Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése a többi közt a magasrangú tisztviselőkig nyúló korrupció és a médiapluralizmus veszélybe sodródása miatt marasztalja el a magyar kormányt. Brüsszel szerint Magyarországgal és Lengyelországgal szemben is folytatni kell a hetes cikk szerinti eljárást.

Noha sok európai uniós tagállamban szigorú szabályozás védi a jogállamiságot, a média és az igazságszolgáltatás szabadsága előtt álló kihívások több országban súlyos veszélyt jelentenek a demokratikus normák betartására

- közölte az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke Brüsszelben a testület első jogállamisági jelentésének bemutatóján.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a jogállamisági jelentés bemutatóján Brüsszelben 2020. szeptember 30-án. EPA/OLIVIER HOSLETVera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a jogállamisági jelentés bemutatóján Brüsszelben 2020. szeptember 30-án. EPA/OLIVIER HOSLET

Vera Jourová szerint a koronavírus-válság leküzdése az EU egészében próbára tette a jogállamiság kereteinek rugalmasságát, és a kormányok által hozott rendkívüli intézkedések némelyike határozottan túlzó volt.

Szólt arról is, hogy

a korrupciós ügyekben a nyomozás, a büntetőeljárás és az ítélethozatal hatékonysága több tagországban továbbra sem elégséges.  

Egyes tagállamok esetében emellett komoly aggályok vetődnek fel a médiára és a médiahatóságokra gyakorolt politikai nyomás, illetve az újságírókat és más médiaszereplőket érő megfélemlítések és támadások miatt is, tette hozzá.

Mit kifogásol Brüsszel Magyarországon?

Ami a részleteket illeti, az Európai Bizottság jelentése szerint hazánkban is komoly kétségek merültek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően.                 

A korrupcióval kapcsolatban megjegyzik: bár Magyarországon a magas szintű korrupciót egyes esetekben üldözik, ez a küzdelem nagyon korlátozott,

a magas rangú tisztviselőket vagy közvetlen köreiket érintő, komoly vádakkal terhelt korrupciós ügyek egyértelmű kivizsgálása és üldözése pedig a jelek szerint elmarad.

Brüsszel szerint aggályok merültek fel a magyar – valamint a lengyel és a máltai – médiahatóság „átpolitizálódásának kockázatával” kapcsolatban is.

A hazai médiahelyzettel kapcsolatban megjegyzik, hogy

az állami reklámok jelentős részét kormánypárti médiumok kapják, ami megnyitotta az utat a kormány számára a média feletti közvetett politikai befolyásolás előtt.                 

A Bizottság szerint a médiapluralizmust veszélyeztetheti az is, hogy 470 kormánybarát médium összeolvadásával  – a hatóságok érdemi vizsgálata nélkül – létrejött a KESMA médiabirodalom. Ráadásul számos országban – köztük Magyarországon – különböző formában, de egyre nagyobb fenyegetésekkel és támadásokkal szembesülnek az újságírók munkájuk miatt.

A jelentés kitér arra is, hogy az Európai Bíróság idén júniusban több szempontból is elmarasztalta a külföldről támogatott civil szervezetekkel kapcsolatos 2017-es magyar törvényt.

Folytatnák az eljárást

A bizottság végezetül megjegyzi: 2018 őszén az Európai Parlament (EP) ugyan kimondta, hogy indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása Magyarországgal szemben – az EP által megszavazott Sargentini-jelentés szerint itthon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének –, és az eljárás az Európai Tanácsban folytatódik meghallgatások és új helyzetértékelések révén, de

az azonosított kihívások többsége megoldatlan maradt.

Amíg az említett aggályokra nem találnak megoldást, addig

a Bizottság támogatja az Európai Tanácsot a hetes cikk szerinti eljárás folytatásában Magyarországgal és Lengyelországgal szemben,

áll a jelentésben.

Elemzők ugyanakkor már az EP két évvel ezelőtti döntése során megjegyezték, hogy

bár az eljárás elvileg a szavazati jog megvonásával is járhat, ennek esélye a gyakorlatban minimális.  

Ehhez ugyanis előbb arra lenne szükség, hogy az Európai Tanács is állapítsa meg (négyötödös többséggel) az uniós értékek sérülésének tényét, majd az eljárás végén még egyszer, immár egyhangúan kellene megállapítania ugyanezt.

Mivel nyilvánvaló, hogy például Lengyelország nemmel szavazna, Magyarország szavazati joga nincs veszélyben.     

Új mechanizmus, kérdőjelekkel

Bár Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette a jogállamisági mechanizmus létrehozását is, azaz a jogállamisági normák és az uniós pénzek kifizetésének összekapcsolását, az Európai Tanács pedig nyáron meg is szavazta azt, elemzők már akkor is megkérdőjelezték, hogy ennek érvényt lehet-e szerezni a gyakorlatban – a Tanács ugyanis felvizezte a bizottsági javaslatot.  

A héten kiszivárgott hírek szerint a mechanizmust a német uniós elnökség is puhítaná:

az uniós pénzeket csak akkor lehetne egyes esetekben visszatartani, ha azt előtte minősített többséggel hagyják jóvá a tagállamok kormányfői.

A most bemutatott jogállamisági jelentés az említett jogállamisági mechanizmus része: ennek keretében az Európai Bizottság megelőzés céljából évente megvizsgálja a jogállamiság helyzetét a tagállamokban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megkapták jócskán emelt bérüket a képviselők - közben az egészségügyi szakdolgozóké csökkent
Székely Sarolta | 2021. április 12. 05:06
Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 
Makro / Külgazdaság Így csábítják a turistákat a horvátok: beszállnak a tesztelésbe
MTI | 2021. április 11. 14:48
Nagyon készülnek a nyári idegenforgalmi szezonra.
Makro / Külgazdaság Fenyegetés Oroszországnak: földgázbizniszt bukhatnak és pénzt sem tudnak majd utalni
MTI | 2021. április 11. 14:30
Az Európai Néppárt parlamenti frakciója sürget szigorúbb fellépést az ukrajnai események miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin bekerítő hadműveletre készülhet az ukránokkal szemben
Káncz Csaba | 2021. április 11. 12:35
  Milyen lépésekben zajlanak az orosz csapatösszevonások az ukrán határ mentén? A jelek arra utalnak, hogy Moszkva bekerítő hadműveletet hajthat végre a lövészárkokba beásott ukrán védelemmel szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csak szigorú óvintézkedések mellett lehet idén szakmai vizsgát tenni a szakképző intézményekben
- | 2021. április 11. 11:48
Az ITM közzétette az iránymutatását.
Makro / Külgazdaság Apró reménysugár: csökken a kórházban kezeltek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 09:45
A lélegeztetőgépre szorulók is kevesebben vannak, de nincs okunk megnyugodni.
Makro / Külgazdaság Több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki a NAV
MTI | 2021. április 11. 08:50
A határ feletti készpéntes fizetések miatt az előző évben több mint 230 esetben bírságolt az adóhivatal.
Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
Makro / Külgazdaság L. Simon László vezérletével készül óriási múzeumösszevonásra a kormány
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 10:37
Miniszteri biztosként készíti elő a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonását, de az Iparművészeti Múzeum is bekerülhet az integrációba.
hírlevél
depositphotos