4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.

Váratlan meglepetések érhetik Oroszországban azokat, akik szembe mernek szállni Vlagyimir Putyinnal és a hatalom köreivel: idővel egy távoli börtönben találják magukat, váratlan és halálos betegség lesz rajtuk úrrá, furcsa körülmények között vetnek véget életüknek vagy hirtelen kiesnek egy emeleti ablakon.

Egy bátor nő

Ebből a szempontból minimum vakmerőnek tűnik az, aki nem csak kritizálni meri az orosz elnököt és rendszerét, hanem deklaráltan le is kívánja váltani. Márpedig saját bevallása szerint erre készül egy háromgyerekes családanya, Jekatyerina Duncova, aki a közelmúltban a Reutersnak és a Moscow Timesnak is beszélt arról, hogy indulni kíván a 2024 márciusi elnökválasztáson.

Duncova az egyik interjúban egyébként nem tagadta, hogy fél. „Minden épelméjű ember félne, ha ilyen lépésre szánná el magát – de a félelemnek nem szabad győznie.” A másik interjúban viszont azt mondta, hogy már túl van oroszországi létezésének gyászkorszakain, és nem fél többé. Három gyermeke is támogatja az indulását, 19 éves lánya pedig különösen segíteni szeretné a kampányát.

“Példát akarok mutatni az embereknek az ellenállásra. Szeretnék nekik reményt adni.”

Mission impossible: leváltani Putyint. Fotó: duntsova2024.ru
Mission impossible: leváltani Putyint. Fotó: duntsova2024.ru

A vádakat, miszerint a hatalom beépített embere, indulása pedig csak egy illegitim választás legitimálására szolgál, visszautasítja. „Engem nem támogat sem a Kreml, sem az oligarchák, sem az üzleti világ”, mondja arra is utalva, hogy egy az átlagemberek közül. És nem része a Putyin-ellenes fő mozgalmaknak sem.

Duncova „egyébként” újságíró. Szibériában született, karrierjét azonban már a Moszkvától 230 kilométerre nyugatra található történelmi városban, Rzsevben építette fel. Újságíróként régóta benne van a politikában, 2017-ben részt vett egy helyi, alulról szerveződő kampányban annak érdekében, hogy ismét közvetlenül lehessen polgármestert választani, 2019-ben pedig beválasztották a városi önkormányzatba – röviden ennyi a politikai tapasztalata.

Eltűnő szabadság

A helyi törvényhozásban, mint mondta, alapvető fontosságú tapasztalatokat szerzett arról, hogy milyen fontos lenne fejleszteni az önkormányzatiságot szerte Oroszországban. Ez egyébként kampányának egyik központi eleme. “Úgy élek, mint az emberek többsége. Ismerem minden aggodalmukat és problémájukat, amik fontosak is nekem.”

És hogy amúgy még mit szeretne? Demokráciát, békét és a politikai foglyok szabadon bocsátását. „Szeretem az országunkat. Azt akarom, hogy Oroszország virágzó demokrácia és békés állam legyen. De jelen pillanatban teljesen más irányba halad.” 

Szerinte a törvények egyre szigorúbbak, a szabadság pedig egyre fogy.

A háborúval kapcsolatban óvatosan fogalmazott – Oroszországban hivatalosan csak speciális műveletnek szabad nevezni azt –, de utalt arra, hogy nem ért egyet az Ukrajna elleni invázióval. Úgy véli, hogy a Kremlnek be kellene fejeznie a konfliktust. Arra nem tért ki, hogy pontosan miként képzeli el a békét.  

„Előbb-utóbb minden fegyveres konfliktus véget ér, és remélem, hogy ez a lehető leghamarabb be fog következni. Az emberek belefáradtak, de ennek nem adnak hangot”, mondta. (A közelmúltban a fronton szolgáló katonák feleségei már tüntettek Moszkvában, de a hatóságok hamar feloszlatták a demonstrációt.)

Nehéz menet

És hogy mi kell ahhoz, hogy elnökjelölt legyen? Az orosz választójogi törvény szerint első körben össze kell gyűlnie egy minimum 500 fős csoportnak egy helyen annak érdekében, hogy jelölje őt. Erre a gyűlésre Duncova csapata szerint Moszkvában kerül majd sor.

Ha ez megvan, akkor 300 ezer szavazásra jogosult személy aláírását kell összegyűjtenie minimum 40 régióból, majd a listát be kell nyújtania a Központi Választási Bizottságnak. Duncova szerint már többen jelezték neki, hogy segítenek képviseleteket létrehozni különböző városokban.

Bár az oroszországi viszonyokat ismerve túl nagy összegben nem fogadnánk arra, hogy a 40 éves családanya valóban megmérettetheti majd magát Putyinnal szemben, már maga a próbálkozás is dicséretes. És ki tudja, talán még valami újnak a kezdete is lehet.

A Nagyító korábbi cikkeit itt olvashatják. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik kihívójáról pedig itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG