4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német ellenzék szerint az új törvény jócskán megnyirbálja a szabad véleménynyilvánítást. A vállatoknak ugyanis maguk kell eldönteniük, milyen tartalom minősül törvénysértőnek, emiatt pedig már az első napokban számos politikus és humorportál kapott letiltást a közösségi oldalakon. Sok szolgáltató ráadásul nem is német érdekeltségű, így a politikai befolyásolás veszélye is fenyegethet külföldről.

Több ellenzéki párt is eltörölné a Németországban beiktatott rendeletet, amely a közösségi oldalakra feltöltött gyűlöletbeszédek megjelenését korlátozza. A kritikák szerint ugyanis nem kellene hagyni, hogy a cégek maguk ítéljék meg, mi számít törvényellenes tartalomnak – írja a Reuters.

A rendelet január 1-től lépett érvénybe, ezzel pedig akár 50 millió eurós bírság is kiszabható azokra az oldalakra, amelyek nem tudják megfelelően eltávolítani ezeket a tartalmakat – egyre többen azonban attól tartanak, hogy így az olyan óriások, mint a Facebook vagy a Twitter, lényegesen több tartalmat is letiltanak, csak hogy elkerüljék a bírságot.

Befolyásolhatják a közvéleményt

A Német Szabaddemokrata Párt (FDP) főtitkára szerint inkább a hatóságokat kéne felruházni a megfelelő jogi háttérrel a rendelet betartatásához, mintsem hogy ráhagyják a cégekre a bejegyzések jogi elbírálását. Nicola Beer hozzátette: már az elmúlt pár nap is igazolta, hogy az internetes szolgáltatók nem mindig tudnak megfelelően dönteni, mivel komoly különbség van a szélsőséges, felbujtó videók és az olyan ízléstelen véleménynyilvánítások között, amelyeket végső soron meg kell engedni egy demokratikus rendszerben.

Merkelék legnehezebb harca jön?

Tovább a cikkhez >>>

A Twitter az elmúlt napokban már eltávolította az ellenzéki AfD muszlim- és bevándorlás ellenes bejegyzéseit, továbbá blokkolta a német Titanic nevű magazin fiókját, miután közzétették az AfD nyilatkozatának paródiáját. AZ FDP főtitkára szerint éppen az ilyen dolgok miatt egy ’rendes’, átgondolt rendeletet kellene bevezetni a mostani helyett.

A Zöldek vezetője elmondta: elfogadhatatlan az is, hogy amerikai érdekeltségbe tartozó óriáscégek képesek legyenek ilyen módon befolyásolni a közvéleményt és a szólásszabadságot. Simone Peter szerint a Twitterhez hasonló hálózatoknak ugyan felelősséget kell vállalniuk a közzétett tartalmakért, de mindezt elbírálói szerepkör nélkül lehet csak elképzelni.

A törvényről

A NetzDG néven ismert törvényt 2017 júniusában fogadták el és októbertől léptették hatályba, a közösségi oldalaknak azonban az év végéig hagytak időt, hogy átálljanak az új szabályozásra. A szolgáltatóknak a bejelentést követő 24 órában el kell távolítaniuk a törvénysértő tartalmat az oldalról. A törvény minden olyan platformot érint, amely 2 milliónál több regisztrált felhasználót számlál. A legnagyobb fókusz így a Facebookra, a Twitterre és a YouTube-ra esik, de a rendelet érintheti az Instagram, a Snapchat, a Reddit, és a Tumblr oldalakat, valamint az orosz VK közösségi hálót is.

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A szabályozás nem csak időkeretet szab, de megkövetel az oldalaktól egy átfogó panaszkezelő rendszer létrehozását is, hogy a felhasználók jelentései mihamarabb az oldal üzemeltetőihez kerülhessenek. A német igazságügyi minisztérium nyilatkozata szerint weboldalukon maguk is létrehoznak formanyomtatványokat, ahol az emberek bejelenthetik, ha hamis hírekkel vagy szélsőséges tartalmakkal találkoznak.

A Facebook máris több száz alkalmazottal bővítette németországi állományát, hogy jobban monitorozhassák az oldal tevékenységét. Jelenleg több mint 1200 ember vizsgálja a megjelölt tartalmakat a vállalat törlőközpontjaiból Németországban. Átlagosan egy napjuk van cselekedniük a vállalatoknak, ’komplex esetekben’ azonban egy hét is rendelkezésükre állhat.

Az új törvény hatására vonatkozó statisztikákat 2018 júniusában teszi csak közzé a Facebook, az eddigi adatok szerint 2017 nyarán átlagosan havi 15 ezer bejegyzést töröltek Németországban.

Új tervei vannak a Facebooknak, de a legnagyobb bajjal nem tudnak mit kezdeni?

Új célokat tűzött ki a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg. A 33 éves milliárdos szokásához híven újévi üzenetében fejtette ki újévi fogadalmát, idén azonban nem személyes projekteket tervez: 2018-ban ugyanis szeretné szilárdabb alapokra helyezni a közösségi hálót és kijavítani a számos kritikáért felelős hiányosságokat - További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 190 milliárdot dob a nyugdíjasoknak a kormány, közel a reptér megvásárlása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:01
Megtudtuk, mennyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, szó volt az uniós pénzekről, de a reptér megvételéről is új dolgokat tudhattunk meg. Kormányinfó-összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Valami szokatlan történik Amerikában, Joe Bidenéknek meg kell találniuk a magyarázatot
Kollár Dóra | 2023. szeptember 28. 15:40
Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.
Makro / Külgazdaság Váratlanul egy fontos ember bukkant fel Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 15:16
Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Voldimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésének fő témája az ukrán légvédelem volt.
Makro / Külgazdaság Na, ezt a jelentést sem teszik ki az ablakba a szerbek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 14:21
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint arra, hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól – állapította meg Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Megfordult a széljárás: most már recessziót jósolnak Németországnak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 11:25
Rontott a német gazdasági növekedési előrejelzésén az előző, tavaszi prognózisához képest közös elemzésében öt gazdaságkutató intézet - ez a magyar gazdaságnak sem jó hír.
Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Exportra olcsóbban, belföldre jóval drágábban termel a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:30
Összességében csökkentek tavalyhoz képest az ipari árak, de ez csak az exportértékesítésnek köszönhető. Havi szinten pedig ismét növekedést látunk minden fronton.
Makro / Külgazdaság Meg akarták puccsolni a puccsistát Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:48
Aki egyébként szintén egy puccsistától szerezte meg a hatalmat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG