<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Marad a szigor, örül a forint – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése után határozott erősödésbe kezdett fizetőeszközünk, az euró tíz, a dollár húsz százalékkal van lejjebb a történelmi csúcsoknál. A részvénypiacok viszont egyre pirosabbak, Budapest még felülteljesítőnek számít.

Egész délelőtt lefelé csorognak az európai tőzsdeindexek, jelenleg a német mutató 0,7, a francia 0,6 százalékkal van az előző napi értéke alatt. Varsóban még nagyobb, 1,7 százalékos zuhanás van, így a budapesti BUX 0,3 százalékos lemorzsolódása felülteljesítésnek számít a kontinensen.

Bár az Egyesült Államokban tegnap csak minimális mínuszban zártak a tőzsdék, valamikor zárás után elromlott a hangulat, talán a gyorsjelentések következtében. Most a határidős amerikai indexek is elég csúnyán néznek ki, 0,6-1,2 százalékos mínuszban állnak.

Tartja magát a Mol

A New York-i tőzsde tegnap műszaki hibával indított, ami miatt számos értékpapír árfolyama téves volt. Vegyes képet mutattak a tegnap közzétett német és francia menedzserindexek (PMI), de inkább javulást jeleztek az előző hónapokhoz képest.

Itthon az OTP 0,4, a Richter 0,7, a Telekom 0,3 százalékkal esik, a Mol viszont 0,2 százalékkal emelkedni tud. A nap nyertese a Duna House 1,9 százalékos drágulással. A vesztesek listáján az Opus és az AutoWallis állnak előkelő helyen, 1,2-1,2 százalékos mínusszal.

Árfolyamok és grafikonok

390 forint alá esett az euró

Az euró ma 389 forint környékén mozog, napi – és egyben több havi – minimuma pedig 388,20 volt. Ez már tíz százalék körüli esés a történelmi csúcshoz képest (434,30). A dollár pedig mintegy húsz százalékkal van lejjebb a mindenkori rekordjától (ma 356-358, a rekord 450,20 volt). A fő ok, hogy határozott forinterősödés indult az MNB tegnapi kamatdöntő ülése után, de ezen kívül a gázár ma is esik pár százalékkal, a dollár és az olaj jegyzése pedig alig változik.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mit jelent az MNB-kamatdöntés a forintnak?

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 13 százalékon tartotta kedden az alapkamatot (és 18 százalék maradt az irányadó egynapos kamat is), valamint a kommentárjában sem utalt arra, hogy változtatásra készülne a közeljövőben. Így eltökéltnek látszik a szigorúság, az infláció visszaszorítása (és talán a forint stabilitása) mellett.

A “kockázatok fokozódása esetén” pedig kész megtenni a “megfelelő lépéseket”.

A bankok számára előírt kötelező tartalékrátát április 1-től öt százalékról tíz százalékra emelik.

Mikor jöhet végre kamatcsökkentés?

Az Equilor Befektetési Zrt. emlékeztet arra, hogy korábban hat fontos feltételt szabott az MNB a monetáris kondíciók óvatos lazításához. A jegybank most az orosz-ukrán háborút, illetve a nagyobb jegybankok szigorítását jelölte meg bizonytalannak, illetve negatívnak, a többi kérdésben pozitív folyamatok indultak meg.

Hogyan állnak a kamatcsökkentés feltételei? (MNB, Equilor)
Hogyan állnak a kamatcsökkentés feltételei? (MNB, Equilor)

Marad a szigor, örül a forint – foglalta össze Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Azaz a “várakozásoknak megfelelő jegybanki döntést követően a nagy kép nem változik”, maradt az összességében szigorú hangvétel.

Hogyan hat ez az OTP-re?

Tegnap meglepte az MNB a piacokat azzal, hogy a kötelező tartalékrátát ötről tíz százalékra emeli áprilistól. A forint elég erőteljesen reagált, valószínűleg az EURHUF vételi pozíciók zárása miatt láthattunk egy komolyabb forinterősödést – írta az Erste Befektetési Zrt.

Az intézkedés valószínűleg nem jelent nagyobb jövedelemkiesést a bankok számára, mint 18-19 milliárd forintot. Ez az OTP-re vetítve mintegy 3,5-4 milliárd, részvényenként 15 forint körüli érték.

Ez nem számottevő mérték, de nyilván egy újabb pici negatív hír teszik hozzá.

Csalódást okozott a Microsoft

Nagyjából a várakozásoknak megfelelő eredményeket tudott felmutatni a Microsoft, a következő negyedéves előrejelzésükben pedig a vártnál kicsit gyengébb bevételnövekedést várnak – írta a KBC Equitas. A cég felhőszegmense sem tud a korábbi időben megszokott ütemmel bővülni. A cég ügyfelei is inkább a meglévő munkaállomások optimalizálása felé hajlanak, mintsem hogy bővítsék az előfizetések számát, ezzel is költséghatékonyabbá téve a működésüket.

Ez a Microsoft számára nem túl pozitív hír, a zárást követően egy százalékos mínuszba került a részvény árfolyama tették hozzá.

Egy nappal korábban hivatalossá vált a korábban megszellőztetett hír, hogy a Microsoft tízmilliárd dollárt fektet a ChatGPT mesterségesintelligencia-rendszer kifejlesztőjébe, az OpenAI-be.

Kilencéves lett az Ethereum

A kriptodevizák tegnap este elgyengültek, ami a részvénypiachoz hasonló időpontban kezdődött, de jóval nagyobb mértékű volt. A bitcoin mára 1,7 százalékkal, 22 700 dollárra, az ether 5,1 százalékkal, 1550 dollárra esett. Megkezdődött a “bitcoin-kincsvadászat”, amely során egy 12 angol szóval titkosított bitcoin-számlát kell feltörni a 12 cég által fokozatosan csepegtetett információk alapján.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kilenc évvel ezelőtt publikálta az orosz-kanadai Vitalik Buterin még tinédzserként az Ethereum “fehér könyvét” (white paper), a blokklánc azóta káprázatos pályát futott be.

Bonyolódik a bankok és a kriptodevizák kapcsolata

A héten két érdekes hír is érkezett a kriptodevizák és a bankok viszonyáról. A hét elején az Európai Unió egyik bizottsága szavazott a bankokra vonatkozó szigorúbb kriptodeviza- és ESG-szabályokról. A bankoknak külön “büntető tőkét” kell félretenniük a kriptoeszköz-állományuk fedezésére – írta a Reuters és a Coindesk. Annyit, ami bőven elegendő ahhoz, hogy fedezzen egy esetleges teljes értékvesztést is.

A másik hír szerint az USA-ban két, a kriptoedviza-piacra specializálódott bank pénzt vesz fel (a kormány által korábban megtámogatott) szövetségi hitelbankoktól (Federal Home Loan Banks, FHLB). A Silvergate és a Signature a két hagyományos bank, amelyek “felugrottak a kriptoszekérre”, de a piac tavalyi összeomlása után az ügyfelek gyorsan elvitték tőlük a pénzüket.

A Signature a Wall Street Journal szerint a negyedik negyedévben tízmilliárd dollárért eladta regionális lakáshitelbankját, a Silvergate pedig 3,6 milliárd dollár hitelt vett fel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG