<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A török mélyállam által mozgatott SADAT privát katonai cég vezetője hisz abban, hogy a NATO mintájára pán-iszlám katonai szövetséget kell létrehozni „az iszlám ellenségeivel” szemben.  Az izraeli elhárítás szerint a SADAT Erdogan elnök forradalmi gárdája lett, amely aktívan támogatja a Hamászt Izrael ellenében. Káncz Csaba jegyzete.

Az új, úgynevezett hibrid hadviselési forma világszerte elmossa a határokat a háború és a béke formális megkülönböztetése között – sőt a háború megindítását már gyakran nem is kísérik formális hadüzenetek. Az új, "gerilla geopolitikai hadviselés" eszköztárába tartozik a letagadható erők bevetése, a kisebbségek mobilizációja az ellenséges területen és a terrorizmus.

Ezeken a hasábokon 2018-ban két zsoldos csapatra vetettünk egy-egy pillantást, az orosz Wagnerre és az amerikai Blackwaterre. Hivatalosan mindkettő magántulajdonban van, de valójában a katonai hírszerzés és a nagypolitika szoros felügyelete alatt működnek.

A SADAT és elődje

Ma a török mélyállam által mozgatott privát katonai cégre, a SADAT-ra nézünk rá, amely fontos proxi szerepet játszik a neo-oszmán törekvéseket folytató koalíciós kormány erőt kivetítő külpolitikájában.

A SADAT elődjének tekinthető „Különleges Hadviselés Osztályát” (Özel Harp Dairesi, ÖHD) az 1971-es puccsot követően hozta létre Ankara. és az állam számára kellett titkos műveleteket végrehajtania. A „Gladio” becenevet is viselő egység számos történész véleménye szerint több merényletet, emberrablást és szabotázst követett le. Célpontjai főként török baloldali és kurd politikai aktivisták közül kerültek ki.

Erdogan mindent felügyel (forrás: Kayan Ozer/Pool Photo via AP)Erdogan mindent felügyel (forrás: Kayan Ozer/Pool Photo via AP)

Az 1970-es években emelkedett fel egy másik, a török mélyállam által mozgatott csoportosulás is. A Szürke Farkasok ideológiája a török faj és nemzet felsőbbrendűségén, valamint egy, a Balkántól Közép-Ázsiáig terjedő, pántörök állam létrehozásának álmán alapul. 

A török hatóságok és a Szürke Farkasok nem csak a kommunisták elleni fellépésben, de az 1990-es években a kurdok és az örmények elleni támadásokban is együttműködtek egymással. Ezt támasztja alá az a 2008-as Ergenekon-tárgyaláson előkerült perirat, mely szerint a török titkosszolgálat (MIT) anyagilag és fegyverekkel is támogatta a Szürke Farkasokat annak érdekében, hogy politikai gyilkosságokat kövessen el.

SADAT a pán-iszlamizmus szolgálatában

A SADAT Nemzetközi Védelmi Konzultáns Vállalatot (Uluslararası Savunma Danışmanlık Şirketi) 2012-ben Adnan Tanriverdi tábornok és 22 bajtársa alapította, akiket iszlamista nézeteik és tevékenységük miatt kihajítottak a hadseregből (TSK). A cég irodái Isztambulban találhatók. Logója arra utal, hogy a cég működési területe kiterjed a teljes muszlim világra, beleértve olyan európai országokat, mint Bosznia-Hercegovina és Albánia.

Tanriverdi tábornok korábban a különleges erőknél szolgált. Tanított a katonai akadémián is, ahol a jelenlegi védelmi miniszter, Hulusi Akar egykor tanítványa volt. Tanriverdi és Erdogan elnök 1994 óta ismerik egymást, amikor mindketten Isztambulban szolgáltak – Erdogan, mint polgármester, Tanriverdi pedig a metropoliszban található Maltepe katonai bázis parancsnoka. A két vezető azóta is szoros kapcsolatban áll egymással.

A 2016 júliusi puccs után kinevezték Erdogan elnök vezető katonai tanácsadójának. Ebben a minőségében radikális átalakításokat hajtott végre a hadseregben. Tanriverdi véget akart vetni a hadsereg szekuláris oktatási hagyományának, ezért becsukatta a katonai akadémiákat és létrehozta a Nemzeti Védelmi Egyetemet. Ez utóbbi aztán a vallásos Imam Hatip iskolákból rekrutálja a hallgatóit.

Tavaly januárban azonban egy szélsőségesen iszlamista beszéde miatt lemondásra kényszerült. Pedig ebben semmi nyelvbotlás nem volt, a SADAT cég a pán-iszlamista (Ummah) ideálért dolgozik. Tanriverdi hisz abban, hogy a NATO mintájára egy pán-iszlám katonai szövetséget kellene létrehozni „az iszlám ellenségeivel” szemben.

Az izraeli elhárítás szerint a SADAT mára Erdogan elnök egyfajta forradalmi gárdája lett és aktívan részt vesz a Hamász támogatásában Izrael ellenében. A titkos katonai támogatás mellett Ankara kulturális támogatásba bújtatott fellazítási erőfeszítéseket is tesz. Évente több tíz millió dollárt csatornáz a TIKA kormányzati segélyszervezeten keresztül Jeruzsálembe, a Török Kulturális Központba.

A SADAT aktívan részt vett a szíriai felkelők törökországi képzésében. Ezeket a szabadcsapatokat aztán a török hatalmi érdekeknek megfelelően Erdogan sorra veti be Szíriában, Líbiában és Nagorno-Karabahban.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Erre utalt ma az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben.  
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a fertőzöttek száma 241,1 millió, a halálos áldozatoké 4,9 millió a világon
MTI | 2021. október 19. 06:53
A világon 241 115 485 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 905 196 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Gyorsuló infláció, gyengülő forint: mit lépnek Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. október 19. 05:15
Arra továbbra sem érdemes fogadni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén tovább emeli-e a jegybanki alapkamatot. Hiszen már korábban bejelentette, hogy elkerülhetetlen a szigorítás folytatása. Arra viszont már korántsem lehet mérget venni, hogy az irányadó ráta 15 bázisponttal emelkedik – ahogy azt Matolcsy Györgyék a legutóbbi, szeptember 21-ei kamatdöntés után gyakorlatilag számszerűsítették. Azóta ugyanis romlottak a kilátások.
Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos