6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Putyin Oroszország gazdaságát úgy alakítja át, hogy az támogassa a hadi-ipari bázist. Moszkva háborús erőfeszítései melletti elkötelezettségével Kijev csak úgy lesz képes fenntartani védelmét és visszafoglalni Oroszországtól az elfoglalt területeket, ha 2024-ben megszakítás nélkül nyugati katonai segélyeket kap. Káncz Csaba jegyzete.

Putyin elnök gyors győzelemre számított, amikor elindította ukrajnai invázióját. De miközben már akár 300 ezer orosz katona is meghalt vagy megsebesült, a Kreml most egy hosszú háborúra készül.

Miről árulkodik a büdzsé?

Az orosz kormány a napokban előterjesztette a 2024-es központi költségvetés tervezetét, amely azt mutatja, hogy a Kreml hosszú, kimerítő háborúra mozgósítja gazdaságát. Az új költségvetésben a védelmi kiadások jövőre Oroszország teljes költségvetési kiadásainak 29,4 százalékát, azaz közel egyharmadát teszik ki.

"A költségvetés struktúrája azt mutatja, hogy a fő hangsúly a győzelmünk biztosításán van - a hadsereg, a védelmi képesség, a fegyveres erők, a harcosok. Minden, ami a fronthoz, minden, ami a győzelemhez szükséges, benne van a költségvetésben" - magyarázta Anton Sziljuanov orosz pénzügyminiszter.

Ócskavasak a raktáron

De nem csak az a kérdés, hogy a Kreml képes-e előteremteni a pénzt az ilyen kiadások finanszírozására, hanem az is, hogy Oroszország védelmi-ipari bázisa képes lesz-e teljesíteni.

Már csak azért is hosszú távra tervez, mert szinte biztos lehet abban, hogy megnyeri a jövő évi oroszországi választásokat. Fotó: Depositphotos
Már csak azért is hosszú távra tervez, mert szinte biztos lehet abban, hogy megnyeri a jövő évi oroszországi választásokat. Fotó: Depositphotos

A Kreml félelmetes arzenállal kezdte a háborút, amely jóval meghaladta Ukrajna légi, szárazföldi és tengeri képességeit, ami kezdetben sok nyugati megfigyelőt arra engedett következtetni, hogy Ukrajna gyorsan felülkerekedik az orosz hadseregen.

Ugyanakkor az orosz veszteségek a háborúban - mind az emberi áldozatok, mind a hadianyag tekintetében - szintén elképesztőek,

ami arra kényszerítette Oroszországot, hogy kivonja a raktárakból az elöregedett felszereléseket. Az invázió első néhány hónapja megmutatta, hogy az Ukrajnában használt, orosz raktárakban tárolt felszerelések jelentős része régebbi és gyengébb minőségű.

A felszerelések cseréje továbbá azért is kihívást jelent, mert a magasabb kategóriájú orosz fegyverrendszerek - beleértve a fő harckocsikat, repülőgépeket és rakétákat - hagyományosan a nyugatról importált kritikus alkatrészektől függenek, mint például az optikai rendszerek, csapágyak, szerszámgépek, motorok és mikrochipek. A szövetségesek szankciói és az exportellenőrzések korlátozták Oroszország hozzáférését ezekhez az elemekhez, így befolyásolva a Kreml képességét a fegyveres erők ellátásához szükséges fejlett fegyverek és berendezések gyártására.

Rugalmas kijátszás

Az elkötelezett ellenfelek azonban alkalmazkodnak. Oroszország figyelemre méltó alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot a nyugati szankciókkal szemben. Több régiót és kontinenst átfogó, a szankciókat megkerülő ellátási láncokat hozott létre Európától az Indo-csendes-óceáni térségig. Alternatív beszállítókat talált, például Kínát, amely 2022 óta több millió dollár értékben adott el félvezetőket, drónokat és más típusú kettős felhasználású termékeket Oroszországnak.

Oroszország arra is törekszik, hogy több mint kétszeresére - egyes esetekben tízszeresére -növelje a haditechnikai eszközök, köztük harckocsik, rakétavetők, tüzérségi eszközök és rakéták hazai gyártását - legalábbis az orosz állami tulajdonú Rosztec védelmi konglomerátum képviselői szerint.

A Kreml erőfeszítéseinek is vannak korlátjai és potenciális buktatói, amelyek végső soron befolyásolják annak minőségét, amit Oroszország produkálni tud. Az USA és szövetségesei továbbra is aktívan célba veszik Oroszország szankciókat kijátszó erőfeszítéseit, folyamatosan bővítve a szankciókkal sújtott személyek és szervezetek listáját.

Moszkva Peking, mint alternatív szállító felé fordulása, bár kétségtelenül aggasztó, új kihívásokkal jár. Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes szerint Kína még nem gyártja azokat a fejlett félvezetőket, amelyekre Oroszország védelmi-ipari bázisának szüksége van, és a kevésbé fejlett mikrochipek mintegy 40 százaléka, amelyeket Kína Oroszországnak adott el, hibás volt.

Elforduló hátország

Továbbá a hadigazdaság felé való elmozdulás belpolitikai kockázatokat jelent Putyin kormánya számára. Miközben az állami védelmi kiadások növelése serkentette a gazdaságot, ez a költségvetés rovására ment. A rubel gyengülése drágítja a kritikus alkatrészek importját, akár Kínán keresztül, akár a feketepiacon.

Az infláció növekszik, amit a magas árú import, a kifejezett munkaerőhiány és a háborúra fordított kormányzati kiadások drámai növekedése gerjeszt.

Ezenkívül az orosz globális fegyvereladásai jelentősen csökkennek. Oroszország hadiipari bázisa befelé fordult, és az Ukrajnában harcoló csapatok ellátását helyezi előtérbe. Ez azonban azt jelenti, hogy a védelmi ágazat most sokkal kevesebb bevételt hoz, és jelentősen megterheli a Kreml feszített költségvetését.

A Kreml elkezdte lehívni a pénzeket a válságokra felhalmozott tartalálk-alapjából, hogy a gyárakat működésben tartsa. Így az orosz kiadásokból csak fegyverek lesznek - és kevés jólét.

Ezek a korlátozások belső sebezhetőséget teremthetnek az orosz belső fronton, amelyet Moszkva szorosan figyel. A Kreml elhalasztotta a mozgósítás újabb körét, mert aggódik a közvélemény negatív reakciói miatt. Az orosz kormány tudja, hogy a pangó gazdaság a magas ember-veszteségekkel párosulva negatívan hat a közvélemény támogatására. Márpedig az orosz hátországnak kezd elege lenni a háborúból.

Bár a Kreml erős autokratikus uralma elszigetelheti az orosz vezetést a közvélemény szeszélyeitől, saját stabilitását soha nem tekintheti magától értetődőnek, amint azt Jevgenyij Prigozsin lázadása és a Wagner zsoldoscsoportjának idén nyári, Moszkva felé tartó menetelése is mutatja.

Ki bírja tovább?

Mindazonáltal a Kreml képes lesz tömegesen gyártani fegyvereket, különösen olcsó, de taktikailag hatékony fegyvereket, például kamikaze drónokat és siklórepülő bombákat. Ez előnyhöz juttathatja Oroszországot a 2024-es évhez közeledve, mivel a nyugati védelmi termelés közel sem nőtt fel ugyanilyen mértékben.

Moszkva háborús erőfeszítései melletti elkötelezettségével Kijev csak úgy lesz képes fenntartani védelmét és visszafoglalni Oroszországtól az elfoglalt területeket, ha 2024-ben megszakítás nélkül nyugati katonai segélyeket kap. Putyin továbbra is arra összpontosít, hogy Oroszország gazdaságát úgy alakítsa át, hogy az támogassa védelmi-ipari bázisát.

Most Ukrajna nemzetközi partnereinek kell ugyanezt megtenniük.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG