6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Nagyító rovatunkban ezúttal a floridai kormányzó elnökjelöltségét vesszük górcső alá, aki szinte lehetetlen kihívással néz szembe. Trump ugyanis karizmatikusabb, gátlástalanabb és szórakoztatóbb nála, valamint politikailag is jobban működnek az ösztönei.

Ron DeSantis floridai kormányzó elnökként a jövőbe akarja vezetni Amerikát. A 44 éves politikus múlt szerdán egy kissé kaotikus megjelenéssel jelentette be jelöltségét a Twitter Spacesen. Hét év után először Donald J. Trumpnak komoly versenytársa emelkedett fel a Republikánus Párton belül.

DeSantis népes mezőnyhöz csatlakozik, amelyet jelenleg Trump ural, aki átlagosan 30 ponttal vezet a floridai kormányzó előtt. Igaz, hogy az előválasztás csak nyolc hónap múlva kezdődik – és addig még sok minden történhet.

DeSantis nemrég egy konzervatív adományozókkal folytatott konferenciahívásban ismertette a kezdeti helyzetet. "Három személy hiteles jelölt ebben az egészben" – mondta a sajtóértesülések szerint. – „Biden, Trump és én”. És ebből a háromból kettőnek lenne esélye a megválasztásra: Bidennek és önmagának.

A konzervatív kultúrharcos: Ron DeSantis egy orlandói rendezvényen 2023. május 20-án. Fotó: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
A konzervatív kultúrharcos: Ron DeSantis egy orlandói rendezvényen 2023. május 20-án. Fotó: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

De az önbizalom önmagában nem elég. A kormányzónak aggódnia kell az úgynevezett „jóváhagyások” – a befolyásos pártok képviselőinek támogatási nyilatkozatai – miatt, amelyek mindegyikét fontos mutatónak tekintik. A FiveThirtyEight adatplatform elemzésében DeSantis csak 25 pontot kap, a volt elnök tízszer annyit.

Hibák sora

Az elmúlt hónapokban DeSantis taktikai hibákat vétett. A hagyományos konzervatívokat megdöbbentette, hogy márciusban az ukrajnai háborút területi vitának minősítette, amibe belekeveredni „nem áll érdekében az Egyesült Államoknak”.

És azt is mondta, hogy felesleges volt a hatodik terhességi hét utáni abortusztilalom – a kormányzó egy éve már amúgy is szigorított a jogi helyzeten. Országosan ez veszélyezteti az esélyeit: amióta a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a liberális hozzáállást, a republikánusok minden olyan választást elveszítettek, ahol ez jelentős téma volt.

A Disney-csoporttal folytatott gyerekes vitája egy törvényjavaslat kapcsán eközben groteszk vonásokat öltött. A „genderideológiát" képviselő cég ugyanis nehezményezte az állam törvényjavaslatát, amely megtiltotta az óvodai és általános iskolai oktatásban a szexualitásról és nemi identitásról szóló órákat. 

Florida legnagyobb munkaadója a múlt héten semmisített meg egy több millió dolláros beruházási projektet a vita miatt.

Pártja üzleti-liberális szárnya hetek óta értetlenül áll DeSantis cég elleni kampánya előtt.

Sztár születik

DeSantist 2018-ban csak kis többséggel választották meg Florida kormányzójává, miután hat évet töltött a Képviselőházban. A Yale és a Harvard Law School végzőseként, valamint az Egyesült Államok haditengerészetének megbízott tisztjeként DeSantis ötvözi az intellektualizmust a keményvonalas, konzervatív napirend előmozdítása iránti vonzalommal.

A konzervatív körök „feltörekvő csillagaként” DeSantis a Covid-járvány csúcspontján országos ismertségre tett szert.

Míg sok szövetségi állam bezárta a vállalkozásokat és iskolákat, DeSantis – nagy megdöbbenésre – felrúgta a trendet azzal, hogy többnyire nyitva tartotta Floridát, és gyorsan feloldotta a korlátozásokat.

DeSantis mindennél jobban ismertté vált azáltal, hogy mélyen beavatkozott Amerika „kultúrháborújába”. A szélsőbaloldali „identitáspolitika” elleni végső védőbástyaként fogalmazta meg magát. „Florida az a hely, ahol a woke mozgalom meghal” – jelentette ki tavaly.

Hagyományos konzervatív

A kulturális csatatéren kívül DeSantis nagyrészt „hagyományos” konzervatívként kormányoz. A gazdasággal kapcsolatban alacsony adókat, visszafogott kiadásokat és a vállalati deregulációt szorgalmazza. Legmagasabb szintű dicséretet szerzett be a fegyverlobbitól (National Rifle Association), támogatta Barack Obama megfizethető ellátásról szóló törvényének visszavonását, és támogatta az abortuszról szóló mérsékelten életpárti álláspontokat.

A migránsválság által erősen sújtott déli szövetségi állam kormányzójaként DeSantis különösen kemény álláspontot képvisel az okmányok nélküli bevándorlás ellen – beleértve az úgynevezett szentélyvárosokat, amelyek általában figyelmen kívül hagyják a bevándorlási törvények betartatását. Tavaly ősszel a viták gyújtópontjába került, amikor bejelentés nélkül 50 migránst röptetett Martha’s Vineyardba, a gazdagok massachusettsi szigetére, egy, a liberális politikusok képmutatását megcélzó PR-mutatványban.

Elfogadná-e Trump a vereséget?

A republikánusok belső marakodása az elnökjelöltekről még csak most kezdődik, Trumpot pedig további vádak várják és bizony nem világos, hogyan kampányoljon a tárgyalóteremből.

Ahogyan az sem, hogyan fog viselkedni, ha elveszíti az előválasztást. Az elmúlt hetekben világossá tette, hogy még azt is sértőnek tartja, hogy egyáltalán kihívják.

Nyilvánvaló, hogy a párton belüli vereséget sem fogadná el jobban, mint a 2020-as elnökválasztáson. Harmadik jelöltként indulhat, vagy felszólíthatja támogatóit, hogy ne támogassák az "illegitim" jelöltet.

Mindkét forgatókönyv szinte biztos vereséget jelentene a republikánusoknak az elnökválasztáson. 2016-ban vonakodva kötöttek egy ördögi paktumot Trumppal, ő pedig leigázta a pártot. Kérdéses azonban, hogy a párt bázisa ki akar-e szabadulni ebből a szorításból. Az elmúlt években a republikánusoknak több lehetőségük is volt, amelyeket elszalasztottak – leginkább a Capitolium elleni támadás utáni felelősségre vonás során.

A novemberi félidős választások ismét egyértelművé tették, hogy Trump elriasztja a mérsékelt választókat. Ezért kicsi az esélye, hogy visszatérjen a Fehér Házba. DeSantis esélyei viszont még a demokraták körében sem túl népszerű Joe Bidennel szemben is nyitottak. De először el kell hárítania a Trump-akadályt, amelynek léce sokkal magasabban áll.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el, Nagyító rovatunk korábbi cikkeit pedig itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG