Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A német ellenzék szerint az új törvény jócskán megnyirbálja a szabad véleménynyilvánítást. A vállatoknak ugyanis maguk kell eldönteniük, milyen tartalom minősül törvénysértőnek, emiatt pedig már az első napokban számos politikus és humorportál kapott letiltást a közösségi oldalakon. Sok szolgáltató ráadásul nem is német érdekeltségű, így a politikai befolyásolás veszélye is fenyegethet külföldről.

Több ellenzéki párt is eltörölné a Németországban beiktatott rendeletet, amely a közösségi oldalakra feltöltött gyűlöletbeszédek megjelenését korlátozza. A kritikák szerint ugyanis nem kellene hagyni, hogy a cégek maguk ítéljék meg, mi számít törvényellenes tartalomnak – írja a Reuters.

A rendelet január 1-től lépett érvénybe, ezzel pedig akár 50 millió eurós bírság is kiszabható azokra az oldalakra, amelyek nem tudják megfelelően eltávolítani ezeket a tartalmakat – egyre többen azonban attól tartanak, hogy így az olyan óriások, mint a Facebook vagy a Twitter, lényegesen több tartalmat is letiltanak, csak hogy elkerüljék a bírságot.

Befolyásolhatják a közvéleményt

A Német Szabaddemokrata Párt (FDP) főtitkára szerint inkább a hatóságokat kéne felruházni a megfelelő jogi háttérrel a rendelet betartatásához, mintsem hogy ráhagyják a cégekre a bejegyzések jogi elbírálását. Nicola Beer hozzátette: már az elmúlt pár nap is igazolta, hogy az internetes szolgáltatók nem mindig tudnak megfelelően dönteni, mivel komoly különbség van a szélsőséges, felbujtó videók és az olyan ízléstelen véleménynyilvánítások között, amelyeket végső soron meg kell engedni egy demokratikus rendszerben.

Merkelék legnehezebb harca jön?

Tovább a cikkhez >>>

A Twitter az elmúlt napokban már eltávolította az ellenzéki AfD muszlim- és bevándorlás ellenes bejegyzéseit, továbbá blokkolta a német Titanic nevű magazin fiókját, miután közzétették az AfD nyilatkozatának paródiáját. AZ FDP főtitkára szerint éppen az ilyen dolgok miatt egy ’rendes’, átgondolt rendeletet kellene bevezetni a mostani helyett.

A Zöldek vezetője elmondta: elfogadhatatlan az is, hogy amerikai érdekeltségbe tartozó óriáscégek képesek legyenek ilyen módon befolyásolni a közvéleményt és a szólásszabadságot. Simone Peter szerint a Twitterhez hasonló hálózatoknak ugyan felelősséget kell vállalniuk a közzétett tartalmakért, de mindezt elbírálói szerepkör nélkül lehet csak elképzelni.

A törvényről

A NetzDG néven ismert törvényt 2017 júniusában fogadták el és októbertől léptették hatályba, a közösségi oldalaknak azonban az év végéig hagytak időt, hogy átálljanak az új szabályozásra. A szolgáltatóknak a bejelentést követő 24 órában el kell távolítaniuk a törvénysértő tartalmat az oldalról. A törvény minden olyan platformot érint, amely 2 milliónál több regisztrált felhasználót számlál. A legnagyobb fókusz így a Facebookra, a Twitterre és a YouTube-ra esik, de a rendelet érintheti az Instagram, a Snapchat, a Reddit, és a Tumblr oldalakat, valamint az orosz VK közösségi hálót is.

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A szabályozás nem csak időkeretet szab, de megkövetel az oldalaktól egy átfogó panaszkezelő rendszer létrehozását is, hogy a felhasználók jelentései mihamarabb az oldal üzemeltetőihez kerülhessenek. A német igazságügyi minisztérium nyilatkozata szerint weboldalukon maguk is létrehoznak formanyomtatványokat, ahol az emberek bejelenthetik, ha hamis hírekkel vagy szélsőséges tartalmakkal találkoznak.

A Facebook máris több száz alkalmazottal bővítette németországi állományát, hogy jobban monitorozhassák az oldal tevékenységét. Jelenleg több mint 1200 ember vizsgálja a megjelölt tartalmakat a vállalat törlőközpontjaiból Németországban. Átlagosan egy napjuk van cselekedniük a vállalatoknak, ’komplex esetekben’ azonban egy hét is rendelkezésükre állhat.

Az új törvény hatására vonatkozó statisztikákat 2018 júniusában teszi csak közzé a Facebook, az eddigi adatok szerint 2017 nyarán átlagosan havi 15 ezer bejegyzést töröltek Németországban.

Új tervei vannak a Facebooknak, de a legnagyobb bajjal nem tudnak mit kezdeni?

Új célokat tűzött ki a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg. A 33 éves milliárdos szokásához híven újévi üzenetében fejtette ki újévi fogadalmát, idén azonban nem személyes projekteket tervez: 2018-ban ugyanis szeretné szilárdabb alapokra helyezni a közösségi hálót és kijavítani a számos kritikáért felelős hiányosságokat - További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sokat vesztettünk a vágtató inflációval - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. május 14. 18:55
Az inflációt a szegények adójának hívják sokszor félig-meddig tréfásan, hiszen az elszabaduló árak az ő pénztárcájukat az átlagosnál jobban megcsapoljaák. A héten publikálta a fogyasztói árindex áprilisi alakulását a KSH. Heti videós anyagunkban többek között azt is elemeztük, hogy az alacsonyabb jövedelműekre hogyan hatott az árindex változása.
Makro / Külgazdaság Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában
MTI | 2021. május 14. 18:10
Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Melyek Putyin titkos félelmei Kínával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. május 14. 17:41
Moszkva és Peking a katonai technológiák, az űrkutatás és a mesterséges intelligencia (AI) területén egyre szorosabban működik együtt.  De a színfalak mögött megjelentek a Kreml jól körülírható aggodalmai.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.