<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 

Dél-Amerika legnagyobb országában ma kezdődik hivatalosan az elnökválasztási kampány az október 2-án tartandó választásra.  A „Dél-Amerika Trumpjaként” hírhedtté vált Jair Messias Bolsonaroval szemben a baloldali Luiz Inácio „Lula” da Silva áll. 

Mi a tét?

A választás dönt az elnökválasztási verseny első fordulójának nyerteseiről, a 81 szenátori mandátumból 27-ről, mind az 531 képviselői helyről, valamint mind a 27 kormányzói pozícióról. Ha egyik elnökjelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét az első fordulóban, október 30-án tartják a második fordulót. A közvélemény-kutatások szerint az elnökválasztási verseny valószínűleg a második fordulóban dől el, ahol Lula van előnyben.

Ha Lula nyer, és visszatér hatalomra - miután csaknem két évet töltött börtönben állítólagos korrupció miatt -, drámai lépéseket fog megtenni, különösen a környezetvédelem területén. A tét azonban nem csak emiatt nagy: Bolsonaro ugyanis azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményeket.

Bolsonaro elnök teljesen átvette Donald Trump eszköztárát: folyamatosan támadja az ország elektronikus szavazási rendszerét és választási csalással összefüggő összeesküvés-elméleteivel hergeli követőit. "Csak az Isten mozdíthat el a hatalomból” – harsogta támogatóinak egy múlt őszi tüntetésen.

Az USA figyelmeztet

Valóban, egy olyan versenyben, ahol mindkét jelöltnek hosszú és ellentmondásos politikai múltja van, és ahol a baloldali jelölt viszonylag csekély előnnyel vezet, nagy a kockázata annak, hogy Brazília jelentős társadalmi nyugtalanságot és politikai instabilitást szenvedhet el.  

Nem csak az erdők fognak lángolni az Amazonas-medencében. Forrás: DepositphotosNem csak az erdők fognak lángolni az Amazonas-medencében. Forrás: Depositphotos

A politikai feszültség már most tapintható, hasonlatosan az Egyesült Államok Capitoliuma elleni 2021. január 6-i támadást megelőző elégedetlenségi hullámhoz. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok brazíliai nagykövetsége múlt pénteken biztonsági riasztást adott ki az országban élő amerikai állampolgárok számára, óvatosságra intve őket az idei választási időszakban. A dokumentum kiemeli, hogy októberben országszerte tüntetésekre lehet számítani, és javasolja, hogy kerüljék az esetleges konfliktusokkal járó helyeket.

Bolsonaro és kampánya

Bolsonarót 2018-ban választották meg, válaszul a Munkáspárt 2003 óta fennálló elnöki monopóliumára és a Brazíliát sújtó korrupciós botrányokra. Kampánya, amely a korrupcióellenes és az intézményellenes témákra összpontosított, jelentős sikereket ért el a tömegek mozgósításában a közösségi médián és az olyan üzenetküldő alkalmazásokon keresztül, mint a Telegram. Ezek az alkalmazások még elnöksége idején is döntő szerepet játszanak tömegkommunikációs erőfeszítéseiben.

Bolsonaro jelenlegi kampánya hasonló témákat követ. Bízik benne, hogy a hadsereg támogatni fogja őt, miközben folytatja a korrupció és a csalás elleni küzdelemre épülő kampányt – ez a cél, amelyen ő és a katonaság osztoznak. Egy hete a kormány elindította az „Auxílio Brasil” nevű kibővített szociális segélyprogramot, amelynek keretében 30 millió szegény brazil a minimálbér felének megfelelő kifizetésben részesül.

A Lula előtt álló kihívások

Lula támogatói bázisát főként a 16-24 év közöttiek, az alsóbb osztályok, és a fekete brazilok alkotják. Kampánya a demokrácia és az együttérzés értékeit hangsúlyozza, bírálja Bolsonaro COVID-19 kezelését és erdőirtási politikáját az Amazonas medencéjében. Az egykor cipőpucolóként dolgozó elnökjelölt hét baloldali és balközép párttal is szövetkezett, és létrehozta a „Vamos Juntos Pelo Brasil” (Húzódjunk össze Brazíliáért) nevű tömböt.

A legnagyobb kihívás azonban Lula számára nem pusztán a győzelem, hanem az, hogy ezt elég nagy különbséggel tegye meg ahhoz, hogy Bolsonarónak és támogatóinak ne legyen okuk megkérdőjelezni az eredményeket. Az „O Estado de S. Paulo” újság a társadalmi nyugtalanságtól való fokozódó félelemről kérdezte Flavio Bolsonaro szenátort – egyben az elnök fiát és kampánymenedzserét -, aki kijelentette:  ha az apja támogatói lázadást kísérelnek meg, akkor ők nem fognak tudni uralkodni a reakcióikon.

A hadsereg szerepe

Hivatali ideje alatt - a hadseregben korábban kapitányként szolgáló - Bolsonaro kiterjesztette a hadsereg hatáskörét, és magas rangú tiszteket nevezett ki az állami vállalatokhoz. Hivatalának első hetében enyhített a fegyvertartási szabályokon. Első hivatali évében pedig 98 százalékkal nőtt az önvédelemre kiadott engedélyek száma.

Érdemes ennek kapcsán emlékeztetni, hogy Brazília egy puccsot követően 1964-től 21 teljes éven keresztül állt katonai irányítás alatt, amely a hidegháború évei alatt az Egyesült Államok támogatását is élvezte. A katonai rezsim uralma alatt mintegy 500 politikai fogoly halt meg vagy tűnt el nyomtalanul, ezreket pedig válogatott kínzásoknak tették ki a Kondor Művelet keretében kiképzett vallatók.

Ha Bolsonaro számára negatív eredmény születik, a katonasággal való ilyen szoros összefonódása és a fegyveres állampolgárok számának drámai növekedése joggal ad okot az aggodalomra.  Bizony nem zárható ki, hogy Brazília még súlyosabb epizódot élhet át, mint a Capitolium elleni tavaly január 6-i támadás Washingtonban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb szivárgást találtak az Északi Áramlat gázvezetéken
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:21
A svéd parti őrség újabb szivárgást talált, miután a hét elején három helyen is megsérültek az Oroszországból Németországba tartó gázvezetékek. Az újabb sérülést az Északi Áramlat-2-nél fedezték fel.
Makro / Külgazdaság Ratatics Péter lett az INA Igazgatótanácsának új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 08:35
Öt további tagot is megválasztottak.
Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG