5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Európai Parlament a jogállamisági és az uniós pénzek körüli aggályok miatt kétli, hogy Magyarország méltó lesz az uniós elnökség betöltésére 2024-ben. Mivel azonban azt megakadályozni aligha tudja, számos eszközzel próbálja majd megnehezíteni a magyar elnökség dolgát.

Nem kötelező érvényű, de politikailag mégis fontos állásfoglalást szavazott meg ma az Európai Parlament (EP) brüsszeli ülésén.

Célkeresztben a magyar elnökség

A képviselők – 442 igen szavazattal 144 nem ellenében, 33 tartózkodás mellett – megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudja majd betölteni az Európai Tanács soros elnökségét 2024 második felében.

Úgy vélik ugyanis, hogy a magyar kormány „szándékosan és szisztematikusan” próbálja aláásni az EU alapvető értékeit, valamint nem tartja be „az őszinte együttműködés elvét”.

Ami a részleteket illeti, az EP közleménye szerint „a rendeleti kormányzás, a tanárok és az LGBTIQ+ emberek jogainak megsértése és a rendszerszintű korrupció” újabb okot ad az aggodalomra. Elítélik a magyar kormány EU-ellenes kampányait is, amelyek szerintük azt a célt szolgálják, hogy „eltereljék a figyelmet az Unió alapértékeitől való eltérésről és a rendszerszintű korrupcióról”.

Az uniós intézmény aggódik az uniós források nem megfelelő felhasználása miatt is. Azt szeretnék, ha ezek feloldása „politikailag és jogilag biztonságos környezetben” történne meg.

Attól is tartanak, hogy a magyar kormány az uniós értékekkel szemben álló értékek propagálására használja majd fel a féléves elnökséget, ráadásul egy érzékeny időpontban, közvetlenül a 2024 tavaszi EP-választások után, egyben az uniós vezető posztok elosztásának időszakában tenné ezt.     

Nem döntő, de fontos szerep

„Az Európai Parlament ismét egyöntetűen kifejezte súlyos aggodalmait a jogállamiság magyarországi helyzetének további romlása miatt. A befagyasztott források megnyitása ezen a ponton a FIDESZ-nek fehér lapot adna az alapjogok további megsértéséhez. Itt az ideje, hogy a Tanács megkérdezze: egy, a 7-es cikk szerinti eljárás alatt álló tagállam képes-e hitelesen betölteni az EU elnökségét” – összegezte a zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield, az EP Magyarországra vonatkozó állandó jelentéstevője az állásfoglalás lényegét.

Az uniós elnökség ugyan nem jelent végrehajtó hatalmat, ugyanakkor mégis fontos, hiszen az elnökséget betöltő ország többek között helyet adhat az uniós üléseknek, napirenden tarthat témákat, irányíthatja a tárgyalásokat, azaz összességében jelentősen befolyásolhatja a jogalkotást.

Az EP-nek azonban nincs jogköre arra, hogy megakadályozza a magyar uniós elnökséget. Ebben a kérdésben – mint általában mindenben – a tagállamokat tömörítő Európai Tanács mondja ki a végső szót. Márpedig a kiszivárgott hírek szerint a Tanács egyelőre nem hajlik egy ilyen, precedens nélküli lépésre, amelynek kivitelezése szakértők szerint jogilag is problémás lenne.       

Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő szerint keményen kellene játszania az uniós parlamentnek. Fotó: Európai Parlament
Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő szerint keményen kellene játszania az uniós parlamentnek. Fotó: Európai Parlament

Kemény játék

Ezzel együtt az uniós parlament nem engedi el az ügyet: mai közleménye szerint azt kéri a Tanácstól, hogy találjon megfelelő megoldást, ennek híján ugyanis az EP „megfelelő lépéseket fog tenni”.

A Politico információi szerint az EP-ben már készülnek azok a stratégiák, amelyek célja, hogy gyengítsék vagy akár teljesen „megöljék” a magyar uniós elnökséget.

„Itt az ideje, hogy elkezdjünk keményen játszani” – mondta Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő egy sajtótájékoztatón a napokban. Szerinte az uniós parlament „nem teljesen hatalom nélküli” az ügyben.

„Nekünk kell kitalálnunk, hogy mit tehetünk ezzel az uniós elnökséggel” – fogalmazott Gwendoline Delbos-Corfield francia EP-képviselő. Szerinte az uniós szerződések nem túl informatívak ebből a szempontból, és még az általa megkérdezett szakértők sem látják tisztán, hogy mit lehetne tenni.          

Az egyik javaslat lényege, hogy az EP csökkentse  majd a „a lehető legminimálisabbra” az együttműködést a magyar uniós elnökséggel.

Ezzel párhuzamosan nem venne részt a háromoldalú – tehát az EP, a Tanács és az Európai Bizottság részvételével zajló – kulisszák mögötti alkukon, hanem nyílt szavazással helyettesítené azt. „Nem kell függenünk az elnökségtől” – jegyezte meg a holland liberális képviselő.

Mindemellett elszigetelnék a magyar uniós elnökséget: nem tartanának közös fotóeseményeket vagy nagyszabású sajtótájékoztatókat. 

Enrico Letta korábbi olasz miniszterelnök, a Jacques Delors think tank jelenlegi vezetője pedig azt javasolta a brüsszeli lap szerint, hogy halasszák el azt.

Ez a megoldás illene leginkább Brüsszelhez, fogalmazott Letta.

Mindezzel kapcsolatban Novák Katalin köztársasági elnök ma az ATV-nek azt mondta: bizakodik abban, hogy nem születik antidemokratikus, a jogszabályokat felrúgó döntés, és fel sem merül komoly emberek között, hogy az Európai Uniós elnökséget el lehetne vitatni Magyarországtól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az osztrák fővárosban jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny dobogósai
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:00
Az előző két évhez hasonlóan a verseny egyik támogatója, az Erste ezúttal is azzal díjazta a 2022-23-as tanévben megrendezett két diákverseny 1-3. helyezettjeit, hogy ellátogathattak a bank bécsi anyacégének pénzügyi edukációs központjába, ahol játékos gyakorlatokat hajthattak végre.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Makro / Külgazdaság Méregbe gurult Salvini a Berlinből érkező migránstámogatásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 14:34
Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.
Makro / Külgazdaság "Kisfiú egy nagy játékban": letartóztatták Norvégiában a volt Wagner-főnököt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 13:02
A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner zsoldoscsoport volt parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált illegálisan visszatérni Oroszországba, miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG