5p

A rendért és a stabilitásért folytatott küzdelem következetes vezérmotívum abban, ahogyan Putyin önmagát ábrázolja. Az elnök közel negyedszázados hatalmának talán a legnagyobb iróniája az, hogy jelenleg megszemélyesíti azt a káoszt, amelytől világéletében irtózott. Káncz Csaba jegyzete.

Néhány külső szemlélő a mai Oroszországot a Szovjetunióval hasonlítja össze. De van egy alapvető ellentmondás a két állam között: a Szovjetunió a maga kommunista ideológiájával a magántulajdon ellen harcolt, míg a posztszovjet Oroszország paradox módon „leprivatizált állam” lett.

Miből lett a cserebogár?

Ez az oroszországi állapot az 1990-es években kezdett kialakulni. 1998-ban Borisz Nyemcov akkori miniszterelnök-helyettes elemzést közölt „Oroszország jövője: oligarchia vagy demokrácia?” címmel. Ebben már figyelmeztetett azokra a veszélyekre, miszerint a prominens üzletemberek a regionális költségvetést és annak forrásait használjá fel saját gazdagodásukra. Ez viszont a „hatalom privatizációjához” vezet, amelyben ezek az egyének irányítják az állami tisztviselőket. A hatóságok és az üzleti élet összeolvad, és végül a demokrácia eltűnik.

Pedig a káoszt nem szereti. Fotó: Depositphotos
Pedig a káoszt nem szereti. Fotó: Depositphotos

Nyemcov figyelmeztetéseit azonban a hatalom birtokosai nem vették figyelembe, ráadásul a Putyin-korszakban az állapotok tovább romlottak.

2015-ben - ugyanabban az évben, amikor Nyemcovot megölték ,, az Orosz Föderáció elfogadta az „állami-magán partnerségről” szóló törvényt, amely a hatóságok és a vállalkozások közötti kölcsönös hatáskör-átruházást írta elő. Ebben  nem írták elő a kormányzati tisztviselők és üzletemberek közötti interakciót szabályozó konkrét keretrendszert, ami közvetlenül legitimálta az átfogó korrupciót.

Prigozsin a színre lép

Mi több, ez a törvény csupán formalizálta a már kialakult gyakorlatot. Például 2010-ben Anatolij Szerdjukov akkori orosz védelmi miniszter elrendelte a hadsereg élelmiszerellátásának kiszervezését, azzal érvelve, hogy a katonaságot meg kell szabadítani a mindennapi problémáktól, és ehelyett közvetlen hivatalos feladataira kell összpontosítania. Ez a döntés azonban gyorsan azt eredményezte, hogy az érdekelt magánvállalkozások egyszerűen függővé tették a hadsereget szolgálataiktól.

Amint arról egy 10 évvel ezelőtti orosz Forbes-vizsgálat beszámolt, már 2013-ban a hadsereg élelmiszerellátásának 92 százalékát a hírhedt zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozsin és Concord vendéglátó cége biztosította.

Már a rákövetkező évben, 2014-ben a „hadsereg főszakácsaként” emlegetett Prigozsin megalapította saját katonai magáncégét (PMC), a Wagnert, ezzel megszüntetve az állam erőszakmonopóliumát.

Sőt, maga az állam is szemet hunyt a PMC megjelenése előtt, annak ellenére, hogy az ilyen formációkat kifejezetten tiltják az orosz törvények. Alkotója pedig a háború kitörése után még rendkívüli jogosítványokat is kapott: magánemberként járt orosz börtönökbe, és egyszerűen „megkegyelmezett” a foglyoknak, beszervezve őket saját hadseregébe.

Törököt fogtam

Prigozsin zendülése aztán világosan megmutatta Putyin irányítási modelljének válságát, amelyben közeli szövetségesei - akik formálisan semmilyen hivatalos pozíciót nem töltenek be -, valójában az állami struktúrák felett állnak. Többek között ide tartozik Jurij Kovalcsuk, Gennagyij Timcsenko és a Rotenberg testvérek (Arkagyij és Borisz). Prigozsin természetesen ebbe a szűk belső körbe tartozott. De amikor Putyin ellen próbált lázadni, az elnök sürgősen támogatást kért a hadseregtől és más hivatalos erőktől.

Prigozsin azonban úgy tűnik, nem esett ki ebből a körből, hanem csak – ahogy a cári időkben mondták – „kiesett a kegyekből”.

Ez meglehetősen visszafogott válasz volt a Kreml részéről, ami azt mutatja, hogy Putyin hatalma már nem a régi. A zendülés miatt indított büntetőeljárást törölték, és a tőle elkobzott összes pénzt és fegyvert visszaadták Prigozsinnak. Ráadásul a múlt héten szabadon részt vett Szentpéterváron az Oroszország-Afrika csúcstalálkozón, és ott vezető afrikai hivatalnokokkal fényképezkedett.

Sokatmondó volt a közvélemény apatikus reakciója (valóban, senki sem próbált lefeküdni egy Wagner-tank elé Putyin védelmében). S miközben a Wagner-tisztek büntetlenül megúszhatták a zendülést, a hétköznapi polgárokat akár rövid, csendes tiltakozásért is börtönbüntetésre ítélik.

Oroszország folyamatosan gyengén teljesít a Transparency International korrupciós észlelési indexén. 2022-ben az ország a 137. helyen állt a 180 nemzet közül. Összehasonlításképpen: miután Putyin 2004-ben befejezte első elnöki ciklusát, Oroszország még a 90. helyen végzett.

Ellentmondások terhe

Putyin Oroszországa kezd úgy kinézni, mint a cári Oroszország az utolsó időszakában: egy állam, amely összeomlott saját ellentmondásainak súlya alatt, ahogy Orlando Figes brit történész fogalmaz. Oroszország 2023-ban most még jobban összetörtnek tűnik, mint Putyin átvételekor, amit látszólag azért tett, hogy megmentse a zűrzavartól.

Putyin közel negyedszázados hatalmának talán a legnagyobb iróniája az, hogy jelenleg megszemélyesíti azt a káoszt, amelytől világéletében irtózott.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG