BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 26. 17:02

A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.

A magyar bankrendszer egyik legizgalmasabb kérdése, hogy mi lesz a még mindig állami tulajdonban lévő Budapest Bankkal, melyik bankhoz kerülhet, kik lesznek az új gazdák. Lapunk sokat foglalkozott ezzel a témával, az elsők között hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a BB-t egy bankcsoportba illesztené be a kormány, a Takarék Csoport és az MKB társaságában.

Mi lesz a portékával? Mi lesz a portékával?

Az elmúlt időszakban aztán ezt az információt megerősítő hírek láttak napvilágot, melyek szerint a három intézmény keresi az együttműködés lehetőségét, elkezdődött a munka a holding kidolgozására.

A dolog tehát eldőlni látszott, az utóbbi hónapok pénzügyes személyi bejelentéseit - Nagy Márton alelnök távozását a Magyar Nemzeti Bankból, illetve Barna Zsolt alelnök távozását az OTP-től - is ebben a kontextusban értelmezte a sajtó, feltételezve, hogy a két szakember végül az új bankcsoportnál köthet ki.

Az államon nyomás van a BB miatt, a piac szerint ugyanis túlárazottan vette meg anno a bankot, 700 millió dollárért. Van tehát egy elvárás a kormány felé, hogy minimum ezen az áron, vagy inkább némi haszonnal adjon túl a portékán.

A holding alakulásának híre apropóján egy ellenzéki képviselő, Kocsis-Cake Olivio a Párbeszédtől fordult kérdésekkel Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez. Azt tudakolta: "Hogyan és mikor fog megtérülni az állam illetve az adófizetők számára a Budapest Bankra költött kb. 700 millió dollár, azaz közel 200 milliárd forint"?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Választ Fónagy Jánostól, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkárától kapott e hét pénteken. Ebből kiderül, hogy a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank irányába tett vállalás teljesítésének érdekében folytat tárgyalásokat a Budapesti Hitel- és Fejlesztési Bank zrt.-ben fennálló többségi közvetett állami tulajdon megszüntetése érdekében. Fónagy szerint a felek egy nem kötelező erejű szándéknyilatkozatot írtak alá, amely az egyesülés lehetőségének, valamint annak lehetséges gazdasági, pénzpiaci hatásainak vizsgálatára jogosítja fel az érintetteket.

A vizsgálat célja annak feltárása, hogy egy nagyobb bankcsoport részeként történő működés hatékonyabban tudja-e szolgálni a tulajdonosok gazdasági és stratégiai érdekeit, mint a részesedés értékesítése, vagy jelenlegi tulajdonosi struktúrában történő megtartása - közölte végül az államtitkár.

Ebből az olvasható ki, hogy a kormány nem számolt le azzal a lehetőséggel, hogy a BB-t tartósan állami tulajdonban tartsa, ám ebben az esetben kérdés, hogyan tudja teljesíteni az EBRD felé tett vállalást. Mint ahogy továbbra is benne van a pakliban, hogy az állam egyszerűen eladja tulajdonrészét a bankban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Megint a bankokon csattanhat az ostor, ha megváltoztatják a moratórium szabályait
Baka F. Zoltán - Király Béla | 2020. augusztus 8. 06:06
A kormány szerint figyelni kell arra a hiteleknél jövőre, hogy ne nőjenek az adósságok de ne is legyen sokkal hosszabb a fizetési időszak. 
Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Miért vehette a kalapját ilyen hirtelen Csányi Sándor jobbkeze?
Csabai Károly | 2020. július 22. 18:29
Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.
Pénzügyi szektor Jó éve volt a Takarék faktorcégének
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:56
A Takarék Csoporthoz tartozó vállalkozás története legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte. Idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.
Pénzügyi szektor Pénzre nyomták a veszélyhelyzet hőseit
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 07:31
10 és 20 forintos érmével tiszteleg az MNB a hősök előtt.
hírlevél