4p
Extrém hőségben egyszerűen lehetetlen ugyanannyit dolgozni, mint normális környezeti viszonyok között - a globális felmelegedés miatt komolyan visszaeshet a termelékenység. A gazdagabb országok persze könnyebben alkalmazkodhatnak a változásokhoz, pedig épp ők a felelősök a felmelegedésért - a szegényebb országok viszont nagyot bukhatnak.
MTI Fotó: Balázs Attila

A globális felmelegedés a világ gazdaságainak 2030-ig 2 billió dolláros kárt okoz majd egy ENSZ-kutatás szerint. Az összeg felfoghatatlan, ha átváltjuk forintra, az sem segít majd sokat: 569 ezer milliárd forintot tesz ki 14 év alatt a hatás. Ez nagyjából annyi, amennyi GDP-t Magyarország ebben az időszakban mindenestől megtermel majd.

Nem lehet ugyanannyit dolgozni, ha közben megsülünk

A veszteség oka nagyrészt az, hogy az egyre forróbb környezetben képtelenek ugyanannyit dolgozni az emberek, mint korábban. 43 országban várható a gazdasági teljesítmény visszaesése a növekvő hőterhelés következtében - ezek között főként ázsiai országok érintettek: a Bloomberg cikke Kínát, Indonéziát, Malajziát emeli ki a globális gazdaság fontosabb szereplői közül.

2,1 millió halott, elveszett német GDP

1980 és 2012 között több mint 2 millió ember halt meg 21 ezer természeti katasztrófa közvetlen következményeként - ezek között áradások, sárlavinák, extrém hőhullámok, szárazság, erős szél vagy tűz is szerepelt. Ezek a katasztrófák bő 4 ezer milliárd dolláros kárt okoznak - ez nagyjából megfelel az éves német GDP-nek.

A jelentés elkészítésében közreműködő Tord Kjellstrom, a Health and Environment International Trust igazgatója szerint Kína évente 1, Indonézia pedig 6 százalékát veszítheti el GDP-jének 2030-ra a csökkenő termelékenység miatt. Délkelet-Ázsiában az extrém hőség máris 15-20 százalékkal csökkenti az éves munkaórák számít, 2050-re ez az arány megduplázódhat.

Magas hőterhelés mellett nem lehet ugyanolyan intenzitással dolgozni; lassabb munkavégzésre és gyakoribb szünetekre kell felkészülni a munkaintenzív ipari ágazatokban a kutató szerint. A klímaváltozás hatásaira pedig csak a gazdagabb országok tudnak érdemben felkészülni. Át lehet állni másfajta munkaidő-beosztásra és az új gyárak esetében energiahatékonyabb hűtésre - idézi a Bloomberg cikke a szakértőt.

A gazdagabb országok megúszhatják

Az is egy érdekes szempont, hogy a klímaváltozás okozta károkat épp azok a szegényebb országok szenvedik majd el nagyobb mértékben, amelyek egyébként az üvegházhatású gázok kibocsátásán keresztül maguk kisebb arányban járultak hozzá a klímaváltozás kialakulásához.

A világ lakosságának területi megoszlása 2005-ben. A legtöbben a trópusi és szubtrópusi területeken élnek. Egy oszlop egy fél szélességi fokon belül élők számát jelenti, millió főben. Forrás: ENSZ-tanulmány

Az alábbi chart azt mutatja, hogyan romlik a termelékenység a hőmérséklet emelkedésével: egész pontosan hány köteg rizst tud betakarítani egy munkás különböző környezeti hőterhelés (WBGT) mellett. Minden pont egy 10-18 fős csoportot jelent; sötétebbel a nap első munkaóráját, világosabbal az ötödik munkaórát jelölték. A chart az ENSZ jelentéséből származik:

Főleg a kevésbé megfizetett, alacsonyabb képzettséget igénylő munkahelyek számában okozhat csökkenést a klímaváltozás, mint a nehéz fizikai munka, a mezőgazdaság vagy a feldolgozóipar területén. Közben az irodákban, kiskereskedelemben megnő az igény a klímaberendezéskre, ami az energiaellátásra komoly terheket ró. Bangkok például a hőmérséklet minden 1 Celsius fokkal történő emelkedése esetén 2 gigawattal több áramot igényel a tanulmány szerint.

Kulcskérdés, hogy mi lesz a párizsi klímamegállapodásból

Különösen fontos kérdés, hogy mi lesz a tavaly decemberben deklarált, ám még nem minden ország által aláírt klímavédelmi megállapodás sorsa és eredménye. Ebben az országok azt vállalták, hogy nem engedik, hogy az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez viszonyított 2 Celsius-fokot emelkedjen, sőt, lehetőleg maradjon "jóval ezalatt" a melegedés mértéke.

Mindeközben nemrég újabb mérföldkőhöz érkezett a globális felmelegedés a Földön: május 23-án a történelemben először mértek küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet a Déli-sarkon.

És akkor még nem beszéltünk az Európát fenyegető újabb, ezúttal öko-menekültekből álló hullámra. Egy új tanulmány szerint ugyanis a Közel-Kelet és Észak-Afrika lakói az elviselhetetlenné váló hőség és kiszáradás miatt hamarosan tömegesen kényszerülnek elhagyni szülőföldjüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG