<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jerome Powell a Fed elnöke az EKB-hoz hasonlóan kijelentette, hogy „erősen elkötelezett” az infláció elleni küzdelem mellett. A kijelentés azért is lényeges, mert ez volt Powell utolsó nyilvános szereplése a jegybank szeptember 20-21-i kamatdöntő ülése előtt. Ezért a piac ismét 75 bázispontos emelésre számít.

Jerome Powell az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke az EKB csütörtöki kamatdöntését követően szintén annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az inflációt most kell visszaszorítani, mielőtt a lakosság túlságosan hozzászokik a magasabb árakhoz, és a folyamatos áremelkedést tartja természetesnek.

Jerome Powell az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke. Fotó: EPA/SHAWN THEW
Jerome Powell az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke. Fotó: EPA/SHAWN THEW

Az Európai Központi Bank csütörtökön egyhangú döntéssel példátlan mértékű, 75 bázispontos kamatemelést hajtott végre, a júliusi 50 bázispontos kamatemelést követően, és további emeléseket jelzett, az infláció elleni küzdelmet helyezve előtérbe, annak ellenére, hogy a blokk gazdasága télen valószínűleg recesszióba süllyed.

Jerome Powell az EKB-hoz hasonlóan kijelentette, hogy „erősen elkötelezett” az infláció elleni küzdelem mellett. A Fed ebben az évben már négy alkalommal emelt irányadó kamatlábat, így a jegybanki alapkamat most 2,25-2,5 százalék között van. A kijelentés azért is lényeges, mert ez volt a Fed-vezér utolsó nyilvános szereplése a jegybank szeptember 20-21-i kamatdöntő ülése előtt.

Az infláció elleni küzdelem iránti elkötelezettségét hangsúlyozva Powell kijelentette, hogy a várakozások fontos szerepet játszanak, és döntő okai voltak annak, hogy az infláció az 1970-es és 80-as években olyan tartós volt.

„A történelmi tapasztalat óva int a politika idő előtti lazításától” – mondta a washingtoni székhelyű Cato Institute által szervezett szimpóziumon, melyről a CNBC készített összefoglalót. „Biztosíthatom önöket, hogy kollégáim és én erősen elkötelezettek vagyunk e projekt mellett, és addig folytatjuk, amíg a munkát el nem végezzük” – tette hozzá.

A piacok nagyrészt nyugodtan fogadták Powell megjegyzéseit, a Wall Streeten a főbb árfolyamok alig változtak a beszédet követően. A kincstárjegyek hozamai többnyire emelkedtek, a Fed kamatemeléseire legérzékenyebb kétéves kötvény közel öt bázisponttal 3,49 százalékra emelkedett. (Egy bázispont 0,01 százalékpontnak felel meg.)

A piacok széles körben arra számítanak, hogy a Fed következő, szeptemberi kamatdöntő ülésén már a harmadik egymást követő 0,75 százalékpontos emelést hajtja végre. Ennek a valószínűsége 86 százalékra emelkedett Powell megjegyzéseit követően, a CME FedWatch szerint. Mind a Goldman Sachs, mind a Bank of America azt javasolta az ügyfeleinek, hogy számítsanak erre a háromnegyed pontos emelésre.

Az agresszív monetáris fellépés oka, hogy a több mint 40 éve legmagasabb szintje körül mozgó infláció ne ivódjon be a köztudatba – mondta Powell.

Az éves infláció változása az Egyesült Államokban. (százalék) Forrás: TradingEconomics
Az éves infláció változása az Egyesült Államokban. (százalék) Forrás: TradingEconomics

„A Fed felelőssége az árstabilitás, ami alatt két százalékos inflációt értünk hosszú távon. Minél tovább marad az infláció jóval a cél felett, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a köztudat a magasabb inflációt kezdi normaként kezelni, ez pedig képes jelentősen megnövelni az infláció visszaszorításának költségeit”

– hangsúlyozta Powell.

Az utóbbi időben voltak arra utaló jelek, hogy legalább az infláció előző hónaphoz mért szintje mérséklődik. Különösen a benzin ára csökkent folyamatosan, miután a nyár elején rövid időre 5 dollár fölé emelkedett gallononként. (1 dollár = 392,1 forint, 1 gallon = 3,785412 liter)

Az amerikai munkaügyi hivatal jövő hét kedden teszi közzé az augusztusi fogyasztói árindex adatait. A TradingEconomics előrejelzése, hogy az éves infláció augusztusban 8,1 százalékra mérséklődik, a júliusi 8,5 százalék után, míg az előző hónaphoz képest 0,2 százalékos lesz a csökkenés, miután júliusban stagnált.

Powell szerint az inflációs nyomás nagyrészt a világjárvány miatt alakult ki. Amikor az infláció 2021 tavaszán először kezdett emelkedni, Powell és kollégái „átmeneti” jelenségként kezelték, így nem is reagáltak jelentősebb monetáris lépésekkel, és csak 2022 márciusában kezdték meg a kamatemelést.

Ezzel szemben most azt mondta, hogy a Fed feladata, hogy addig cselekedjen, amíg az infláció vissza nem esik, és elkerülje az 1970-es évek következményeit, amikor az agresszív politikai válasz elmaradása lehetővé tette a magas inflációval kapcsolatos várakozások felerősödését.

„Most kell cselekednünk, nyíltan, határozottan, ahogyan eddig is tettük, és ezt addig kell folytatnunk, amíg a feladatot el nem végezzük, hogy ezt elkerüljük” – mondta.

Powell megjegyezte, hogy a munkaerőpiac erős, és a kamatemelések ellenére továbbra is erőteljes a munkaerő-felvétel, még akkor is, ha a Fed döntéshozói arra számítanak, hogy a hivatalos munkanélküliségi ráta emelkedni fog.

Figyelmeztetett, hogy a gazdaságot lassíthatja ugyan a szigorúbb monetáris politika, de szerinte a növekedés lassítása szükséges az infláció megfékezéséhez, és ez még mindig a kisebb ár érte.

„Azt reméljük, hogy egy trend alatti növekedési időszakhoz érkezünk, ami a munkaerőpiacot egyensúlyba hozza, és ez idővel a béreket olyan szintre viszi vissza, amely nagyobb összhangban van a két százalékos inflációs céllal.”

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG