1p
A kormány nem idegen tollakkal ékeskedik, igenis komoly sikereket lehetett elérni az elmúlt egy esztendőben - mondta Szijjártó Péter szocialista kritikákra reagálva
A kormány nem idegen tollakkal ékeskedik, igenis komoly sikereket lehetett elérni az elmúlt egy esztendőben - mondta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedden, szocialista kritikákra reagálva. Az euró bevezetésének lehetséges hazai céldátuma kapcsán a szóvivő többek között azt mondta: most a legfontosabb cél az adósságcsökkentés.

Szijjártó elmondta: a kormány abban reménykedik, hogy újabb német beruházások érkeznek Magyarországra és a német vállalatok hosszú távon is kiszámítható partnerei lesznek az országnak. A végkielégítésekhez kapcsolódó különadó kapcsán pedig az egyetlen nyitva maradt utat járta a kormányoldal hétfőn a parlamentben.

A munkahelyteremtés és az adósságcsökkentés áll a kormány gazdaságpolitikájának középpontjában, és hat tetszik a szocialistáknak, ha nem, az elmúlt egy esztendőben komoly sikereket lehetett elérni ezeken a területeken – így reagált  Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő Török Zsoltnak, az MSZP szóvivőjének minapi kijelentésére, miszerint a Fidesz olyan eredményeket tüntet fel saját érdemeként, amelyek az előző kormányoknak köszönhetőek.

“Ha csak azt nézzük, hogy tavaly nyáron, kormányváltáskor az országot a szakadék széléről kellett visszarángatni, ahová majdnem belelökték az országot a szocialisták” – vetette fel a miniszterelnöki szóvivő.

Szijjártó az MSZP tollával ékeskedik?

Az MSZP szerint Szijjártó Péter kormányszóvivő az ő eredményeiket könyveli el a Fidesz sikereiként.

Bővebben>>

A közbevetésre, hogy sokak szerint a Bajnai-kormány már sokkal inkább a stabilizáció útjára lépett, semmint hogy a Fidesz-kormánynak annyira kritikus helyzetből kellett volna visszahoznia az országot, Szijjártó Péter azt felelte: amikor átvették az ország kormányzását, a költségvetésbe “hazug, hamisított módon” 3,8 százalékos hiány volt beleírva. De ha az új kormány nem tett volna lépéseket, nem vezette volna be a bank- és a válságadókat vagy a költségvetési zárolásokat, akkor tavaly hét százalékos lett volna a hiány.

Szijjártó Péter elismerte, hogy ezt a Bajnai-kormány több volt tagja, köztük Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is vitatja. Arra viszont a mai napig nem kapott választ senkitől: miként lehet, hogy a bankadó és a válságadók bevezetése és a költségvetési zárolások kellettek a hiány 3,8 százalékon tartásához. Ezen érték és a hét százalék közötti különbözetet pedig nem lehet egyetlen adónem, például a társasági adó úgymond elkalkulálására írni – tette hozzá a miniszterelnöki szóvivő.

Legfontosabb az államadósság csökkentése

Orbán Viktor németországi tárgyalásán elhangzott, hogy az euró hazai bevezetésének céldátuma 2020 körülre tehető. Sokan viszont azt mondják, hogy a kormány által kitűzött versenyképességi célok eléréséhez szükség lenne az euró mihamarabbi bevezetésére – vetette fel a Közbeszéd.

Vannak, akik ezt mondják, mások pedig azt, hogy a versenyképességi cél eléréséhez az euró bevezetése nem szükséges – reagált Szijjártó Péter. Tény az – tette hozzá –, hogy az euróra való átállás dátuma a jelenlegi feltételek mellett 2020 lehetne Magyarország számára. Azonban az is látszik, hogy a csatlakozási feltételek változnak vagy változhatnak.

“Például az euró plusz paktum során olyan új előírásokat, egyezségeket rögzítettek az euroövezeti országok, amelyekről korábban nem volt szó. Például az adóharmonizáció kifejezetten a magyar nemzeti érdekkel ellentétes, Magyarországnak komoly versenyelőnye származhat az adóverseny során” - érvelt a szóvivő.

Most azonban legfontosabb cél az államadósság csökkentése – hangzott az interjúban. “Ha 2014-re sikerül elérni a célkitűzésünket, és az államadósságot a GDP hatvanöt-hetven százalékára csökkenthetnénk, azzal nagyon komoly lépést tennénk a versenyképességünk  visszanyerése érdekében” - hangoztatta Szijjártó Péter.

A termelő cégekre nem vetettek ki válságadót

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara nemrég készült felméréséből az derül ki, hogy a német befektetők bizakodóak 2011-re vonatkozóan a nálunk lévő befektetéseiket illetően, de ez alapvetően a nemzetközi klíma javulásának, nem pedig a magyar kormány lépéseinek köszönhető. Megállapították például, hogy az Orbán-kormány munkáját rosszabbnak ítélték, mint a Bajnai-kormányét, a háttérben valószínűleg a különadók kivetése állhat - vetette fel a Közbeszéd.

Nyilván egy vállalat sem örült a különadó kivetésének – reagált a miniszterelnöki szóvivő –, ugyanakkor a válságadók kifejezetten a szolgáltató és a pénzügyi szektorra vonatkoznak átmeneti, három éves időtartamra.

A termelő szektort – ahol a német vállalatok jelentős mértékben jelen vannak – egyáltalán nem sújtja a válságadó; ez a szektor képes a legtöbb munkahelyet teremteni, itt pedig nagyon komoly megállapodások születtek a magyar kormány és a német nagyvállalatok között – például az Audi, az Opel, a Mercedes beruházásai említendők – hangoztatta Szijjártó Péter, hozzátéve: remélik, hogy újabb beruházások érkeznek hozzánk.

A magyar miniszterelnök németországi látogatásán pénzügyi befektetőkkel és a termelő szektor nagy vállalataival is folytak konzultációk a magyarországi beruházási lehetőségekről, és alapvetően pozitív volt a hozzáállás. Az pedig önmagáért beszélő adat, hogy a nálunk működő külföldi vállalatok közül éppen a németek forgatják vissza a profitjuk legnagyobb részét újabb magyarországi befektetésekbe – hangoztatta a miniszterelnöki szóvivő. Megjegyezte: nem véletlenül hangzott el a német kancellár és a magyar miniszterelnök találkozóján, hogy a német vállalatok komoly szövetségesei Magyarországnak, hosszú távra terveznek; "mi pedig ennek örülünk, mert a német vállalatok tipikusan megadják a tiszteletet és a megbecsülést az országnak és munkavállalóknak, ami a kormánynak fontos".

Különadó: az egyetlen nyitva maradt utat járja a kormányoldal

Arra a legújabb alkotmánybírósági közlésre, miszerint a törvénysértő módon szerzett végkielégítésekre a legutóbbi AB-döntés után is kivethető visszamenőlegesen a kilencvennyolc százalékos különadó, Szijjártó Péter – kérdés kapcsán – úgy reagált: újabb kérdés, hogy mit minősítenek majd törvénytelennek. Ha pedig az ilyen végkielégítést felvevőknek szerződésük van a felvett összegről, a törvénysértést talán lehetetlen is bizonyítani; ezért tartja jónak továbbra a kormányoldal korábbi javaslatát, hogy különadó kapcsán kelljen visszafizetni ezen végkielégítések kettő, illetve három és fél millió forint feletti részét.

“Itt olyan viták nyílnak megint, amelyek hátráltatják, hogy megfeleljünk a magyar emberek akaratának. A múlt héten született alkotmánybírósági döntés ellentétes az ország érdekével és az emberek igazságérzetével is” - tette hozzá.

A felvetésre, hogy az vajon nem ütközik-e az igazságérzettel, ha valakin, például egy pedagóguson az évekkel korábban törvényesen felvett és azóta esetleg elköltött végkielégítést kérnék most számon, Szijjártó Péter azt mondta: nagyon kevés pedagógust ismer, aki három és fél millió forint feletti végkielégítést kaphatott.

Viszont annál több esetet látott állami cégeknél és intézményeknél, kormányzati intézményeknél, ahol húsz-, harminc-, ötven-, vagy százmillió forintos végkielégítéseket tettek zsebre emberek, miközben a kifizető cégek veszteséget termeltek és növelték az államadósságot.

Ám az Alkotmánybíróság ismert döntése nyomán az egyetlen nyitva maradt utat választotta a kormányoldal, és a 2010-ben felvett “pofátlan végkielégítések” visszaszerzését lehetővé tevő módon fogadták el újra a különadó-törvényt hétfőn az Országgyűlésben. Meggyőződése, hogy ez a jogszabály megfelel majd az alaptörvény normáinak és az AB múlt heti döntésének – hangoztatta a miniszterelnöki szóvivő a Közbeszéd stúdiójában.

Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG