<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.

Bő egy hete robbantották ki vezető nemzetközi lapok az úgynevezett Pegasus-botrányt: a tényfeltáró cikkek szerint számos országban – köztük Magyarországon – újságírók, politikusok, cégvezetők után kémkedtek ismeretlenek az izraeli NSO kibercég szoftverének segítségével.

A kiszivárgott lista

több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz globálisan – ennyi telefont figyelhettek meg potenciálisan  –, Magyarországon pedig állítólag több mint 300 célpont volt.

Megnéztük, hogy milyen következményei lettek a botránynak eddig Franciaországban, és mi történt mindeközben itthon.          

Francia kormány: ez komoly ügy

A francia államügyészség nyomozást indított az ügyben újságírók elleni kémkedés gyanúja miatt. A többi közt azt vizsgálják, hogy történt-e illegális adathasználat és illegális kémszoftver-eladás, valamint magánszféra-sértés.

Ez természetesen egy nagyon sokkoló tényállás

-mondta Gabriel Attal francia kormányszóvivő. Hozzátette: amennyiben beigazolódnak a vádak, az „nagyon súlyos” lenne, Franciaország pedig kiáll a sajtószabadság mellett.

Emiatt nagyon rossz, ha olyan manipulációk és technikák vannak, amelyek korlátozzák az újságírók, valamint kutatómunkájuk és információközlésük szabadságát

- fűzte hozzá.

A Le Monde szerint Franciaországban mintegy 30 újságíró és médiavállalat vezetője került fel a potenciálisan megfigyeltek listájára. Az érintettek között vannak a Mediapart tényfeltáró portál, valamint a Le Canard enchainé újságírói – a Mediapart két munkatársának mobiltelefonjait 2019-től 2020-ig vették célba.

Emmanuel Macron komolyan veszi az ügyet. (Forrás: EPA)Emmanuel Macron komolyan veszi az ügyet. (Forrás: EPA)

A kiszivárgott hírek szerint a legfelsőbb politikai vezetés is célkeresztbe került:

2019-ben Emmanuel Macron, valamint 15 akkori kormánytag mobiltelefonszáma is rajta volt a marokkói titkosszolgálatok listáján, mint az izraeli kémszoftver potenciális célpontja.

Bár az arab ország kormánya tagadta a vádakat, az ügy miatt nőtt a feszültség a két állam vezetése között. Ez már csak azért sem mindegy, mert Franciaország Marokkó legnagyobb kereskedelmi partnere, Marokkó pedig Franciaország szoros szövetségese a dzsihadisták elleni harcban.

Az ügy kirobbanása után a francia elnök mindenesetre lecserélte telefonját és telefonszámát. (A kományszóvivő szerint amúgy is rendszeresen változtatja telefonjait.) Macron egyúttal

rendkívüli ülésre hívta össze a Védelmi Tanácsot az ügy miatt, és az összes biztonsági protokoll megerősítését kérte a kommunikáció területén.

A francia kormány maga is vizsgálatokat rendelt el a Pegasus-botrány felderítésére. A vádak valóságtartalma egyelőre nem ismert, ugyanakkor Macron nagyon komolyan veszi az ügyet, és szoros figyelemmel követi a vizsgálat haladását, emelték ki hivatalos közlések.                

Magyar kormány: ez hisztéria   

A magyar kormány hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta az izraeli kémszoftver beszerzését és használatát.

Szerintük nem történt törvénysértés – azaz ha be is vetették a szoftvert a nemzetbiztonsági szolgálatok, azt a törvény keretei között tették –, és nem használták fel azt politikai célokra kormánykritikus erőkkel szemben.

Lapunk kérdésére elemzők ugyanakkor kiemelték, hogy a magyar szabályozás elnagyolt – tehát bő törvényi kereteket biztosít a nemzetbiztonsági szolgálatoknak a megfigyelésre  –, és több szempontból is jogsértőnek tekinthető.

A magyar kormány – a francia kormánnyal ellentétben –

nem hívott össze rendkívüli ülést az ügyben, és vizsgálatot sem kezdeményezett.

Sőt, az a múlt heti kormányülésen még szóba sem került, mondta kérdésünkre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón. Szerinte ennek oka, hogy nem tartják fajsúlyosnak az ügyet.

További kérdésünkre, miszerint az, hogy magyar állampolgárokat figyelhettek meg, nem érdemes-e vizsgálat indítására, Gulyás Gergely azt válaszolta: akkor érdemelne az ügy vizsgálatot, ha „jogellenes állítás” hangzott volna el, de mivel szerinte ilyesmi nem történt, és csak hisztériáról van szó. (Az ugyanakkor gyanút vethet fel, hogy a tényfeltáró cikkek szerint a magyar megfigyelési listán szereplő, ismert személyek többsége kormánykritikus közszereplő.)         

Arra a felvetésünkre pedig, hogy a kormánytagok esetleges lehallgatásának szempontjából sem került-e szóba az ügy, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén nemmel válaszolt. Szerinte a kormánytagok amúgy is állandó nemzetbiztonsági védelemben részesülnek.

Gulyás Gergely beszélt arról is: "majdhogynem automatizmus", hogy a titkosszolgálatok ellenőrzik a mértékadó médiafórumokban megjelenő "eljárások" (itt alighanem a megfigyelésekre gondolt - a szerk.) jogszerűségét. Szerinte emiatt sem szükséges külön vizsgálat.  

Orbán Viktor múlt pénteki, szokásos rádióinterjújában csak annyit jegyzett meg, hogy a belügyminiszter mindent elmondott, amit el lehetett mondani.         

Ezek után aligha meglepő, hogy a Fidesz parlamenti képviselői nem jelentek meg az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ma reggeli rendkívüli ülésén – azaz gyakorlatilag bojkottálták azt. Az ülés, amelyet Stummer János, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke hívott össze, emiatt határozatképtelen volt.

Az ügyben itthon eddig csupán – ellenzéki politikusok feljelentése nyomán – az ügyészség indított nyomozást.

Összefoglalva:

míg Franciaországban a kormány maga is vizsgálatokat rendelt el  a történtek felderítésére, a magyar kormány nem vizsgálódik, ignorálja a Nemzetbiztonsági Bizottságot, és még azt sem kutatja, hogy esetleg a saját tagjait megfigyelték-e.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szputnyikkal ne menjen Amerikába!
Szakonyi Péter | 2021. október 23. 19:41
Alig több mint két héttel az amerikai határnyitás előtt csak egy biztos: Szputnyik-védőoltással nem lehet majd beutazni az USA-ba. A WHO által elismert oltásokkal - köztük a két kínaival - viszont igen. Az érdeklődés máris nagy és a légitársaságok árat is emeltek.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter: ugyanabból lett elegünk, mint az '56-os magyaroknak
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 18:46
Az ellenzék közös megemlékezésén mindenki színpadra lépett, aki elindult az előválasztáson, és mindenki az összefogás mellett tette le a voksát - Márki-Zay Péter pedig elmondta, mire készül, ha sikerül leváltania Orbán Viktort.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagy kegyelem, hogy a nemzeti egység végig fennmaradt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 17:29
A Békemenet közönsége előtt tartotta meg október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor - a témák között a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Soros György, Brüsszel és 1956 is ott volt.
Makro / Külgazdaság Már a világ legnagyobb kőolajexportőre is klímasemlegessé akar válni
MTI | 2021. október 23. 13:19
Negyven éven belül klímasemlegessé akar válni Szaúd-Arábia - persze csak a saját gazdaságára vonatkozóan, az olajexport hatásairól szó sincs.
Makro / Külgazdaság Alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, visszafizetik az emiatt kiszabott bírságokat a spanyolok
MTI | 2021. október 23. 10:50
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat.
Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos