<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.

Az Országgyűlés ma 133 igen szavazattal  – 27 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül –  ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő ezután letette az esküt, majd beszédet mondott.

Felvillanyozó győzelem

A kormányfő először is megköszönte a parlamentnek a felhatalmazást, amely – mint mondta – a magyar emberektől jön. A többi közt felidézte, hogy soha egyetlen pártra sem szavaztak annyian a magyar demokrácia 32 éves történetében, mint most a Fidesz-KDNP-re.

Hozzátette: éppen akkor jött a győzelem, amikor a „legnehezebb terepen kellett megmérkőznünk,” hiszen – mint fogalmazott – a hazai baloldal és nemzetközi szövetségeseik, a pénzemberek, a média, Brüsszel és Soros György is kormányának bukására játszott.

Ez a győzelem felvillanyoz minket. Nincs annál pezsdítőbb, mint amikor rálőnek az emberre, és nem találják el

- mondta. Szerinte a magyarok kifinomult veszélyérzékkel rendelkeznek, megtanulták, hogy „baj idején az összefogás korparancs”.

Orbán Viktor beszédet mond eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán Orbán Viktor beszédet mond eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Veszélyek kora

Hozzátette: Európa, a nyugati ember – benne a magyarokkal – "a veszélyek korába" lépett, ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk kora lesz.

Mindez a koronavírussal kezdődött, majd az orosz-ukrán háborúval folytatódott. Most az energiaválság és a (növekvő) infláció mellett recesszió, gazdasági visszaesés is fenyeget. Kiújulhatnak a járványok, felerősödik a migráció, a szomszédban pedig elhúzódó és világméretű kiterjedéssel fenyegető háború zajlik.

Orbán Viktor beszélt a nyugati világ „meg-megújuló öngyilkossági hullámai”-ról is. Ebben az összefüggésben említette a „nagy európai lakosságcsere program”-ot és „genderőrület”-et is.

Szerinte ilyen környezetben kell „kitűzni az útvonalat” Magyarország számára, és kell ráállítani arra az országot. Ugyanakkor, mint mondta, a „magyarokat kemény fából faragták”, az előttünk álló időszakban pedig különösen számít az egyházak közösségeire. Kitért az újjáéledő nemzeti összetartozásra is, amely az egyetemes magyarságot és az anyanemzetet is erősíti.

Papírvalóság, papírpolitikusok 

A kormányfő az orosz-ukrán háborút érintve elmondta: ennek nem lett volna szabad elkezdődnie. Egy háborút könnyű elkezdeni, de nehéz befejezni, Európának pedig semmilyen eszköze nincs ennek a konfliktusnak a kezelésére, fűzte hozzá.

Szerinte szankciókkal csak papíron lehet térdre kényszeríteni Oroszországot, akik pedig mégis ezt akarják, azok papírpolitikusok. Mint mondta, Magyarország nem akadályozza meg a szankciókat, amíg azok nem veszélyeztetik az ország energiabiztonságát, ez ugyanis „vörös vonal". (Ezzel az olajembargó ügyében az EU és a magyar kormány között kialakult konfliktusra utalt.)

A NATO-tagságról elmondta: létkérdés, hogy Magyarország tag lehet, innen kiindulva kell felépíteni Magyarország biztonságát. Ugyanakkor védelmi szövetségből nem szabad háborús katonai szövetséggé alakulnia a NATO-nak, vélekedett.

Mint mondta, a NATO tagság fontossága most a legnyilvánvalóbb.

Szerinte az oroszok a háborút sorozás nélkül is megvívható katonai akciónak nyilvánították és „végtelenítették”, az amerikaiak pedig Ukrajna korlátlan hadianyag támogatása és finanszírozása mellett döntöttek. Emiatt a háború még hosszú ideig folytatódni fog, és ez állandó biztonsági fenyegetés Magyarországnak, figyelmeztetett.

De „ebből a háborúból kimaradunk”, ez a legfontosabb feladat –  fogalmazott –, és kitartanak majd amellett, hogy nem szállítanak fegyvereket Ukrajnának.

Hozzátette: a NATO biztos támasz, de baj esetén „nem fogja helyettünk megvédeni” az országot, „velünk talán igen”.

Utalt arra, hogy a támadások a gyenge országokat fenyegetik, ezért „a legsürgetőbb feladat” a magyar honvédség megerősítése.

 „Ukrajna a megtámadott, Oroszország a támadó”, ezért támogatjuk Ukrajnát, jelentette ki.

Álomkeresés az EU-ban 

A kormányfő részletesen beszélt az EU-hoz fűződő viszonyról is. Mint mondta, Magyarország az EU tagja, és érdeke, hogy az maradjon ebben az évtizedben is. Eközben ugyanakkor – tette hozzá – Brüsszel a szuverenitás visszaszorítására és az Európai Egyesült Államok létrehozására törekszik, és egyre nő a kulturális távolság a Nyugat és Magyarország között.

Mi ugyanis „hiszünk a keresztény alapokban és a nemzetállamokban", amit Brüsszel már feladott, és nap mint nap visszaél a hatalmával, vélekedett Orbán Viktor.  

„De mit keresünk  még az EU-ban?” – tette fel a kérdést a kormányfő. „Az álmainkat”, válaszolta meg kérdését.

Magyarország azért tagja az EU-nak, mert az más is lehetne – amíg van esély erre, addig küzdeni fogunk érte, mondta. A jövőt az EU-ban látja, amelyben Magyarország harcol jogaiért, és szövetségeseket keres a küzdelemhez.

A gazdasággal kapcsolatban elmondta: nemzeti alapokon álló gazdaságpolitikát képviselnek, ami szerinte sikeres. Ugyanakkor a  2020-ban indult globális gazdasági válság után most itt egy újabb sokk, az orosz-ukrán háború. Szerinte a Belgrád-Budapest vasútvonal jó eséllyel kiváltja az ukrajnai útvonalakat, a déli gázvezetékek pedig képesek kiváltani az ukrajnai vezetékeket.

Egyúttal kulcsfontosságúnak nevezte az új paksi blokkok építését és a napenergia-beruházásokat. Kiemelte a távol-keleti beruházások fontosságát, és kitért arra is, hogy Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerhiány.

Mint mondta, vállalják, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején is megőrzik az eredményeket és nem adják fel fontos céljaikat. Ezek között említette a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökentést. Szerinte az inflációt megszelídítik, majd megfékezik, de ehhez a jegybanknak és a kormánynak is be kell avatkoznia, a lépéseket össze kell hangolniuk. Egyúttal további árszabályozó intézkedéseket helyezett kilátásba.

Végezetül beszélt arról is, hogy ez a térség „arra van rendelve, hogy a világ legjobb helye legyen", a szomszédoknak pedig azt üzente, hogy a magyarok a barátaik. Mint mondta, hisz az itteni népek jövőjében.

Orbán Viktor szerint Magyarország „a nyugati világ utolsó keresztény bástyája”.  Úgy véli, hogy Brüsszel kizárólagosságra, egyszínűségre törekszik, Magyarország ez ellen lázad. A nemzeti politika a jövő, „mi vagyunk Európa jövője”,

- mondta végül a kormányfő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely bejelentette: engedett Brüsszelnek a kormány az uniós források ügyében
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 12:48
A cél, hogy minél előbb hozzáférhessünk az uniós Helyreállítási Alap pénzeihez.
Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG