<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Miközben újabb sarcokat vet ki a nagybankokra több mint 100 milliárdot forgat vissza az állam a pénzügyi szektorba, hogy a magyar tulajdonhányadot növelje. De miből futja bankvásárlásra, amikor újabb adókat kell kivetni, hogy tartani tudjuk a hiánycélt?

100 milliárdos kiadások

100 milliárdot kell előteremtenie az államnak, hogy végrehajthassa a takarékszövetkezeti rendszer egy nap alatt átvitt teljes újraszabását, de közben az is kiderült, hogy két bankban is tulajdont szerez tőkeemeléssel. Mindez összesen 6 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek, ami költségvetési szempontból ugyan nem számít soknak, de az elmúlt 10 napban az is kiderült, a kormány nem hagy fel a presztízs beruházásokkal, ezeket azonban nem a folyó kifizetések terhére finanszírozza mostantól, hanem erre is plusz forrást szerez. Akárcsak a takarékszövetkezetek központosításánál, itt is az állami vagyon értékesítéséből jöhet össze a pénzügyi fedezet. De belefér-e ebbe a bankvásárlás, honnan lesz arra pénz?

3 napon belül utalnak

A Privátbankár kérdésére a nemzetgazdasági tárca elárulta, hogy a Töröcskei István nevéhez köthető Széchenyi Bankban és a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bankban való tőkeemeléshez az állam a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosított át 6 milliárd forintot az NGM-nek. Az összeget a kormány a 2012. költségvetésből különíti el, ami azt jelenti, hogy a június 30-áig meg kell történnie a pénzügyi teljesítésnek, vagyis 3 napon belül.

A Gránit Bank új részvényeket bocsát ki, az azokat felvásárló állam így tőkét emel a bankban, és 49%-os tulajdonos lesz. A bank azt közölte a Privátbankárral, hogy a tőkeemelést előkészítő tárgyalások másfél évet vettek igénybe. Közben - ahogy azt a bank alapításakor a főtulajdonos Demján jelezte - több hazai üzletember is lehetőséget látott a főleg elektronikus banki szolgáltatásokra fókuszáló pénzintézetben, és tulajdonosként beszállt Demján régi üzlettársa, Nyúl Sándor, a brokernetes Kostevc Péter, illetve a bankot eddig is vezető Hegedűs Éva, valamint a bank együttműködik a Coop hálózatával is.

Az NGM 2,85 milliárddal száll be a Gránitba, de a bank menedzsment jogai megmaradnak a főtulajdonosnál, aki már most jelezte, hogy a bank stratégiáján a továbbiakban sem kíván változtatni.

Orbán Viktor és Demján Sándor a kormányváltás után: "vannak filozófiai különbségek"Az állam szerint jó üzlet a bankolás

A gazdasági tárca ugyanakkor jelezte, hogy áttekintette a bank üzleti tervét a kormány, s arra rá is bólintott. Mint írták, az állam piaci alapon száll be a két pénzintézetbe, a befektetéstől pedig magas megtérülést vár.

A Gránit Bank alapítása óta eltelt három év alatt kilencszeresére növelte mérlegfőösszegét, ami 2013 április végén meghaladta a 60 milliárd forintot. A bank portfóliójának minősége a konzervatív hitelezési politikának köszönhetően kiváló, a dinamikus növekedés fenntartása mellett a cél az, hogy lehetőleg 2 év múlva tőzsdére mehessenek (ehhez újabb tőkeemelésekre is szükség lehet).

A Gránit Bank eddig is a kkv-k felé nyitott, és továbbra is a hazai cégeket célozza meg, ennek alárendelve bővítik majd szolgáltatásaikat is.

3 milliárd a vidék bankjának

A Széchenyi Bankba 3 milliárdos tőkeemeléssel szerez 49 százalékos kisebbségi tulajdonrészt a magyar állam. A pénzintézet deklarált célja a vidéki kkv-k hitelezése, segítése, az is tudható a bank vezetőségéről, hogy támogatja a magyar állam azon törekvését, hogy a pénzintézeti szektorban növelje a magyar tulajdonhányadot.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank eddig is összedolgozott a vidéki szövetkezetekkel, az együttműködés még szorosabb lehet, miután a kormány arról is döntött, hogy központosítja a szövetkezeteket egy ernyőbank alá terelve az eddigi integrációkat. A banknak korábban az okozott fejfájást, hogy a jellemzően (vidéki) középvállalati réteget nem tudta meghitelezni, a tőkeemeléssel azonban már ez sem lehet probléma, noha továbbra is inkább a kisebb cégekre fókuszálnak majd. A Széchenyi Bank márciusban már csatlakozott az állami Eximbank programjához, melyen keresztül kedvezményes hitelekkel támogatták az exportra dolgozó cégek előfinanszírozását.

Az NGM kérdésünkre válaszolva azt közölte, hogy a mostani két befektetéstől hosszú távon azt reméli, hogy azok hozama a szektorátlag felett lesz majd. A magyar bankszektor 2011-ben több mint 10 év után fordult veszteségbe, 2012-ben is 306,7 milliárdos mínuszt hozott össze, bár a veszteség nagy részét három bank adta. Az idei első negyedévben ugyan nyereséges volt a szektor, de az összképen ez sem javít, a nagyok közül minden második pénzintézet veszteséggel zárta az idei első 3 hónapot, nyereségükből a szövetkezetek is sokat vesztettek, az egy évvel korábbi eredményük kétötödét érték csupán el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG