<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 

Dél-Amerika legnagyobb országában ma kezdődik hivatalosan az elnökválasztási kampány az október 2-án tartandó választásra.  A „Dél-Amerika Trumpjaként” hírhedtté vált Jair Messias Bolsonaroval szemben a baloldali Luiz Inácio „Lula” da Silva áll. 

Mi a tét?

A választás dönt az elnökválasztási verseny első fordulójának nyerteseiről, a 81 szenátori mandátumból 27-ről, mind az 531 képviselői helyről, valamint mind a 27 kormányzói pozícióról. Ha egyik elnökjelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét az első fordulóban, október 30-án tartják a második fordulót. A közvélemény-kutatások szerint az elnökválasztási verseny valószínűleg a második fordulóban dől el, ahol Lula van előnyben.

Ha Lula nyer, és visszatér hatalomra - miután csaknem két évet töltött börtönben állítólagos korrupció miatt -, drámai lépéseket fog megtenni, különösen a környezetvédelem területén. A tét azonban nem csak emiatt nagy: Bolsonaro ugyanis azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményeket.

Bolsonaro elnök teljesen átvette Donald Trump eszköztárát: folyamatosan támadja az ország elektronikus szavazási rendszerét és választási csalással összefüggő összeesküvés-elméleteivel hergeli követőit. "Csak az Isten mozdíthat el a hatalomból” – harsogta támogatóinak egy múlt őszi tüntetésen.

Az USA figyelmeztet

Valóban, egy olyan versenyben, ahol mindkét jelöltnek hosszú és ellentmondásos politikai múltja van, és ahol a baloldali jelölt viszonylag csekély előnnyel vezet, nagy a kockázata annak, hogy Brazília jelentős társadalmi nyugtalanságot és politikai instabilitást szenvedhet el.  

Nem csak az erdők fognak lángolni az Amazonas-medencében. Forrás: DepositphotosNem csak az erdők fognak lángolni az Amazonas-medencében. Forrás: Depositphotos

A politikai feszültség már most tapintható, hasonlatosan az Egyesült Államok Capitoliuma elleni 2021. január 6-i támadást megelőző elégedetlenségi hullámhoz. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok brazíliai nagykövetsége múlt pénteken biztonsági riasztást adott ki az országban élő amerikai állampolgárok számára, óvatosságra intve őket az idei választási időszakban. A dokumentum kiemeli, hogy októberben országszerte tüntetésekre lehet számítani, és javasolja, hogy kerüljék az esetleges konfliktusokkal járó helyeket.

Bolsonaro és kampánya

Bolsonarót 2018-ban választották meg, válaszul a Munkáspárt 2003 óta fennálló elnöki monopóliumára és a Brazíliát sújtó korrupciós botrányokra. Kampánya, amely a korrupcióellenes és az intézményellenes témákra összpontosított, jelentős sikereket ért el a tömegek mozgósításában a közösségi médián és az olyan üzenetküldő alkalmazásokon keresztül, mint a Telegram. Ezek az alkalmazások még elnöksége idején is döntő szerepet játszanak tömegkommunikációs erőfeszítéseiben.

Bolsonaro jelenlegi kampánya hasonló témákat követ. Bízik benne, hogy a hadsereg támogatni fogja őt, miközben folytatja a korrupció és a csalás elleni küzdelemre épülő kampányt – ez a cél, amelyen ő és a katonaság osztoznak. Egy hete a kormány elindította az „Auxílio Brasil” nevű kibővített szociális segélyprogramot, amelynek keretében 30 millió szegény brazil a minimálbér felének megfelelő kifizetésben részesül.

A Lula előtt álló kihívások

Lula támogatói bázisát főként a 16-24 év közöttiek, az alsóbb osztályok, és a fekete brazilok alkotják. Kampánya a demokrácia és az együttérzés értékeit hangsúlyozza, bírálja Bolsonaro COVID-19 kezelését és erdőirtási politikáját az Amazonas medencéjében. Az egykor cipőpucolóként dolgozó elnökjelölt hét baloldali és balközép párttal is szövetkezett, és létrehozta a „Vamos Juntos Pelo Brasil” (Húzódjunk össze Brazíliáért) nevű tömböt.

A legnagyobb kihívás azonban Lula számára nem pusztán a győzelem, hanem az, hogy ezt elég nagy különbséggel tegye meg ahhoz, hogy Bolsonarónak és támogatóinak ne legyen okuk megkérdőjelezni az eredményeket. Az „O Estado de S. Paulo” újság a társadalmi nyugtalanságtól való fokozódó félelemről kérdezte Flavio Bolsonaro szenátort – egyben az elnök fiát és kampánymenedzserét -, aki kijelentette:  ha az apja támogatói lázadást kísérelnek meg, akkor ők nem fognak tudni uralkodni a reakcióikon.

A hadsereg szerepe

Hivatali ideje alatt - a hadseregben korábban kapitányként szolgáló - Bolsonaro kiterjesztette a hadsereg hatáskörét, és magas rangú tiszteket nevezett ki az állami vállalatokhoz. Hivatalának első hetében enyhített a fegyvertartási szabályokon. Első hivatali évében pedig 98 százalékkal nőtt az önvédelemre kiadott engedélyek száma.

Érdemes ennek kapcsán emlékeztetni, hogy Brazília egy puccsot követően 1964-től 21 teljes éven keresztül állt katonai irányítás alatt, amely a hidegháború évei alatt az Egyesült Államok támogatását is élvezte. A katonai rezsim uralma alatt mintegy 500 politikai fogoly halt meg vagy tűnt el nyomtalanul, ezreket pedig válogatott kínzásoknak tették ki a Kondor Művelet keretében kiképzett vallatók.

Ha Bolsonaro számára negatív eredmény születik, a katonasággal való ilyen szoros összefonódása és a fegyveres állampolgárok számának drámai növekedése joggal ad okot az aggodalomra.  Bizony nem zárható ki, hogy Brazília még súlyosabb epizódot élhet át, mint a Capitolium elleni tavaly január 6-i támadás Washingtonban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezia nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Jön a gázárfék Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:57
Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság Egy baráti országban is maximálják az energiaárakat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:31
Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
Makro / Külgazdaság Tíz százalékra pörgött az infláció Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 16:31
Szeptemberben éves és havi szinten is gyorsult az infláció, közölte a német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Éles vita tört ki Moszkvában a kínai befolyásról
Káncz Csaba | 2022. szeptember 29. 15:47
Szükség esetén Peking könnyen manipulálhatja a jüan árát - mondjuk, hogy kedvező feltételeket teremtsen a külkereskedelem számára. Ezzel Oroszország a kínai érdekek "túsza" maradhat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin megnyugodhat: 40 százalékkal növelte a termelést a Kalasnyikov-gyár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 14:37
Első sorban lőfegyverekből dobott többet a piacra.
Makro / Külgazdaság Lezárja egyik határát Oroszország a hadköteles férfiak előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 14:21
Ki már nem mehetnek.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: pénteken újabb ukrán területeket annektál Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 13:21
Azokat, ahol az elmúlt egy hétben úgynevezett népszavazásokat tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG