3p

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a KDNP-s képviselő biztosan nem fog egy EP-frakcióban ülni a tiszásokkal. Manfred Weberrel pedig nem akar találkozni. Magyar Péter közösségi oldalán szúrt vissza a miniszternek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt mondta:

kizárt, hogy a KDNP-s képviselő együtt üljön a Tisza Párt delegáltjaival az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójában.

Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte a KDNP-nek kellene megakadályoznia a Tisza Párt belépését a néppárti frakcióba, vagy a KDNP-s képviselőnek kellene kilépnie onnan, azt válaszolta: a saját véleményét fogalmazta meg, az már a KDNP dolga, hogy „ebből milyen következtetést vonnak le”, és „hogyan érvényesítik a saját stratégiájukat”.

Ezzel gyakorlatilag arra utalt, hogy a KDNP helyében bojkottálná a Tiszát (akár vétóval, akár a frakció elhagyásával).

Gulyás Gergelyt nem érdekli Manfred Weber
Gulyás Gergelyt nem érdekli Manfred Weber
Fotó: MTI/Soós Lajos

A néppárti EP-frakciónak a Fidesz-KDNP-ből már csak a KDNP-s Hölvényi György a tagja, mivel a fideszes EP-képviselőknek 2021-ben, a Néppárttal történt szakítás miatt el kellett hagyniuk a képviselőcsoportot.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke már jelezte, hogy a mandátumot szerzett hét képviselőjük a néppárti frakcióba szeretne beülni. Erről tárgyal pénteken Budapesten Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével.

Gulyás Gergely arra az újságírói kérdésre, hogy ő szeretne-e találkozni Weberrel, azt válaszolta, hogy "biztosan nem tervezi" ezt. Szerinte a KDNP „hosszabb ideje kifelé jön a Néppártból, valaki meg befelé fog menni.” Abban nem lát nagy különbséget, hogy ez Márki-Zay Péter vagy Magyar Péter. Szerinte a Néppárt balra tolódott.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a melyik frakcióba ül majd be a Fidesz az európai parlamentben, azt mondta: július elején megalakul az EP, jó lenne addig tisztán látni. Orbán Viktor pártelnök korábban jelezte, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában szeretnének tagok lenni, illetve szívesen vennék, ha az ECR részvételével létrejönne egy nagy, egységes frakció az általuk szuverenistának nevezett oldalon. Gulyás Gergely most azt mondta, hogy utóbbi erősen kérdéses.

A miniszter megszólalására Magyar Péter Facebook oldalán azt válaszolta: „a Tisza Párt a magyar emberekért fog dolgozni itthon és Brüsszelben is. Kedves Gergő, nem kell félni, nem fog fájni.”

Azzal kapcsolatban, hogy a Tisza belépne a néppárti frakcióba, Feledy Botond külpolitikai elemző lapunknak azt mondta, hogy ezzel nagyon jól járhat. Így ugyanis "birtokában lesz bizonyos információs csatornáknak, pozíciókat kaphat a pártban vagy a frakcióban, és ügyesen építkezve vissza tudja szerezni a magyar pozíciókat a legnagyobb európai parlamenti pártban. Ez még komoly veszteségeket okozhat Orbánnak."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:22
A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton.
Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG