5p

Izrael szélsőjobboldali kormánya nem ismeri a mértéket Gázában és ez a világpolitikában is látványos folyamatokat indított el. Kairó szerint a rafahi művelet nagy veszélybe sodorta az Izraellel 45 éve kötött békeszerződést, amely a regionális stabilitás egyik sarokköve. Káncz Csaba jegyzete.

Az elmúlt napokban egyre több nemzetközi felhívás érkezett Izraelhez, hogy tartózkodjon a rafahi hadművelettől, és jobban védje a civileket. Az ENSZ óva intett a Rafah elleni teljes körű szárazföldi támadástól, mondván, hogy az "hatalmas humanitárius katasztrófához" vezetne, és aláásná a menekültek támogatására tett erőfeszítéseket a fenyegető éhínség közepette. "A civileket arra kényszeríteni, hogy Rafahból evakuálják, tűrhetetlen" - hangsúlyozta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője az X-en a hétvégén közzétett nyilatkozatában.

Izrael újabb evakuálásokat rendelt el Rafahban - amely mintegy 1,4 millió embernek nyújt menedéket -, mivel az ottani katonai műveletek kiterjesztésére készül. A jelentések szerint eddig mintegy 300 ezer civil hagyta el eddig a várost Izrael figyelmeztetése után. A Jerusalem Post beszámolója szerint Izrael az elmúlt napokban csapásokat mért Rafah keleti részére.

Egyre nagyobb kutyaszorítóban Izrael
Egyre nagyobb kutyaszorítóban Izrael
Fotó: Depositphotos

Blinken súlyos kritikája

Izrael jó úton halad afelé, hogy egy felkelést örököljön sok fegyveres Hamász-harcossal - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap az amerikai televízióban.

Az esetleges rafahi invázióval nem fog sikerülni a Hamászt felszámolni – figyelmeztetett. „Vákuum fenyeget, amelyet káosz, anarchia és valószínűleg a Hamász fog betölteni” – tette hozzá.

A CBS-nek arra a kérdésére, hogy az Egyesült Államok egyetért-e Netanjahu miniszterelnök kijelentésével, miszerint az izraeli erők több civilt öltek meg, mint Hamász-harcost a háború október 7-i kezdete óta, Blinken egyszerűen így válaszolt: "Igen, egyetértünk". Blinken bírálta, hogy Izraelnek vannak olyan eljárásai, amelyekkel enyhítheti a civilek szenvedését. Ezeket azonban nem alkalmazzák "következetesen és hatékonyan".

Egy múlt pénteken közzétett jelentésben az amerikai kormány leszögezte: lehetségesnek tartja, hogy Izrael megsértette a nemzetközi humanitárius jogot az USA által a Gázai övezetben biztosított fegyverekkel. A háborús övezetben kialakult helyzet miatt azonban nehéz végleges megállapításokat tenni. Arra a kérdésre, hogy az USA elkerülné-e, hogy Izraelt felelősségre vonják tetteiért, Blinken azt mondta, hogy Washington nem alkalmaz kettős mércét.

Kairónál betelt a pohár

Egyiptom a hétvégén közölte, hogy hivatalosan is csatlakozik a Dél-Afrika által Izrael ellen a Nemzetközi Bíróságon benyújtott keresethez, amely azzal vádolja Izraelt, hogy a Gázai övezetben megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő az Associated Pressnek elmondta, hogy Kairó hivatalosan tiltakozott Izraelnél, az Egyesült Államoknál és az európai kormányoknál, mondván, hogy a rafahi művelet nagy veszélybe sodorta az Izraellel 45 éve kötött békeszerződést, amely a regionális stabilitás egyik sarokköve. Kairó kilátásba helyezte a békeszerződést felfüggesztését, ha Izrael kiterjeszti szárazföldi hadműveleteit Rafahban.

Egyiptom az elmúlt hónapokban többször figyelmeztetett arra, hogy az izraeli katonai csapatok jelenléte az úgynevezett „Philadelphia folyosó” palesztin oldalán a Camp David-i megállapodások és a Philadelphiai jegyzőkönyv megsértését jelenti, amely szerint ezt a területet demilitarizálni kell.

Az Izrael és Egyiptom közötti Camp David-i békeszerződést 1979-ben az USA közvetítette és garantálta. Később, 2005-ben a Philadelphia jegyzőkönyvvel módosították, miután Izrael kivonult a Gázai övezetből. Egyiptom betartotta a megállapodás rendelkezéseit, de most úgy tűnik, hogy Izrael nem, és behatolt az övezetbe.

A török-izraeli kapcsolat is omlik

Május 2-án Törökország betiltott minden import/export tevékenységet Izraellel, és bejelentette, hogy a bojkott mindaddig fennmarad, amíg "nem biztosított a tartós tűzszünet és a humanitárius segélyek biztosítása a Gázai övezetben".

A lépés egy sor célzott kereskedelmi korlátozást követett, amelyeket április 9-én adtak ki.

Ha ezeket a döntéseket végrehajtják, sokkal jelentősebb gyakorlati hatásuk lehet, mint Ankara korábbi háborús magatartásának Izraellel szemben - a két ország közötti kereskedelem tavaly 7 milliárd dollárt tett ki, és Törökország Izrael ötödik legnagyobb exportőre. Korábban a török vezetők finom határvonalon mozogtak Izrael Hamász elleni katonai hadjáratával kapcsolatban: keményen bírálták Netanjahu miniszterelnök kormányát, ugyanakkor általában tartózkodtak a konkrét megtorló lépésektől, amelyek újból kárt okozhatnának a kétoldalú kapcsolatoknak.

A palesztin kérdés

Izrael szélsőjobboldali kormánya láthatóan nem ismeri a mértéket Gázában és ez a világpolitikában is érezhető folyamatokat indított elAz ENSZ Közgyűlése múlt pénteken 143-9 arányban megszavazta a palesztinok nem tag megfigyelő állam státuszának felemelését, ami a plenáris üléssel kapcsolatos valamennyi tevékenységgel kapcsolatos szavazati jog kivételével minden egyéb jogot biztosít a palesztinoknak. Argentína, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Izrael, Mikronézia, Nauru, Pápai Új-Guinea, Palau és az Egyesült Államok ellenezte a határozatot.

Spanyolország, Írország, Szlovénia Málta pedig tárgyalásokat folytat a palesztin államiság május 21-i közös elismeréséről - jelentette az RTE ír közszolgálati televízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A négy ország miniszterelnöke márciusban közös nyilatkozatban fejezte ki "készségét Palesztina elismerésére", és közölte, hogy ezt akkor fogják megtenni, "ha az pozitívan tud hozzájárulni, és a körülmények megfelelőek".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Nemzetközi Ausztria döntött: újra támogatja a palesztinokat támogató szervezetet
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:12
Ausztria szombaton bejelentette, hogy visszaállítja az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (Unrwa) finanszírozását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG