9p

Izrael és az Amerikai Egyesült Államok eddig meg tudta akadályozni, hogy Palesztina az ENSZ teljes jogú tagja legyen, azonban a megújított palesztin kérelemnek van esélye az elfogadásra. 

A Palesztin Hatóság azt szeretné, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa még ebben a hónapban szavazzásra bocsátaná, és megerősítené Palesztina azon kérelmét, hogy a Palesztin állam a világszervezet teljes jogú tagja lehessen – mondta a palesztin ENSZ-megbízott hétfőn a Reutersnek. Azonban ezt a lépést Izrael szövetségese, az Egyesült Államok még megakadályozhatja, tette hozzá Rijád Manszúr, akinek hazája állandó megfigyelői státusszal rendelkezik az ENSZ-ben. Manszúr szerint a Biztonsági Tanács a Közel-Keletről szóló április 18-i miniszteri ülésén hozhatna döntést, de a szavazást még nem tűzték napirendre. Elmondta, hogy a 2011-es teljes jogú tagság iránti palesztin kérelem még mindig függőben van, mert a 15-tagú Biztonsági Tanács még egyáltalán nem hozott hivatalos döntést a kérdésben. A Biztonsági Tanácsot áprilisban Málta elnökli. Vanessa Frazier, Málta ENSZ-nagykövete pedig elmondta, hogy még nem kapott hivatalos kérelmet a palesztinoktól.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa igen sokszor vétók helyszíne az Izraelt is érintő kérdésekben
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa igen sokszor vétók helyszíne az Izraelt is érintő kérdésekben
Fotó: ENSZ/Eskinder Debebe

A gázai háború befejezésére irányuló törekvés mellett, a globális nyomás is nőtt a kétállami megoldás megteremtésére irányuló tárgyalások újraindítására – jegyzi meg a Reuters. Ez azzal is együttjár - tehetjük hozzá - hogy Palesztina teljes jogú ENSZ-tagállamként való elismerése is növekvő támogatottságot élvez az eddig ellenző országok közvéleményében. Amit eddig Izrael sikeresen blokkolt, az kézzelfogható közelségbe került.

Az Obama-adminisztráció 2011-ben elszabotálta a Biztonsági Tanácsban

2011. szeptember 23-án a Palesztin Hatóság és a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnöke, Mahmúd Abbász hivatalosan is benyújtotta a „Palesztin Állam kérelmét az ENSZ-tagságra” egyidejűleg átadva azt a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ Közgyűlésnek is. A palesztinok ENSZ-tagsági kérelmét - a kérelmezők szerint - alátámasztották a palesztin nép „természetes, jogi és történelmi jogai”; az ENSZ Közgyűlésének 1947. november 29-i 181. számú határozata („az ENSZ Palesztina-felosztási terve”) és a Palesztin Állam 1988. november 15-én kihirdetett Függetlenségi Nyilatkozata, amit az ENSZ Közgyűlése egy hónap múlva elismert - idézi fel a European Institute of the Mediterranean (EuroMed) tanulmánya.

Ahhoz, hogy egy állam tagságot nyerjen a ENSZ-ben, kérelmét a tagállamok kétharmadának támogatnia szükséges, amit a Biztonsági Tanács előzetes felvételi ajánlása kell hogy megelőzzön. Ehhez az szükséges, hogy a kérelmet a Biztonsági  Tanács 15 tagja közül legalább kilenc megszavazza és az öt állandó tagja közül egyik se vétózza meg. Míg a Közgyűlés szavaz a javasolt új tagok felvételéről, a Biztonsági Tanács dönt arról, hogy mely jelölteket veszik fel a szavazási listára.

Az akkori Biztonsági Tanács-tagok többsége – köztük Kína, Oroszország és Brazília – kifejezte szándékát, hogy megszavazza palesztin kérelmet, de az Egyesült Államok hevesen ellenezte azt, és azzal fenyegetőzött, hogy vétójogával blokkolja a megszavazását.

Barack Obama amerikai elnökként nem támogatta a Palesztin állam ENSZ tagfelvételét
Barack Obama amerikai elnökként nem támogatta a Palesztin állam ENSZ tagfelvételét
Fotó: Fotó: MTI

Barack Obama amerikai elnök azzal utasította vissza a kérelmet, hogy az „szimbolikus akció Izrael ENSZ-ben való elszigetelésére”, míg az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Susan Rice a hivatalos izraeli állásponttal megegyezően a kérelmet „veszélyes eltávolodásnak” nevezte a Palesztin Hatóság és Izrael között folyó kétoldalú „tárgyalási folyamattól.”

Az Egyesült Államok mintegy 34 alkalommal használta fel a Biztonsági Tanácsban meglévő vétójogát az Izraellel szemben kritikus állásfoglalások blokkolására.

Az amerikai ellenszavazat ellenére az ENSZ Közgyűlése megfigyelői státuszt adott

Az Egyesült Államok vétójának kilátásba helyezése után a palesztin vezetők úgy döntöttek, hogy ehelyett inkább a „nem tagországi” státusz korlátozottabb lehetőségével is megelégszenek, amihez a teljes jogú tagsággal ellentétben elég volt az egyszerű többség a Közgyűlésben. 2012-ben a Közgyűlés többsége megszavazta Palesztina nem-tag, megfigyelői státuszát - idézi fel az Aljazeera. Az ENSZ Közgyűlésének 193 tagjából összesen 138-an szavaztak igennel, kilencen nemmel, 46-an pedig tartózkodtak vagy nem szavaztak. A nemmel szavazó országok között volt az Egyesült Államok, Izrael és Kanada, valamint csendes-óceáni szigetországok, köztük Nauru és Palau. Ezt valamennyire enyhítendő, 2019-ben az ENSZ Közgyűlése azt is megszavazta, hogy Palesztina ideiglenesen további korlátozott jogosítványokat gyakorolhasson.

Izrael elutasítja a friss kérelmet

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan kijelentette, hogy a Palesztin Hatóság már 2011-ben sem teljesítette az államiság megszerzéséhez szükséges feltételeket a teljes jogú ENSZ-tagság iránti kérelmében, és „azóta csak tovább távolodott azoktól a céloktól, amelyeket el kellene érnie” - idézi a friss kérelemre adott izraeli reakciót a Times of Israel.

Gilad Erdan Izrael ENSZ-képviselője határozottan visszautasította a megújított palesztin kérelmet
Gilad Erdan Izrael ENSZ-képviselője határozottan visszautasította a megújított palesztin kérelmet
Fotó: Shahar Azran / Forward

"Aki most támogatja egy palesztin állam elismerését, az nemcsak a terrorizmust díjazza, hanem támogatja azokat az egyoldalú lépéseket is, amelyek ellentmondanak a - korábban lefektetett - közvetlen tárgyalások elvének" - érvelt Erdan.

Kína nyiltan támogatja az ügyet

Palesztína teljes jogú ENSZ-tagsága mellett több ország vezetése is kiállt a közelmúltban, többek között Indonézia, Malájzia és az ENSZ Biztonságii Tanács-tag Kína. Utóbbi támogatja Palesztinát abban, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) teljes jogú tagjává váljon – jelentette ki március 7-én Vang Ji kínai külügyminiszter a Xinhua hírügynökség beszámolója szerint. A palesztin nép igazságszolgáltatásának helyreállítása és a két állam megoldásának maradéktalan megvalósítása az egyetlen módja annak, hogy megtörjük a palesztin-izraeli konfliktusok ördögi körét – mondta Wang.

„Támogatjuk Palesztina teljes jogú tagságát az ENSZ-ben, és sürgetjünk az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyes tagjait, hogy hagyják abba az e cél elérését meghiúsító akadályok emelését" - jelentette ki Wang Ji kínai külügyminiszer. 

A kínai külügyminiszter hozzátette, hogy Kína egy szélesebb körű, nagyobb hatáskörrel felruházott és hatékonyabb nemzetközi békekonferenciát javasol, ami kidolgozná a menetrendet és az ütemtervet a kétállami megoldáshoz.

Palesztina Európai Uniós elismerése

Az EU-tagállamoknak mindössze egyharmada ismeri el Palesztinát államként: huszonhétből alig kilenc, és nemsokára talán tíz - írja az EU News. Bulgária, Ciprus, Málta, Lengyelország, Csehország, Románia, Szlovákia, Svédország és Magyarország elismeri Palesztinát államként az 1967-es határok szerint, ami magában foglalja Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet. Egyedül Svédország  ismerte el a palesztin államot EU-tagként, míg a többiek még az unióhoz való csatlakozás előtt tették ezt. A közelmúltban Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy kész megtenni az elismerést, mégpedig a Hamász Izraelt ért példátlan nagyszabású támadása után, amely válaszreakcióként elindította a jelenlegi gázai háborút. Spanyolországgal így tízre nőne azon EU-tagállamok száma, amelyek elismerik Palesztinát.

„Az Uniónak új álláspontot kell felvennie, és el kell ismernie Palesztina államát” – sürgeti Ana Miranda spanyol zöld EP-képviselő. De ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, mind a 27 tagállamnak el kell ismernie Palesztinát államként. Ellenkező esetben az uniós állásfoglalások megalapozatlanok és hiteltelenek maradnak. A Palesztin Hatóság támogatása önmagában nem elég - tette hozzá.

A helyzet rávilágít az EU-ban tapasztalható feszültségekre és ellentmondásokra. A „palesztin kérdésben” intézményközi huzavona folyik, amely legalább egy évtizede húzódik. Az Európai Parlament már 2014-ben határozatban sürgette a palesztin állam elismerését, a két állami megoldás alapján, az 1967-es határokkal. Az Európai Bizottság - ahogy azt az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének Joseph Borrell megnyilatkozásai is kifejezik - most hasonlót szorgalmaz, de az igazi probléma az Európai Tanács egyetértésével van - állapítja meg az EU News.

Borrell január 22-én Brüsszelben kijelentette, hogy Izrael nem engedheti meg magának, hogy a gázai háború után egyoldalúan megakadályozza a palesztin állam létrehozását.

Joseph Borrel az EU külügyi főképviselője korábban amellett is érvelt, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát
Joseph Borrel az EU külügyi főképviselője korábban amellett is érvelt, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát
Fotó: Depositphotos

„Egy dolog világos: Izraelnek nem lehet vétójoga a palesztin nép önrendelkezésében… Az Egyesült Nemzetek Szervezete elismeri és többször elismerte a palesztin nép önrendelkezési jogát. Ezt senki sem vétózhatja meg” – tette hozzá Borrell.

E kijelentések azután hangzottak el, hogy Borrell találkozott az EU 27 külügyminiszterével, valamint Izrael, a Palesztin Hatóság és a legfontosabb arab államok vezető diplomatával. Borrell egy olyan ütemtervet is előterjesztett, amely magában foglalja egy, a két állami megoldásról szóló nemzetközi békekonferencia megszervezését. Korábban azt is mondta, hogy a békét rá kell „kényszeríteni” Izraelre az ország beleegyezése nélkül is.

Mik lehetnek a további fejlemények?

A Biztonsági Tanács szavazását az Egyesült Államok valószínűleg ismét megpróbálja elszabotálni, hogy ezzel elkerülje, hogy a számára egyre kínosabbá váló kérdésben nyíltan színt kelljen vallania. Itt nem tűzszüneti felhívásról van szó, hanem szimbolikus értelemben a palesztinok egyenjogú nemzetként, államként való elismeréséről. Ennek elutasítása a gázai palesztinok jelenlegi szenvedése miatt, továbbá azért, mert nem a Hamász, hanem az iszlamista szervezet alternatívájának számító, Ciszjordániában székelő Palesztin Hatóság nyújtotta be, egyre nehezebb  a közvélemény nyomása és a potenciális szavazók elvesztése miatt.

Ha a Biztonsági Tanács mégis szavazásra bocsátja a kérdést, akkor egy amerikai vétó Joe Biden amerikai elnök fogyatkozó népszerűségét még inkább alááshatja. Valószínűleg Franciaország és az Egyesült Királyság sem engedheti meg a népszerűtlen vétót. A Nyugattal szembenálló Kína és Oroszország sem fog a teljes jogú Palesztin tagság ellen szavazni. Az Egyesült Államok tartózkodása pedig a Palesztin állam ENSZ tagfelvételét jelentheti majd. Az Európai Unióban, Spanyolország, Írország, Szlovénia és Málta készülnek a Palesztin állam elismerésére, ami tovább fokozhatja a nyomást a vonakodó Egyesült Államokon.

Összegzésképp, úgy tűnik, hogy Palesztina teljes jogú ENSZ-tagsága egyre valószínűbb, és a felvétel talán még ebben az évben megtörténhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belgium vizsgálja az orosz befolyásolási kísérleteket
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:49
Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.
Nemzetközi Zelenszkij nagy pótlékot fizet a katonáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:39
Hőerőművet támadtak az oroszok.
Nemzetközi Megérkezett a Gázai övezetbe az első segélyszállítmány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:23
Az északi átkelőn át.
Nemzetközi Az EU-ban könnyebb lesz ezentúl a jogszerű migráció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:44
Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.
Nemzetközi Jön a brit szuper lézerfegyver
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:07
Hamarabb, mint sokan gondolták.
Nemzetközi Olyat mondott Orbán Viktorról az Európai Tanács elnöke, amit nem szokott
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 15:36
A téma a bevándorlás volt.
Nemzetközi Szijjártó Pétert balkáni politikusnővel kapták lencsevégre
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:07
A külügyi tárca vezetője Maida Gorcevic európai ügyekért felelős montenegrói miniszterrel találkozott Budapesten. 
Nemzetközi A világ történelmi válaszúthoz érkezett
Káncz Csaba | 2024. április 12. 09:31
Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Többszörös túlerőben az oroszok, kilőtték a Kijevet ellátó hőerőművet
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:09
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát.
Nemzetközi Volodimir Zelenszkij Vilniusban nem lőszert kért
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 06:49
Ukrajna Európai Uniós- és NATO-tagsági tárgyalásainak megkezdését sürgette, miközben a légvédelem erősítését kérte a Három Tenger Kezdeményezés országainainak csúcstalálkozóján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG