5p

Trump republikánusainak és magyar miniszterelnöknek a lépései Putyin győzelmét segítik elő. Donald Trump kőkemény második elnökségre készül. Káncz Csaba jegyzete

Kevesebb, mint egy év van hátra az amerikai elnökválasztásig, és Kijevben sokak számára riasztó kilátást jelent Donald Trump esetleges visszatérése, aki gyakran állítja, hogy képes lenne 24 óra alatt megállapodást kötni a háború befejezésére.

Márpedig a felmérések szerint Trumpnak jó esélye van a győzelemre. Egy olyan időszakban, amikor a Republikánus Párt belharcai a kormányt is a bénulás szélére sodorták, fenyegető az az érzés, hogy az Egyesült Államok nem óhajt olyan típusú átfogó, globális vezetést - és az ezzel járó biztosítékot - nyújtani, mint korábban. Ezzel párhuzamosan a Trump visszatérésének drukkoló  magyar miniszterelnök is lépten-nyomon gáncsolja Ukrajna EU-s törekvéseit és szűkíti pénzügyi mozgásterét.

Trump a diktátor?

Az elmúlt héten több helyen is megjelentek olyan cikkek a vezető amerikai sajtóban, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy egy második Trump-időszak diktatúrává változtatná Amerikát.

A Washington Post ezzel a címmel közölt le egy írást egy vezető neokonzervatív részéről: "A Trump-diktatúra egyre inkább elkerülhetetlen - abba kellene hagynunk a színlelést".

Vajon mire képes Donald Trump és Orbán Viktor? Fotó: Facebook
Vajon mire képes Donald Trump és Orbán Viktor? Fotó: Facebook

A Washington Post mellett a The Atlantic és a The New York Times is közölt cikkeket az elmúlt napokban, amelyek egy "Trump-diktatúrára" figyelmeztetnek, a Times szerint ráadásul egy második Trump-időszak valószínűleg radikálisabb lenne, mint az első.

"Ezek a fasiszta retorika visszhangjai, és nagyon pontosak" - magyarázza a New York Timesnak Ruth Ben-Ghiat, a New York University professzora. "Az általános stratégia világos. Arról szól, hogy dehumanizáljuk az ellenfeleinket, hogy ne legyen felháborodás, amikor végrehajtjuk, amit tenni szándékozunk". Márpedig Ben-Ghiat a fasizmus történetének szakértője.

Trump szerint általánosságban a washingtoni demokraták "egy beteg emberekkel teli fészek, amelyet ki kell takarítani, méghozzá azonnal". Ha újraválasztják, akkor "végleg felveszi a kesztyűt" és lecsap - folytatja Trump. Igen, még Amerika egyik legnagyobb tabuját is meg akarja szegni: az alkotmány felfüggesztését.

A kormányzati lebénulás időszaka

Trump úgy véli, hogy első ciklusát a "mélyállam" bürokratái, "gyenge" jogászok, sőt "a woke tábornokok" is aláásták. Ellenfelei közül viszont néhányan azzal érvelnek, hogy a kormányzati tisztviselők valóban "védőkorlátként" működtek Trump kormányzása alatt, megmentve az országot a legrosszabb ösztöneitől.

A Trump-kormányzat rekordot döntött a Fehér Ház személyzetének és a kabineti pozícióknak a fluktuációjában, és nagyon magas volt a szenátus által megerősített kinevezések üresedési aránya. Elnöksége végére szinte mindenki, aki nem értett vele egyet, eltűnt. Ez, mint mondta, "nagyobb rugalmasságot" biztosított számára.

Tarvágás jöhet

Már most világos például, hogy az Egyesült Államokban a szélsőjobboldal terveket készít arra vonatkozóan, hogy a választások megnyerése esetén Trump-hűségeseket ültessenek a biztonsági ügynökségek minden ágába.

Egy második Trump-elnökséget tehát valószínűleg kevésbé fognak korlátozni az amerikai intézményes fékek és ellensúlyok, mint az elsőt -  különösen, mivel most már van egy republikánus-kompatibilis Legfelsőbb Bíróság. Szintén nagy kedve lesz a rezsim hazai ellenségeinek (akiket Trump nemrég "férgeknek" nevezett) kigyomlálásához. Ennek eredményeképpen feltételezhetjük, hogy apatikus lesz az USA globális vezető szerepével kapcsolatos elvárásokkal szemben.

Kifüstölni a bűntanyákat

A november végén Iowában kampányoló Donald Trump azt mondta, hogy elnöksége idején megakadályozták, hogy a hadsereget alkalmazza az erőszak megfékezésére elsősorban demokrata vezetésű városokban és szövetségi államokban. New Yorkot és Chicagót "bűnbarlangnak" nevezve a 2024-es republikánus elnökjelöltségre pályázó első számú esélyes azt mondta hallgatóságának: "Legközelebb nem várok".

Trump nem fejtette ki pontosan, hogyan használná a hadsereget egy második ciklus alatt, bár ő és tanácsadói azt sugallják, hogy széles mozgásterük lenne az egységek behívására. Bár a hadsereg rendszeres bevetése az ország határain belül eltérne a hagyományoktól, a korábbi elnök már jelezte, hogy győzelme esetén agresszív napirendet fog követni, a tömeges kitoloncolásoktól kezdve az egyes muszlim többségű országok ellen elrendelt beutazási tilalmakig.

Tervei között szerepel a hadsereg bevetése a külföldi drogkartellek ellen is, és ezt a nézetet más republikánus előválasztási jelöltek, például Ron DeSantis floridai kormányzó és Nikki Haley, az ENSz volt nagykövete és dél-karolinai kormányzó is osztja.

Új tarifák mindenkinek

A volt elnök már kilátásba helyezte egy általános büntetővám bevezetését, amely az összes importtermék értékének tíz százalékát tenné ki. Azt is szeretné, ha a kongresszus elfogadná a "Trump-féle kölcsönös kereskedelmi törvényt". Ez a törvény lehetővé tenné számára, hogy kölcsönös büntetővámokat vessen ki minden olyan országra, amely ugyanezt teszi az amerikai exporttal.

Ezek a vámok kifejezetten a Kínából származó importra irányulnak. Trump még egy lépéssel tovább akar menni az USA új főellenségével szemben, és négy éves átmeneti időszak után teljesen meg akarja tiltani az olyan alapvető fontosságú áruk bevitelét Kínából, mint az elektronika, az acél és a gyógyszerek. A kínai cégek többé nem vásárolhatnak majd amerikai vállalatokat vagy földterületeket sem.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG