6p

Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.

Bő egy hete robbantották ki vezető nemzetközi lapok az úgynevezett Pegasus-botrányt: a tényfeltáró cikkek szerint számos országban – köztük Magyarországon – újságírók, politikusok, cégvezetők után kémkedtek ismeretlenek az izraeli NSO kibercég szoftverének segítségével.

A kiszivárgott lista

több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz globálisan – ennyi telefont figyelhettek meg potenciálisan  –, Magyarországon pedig állítólag több mint 300 célpont volt.

Megnéztük, hogy milyen következményei lettek a botránynak eddig Franciaországban, és mi történt mindeközben itthon.          

Francia kormány: ez komoly ügy

A francia államügyészség nyomozást indított az ügyben újságírók elleni kémkedés gyanúja miatt. A többi közt azt vizsgálják, hogy történt-e illegális adathasználat és illegális kémszoftver-eladás, valamint magánszféra-sértés.

Ez természetesen egy nagyon sokkoló tényállás

-mondta Gabriel Attal francia kormányszóvivő. Hozzátette: amennyiben beigazolódnak a vádak, az „nagyon súlyos” lenne, Franciaország pedig kiáll a sajtószabadság mellett.

Emiatt nagyon rossz, ha olyan manipulációk és technikák vannak, amelyek korlátozzák az újságírók, valamint kutatómunkájuk és információközlésük szabadságát

- fűzte hozzá.

A Le Monde szerint Franciaországban mintegy 30 újságíró és médiavállalat vezetője került fel a potenciálisan megfigyeltek listájára. Az érintettek között vannak a Mediapart tényfeltáró portál, valamint a Le Canard enchainé újságírói – a Mediapart két munkatársának mobiltelefonjait 2019-től 2020-ig vették célba.

Emmanuel Macron komolyan veszi az ügyet. (Forrás: EPA)
Emmanuel Macron komolyan veszi az ügyet. (Forrás: EPA)

A kiszivárgott hírek szerint a legfelsőbb politikai vezetés is célkeresztbe került:

2019-ben Emmanuel Macron, valamint 15 akkori kormánytag mobiltelefonszáma is rajta volt a marokkói titkosszolgálatok listáján, mint az izraeli kémszoftver potenciális célpontja.

Bár az arab ország kormánya tagadta a vádakat, az ügy miatt nőtt a feszültség a két állam vezetése között. Ez már csak azért sem mindegy, mert Franciaország Marokkó legnagyobb kereskedelmi partnere, Marokkó pedig Franciaország szoros szövetségese a dzsihadisták elleni harcban.

Az ügy kirobbanása után a francia elnök mindenesetre lecserélte telefonját és telefonszámát. (A kományszóvivő szerint amúgy is rendszeresen változtatja telefonjait.) Macron egyúttal

rendkívüli ülésre hívta össze a Védelmi Tanácsot az ügy miatt, és az összes biztonsági protokoll megerősítését kérte a kommunikáció területén.

A francia kormány maga is vizsgálatokat rendelt el a Pegasus-botrány felderítésére. A vádak valóságtartalma egyelőre nem ismert, ugyanakkor Macron nagyon komolyan veszi az ügyet, és szoros figyelemmel követi a vizsgálat haladását, emelték ki hivatalos közlések.                

Magyar kormány: ez hisztéria   

A magyar kormány hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta az izraeli kémszoftver beszerzését és használatát.

Szerintük nem történt törvénysértés – azaz ha be is vetették a szoftvert a nemzetbiztonsági szolgálatok, azt a törvény keretei között tették –, és nem használták fel azt politikai célokra kormánykritikus erőkkel szemben.

Lapunk kérdésére elemzők ugyanakkor kiemelték, hogy a magyar szabályozás elnagyolt – tehát bő törvényi kereteket biztosít a nemzetbiztonsági szolgálatoknak a megfigyelésre  –, és több szempontból is jogsértőnek tekinthető.

A magyar kormány – a francia kormánnyal ellentétben –

nem hívott össze rendkívüli ülést az ügyben, és vizsgálatot sem kezdeményezett.

Sőt, az a múlt heti kormányülésen még szóba sem került, mondta kérdésünkre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón. Szerinte ennek oka, hogy nem tartják fajsúlyosnak az ügyet.

További kérdésünkre, miszerint az, hogy magyar állampolgárokat figyelhettek meg, nem érdemes-e vizsgálat indítására, Gulyás Gergely azt válaszolta: akkor érdemelne az ügy vizsgálatot, ha „jogellenes állítás” hangzott volna el, de mivel szerinte ilyesmi nem történt, és csak hisztériáról van szó. (Az ugyanakkor gyanút vethet fel, hogy a tényfeltáró cikkek szerint a magyar megfigyelési listán szereplő, ismert személyek többsége kormánykritikus közszereplő.)         

Arra a felvetésünkre pedig, hogy a kormánytagok esetleges lehallgatásának szempontjából sem került-e szóba az ügy, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén nemmel válaszolt. Szerinte a kormánytagok amúgy is állandó nemzetbiztonsági védelemben részesülnek.

Gulyás Gergely beszélt arról is: "majdhogynem automatizmus", hogy a titkosszolgálatok ellenőrzik a mértékadó médiafórumokban megjelenő "eljárások" (itt alighanem a megfigyelésekre gondolt - a szerk.) jogszerűségét. Szerinte emiatt sem szükséges külön vizsgálat.  

Orbán Viktor múlt pénteki, szokásos rádióinterjújában csak annyit jegyzett meg, hogy a belügyminiszter mindent elmondott, amit el lehetett mondani.         

Ezek után aligha meglepő, hogy a Fidesz parlamenti képviselői nem jelentek meg az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ma reggeli rendkívüli ülésén – azaz gyakorlatilag bojkottálták azt. Az ülés, amelyet Stummer János, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke hívott össze, emiatt határozatképtelen volt.

Az ügyben itthon eddig csupán – ellenzéki politikusok feljelentése nyomán – az ügyészség indított nyomozást.

Összefoglalva:

míg Franciaországban a kormány maga is vizsgálatokat rendelt el  a történtek felderítésére, a magyar kormány nem vizsgálódik, ignorálja a Nemzetbiztonsági Bizottságot, és még azt sem kutatja, hogy esetleg a saját tagjait megfigyelték-e.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG