2p

Új törvényt fogadott el a kémprogramok betiltásáról a görög parlament, miután nagy botrányt váltott ki, hogy az országban politikusokat és újságírókat hallgattak le a Predator nevű szoftver segítségével.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök, akinek konzervatív kormányát besározta a lehallgatási botrány, a vita elején biztosított arról, hogy a törvénytervezet célja "a felderítés" munkájában feltárt "hiányosságok kijavítása".

Megfigyelhették a hadsereg vezérkari főnökét és több minisztert is. Fotó: Depositphotos
Megfigyelhették a hadsereg vezérkari főnökét és több minisztert is. Fotó: Depositphotos

A parlamentben felszólalva a kormányfő kifejtette, hogy a törvény célja "a felderítő szolgálatok működésének korszerűsítése és a kommunikáció védelme", továbbá "megtiltani, hogy magánszemélyek kártékony szoftvereket használjanak".

A miniszterelnök heves vitába bocsátkozott elődjével, Alekszisz Ciprasszal, az ellenzék jelenlegi vezetőjével, aki felszólította, hogy cáfolja meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint megfigyelték a hadsereg vezérkari főnökét és több minisztert.

"Azt akarja mondani, hogy megfigyeltettem egy minisztert? Szégyellje magát!" - mondta Micotákisz, aki azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy "sárral dobálja a demokráciát".

A görögországi lehallgatási botrány a nyáron tört ki, amikor Níkosz Andrulakisz európai parlamenti képviselő, a görög szocialista párt (PASZOK-KINAL) vezetője közölte, hogy a Predator kémszoftverrel megpróbáltak behatolni a mobiltelefonjára.

Az év elején két tényfeltáró újságíró tett feljelentést, azt állítva, hogy megfigyelték őket.

Ciprasz pártja, a radikális baloldali Sziriza hónapok óta azzal vádolja a kormányt, hogy megpróbálja eltitkolni a botrányt, és a most elfogadott törvényjavaslat szövege nem tartalmaz "kellő garanciákat a demokratikus szabályok és az átláthatóság tiszteletben tartására".

Ellenzéki képviselők pénteken arra is emlékeztettek, hogy a The New York Times című amerikai lap szerint a görög külügyminisztérium engedélyezte a Predatort Görögországban forgalmazó és ott irodahelyiségekkel rendelkező Intellexa cég számára, hogy eladja a szoftvert Madagaszkárnak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG