Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szaúd-Arábia és Izrael óva inti Joe Bident attól, hogy Iránnal visszatérjen a diplomácia tárgyalóasztalához. Ez amúgy sem lenne könnyű kihívás, hiszen Biden január 20-i eskütételekor Irán már a júniusban megtartandó elnökválasztás kampány-küzdelmeit folytatja. Káncz Csaba jegyzete.

Három hét telt el az amerikai elnökválasztás óta és Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök csak az elmúlt napon hagyta jóvá, hogy az átadás-átvételért felelős kormányügynökség megkezdje a kormányzati hatalom átadásának-átvételének hivatalos eljárását. Ettől függetlenül Trump mind a Távol-Keleten, mind a Közel-Keleten olyan aktív külpolitikai lépéseket tesz, amellyel aláaknázza Joe Biden tervezett diplomáciai vonalvezetését.

Szaúd-Arábiát és Izraelt rémülettel tölti el Biden azon terve, hogy Iránnal visszatérne a diplomácia tárgyalóasztalához, és a háttérben komoly politikai mozgások indultak meg. Anthony Blinken, a következő amerikai kormányzat külügyminiszter-jelöltje egy nyári interjújában részletesen ki is fejtette a diplomáciai terveket.

Szaúd-Arábia

Vasárnap este az izraeli miniszterelnök és a hírszerzés vezetője olyan titokban érkezett Szaúd-Arábiába, hogy erről még a külügy- és a védelmi minisztereket sem értesítették. Netanjahu miniszterelnök Neom városában találkozott mind Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, mind Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel. Netanjahu első alkalommal látogatott Szaúd-Arábiába, és első alkalommal találkozott a herceggel. Az egyik téma nyilvánvalóan az esetleges diplomáciai kapcsolatfelvétel volt Tel-Aviv és Rijád között.

De a zárt ajtók mögött a fő kérdés Biden iráni terve volt. Ahogyan a napokban a szaúdi külügyminiszter leszögezte, Rijád atombombát állíthat elő, ha nem sikerül megállítani Teherán nukleáris törekvéseit. Szaúd-Arábia civil nukleáris tevékenységét már hosszabb ideje segíti Kína – arról pedig két hónapja jöttek hírek, hogy Rijád már elegendő uránércet halmozott fel nukleáris fűtőanyag gyártásához.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök. (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)
Joe Biden megválasztott amerikai elnök. (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Biden már többször hangsúlyozta, hogy újra akarja szabni az USA kapcsolatát a szaúdi rezsimmel. Élesen kritizálta a szaúdiak katasztrofális kimenetelű katonai beavatkozását Jemenben – noha az világos, hogy egy szaúdi kivonulás az iráni pozíció megerősödéshez vezetne.

Izrael

Netanjahu a hétvégén már nyíltan üzent Bidennek: ne csatlakozz újra az iráni atomalkuhoz (JCPOA)! Izrael múlt szerda hajnalban világos üzenetet küldött Teheránnak és a demokratáknak Washingtonba: 8 célpontot bombázott Szíriában, köztük több létesítményt, amelyet az iráni forradalmi gárda használ.

Trump távozó kormányzata is próbálja kisiklatni a közeledést. November 10-én az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vezetett be 6 iráni vállalat és 4 iráni személy ellen, mivel állítólag érzékeny anyagokat vásároltak egy olyan katonai vállalattól (Iran Communication Industries), amely az EU és az Egyesült Államok feketelistáján szerepel.

Irán

Teherán ügye egyértelműen az új amerikai kormányzat egyik legfontosabb külpolitikai prioritása. Biden „veszélyes kudarcnak” nevezte Trump politikáját Iránnal szemben: ez szerinte elszigetelte az országot, miközben Teherán közelebb került az atombomba kifejlesztéséhez, ráadásul a közel-keleti térség is a katonai eszkaláció határára került.

Biden szeretné mind Iránt, mind az USA-t újra a JCPOA keretei között látni. Ez nem lesz könnyű kihívás, hiszen Biden január 20-i eskütételekor Irán már a júniusban megtartandó elnökválasztás kampány-küzdelmeit folytatja. Egyik percről a másikra nem lesz könnyű áttörni a bizalmatlanság falát a két ország között négy év feszültség után.

A mérsékeltek, Haszan Róháni iráni elnök vezetésével támogatják a párbeszéd azonnali felvételét. A radikálisok azonban azt állítják, hogy Washington megbízhatatlan – és természetesen nem akarják, hogy a szankciók feloldása még a júniusi elnökválasztás előtt a mérsékelteknek kedvezzen.

Muhammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette: már azt várják, hogy a Biden-kormány térjen vissza a nukleáris megállapodáshoz. Zaríf hozzátette:

Amennyiben az Egyesült Államok teljesíti a 2231-es számú ENSZ BT-határozatból eredő kötelezettségét, teljesítjük a nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinket. Ahhoz nem kell tárgyalni vagy feltételeket szabni. (...) Ha Biden a következő amerikai elnökként kerül a Fehér Házba, három elnöki rendelettel feloldhatja az összes, Iránra kirótt szankciót

– hangsúlyozta az iráni külügyminiszter. Róháni elnöktől és más iráni illetékesektől eltérően Zaríf nem követelte, hogy az Egyesült Államok fizessen kártérítést a szankciókból származó károkért. Róháni elnök szeptemberben közölte, hogy a szankciók 150 milliárd dolláros kárt okoztak hazájának.

Az iráni óvatosságot fokozza az elmúlt hónapok diplomáciai normalizációja Izrael és két Arab-öböl menti királyság között, amely megállapodásokat Washington ráadásul megfejelte azzal, hogy ötödik generációs lopakodó vadászgépeket tervez eladni az Egyesült Arab Emirátusoknak.

Irán idegességét csak tovább fokozhatja a Pentagon vasárnapi döntése, amely nyomán B-52H típusú stratégiai bombázókat vezényelt át a Közel-Keletre. A bombázó 14 ezer kilométert képes repülni újratöltés nélkül, és 32 tonna lőszer szállítására alkalmas.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mely légitársaságok lehetnek a járvány győztesei?
F. Szabó Emese | 2021. január 25. 16:49
A légi közlekedésre hosszú hónapok óta enervált haldoklás jellemző. Alig van járat, senki sem tud semmit, senki sem repül sehova. Ehhez képest a Wizz Air és a Ryanair árfolyama az egekben van, mintha nem is lenne világjárvány. Az emberek megőrültek? Vagy ezek a cégek tudnak valamit, amit a versenytársak nem?
Makro / Külgazdaság A Covid-tartalékos katonák közel fele nem tért vissza a munkaerőpiacra
Tiszai Balázs | 2021. január 25. 16:31
December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás: ennyi lesz a minimálbér
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 15:43
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami 4 százalékos béremelést jelent. 
Makro / Külgazdaság Erdogan új kettős játszmája – mosoly a Nyugat felé, fokozódó elnyomás befelé
Káncz Csaba | 2021. január 25. 14:18
Trump távozása és a török gazdaság mélyrepülése kényszerítette Erdogan elnököt arra, hogy mosolyoffenzívát indítson a Nyugat felé. Ezen díszletek mögött viszont érezhetően nő az erőszak és az elnyomás az országban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orvostechnikai szektor: pozitívum a kórházak adósságrendezése
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 13:46
A magyarországi orvostechnikai szektor üdvözli, hogy a kormány 2020 decemberében biztosította a lejárt kórházi tartozásállomány rendezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat.
Makro / Külgazdaság Üzent az operatív törzs a vendéglátósoknak - a kínai vakcináról is beszélt Müller Cecília
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 12:25
Az operatív törzs türelmet kér a vendéglátóhelyektől: ha lesz elég vakcina, rögtön szólnak a kormánynak, hogy lazítsanak. A második körös oltás hevesebb reakciókat válthat ki, folyik a tárgyalás a kínai vakcina beszerzéséről is - a hétfői tájékoztató legfontosabb információit szedjük csokorba.
Makro / Külgazdaság Itt egy lehetséges magyar oltási ütemterv
Kormos Olga | 2021. január 25. 12:03
A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.
Makro / Külgazdaság ÉVOSZ: az építőipar idei teljesítménye elérheti a 2019-es szintet
MTI | 2021. január 25. 10:16
Az építőipar teljesítménye az idén elérheti a 4500 milliárd forintot, ami a járványhelyzet előtti, 2019. évi szintnek felel meg - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: átlépte a 12 ezres határt a magyar áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 09:10
844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Itthon is rengeteg hotelfejlesztésről kellett lemondani a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 08:49
A hazai szállodaipar nyár elejére várt újbóli felfutásának fontos feltétele, hogy mind a víruskezelés és a kapcsolódó oltási programok mind a légi- és szállodaipar újraindítása európai szinten is koordinált módon fussanak – mutat rá a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága. A tanácsadó cég szerint fele annyi hotel épülhet, mint amennyit 2024-ig terveztek. 
Friss
hírlevél