Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jegybank az utolsó pillanatig hiperoptimista volt a tavalyi gazdasági növekedéssel kapcsolatban, az azonban mégis messze a várakozások alatt alakult. Ezért most részben a kormányt okolják - és még igazuk is lehet.

A nemrég a kormányközeli Mészáros Lőrinchez került Világgazdaság hasábjain közölt terjedelmes véleménycikket a Magyar Nemzeti Bank vezetősége.

A Nagy Márton és Windisch László alelnök, illetve Palotai Dániel és Virág Barnabás ügyvezető igazgatók által jegyzett cikk szerint eddig megvolt az összhang a monetáris politika (MNB) és a költségvetési politika (NGM) között, ám a jegybank kifogyóban van az eszközeiből és költségvetésre hárul nagyobb feladat a gazdaság fellendítésében.

Mehetett volna nagyobb svunggal

Szerintük azonban nincs minden rendben: 2016-ban a költségvetés GDP arányos hiánya a 2 százalékos tervhez képest sokkal alacsonyabb, 1,3 százalék lett, ami visszafogta a gazdaság növekedését. Ezzel szemben a 2016. év végi kiadások áthúzódó hatása és a 2017-es 2,4 százalék körüli GDP arányos hiány idén már jelentős expanziós hatással bírhat - írják.

A jegybank állásfoglalása szerint tehát még bőven lehetett volna növelni a hiányt, ezzel pedig fokozni a gazdasági növekedést. Mint írják, 2016-ban a tervezettnél szigorúbb költségvetés kieső növekedési hatása 0,6 százalék volt, ami még magasabb, mint az EU-s pénzek esetén kalkulált negatív hatás. Idézik az MNB előrejelzéseit, amelyek szerint a hiánycél elérésén belül még van mozgástér a kiadások növelésére és gazdaság megfelelő élénkítésére. A költségvetési hiány a GDP 1,3 százaléka lett, azaz 0,7 százalékponttal kisebb, mint a költségvetési célkitűzés. "Ez önmagában 0,3-0,4 százalékponttal hűtötte a GDP növekedését" - összegezték.

Ugyanakkor kiemelik azt is, hogy az MNB-nek köszönhet az ország közel 1 százaléknyi növekedést az MNB hitelprogramjainak, illetve a 0,9 százalékra csökkenő alapkamatnak és a 0,2 százalékra eső 3 hónapos bankközi hozamoknak köszönhetően.

Magyarázkodnak, és még igazuk is lehet

A cikk tulajdonképpen magyarázkodás is az MNB részéről: bár az évközi adatok ezt egyáltalán nem valószínűsítették, az MNB még december végén is úgy számolt, hogy a magyar gazdaság növekedése 2016-ban közel 3 százalék lehetett - az évközi adatok revíziójára számítottak, magyarán arra, hogy a gazdaság jobban teljesített, mint a hivatalos adatok mutatták. Az MNB át is írta a számokat "saját hatáskörben" - ahogy Oblath Gábor, az MTA KRTK KTI szakembere írta egy elemzésében, a manőver különös voltát már az is jelzi, hogy a magyar nyelvben nem használatos az az igeidő, amellyel az akció pontosan kifejezhető.

Ez a módszertan (a hivatalos adatok helyett a várható adatrevízió becsléséből dolgozni) egyelőre látszólag csak az MNB-ben vert gyökeret, a Nemzetgazdasági Minisztériumban nem. Varga Mihály egy januári sajtótájékoztatón  az év végi masszív költségvetési költekezést részben azzal magyarázta: a kormány által vártnál (2,5 százalék) alacsonyabb volt 2016-ban a gazdasági növekedés (2,1 százalék), ezért beruházás-ösztönzésre fordított forrásokat az állam. Ez viszont alátámasztja az MNB mostani érvelését: bár nyilvánvalóan túl későn, de a minisztériumban is megértették, hogy a vártnál jóval alacsonyabb növekedésért a kormány is felelős a túl szigorú fiskális politikával.

Szép kilátások

Viszont ami késik, az nem múlik a jegybank vezetői szerint: 0,2 százalékpontos növekedést jelenthetnek a tavalyi hiány növelő áthúzódó tételek, az idei 2,4 százalékos hiánycél teljesülése pedig 0,5 százalékponttal járulna hozzá az impozánsabb GDP-hez. A jegybank azonban kiemeli: idén is fontos a kiszámíthatóság, és ha a hiány elmarad a költségvetési törvényben kitűzött céltól, akkor a költségvetés növekedésre gyakorolt hatása kisebb lehet.

Gigantikus tervezési hiba

2016-ra 761 milliárdos hiányt tervezett a kormány, novemberben ezzel szemben még majdnem 60 milliárd forintos többletnél járt a költségvetés. Első hallásra remekül hangzik, hogy az utolsó hónapra ekkora mozgástér maradt, azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tervezés pocsékul sikerült, a valóság a 11. hónap végére bő 800 milliárd forinttal szakadt el a tervektől - ezt kéri most számon az MNB a minisztériumon.

Ismerve a Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közötti finoman szólva is hűvös viszonyt, kíváncsian várjuk az NGM válaszát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sehol sem tart az EU az oltásokkal - de már azt tervezgetik, mi lesz a fölösleggel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:02
Az EU azt kéri a tagállamoktól, gyorsítsák fel a koronavírus elleni beoltást - az Unió ugyanis lakosságarányosan egyelőre eléggé le van maradva a világ több országától is. Ennek ellenére azt tervezgetik, mit csinálunk majd a fölösleggel.
Makro / Külgazdaság Felelőssé tehető-e az MNB és az állam a brókerbotrányokért?
Csabai Károly | 2021. január 19. 17:04
Csütörtökön részítélet születhet abban a perben, amelyet a Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash károsultjai indítottak a Fővárosi Törvényszéken. Azt kérve a bíróságtól, állapítsa meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar állam és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felelősségét a 2015 tavaszi brókerbotrányok kialakulásában, amelyek nekik összességében mintegy 28,8 milliárd forintos kárt okoztak.
Makro / Külgazdaság A COVID és a NATO: biofegyver-támadásra nukleáris válaszcsapás jöhet
Káncz Csaba | 2021. január 19. 16:34
A koronavírus-járvány elleni globális fellépés rámutatott az emberi társadalmak sérülékenységére a természetes és ember által előállított biológiai fenyegetésekkel kapcsolatban. A világban jelenleg zajló második hidegháború azonban a biovédelem területén is feszültségeket szül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerikai beutazási tilalom: Trump feloldotta volna, Biden fenntartja
MTI | 2021. január 19. 09:58
Január 26-tól ismét érkezhettek volna utasok Európából és Brazíliából is az USA-ba a leköszönő elnök tervei szerint. Utóda szerint viszont elhamarkodott lenne az enyhítés.
Makro / Külgazdaság Tovább drágult Hernádi Zsolt MOL-vezér milliárdokból épülő luxusszállodája
Vég Márton | 2021. január 18. 15:01
Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.
Makro / Külgazdaság Már nem jó akármilyen maszk – újabb szigorítás jöhet a németeknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 18. 14:47
Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban a Covid-járvány tartósan gyors terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Összeállt a főosztály, amely a hálapénzt ellenőrzi
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 13:46
Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának feladata lesz a hálapénz ellenőrzése. A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ez a főosztály ellenőrzi majd az egészségügyi dolgozókat, hogy megszegik-e az elfogadásának tiltásáról szóló kormányrendeletet.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília megpróbálta eloszlatni a kínai vakcina körüli kételyeket
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 12:53
A kedvező statisztikák ellenére sem lát okot a lazításra az országos tisztifőorvos - derült ki a hétfői tájékoztatón. Müller Cecília igyekezett eloszlatni a kételyeket a kínai vakcina kapcsán, aminek gyártását a helyszínen felügyelik a magyar szakemberek.
Makro / Külgazdaság Újra az amerikai külügy csúcsain az ukrán polgárháború kirobbantója
Káncz Csaba | 2021. január 18. 11:21
Az amerikai konzervatívok kétségbeesetten tapasztalják, hogy „az ukrán puccs és polgárháború kirobbantója”, Victoria Nuland a külügyminisztérium harmadik embere lesz. A magyar kormány semmi jóra nem számíthat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság "Az orosz vakcinára látok esélyt, a kínaiból nem kér az unió" - mondja az EP-képviselő
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:32
Interjút adott Peter Liese német képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője, amiben kifejti, hogy Európának nincs szüksége a kínai vakcinára, ám az orosz oltóanyagból még lehet komoly termék. 
Friss
hírlevél