4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár uniós illetékesek szerint erről szó sincs, újabb sajtóinformációk szólnak amellett, hogy Brüsszel alkura készül a magyar kormánnyal. Az Európai Bizottság 13 milliárd euró befagyasztott forrást szabadítana fel az ország számára, ha a kormány nem vétózza meg az Ukrajnának szánt újabb, 50 milliárd eurós támogatást. Magyarország ráadásul azt is szeretné elérni, ha az EU beépítene egy felülvizsgálati mechanizmust az ukrajnai kifizetésekbe. 

Egy alku keretében valóban megnyílhat az uniós pénzcsapok egy része Magyarország irányába a Politico szerint.

Alku Ukrajnáért

Az általában jól értesült brüsszeli hírportál két magasrangú diplomatára és két tisztviselőre hivatkozva azt írja:

az Európai Bizottság „hajlandó engedni” és felszabadítani mintegy 13 milliárd euró uniós forrást „Orbán Viktor kormánya” számára.

A lap emlékeztet: Orbán Viktor eddig megvétózta a 2024-2027 közötti uniós büdzsé kibővítését, amely magában foglalja az Ukrajnának szánt, kritikus fontosságú 50 milliárd euró támogatási csomagot. Azonban ha az EU megnyitja a pénzcsapok egy részét, megszavazza a csomagot.

Orbán Viktor kormányfő köszönti Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az EU-csúcson Brüsszelben 2023. június 30-án. Mellettük Emmanuel Macron francia elnök és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök. Fotó: Európai Tanács
Orbán Viktor kormányfő köszönti Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az EU-csúcson Brüsszelben 2023. június 30-án. Mellettük Emmanuel Macron francia elnök és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök. Fotó: Európai Tanács

Ezzel összhangban már nyáron reppentek fel hírek arról, hogy a spanyol uniós elnökség „ösztönzőkkel” (tehát az uniós pénzek felszabadításával) kecsegteti Magyarországot a vétó feladásáért cserébe. Emellett az EU két motorjának, Németországnak és Franciaországnak a vezetői, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is arra a konklúzióra jutottak, hogy az EU-nak meg kell nyitnia a források egy részét a magyar voksért cserébe.

A Politico szerint tehát „a zsarolás működik”, a Bizottság és az EU üzenete pedig világos: „ha keményen játszol velünk szemben, nyerni fogsz”.

50 milliárd euró, felülvizsgálattal

Ráadásul a magyar kormánynak egy további feltétele is van: szeretné, ha az EU „kötelező felülvizsgálati mechanizmust” építene be az ukrajnai támogatás kifizetésébe. Tehát két részre bontaná az 50 milliárd eurós csomagot (ennek egy része hitel), és a második felét csak akkor adná oda, ha azt a tagállamok 2025-ben, egy újabb szavazás során jóváhagyják.

Magyarország szerint a felülvizsgálatra „Oroszország háborújának előre nem látható és kiszámíthatatlan természete” miatt van szükség.

Az Ukrajnának folyósított uniós támogatás az idei év végén kifut, ezért lenne fontos, hogy a tagállami vezetők még idén engedélyezzék az újabb 50 milliárdos csomagot a következő négy évre.

A Magyarországnak járó források egy részének felszabadítása ügyében az október végi EU-csúcs előtt születhet döntés. A brüsszeli portál úgy tudja, hogy Brüsszel múlt héten – ezt előkészítendő – levélben kért „tisztázást” a reformok ügyében a magyar kormánytól.

Az Európa Tanács korábbi közlése szerint „a jogállamiság megerősítését célzó intézményi reformokkal kapcsolatos 27 szupermérföldkő” teljesítését várják el Magyarországtól a Helyreállítási Alapból járó pénzek folyósításáért cserébe. A jogállamisági eljárásban (ennek keretében a kohéziós források egy részét fagyasztotta be Brüsszel) pedig 17 korrupcióellenes intézkedést kell teljesítenie a kormánynak.

A Politicóval összhangban a Financial Times szintén arról írt tegnap, hogy az Európai Bizottság részben megnyithatja az uniós pénzcsapokat Magyarország irányába, amennyiben a kormány nem blokkolja az uniós költségvetés növelését és ezáltal az Ukrajnának nyújtandó újabb pénzügyi támogatást.

Brüsszel spekulációról beszél, Navracsics Tibor optimista

Az Európai Bizottság ugyanakkor azt állítja, hogy nem kötött alkut a magyar kormánnyal. Stefan de Keersmaecker, a Bizottság illetékes szóvivője a hvg.hu-nak azt mondta: további pontosításokra van szükség a bírói függetlenség kérdésében, és amint Magyarország válaszol, a Bizottság folytatja az értékelést. Vera Jourová bizottsági alelnök pedig „alaptalan spekuláció”-nak nevezte az alkuról szóló híreket a lap szerint.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a tegnapi sajtóértesülésre reagálva annyit közölt: bízik abban, hogy az év végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország ténylegesen hozzáférjen az európai uniós forrásokhoz, ne csupán az előlegekhez.

Szerinte a sajtóhírek is alátámasztják ezt az optimizmust, "minden ki van tárgyalva", és dolgoznak a bizottságtól múlt héten kapott kérdések megválaszolásán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG