<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Miközben újabb sarcokat vet ki a nagybankokra több mint 100 milliárdot forgat vissza az állam a pénzügyi szektorba, hogy a magyar tulajdonhányadot növelje. De miből futja bankvásárlásra, amikor újabb adókat kell kivetni, hogy tartani tudjuk a hiánycélt?

100 milliárdos kiadások

100 milliárdot kell előteremtenie az államnak, hogy végrehajthassa a takarékszövetkezeti rendszer egy nap alatt átvitt teljes újraszabását, de közben az is kiderült, hogy két bankban is tulajdont szerez tőkeemeléssel. Mindez összesen 6 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek, ami költségvetési szempontból ugyan nem számít soknak, de az elmúlt 10 napban az is kiderült, a kormány nem hagy fel a presztízs beruházásokkal, ezeket azonban nem a folyó kifizetések terhére finanszírozza mostantól, hanem erre is plusz forrást szerez. Akárcsak a takarékszövetkezetek központosításánál, itt is az állami vagyon értékesítéséből jöhet össze a pénzügyi fedezet. De belefér-e ebbe a bankvásárlás, honnan lesz arra pénz?

3 napon belül utalnak

A Privátbankár kérdésére a nemzetgazdasági tárca elárulta, hogy a Töröcskei István nevéhez köthető Széchenyi Bankban és a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bankban való tőkeemeléshez az állam a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosított át 6 milliárd forintot az NGM-nek. Az összeget a kormány a 2012. költségvetésből különíti el, ami azt jelenti, hogy a június 30-áig meg kell történnie a pénzügyi teljesítésnek, vagyis 3 napon belül.

A Gránit Bank új részvényeket bocsát ki, az azokat felvásárló állam így tőkét emel a bankban, és 49%-os tulajdonos lesz. A bank azt közölte a Privátbankárral, hogy a tőkeemelést előkészítő tárgyalások másfél évet vettek igénybe. Közben - ahogy azt a bank alapításakor a főtulajdonos Demján jelezte - több hazai üzletember is lehetőséget látott a főleg elektronikus banki szolgáltatásokra fókuszáló pénzintézetben, és tulajdonosként beszállt Demján régi üzlettársa, Nyúl Sándor, a brokernetes Kostevc Péter, illetve a bankot eddig is vezető Hegedűs Éva, valamint a bank együttműködik a Coop hálózatával is.

Az NGM 2,85 milliárddal száll be a Gránitba, de a bank menedzsment jogai megmaradnak a főtulajdonosnál, aki már most jelezte, hogy a bank stratégiáján a továbbiakban sem kíván változtatni.

Orbán Viktor és Demján Sándor a kormányváltás után: "vannak filozófiai különbségek"Az állam szerint jó üzlet a bankolás

A gazdasági tárca ugyanakkor jelezte, hogy áttekintette a bank üzleti tervét a kormány, s arra rá is bólintott. Mint írták, az állam piaci alapon száll be a két pénzintézetbe, a befektetéstől pedig magas megtérülést vár.

A Gránit Bank alapítása óta eltelt három év alatt kilencszeresére növelte mérlegfőösszegét, ami 2013 április végén meghaladta a 60 milliárd forintot. A bank portfóliójának minősége a konzervatív hitelezési politikának köszönhetően kiváló, a dinamikus növekedés fenntartása mellett a cél az, hogy lehetőleg 2 év múlva tőzsdére mehessenek (ehhez újabb tőkeemelésekre is szükség lehet).

A Gránit Bank eddig is a kkv-k felé nyitott, és továbbra is a hazai cégeket célozza meg, ennek alárendelve bővítik majd szolgáltatásaikat is.

3 milliárd a vidék bankjának

A Széchenyi Bankba 3 milliárdos tőkeemeléssel szerez 49 százalékos kisebbségi tulajdonrészt a magyar állam. A pénzintézet deklarált célja a vidéki kkv-k hitelezése, segítése, az is tudható a bank vezetőségéről, hogy támogatja a magyar állam azon törekvését, hogy a pénzintézeti szektorban növelje a magyar tulajdonhányadot.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank eddig is összedolgozott a vidéki szövetkezetekkel, az együttműködés még szorosabb lehet, miután a kormány arról is döntött, hogy központosítja a szövetkezeteket egy ernyőbank alá terelve az eddigi integrációkat. A banknak korábban az okozott fejfájást, hogy a jellemzően (vidéki) középvállalati réteget nem tudta meghitelezni, a tőkeemeléssel azonban már ez sem lehet probléma, noha továbbra is inkább a kisebb cégekre fókuszálnak majd. A Széchenyi Bank márciusban már csatlakozott az állami Eximbank programjához, melyen keresztül kedvezményes hitelekkel támogatták az exportra dolgozó cégek előfinanszírozását.

Az NGM kérdésünkre válaszolva azt közölte, hogy a mostani két befektetéstől hosszú távon azt reméli, hogy azok hozama a szektorátlag felett lesz majd. A magyar bankszektor 2011-ben több mint 10 év után fordult veszteségbe, 2012-ben is 306,7 milliárdos mínuszt hozott össze, bár a veszteség nagy részét három bank adta. Az idei első negyedévben ugyan nyereséges volt a szektor, de az összképen ez sem javít, a nagyok közül minden második pénzintézet veszteséggel zárta az idei első 3 hónapot, nyereségükből a szövetkezetek is sokat vesztettek, az egy évvel korábbi eredményük kétötödét érték csupán el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Pénzügyi szektor Kate 30 műveletet tud, beszél magyarul - színre lép a mesterséges intelligencia
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 16:33
Határtalan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, amely még csak most kezdi meg igazi karrierjét – jelentette ki Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője a „bevezetés a digitális asszisztencia világába” online eseményen. A beszélgetés középpontjában a K&H november elején bemutatott, mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense, Kate állt.
Pénzügyi szektor Eltűntek a 9 százalék alatti lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 10:33
Újabb nagybankok emelték meg jelentősen jelzáloghiteleik kamatát, ezzel az elmúlt egy hónapban már valamennyi pénzintézet drágított a lakáskölcsönein. Végleg eltűntek a 9 százalék alatti THM-ek, és egyre több bank ajánlata kezdődik tízessel - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
Pénzügyi szektor Új tagok érkeztek a Takarék Jelzálogbank vezetőségébe
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 16:42
Az igazgatóség és a felügyelőbizottság is bővült.
Pénzügyi szektor Felére zuhant a K&H Bank nyeresége az első kilenc hónapban
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 15:50
Összesen 55 milliárd forintos plusz költséget tudtak elszámolni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG