<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A forint ma stabil, az egyik elemző szerint itt az ideje elkezdeni vásárolni, mert a kamatkülönbözet óriási. Az OTP süllyed, de a Mol drágul, miközben az olaj is felfelé indult el. A gázpiaci problémák csak rosszabbodhatnak télen, de egy-két év múlva minden megint szép lehet. Életjeleket mutat a kriptovaluta-piac egykori sztárja.

Ma óvatos optimizmus látható az európai tőzsdéken, a frankfurti index 0,7, a párizsi 0,4 százalékkal megy fel, a londoni stagnál. Az amerikai határidős indexek alig változnak. Tegnap este a Fed legutóbbi ülésének aktáit publikálták, ami valamicskét javította a részvénypiacok hangulatát, de így is jelentős mínuszban végeztek az indexek.

Vegyesen sikerültek viszont a nagyon várt amerikai kiskereskedelmi adatok és gyorsjelentések. A Target nagy csalódást okozott, ráadásul a brit infláció is magasabb lett az előzetes becsléseknél. A Bed, Bath & Beyond egy nagybefektető eladása miatt 12 százalékkal esik a tőzsdén kívül. Az Eurózóna fogyasztói árai a várakozásoknak megfelelően alakultak júliusban, 8,9 százalékkal mentek fel egy év alatt.

Száguld a Pannergy, stabilan gyenge a forint

A BUX index 0,2 százalékkal megy fel, az OTP 0,2 százalékos esése és a Mol 0,4 százalékos emelkedése mellett. A Richter stagnál, a Pannergy megint 4,6 százalékkal ugrik, az ANY Nyomda fél százalékkal esik. Az utóbbi tegnap este tette közzé gyorsjelentését.

Árfolyamok és grafikonok

A forint gyengécske, de nagyjából a tegnapi szinten maradt, az euró 405 körül jár. Szerdán 408-ig is felszaladt az árfolyam egy rövid időre. Az MNB ma sem változtatott az egyhetes betéti tender feltételein, a kamat – már negyedik hete – maradt 10,75 százalék.

Irán a kulcsa az olajpiacnak?

Az olaj ára ma 1,7 százalékkal emelkedik, de az utóbbi egy hétben tulajdonképpen sehová sem ment. Több hónapra visszatekintve pedig lassú lecsorgásból stagnálásba váltott, amint az ábrán is látszik.

A Brent típusú olaj. Forrás: Tradingview.comA Brent típusú olaj. Forrás: Tradingview.com

Pozitív az olajra nézve, hogy az amerikai olajkészletek a vártnál jobban csökkentek a múlt héten, negatív viszont a kínai gazdaság lassulása és a makacsul jelen levő Covid-problémájuk. Újra és újra felmerül, hogy az Iránnal folyó előrehaladott nyugati tárgyalások nemsokára az olajkínálat emelkedését hozhatják. Lásd:

Az oroszok dörzsölik a tenyerüket

Ma is magas az európai gázár. Az oroszok már dörzsölik a tenyerüket, s arról beszélnek, hogy télen jön majd csak az igazi feketeleves – írja az Erste Befektetési Zrt.

Szerintünk 60 százalékkal is emelkedhet még a földgáz ára. Ki kell bekkelni ezt az 1-2 évet, diverzifikálni a beszerzési forrásokat, ami amúgy is versenyt fog indukálni a beszállítók között, s ez is árleszorító hatású lesz vélik.

Mindeközben áttérünk más energiahordozókra, főleg alternatív, megújuló forrásokból.

Texasi olajkút. Fotó: Pixabay.comTexasi olajkút. Fotó: Pixabay.com

Durva átárazódás a brit infláció miatt

Az Egyesült Királyság piacai agresszíven átárazták az angol jegybank, a BoE kamatláb-kilátásait, miután júliusban 40 év óta először lett két számjegyű az infláció – írja az Erste Befektetési Zrt. A pénzpiacok most 175 bázispont értékű szigorítást áraznak februárra és 200 bázispontot jövő májusra, ami körülbelül 75 bázisponttal magasabb, mint az adat előtt.

Nem meglepő, hogy a kommentárok nagyon durvák voltak, egyes elemzők szerint a kamatemelési ciklus csúcsa négy százalék lehet az infláció letörésének érdekében.

Éledezik az elfelejtett Ethereum-rivális

A részvénypiaccal együtt a kriptodeviza-piacon is elromlott a hangulat, a bitcoin és az ether 3-4 százalékkal esik ma. Egy hét alatt pedig 2,4, illetve 0,7 százaléknál tartanak, mínuszban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Egy nap alatt 24 százalékkal ugrott meg viszont az EOS kriptodeviza, amely sokáig a piac 5-10 legértékesebb projektje közé tartozott, és az Ethereum komoly riválisának számított. Majd fokozoatosan háttérbe szorult és ma csak a 45. helyen áll. Az ugrás az “Antelope Rebrand”, a projekt mélyreható átalakítása és átnevezése, új márkapolitikája előtt történik. Egyben a projekt eltávolodik a korábbi fejlesztőtől, a Block.one cégtől, amely messze az ígéretektől elmaradva fejlesztette az utóbbi években.

Tessék elkezdeni vásárolni a forintot

Eddig kevés forintot tartott? Kezdi magát ettől rosszul érezni? Tessék talán elkezdeni a forintsúly növelését – írja a Concorde Értékpapír igazgatója, Kovács Krisztián hosszú véleménycikkének “Forint” című fejezetében.

Az EUR/HUF viszonylatban a kamatkülönbözet egészen brutálissá vált, és igaz ugyan, hogy egy megnyugvó piaci környezetben, de sikerült a masszív kamatemelésekkel megállítani a forint gyengülését.

A rövid oldalon, 3-4 éves lejáratú állampapírokat még két számjegyű hozamok mellett is lehetett mostanában vásárolni. A forinttal kapcsolatos kockázatok száma csökken, a mindenki által ismert kockázatok pedig egyelőre nem vetítenek elő közeli, súlyos problémákat.

Sosem az alján veszünk, sosem a tetején adunk el. Aki nagyon az alján szeretne csak venni, az leginkább nem vesz teszi hozzá.

Mindenki erről a kereskedési platformról beszél

A kriptopiac egyik kedvenc témája lett a Sudoswap nevű új NFT-kereskedési platform, amelyet az “NFT-k Uniswap-jának” is neveznek. (Az Uniswap a legelterjedtebb decentralizált kriptovaluta-váltó platform.) Az Uniswaphoz hasonlóan a Sudoswap is automatizált árjegyzői modellt (AMM) alkalmaz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját likviditási poolokat (“tőketartályokat”) hozzanak létre.

Ez bizonyos előnyökkel jár más kereskedési helyszínekkel, például az OpenSea-val szemben, mivel az eladók azonnal eladhatják NFT-jeiket a megjelölt áron, ahelyett, hogy hosszasan várnának egy vevőre. Egy hátrány, hogy itt nem fizetnek jogdíjakat az NFT-k alkotóinak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8080 7950 8090 +2,25% 8072 8080 712 391 758 Ft 2022-09-30 10:31:43
MOL 2388 2328 2390 +2,67% 2384 2392 174 924 688 Ft 2022-09-30 10:32:04
MTELEKOM 291 286 292 +2,11% 291 291 15 840 678 Ft 2022-09-30 10:24:20
RICHTER 7190 7100 7215 +0,91% 7160 7185 136 015 635 Ft 2022-09-30 10:29:04
OPUS 129 126 129 +1,10% 126 129 579 090 Ft 2022-09-30 09:55:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
Részvény / Deviza / Áru Berobbant a gázár - ez lehetett a szabotázs célja?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:08
Jókorát ugrott a gázár a hírek hatására.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG