2p

Az izraeli erők ellenőrzésük alá vonták a Gázai övezet és Egyiptom határa mentén fekvő ütközőzónát – közölte szerdán az ország hadserege, és ezzel ténylegesen átvéve a teljes ellenőrzést a palesztin terület teljes szárazföldi határa felett.

Izrael folytatta a halálos áldozatokkal járó támadásokat a dél-gázai Rafahban is, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Bíróság végzést adott a város elleni támadások leállítására, ahol korábban Gáza 2,3 millió lakosának fele keresett menedéket. Egy televíziós tájékoztatón Daniel Hagari katonai főszóvivő elmondta, hogy az izraeli erők „műveleti” ellenőrzést szereztek az úgynevezett „Philadelphia-folyosó” felett, az izraeli hadsereg kódnevét használva a 14 km hosszú földsávra a Gázai övezet egyetlen külföldi, egyiptomi határa mentén.

Daniel Hagari az izraeli hadsereg szóvivője operatív kontrollról beszélt
Daniel Hagari az izraeli hadsereg szóvivője operatív kontrollról beszélt
Fotó: wikipedia

„A Philadelphia-folyosó lélegeztetőcsőként szolgált a Hamasz számára, amelyet rendszeresen fegyverek becsempészésére használt a Gázai övezet területére" - mondta Hagari.

Hagari nem fejtette ki, mire utal az „operatív" ellenőrzés, de egy izraeli katonai tiszt korábban azt mondta, hogy a folyosó egyes részein már izraeli „katonacsizmák állnak".

A Gázai övezet déli szélén húzódó egyiptomi határ volt az egyetlen szárazföldi határa a palesztin területnek, amelyet Izrael közvetlenül nem ellenőrzött.

Szerdán Izrael már harckocsikat küldött Rafahba, miután kedden először tört be Rafah központjába, annak ellenére, hogy az ENSZ legfelsőbb bírósága parancsot adott a város elleni támadás azonnali leállítására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG