5p

Phenjan támogatása a Hamász irányába túlmegy a retorikai szolidaritáson. 2000 után észak-koreai kiképzők érkeztek Libanonba, és kiképezték a Hezbollahot a fegyverek, élelmiszerek és orvosi eszközök tárolására szolgáló földalatti bunkerek építésére. Káncz Csaba jegyzete.

A múlt heti orosz-észak-koreai katonai paktum és a pattanásig feszült Izrael-Hezbollah szembenállás ráirányítja a figyelmet Phenjan titkos katonai támogatására az Irán-barát közel-keleti milíciák irányába.

Phenjan és a gázai háború

Amióta a Hamász tavaly október 7-én végrehajtotta halálos terrorista támadásait Izrael ellen, intenzív vizsgálat tárgya, hogy a militáns palesztin csoport milyen észak-koreai katonai technológiát használ.

Október 16-án Izrael dél-koreai nagykövete aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Hamász észak-koreai fegyvereket használt Izrael ellen, és fogadkozott, hogy megsemmisíti a Gázai övezetben lévő észak-koreai fegyverkészleteket. Másnap a dél-koreai egyesített vezérkari főnökök egyik magas rangú tisztviselője azt állította, hogy "a Hamász vélhetően közvetlenül vagy közvetve kapcsolatban áll Észak-Koreával különböző területeken, például a fegyverkereskedelem, a taktikai irányítás és a kiképzés terén".

Izrael egy észak-koreai F-7-es rakétahajtású gránátot is zsákmányolt a Hamász arzenáljából. Az F-7 egy vállról indítható gránát, amelyet páncélozott járművek ellen használnak. Egy dél-koreai tisztviselő pedig kijelentette, hogy észak-koreai Bang-122-es tüzérségi lövedékeket találtak az izraeli-gázai határon, és egy Hamászhoz csatlakozott palesztin fegyveres csoport rendelkezik észak-koreai gyártmányú 122 mm-es többszörös rakétavetőkkel.

 

Egyre aggasztóbbak Észak-Korea barátkozásai
Egyre aggasztóbbak Észak-Korea barátkozásai
Fotó: Depositphotos

Phenjan katonai kapcsolatai a Hamásszal

A Gázai övezetben kitört háború óta az észak-koreai állami média Izraelt szidalmazza és a Hamászt mentegeti. Tavaly október 10-én az észak-koreai párt napilapja, a Rodong Sinmun azt állította, hogy a nemzetközi közösség szerint "Izrael folyamatos bűncselekményei a palesztin nép ellen" okozták a háborút. Az észak-koreai állami média a Hamász terrortámadását kihagyta a tudósításából.

Az, hogy Észak-Korea visszhangozza a Hamász gázai háborúval kapcsolatos narratíváit, összhangban van az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos, régóta fennálló politikájával.

Észak-Korea nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, amelyet "imperialista szatellitállamnak" nevez, és elismeri a palesztin szuverenitást Izrael teljes területe felett, kivéve a vitatott Golán-fennsíkokat. A 2008-2009-es és a 2014-es gázai háborúk idején Észak-Korea Izrael katonai akcióit emberiség elleni bűncselekményeknek minősítette, és elítélte a palesztin civil haláleseteket.

A Hamász és Phenjan titkos kapcsolatai nem ma kezdődtek. Miután Izrael 2014 júliusában megkezdte a Gázai övezetben a hadműveletét, a Hamász katonai segítségért Észak-Koreához fordult. Egy titkos üzlet keretében a Hamász hat számjegyű összeget adott Észak-Koreának rakétákért és katonai célú kommunikációs berendezésekért. Az üzletet övező vizsgálat elfedése érdekében a Hamász ezt az ügyletet egy libanoni kapcsolt vállalaton keresztül bonyolította le.

Az észak-koreai felszerelések egyik lehetséges tranzitútvonala Iránból Szudánba és Egyiptomba vezet, ahonnan a Gázai övezet hatalmas földalatti alagúthálózatán keresztül fegyvereket szállítanak a Hamásznak.

Phenjan együttműködése a Hezbollahhal és a húszikkal

2000 után észak-koreai kiképzők érkeztek Libanonba, és kiképezték a Hezbollahot a fegyverek, élelmiszerek és orvosi eszközök tárolására szolgáló földalatti bunkerek építésére. Bashar al-Assad szíriai elnök 2004-ben észak-koreai tisztviselőkkel folytatott találkozója során arra kérte Észak-Koreát, hogy segítsen a Hezbollahnak földalatti katonai létesítmények tervezésében és építésében.

Észak-koreai útmutatással a Hezbollah kiterjedt, megerősített alagúthálózatot épített a libanoni Litani folyótól délre fekvő területtől az izraeli-libanoni határig. Ezek az alagutak segítettek a Hezbollahnak a rakétavetők föld alatti tárolásában és az izraeli légi megfigyelés elkerülésében.

Észak-Korea Katyusa és Grad rakétákat is szállított a Hezbollahnak. Ezek a fegyverek és pótalkatrészek első lépcsőben Iránba érkeztek, ahol összeszerelték és Szírián keresztül Libanonba szállították őket.

Észak-Korea segített Iránnak a 300 km sugarú M600-as sorozatú rakéták gyártásában és Szíriának a Kornet páncéltörő rakéta működési elvének visszafejtésében („reverse engineering”). Irán és Szíria továbbította ezeket a fegyvereket a Hezbollahnak, és ezek az új technológiák elősegítették a síita szervezet felkészülését az Izrael elleni 2006-os háborúra.

Ezeket a fegyverszállításokat 2014 júliusában az USA Columbia körzetének bírósága megerősítette. A bírósági ítélet szerint Észak-Korea és Irán kártérítési felelősséggel tartozik, mivel "anyagi támogatást és segítséget" nyújtottak a Hezbollahnak, ami lehetővé tette a 2006-os rakétacsapásokat Izrael ellen.

A húszi játszma

A Szaúd-Arábia vezette koalíció 2015-ben kezdődött jemeni katonai beavatkozása óta a húszik észak-koreai katonai technológiát használtak, illetve próbáltak beszerezni. 2015 júliusában dél-koreai hírszerzési tisztviselők felfedték, hogy a húszik 20 észak-koreai gyártmányú Scud rakétát lőttek ki Szaúd-Arábiára. A húszik valószínűleg a csatatéren zsákmányolták ezeket a Scud-rakétákat, mivel a jemeni fegyveres erők eredetileg 2002-ben vásárolták ezeket Észak-Koreától.

Bár ezek a Scud-rakétacsapások hatástalanok voltak, a húszik egyik vezető személyisége 2016 júliusában meghívta az észak-koreai tisztviselőket, hogy találkozzanak Damaszkuszban, és tárgyaljanak a technológia-átadásról. Észak-Korea megpróbált eleget tenni ennek a kérésnek azzal, hogy Husszein al-Ali szíriai fegyverkereskedő segítségével könnyűfegyvereket szállított a húsziknak. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:22
A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton.
Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG