5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vonatkozó statisztikák kezdete óta soha nem költöttek még annyi pénzt fegyverekre a világ országai, mint tavaly. A sort toronymagasan az Egyesült Államok vezeti, majd Kína és Oroszország következik. Ukrajna a nyolcadik helyen áll kormányzati kiadásainak csaknem 60 százalékát vitte el a háború. Szakértők egy része szerint szükségszerű a fegyverkezés, mások viszont eszkalációtól tartanak.

Hosszú évtizedek óta nem látott szintű fegyverkezési láz lett úrrá a világon a Stockholm Nemzetközi Békekutató Intézet (Sipri) hétfőn közölt jelentése szerint.

A globális katonai kiadások tavaly 2443 milliárd (!) dollárra nőttek, ami 6,8 százalékos növekedés 2022-höz képest – ez a legnagyobb emelkedés 2009 óta. Ennél nagyobb költést pedig még soha sem regisztráltak az intézet fennállásának 60 éve alatt.

Ukrán katonák a fronton – az ukrán GDP több mint harmadát elviszi a háború
Ukrán katonák a fronton – az ukrán GDP több mint harmadát elviszi a háború
Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Ráadásul most először jegyeztek fel növekedést mind az öt régióban, tehát Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában, az Óceániai-térségben és az amerikai kontinensen is.

Vezet az USA

A lista első helyén nem meglepő módon az Egyesült Államok található, amelynek hadi kiadásai – 2,3 százalékos növekedést mutatva – 916 milliárd dollárra rúgtak tavaly. Ez a globális költés 37 százaléka, az amerikai GDP-nek pedig 3,4 százaléka.

A jelentés szerint Washington 2014 óta – ekkor annektálta Oroszország a Krímet – egyre inkább olyan új fegyverrendszerek kifejlesztésére fókuszál, amelyeket „fejlett katonai képességekkel rendelkező” ellenségekkel szemben lehet használni.

A második helyen Kína áll, amely hat százalékkal 296 milliárd dollárra növelte ilyen jellegű költéseit. Ez a globális kiadások 12, a kínai GDP-nek pedig 1,7 százaléka. Az Egyesült Államok és Kína együttesen tehát a globális katonai költések mintegy felét adja.

A harmadik helyet – szintén nem meglepő módon – Oroszország kaparintotta meg. Moszkva jelentős mértékben, 24 százalékkal 109 milliárd dollárra emelte hadikiadásait 2022-höz képest. Ez a globális költések 4,5, az orosz GDP-nek pedig 5,9 százaléka. (Kína és Oroszország esetében becsült adatokról van szó – a szerk.)

Brutális ukrán terhek

Még ennél is nagyobb mértékben, 51 százalékkal ugrottak meg Ukrajna védelmi kiadásai, amelyek összesen 64,8 milliárd dollárt tettek ki tavaly.

Ez a 8. legmagasabb érték globálisan és az ukrán GDP 37 (!) százalékát, a teljes kormányzati költéseknek pedig 58 (!) százalékát jelenti.

Emellett az ország minimum 35 milliárd dollár értékű katonai segélyt kapott szövetségeseitől, nagyrészt az Egyesült Államoktól. 2014 és 2023 között „egyébként” 1272 (!) százalékkal ugrottak meg az ukrán katonai költések – Oroszország esetében "mindössze" 57 százalékos pluszt jegyeztek fel ebben az időszakban.     

A top 10-be Európából Oroszországon és Ukrajnán kívül Nagy-Britannia (74,9 milliárd dollár), Németország (66,8 milliárd dollár) és Franciaország (61,3 milliárd dollár) került még be. Mellettük India (83,6 milliárd dollár), Szaúd-Arábia 75,8 milliárd dollár) és Japán (50,2 milliárd dollár) van még az első tíz helyezett között.

A Közel-Keleten Szaúd-Arábia után Izrael fordította a legtöbbet, 27,5 milliárd dollárt hadi kiadásokra, ami 24 százalékos növekedés 2022-höz képest – a jelentős plusz elsősorban a gázai háborúra vezethető vissza. (A zsidó államot továbbra is főleg az Egyesült Államok látja el fegyverekkel.)

Magyarország nincs benne a top 40-ben, amelybe szomszédaink közül Ukrajna mellett csak Románia került be.

Keleti szomszédunk a 39. rangsorban 5,6 milliárd dollár költéssel, ami a GDP-jük 1,6 százaléka – igaz, ez 4,7 százalékos csökkenést jelez 2022-höz képest.

Eszkalálódhatnak a konfliktusok

Összességében azonban a növekedés egyértelmű, és megfelel annak a kívánalomnak, amelyet a NATO és uniós vezetők támasztanak a tagországokkal szemben.

Most, hogy a második világháború óta a legnagyobb biztonsági fenyegetéssel nézünk szembe, legfőbb ideje, hogy radikális és konkrét lépéseket tegyünk a védelmi készültség érdekében, az EU gazdaságát pedig ’háborús alapra’ helyezzük” – írta például Charles Michel, az Európa iTanács elnöke márciusban a tagállami vezetőknek, az orosz-ukrán háborúra utalva.

Egy másik alkalommal pedig felidézte az ókori mondást, miszerint aki békét akar, annak készülnie kell a háborúra.

„A katonai kiadások példa nélküli emelkedése direkt válasz a béke és biztonság globális hanyatlására” – mondta Nan Tian, a mostani kutatás egyik készítője a The Guardiannak ezzel párhuzamosan.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ez komoly eszkalációs veszéllyel – a háború(k) kiterjedésének és/vagy mélyülésének a veszélyével – jár: „Az államok előnyben részesítik a katonai erőt, ugyanakkor ezzel azt kockáztatják, hogy az egyre változékonyabb geopolitikai és biztonsági környezetben beindul egy akció-reakció spirál”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG