete.

Egy hónapja Boris Pistorius védelmi miniszter kijelentette, hogy Németországnak fel kell készülnie egy közvetlen háborúra a világ legnagyobb atomhatalmával, Oroszországgal. Leszögezte: "olyan helyzetbe kell hoznunk magunkat, hogy egy olyan háborút vívjunk, amelyet ránk kényszerítenek, nem pedig olyat, amelyet mi kezdünk el, ez magától értetődő". Majd hozzátette: "De ha megtámadnak minket, akkor képesnek kell lennünk háborút vívni, és ez kulcsfontosságú, erre fel kell készülnünk".

Pár éven belül támadhatnak az oroszok? Fotó: Depositphotos
Pár éven belül támadhatnak az oroszok? Fotó: Depositphotos

A Tagesspiegelnek adott interjújában Pistorius figyelmeztetett, hogy "öt-nyolc éven belül" lehetséges egy "orosz támadás". Ezért "érthetetlennek" tartotta a svéd belbiztonsági miniszternek azt a felhívását, hogy "fegyverkezzünk fel a háborúra - most". De a németeknek is "meg kell tanulniuk újra együtt élni a veszéllyel, és fel kell készülnünk - katonailag, társadalmilag és a polgári védelem szempontjából".

Március végéig készen kell lennie

Valóban, a német hadsereg tavaly tavasz óta dolgozik konkrét terveket a német földön végrehajtandó katonai műveletekre. A Bundeswehr területi parancsnoksága felelős a "Németországi hadműveleti terv" kidolgozásáért. "Alapvető feladata" a "tervezett bevetés" - valójában Oroszország ellen - és a "szövetséges és saját erők ellátásának biztosítása a németországi központban" - magyarázza a Bundeswehr.

Frontállamból felvonulási terület

André Bodemann tábornok, a német fegyveres erők területi parancsnokságának főparancsnoka szerint a német hadsereg a műveleti terv kidolgozásakor "a hidegháborúból származó régi elképzelésekre" támaszkodik. Az akkori haditerveket azonban "nem lehet egy az egyben átvenni".

Ma Németország már nem frontállam, hanem "az Oroszország felé tartó partnererők logisztikai csomópontja", ahogy a védelmi minisztérium fogalmaz. A műveleti terv egyik célja, hogy javítsa a csapatok azon képességét, hogy megszervezzék a nagy NATO-egységek áthaladását Németországon.

A NATO ulmi parancsnoksága

Berlin fontos sikert ért el 2018-ban az ambícióinak megvalósítása felé vezető úton: a NATO megbízta Németországot, hogy az Oroszországgal való esetleges katonai konfrontációra való felkészülés részeként Ulmban hozzon létre egy új NATO-parancsnokságot, az úgynevezett „Joint Support and Enabling Command” (JSEC) parancsnokságot. A JSEC egy multinacionális katonai struktúra, amely közvetlenül a NATO európai szövetséges főparancsnokának tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Feladata békeidőben az, hogy a szövetség szükség esetén megerősíthesse katonai jelenlétét Európában, és előkészületeket tegyen az utánpótlási csapatok bevetésére a lehetséges kelet-európai hadszíntéren. Válság, vagy konfliktus esetén a JSEC feladata a NATO ellátó erők konkrét csapatmozgásának és ellátásának koordinálása.

A JSEC feladata többek között egy "modellfolyosó" létrehozása az Észak-Amerikából az Atlanti-óceánon, Hollandián, Németországon és Lengyelországon át az orosz határ felé tartó NATO-csapatok számára. A JSEC koordinálja a „Steadfast Defender” nevű, jelenleg zajló nagyszabású NATO-manőver csapatmozgásait is. A Bundeswehr szerint a JSEC parancsnoka a jövőben is "mindig német" tábornok lesz.

Az ulmi német parancsnokság

A JSEC mögött a „Multinational Operational Command” (MN KdoOpFü) áll, amelynek székhelye szintén Ulmban van. Ellentétben a JSEC-vel, amely NATO-ügynökség, a Multinational Operational Command alapvetően nemzeti struktúra - a multinacionális összetevői ellenére. A Bundeswehr szerint ez biztosítja a JSEC "műveleti képességét".

A Multinacionális Műveleti Parancsnokság parancsnoka mindig egyben a JSEC parancsnoka is. A Bundeswehr szerint Berlin a Multinacionális Műveleti Parancsnokságot "elsősorban" az EU-n belüli, de a NATO-n belüli multinacionális gyakorlatok és missziók irányításának átvételére kívánja használni. A csapatok a parancsnokságban "jelentős hozzájárulást látnak az európai biztonsági architektúrához", illetve "konkrét német hozzájárulást az EU katonai cselekvési és vezetői képességének megerősítéséhez".

A hadműveleti terv egyik központi eleme

A Bundeswehr szerint az úgynevezett civil-katonai együttműködés "a műveleti terv központi eleme". A hadsereg még szorosabb "hálózatépítésre törekszik a biztonsági hatóságokkal, a katasztrófavédelmi szervezetekkel és az ipari vállalatokkal". A fegyveres erők "intenzívebbé" kívánják tenni az úgynevezett „kéklámpás szervezetekkel” (rendőrség, tűzoltóság, műszaki segélyszervezet és mentőszolgálat) már kialakított "jó együttműködési kapcsolatokat", amelyeket a Bundeswehr "polgári válsághelyzetek" során a hazai bevetések során már kialakított.

A társadalom egésze részt vállal

A politikusok az úgynevezett hibrid fenyegetésekkel indokolják a polgári és a katonai szféra szoros integrációjának szükségességét. A belső és a külső biztonság amúgy is aligha választható szét.

A Bundeswehr szerint a hibrid fenyegetések, amelyekre az operatív tervvel a Bundeswehr is felkészül, a következők: "dezinformációs kampányok, hatóságok és vállalatok elleni kibertámadások, kémkedés, szellemi tulajdon ellopása, a gazdaság, a politika és a választások befolyásolására irányuló kísérletek, valamint a kritikus infrastruktúrák szabotálása". A katonai tervezők azzal számolnak, hogy "az ellenfél" megpróbálja majd "befolyásolni a kormányzati döntéseket, a közvéleményt és esetleg a médiát".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG