BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2014. augusztus 30. 14:48

Bár eddig "csak" 4 esetben vesztettek a bankok az állam ellen, és még 57 döntés hátra van, Varga Mihály szerint a perek állásából már látszik, hogy tisztességtelenül jártak el a bankok az ügyfelekkel szemben. Még nem tudják, pontosan hogyan, de 20-25 százalékkal csökkennek majd a törlesztőrészletek, ha már lezajlott a bírósági szakasz.

Na ugye, hogy tisztességtelenek a bankok!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a pénzintézetek által az állammal szemben indított, a napokban zajló devizahiteles perek állása is azt mutatja, hogy a bíróság szerint is tisztességtelenül jártak el a bankok az ügyfeleikkel szemben.

Ezt mi annyival kiegészítenénk, hogy az igazsághoz azért az is hozzátartozik, szinte lehetetlen lett volna tisztességesen eljárniuk a bankoknak - az egyik perben még a bíróság is elismerte: egyetért a felperes bankkal abban, hogy a törvényben rögzített - és a szerződés tisztességességét megalapozó - hét alapelvnek "nagyon nehéz" megfelelni. Ez  mindenesetre nem sok jót ígér a többi felperes banknak sem.

Csányi Sándor, OTP Bank elnök-vezérigazgatója ezt úgy fogalmazta meg: a bank szerződései mindig megfeleltek az akkori törvényi előírásoknak, de nyilván nem feleltek meg annak a döntésnek, amit a Kúria utólag hozott. Úgy fogalmazott, nem látja túl biztatónak a helyzetet.

Egyébként 79 hitelintézeti kereset érkezett be a fővárosi törvényszékhez, ebből 24-et formai okok miatt elutasítottak, és hatot nyújtottak be újra - tehát 61 kereset van, ebből eddig négyet buktak el a pénzintézetek (Kéthely, Milton, AXA, Alba) a többi tárgyalt ügyben elhalasztották a döntést. Tehát a pénzintézetek akár még 57:4-re is javíthatnának - Varga Mihály és a bíróság, valamint a szakértők szavai persze nem ezt sugallják.

Az eddigi mérleg

A múlt héten kezdődtek meg a perek, amelyekben arról kell dönteni, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

Az első ilyen perben a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét pénteken elutasította a bíróság, hétfőn a Milton Hitelezési Zrt. vesztett, a K&H és az MKB devizahiteles perében pedig elhalasztotta az ítélethozatalt a törvényszék.

Kedden a bíróság kilenc hitelintézeti keresetet, köztük az Erste Bank, az EvoBank, a Sopron Bank Burgenland, a Raiffeisen Bank és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank beadványát tárgyalta, ám az ítélethirdetést minden esetben szeptemberre halasztották. Szerdán az AXA Bank Europe SA kérelmét elutasította a Fővárosi Törvényszék, csütörtökön pedig az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. ügyében halasztották el a határozat kihirdetését.

Pénteken elhalasztotta a döntést a CIB Ingatlanlízing és az FHB Jelzálogbank ügyében is a bíróság.

Az OTP csoport kereseteinek befogadását formai okokból elutasították, de a csoporttagok ezeket módosított formában ismét benyújtják.

Mi lesz, miután a bankokat elkaszálták?

A tárcavezető szombaton újságíróknak kifejtette: az ősszel születik meg az az elszámolási kerettörvény, amely alapján tisztességesen ki kell számolni, mivel tartoznak a bankok az ügyfeleiknek. Varga Mihály fontosnak tartja tisztázni, hogyan térítik majd meg ezt az összeget. Mint mondta, több variáció is van: csökkenthető a törlesztőrészlet vagy a még hátralevő futamidő, vagy lehet a hitelösszeget is csökkenteni.

Azt azonban megerősítette - ahogyan arról Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is beszélt a héten -, hogy becsléseik szerint akár átlagosan 20-25 százalékkal mérséklődhetnek majd az ügyfelek törlesztőrészletei, de lesz olyan is - hiteltípustól függően -, akinél ennél nagyobb mértékű lesz a csökkenés.

Hozzátette, hogy az elszámolási törvény javaslatát várhatóan már szeptemberben tárgyalhatja a parlament.

Reméljük, nem intézik el túlságosan a forintot

A nemzetgazdasági minisztert a forint árfolyamának alakulásáról is kérdezték, amelyről azt mondta: jól látható, hogy az ukrán-orosz konfliktus éleződésével minden térségbeli országnak jelentősen gyengült a pénze, így volt ez például Lengyelországban és Csehországban. Varga Mihály bízik abban, hogy olyan válságkezelési megoldás születik, amely nem hat jelentősen a magyar gazdaságra, így a forint árfolyamára sem.

Nem éri kár a bedőlt takarék ügyfeleit

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bank visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, emlékeztetett: a takarékszövetkezeti rendszerben már korábban is voltak "ilyen sebezhető és gyenge pontok". Megemlítette az orgoványi és a soltvadkerti takarék esetét, jelezve ugyanakkor, hogy azok ügyfelei is a pénzükhöz juthattak, és "ugyanez fog történni majd az Alba Takarékszövetkezet esetében is". Az ügyfeleket semmilyen kár nem érheti, az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül a betéteikre garancia van - hangsúlyozta a tárcavezető. (Az OBA egyébként csak 100 ezer euróig kártalaníthatja a betéteseket; az ezen összeghatár feletti betétrészek, valamint az OBA által nem biztosított betéteket a Takarékbank Zrt. fizeti ki a betéteseknek - a szerk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
hírlevél