<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kínai és az amerikai fél úgy tudott véget vetni a rendkívül kínos ügynek, hogy meg tudták őrizni hitelességüket.  Az viszont több mint kérdéses, hogy Meng szabadon bocsátása az USA és Kína közötti kapcsolatok enyhüléséhez vezetne. Káncz Csaba jegyzete.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium csaknem három év után pénteken ejtette Kanadával szemben Meng Van-csou kiadatási kérvényét.

A Huawei 49 éves pénzügyi vezetőjével – egyben a kínai óriáscég alapítójának lányával – szemben a kanadai bíróság is pénteken ejtette a vádakat, így elhagyhatta vancouveri házi őrizetét, és már meg is érkezett Kínába. 

Meng Van-csou integet az őt ünneplő tömegnek a Sencsen-Paoani Nemzetközi Repülőtéren Sencsenben 2021. szeptember 25-én.  EPA/JIN LIWANGMeng Van-csou integet az őt ünneplő tömegnek a Sencsen-Paoani Nemzetközi Repülőtéren Sencsenben 2021. szeptember 25-én. EPA/JIN LIWANG

Elkerülni az arcvesztést

Az eredeti vádiratból kiderül, hogy annak idején az FBI kezébe került egy olyan 2013-as email, amelyben a Huawei bónuszt ajánl munkatársainak a világszerte ellopott szakmai titkokért. Ez pedig alátámaszthatja azon félelmeket, miszerint a kínai óriás rendszerszerűen végez globális ipari kémkedést.

Magával a céggel szemben az amerikai igazságszolgáltatás nem is ejtette a vádakat, a gyanú szerint a telekommunikáció cég együttműködött a kínai titkosszolgálatokkal és adatokat osztott meg kémekkel.

Az amerikai minisztérium 16 vádpontja szerint Meng félrevezette az HSBC bankot a Huawei és a Skycom nevű vállalat közötti kapcsolat valódi természetéről, és emiatt a bank megsérthette volna az Irán ellen bevezetett amerikai szankciókat.

A Huawei vezetője szabadulásához alkut kellett kötnie az amerikai hatóságokkal. Meng nem vallotta magát bűnösnek a főbb vádpontokban, de aláírt egy tényállási nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy tudatosan tévesztette meg a HSBC-t. Így mind a kínai, mind az amerikai fél úgy tudott véget vetni a rendkívül kínos ügynek, hogy meg tudták őrizni hitelességüket.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium azt közölte, hogy Meng vállalta a felelősséget egy globális pénzügyi intézmény becsapására irányuló terv megvalósításában játszott főszerepéért. Az egyezség értelmében Meng büntetőeljárását jövő év decemberéig elhalasztják, és ha eleget tesz kötelezettségeinek, akkor teljesen megszüntetik.

Meng ügyvédje is arra számít, hogy 14 hónap múlva ejtik majd a vádakat.

A Kovrig-ügy

Meng letartóztatása komoly diplomáciai bonyodalmakat okozott, megterhelte a kínai-amerikai és a kínai-kanadai kapcsolatokat is. Kína erős válaszlépéseket is tett, így több mint ezer napig tartott fogva két férfit, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrigot kémkedés vádjával. A most kiszabadult vádlott apja Kovrig Bence (Bennett) kiváló történész, az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolatairól szóló alapvető munkák szerzője.

Kovrig családja a kommunista diktatúra elől menekült el Magyarországról, ő már Kanadában született, de később felvette a magyar állampolgárságot, Budapesten angoltanárként, tudósítóként is dolgozott az 1990-es években.

A kemény kínai válaszlépés miatt Kanada visszább vett az utóbbi időszakban a Kína elleni médiahisztériából. Holott 2018 decemberében még a vezető kanadai lapok örömujjongásba törtek ki annak kapcsán, hogy a Huawei alvezérének őrizetbe vétele páratlan válságba sodorta Ottawa és Peking kapcsolatait. A neokonzervatív National Post pedig egyenesen bűnözői természettel vádolta meg a kínai vezetést.

Kínai hangulatkép

A kínai központi pártlap üdvözölte Meng szabadon bocsátását. A lap által megszólaltatott szakértő szerint az egyezség hozzájárulhat a kétoldalú feszültség csökkenéséhez. Egy másik szakértő szerint, ha Kanada kiadta volna Menget az Egyesült Államoknak, akkor „jóvátehetetlen” károk keletkeztek volna Ottawa és Peking kapcsolatában.

Az viszont figyelmeztető jel, hogy a Xinhua állami hírügynökség csupán nyúlfarknyi közleményben tudatta, miszerint „a kínai kormány fáradhatatlan erőfeszítéseinek eredményeképpen” Meng elhagyhatta Kanadát. 

Valóban, több, mint kérdéses, hogy Meng szabadon bocsátása az USA és Kína közötti kétoldalú kapcsolatok enyhüléséhez vezetne.  Pénteken például Biden elnök a Fehér Házban személyesen fogadta Ausztrália, Japán és India vezetőit: a négy állam a QUAD keretében egyeztetik Kína elleni lépéseiket. 

Mindenfajta illúziót eloszlatott a kínai külügyminisztérium pénteken közzétett hosszú listája, amely állítólag bemutatja, hogy Washington hogyan avatkozik be Hongkong belügyeibe, támogatva a „Kína-ellenes” és egyéb „destabilizáló erőket”.  A listát Peking a világon több nagykövetségének mikroblogján is megjelentette. 

A Huawei a célkeresztben

A Huaweit még a Trump-kormány helyezte teljes kereskedelmi feketelistára, hogy gátolja térnyerését a telekommunikációs területen, különösen az 5G-technológiában – nem mellékesen elvágták az amerikai technológiához való mélyebb hozzáféréstől a céget. Azzal is vádolták a Huaweit, hogy a térnyerést a nyugati országok telekommunikációs hálózatában kémkedésre is használhatják a kínaiak – ezt a vádat a Huawei többször visszautasította.

Augusztusban viszont vitatott módon több százmillió dollár értékben kapott engedélyt amerikai gyártmányú chipek vásárlására a Huawei, amit a fejlődő autóalkatrész-gyártásához használhat fel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG