5p

A keddi csúcsdöntés után kissé süllyed a német index, az amerikai mutatók alig rezdülnek, a BUX esik. Másfél forinttal többe kerül az euró, lényegesen megemelték a Richter célárát. A kínai részvényeseket végre megvédhetik, részvénypiaci reform készül Olaszországban, órákra leállt a legnépszerűbb blokklánc.

Szerdán szerény, 1-4 ezrelékes mínuszban vannak a nyugat-európai tőzsdék, az amerikai “futures” határidős indexek pedig alig moccannak. A DAX index kedden 17 033 ponton, történelmi csúcson zárt, most 16 980. Az amerikai mutatók vegyesen szerepeltek kedd este.

Magyar idő szerint este fél kilenckor a kínai fogyasztói (CPI) és termelői (PPI) árak változását teszik közzé. A várakozások szerint a fogyasztói árak már a negyedik, a termelői árak pedig a 16. hónapja tartó csökkenést mutathatnak. Folytatódik a gyorsjelentési szezon. A Walt Disney-féle ESPN, a Warner Bros által birtokolt Discovery és a Fox médiatársaságok új sport streaming csatornát hoznak létre.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal esik vissza, az OTP 1,1 százalékkal süllyed. A Richter és a Telekom csak 0,1, a Mol 0,3 százalékkal lett olcsóbb. A forint is gyengül, 387,60 az euró, mintegy másfél forinttal magasabb az ára, mint kedd este. Forintügyben a pénteken érkező inflációs adat okozhat mozgásokat.

Árfolyamok és grafikonok

Drasztikusan emelték a Richter célárát

Nagy lehetőségek előtt áll a Richter a Concorde Értékpapír Zrt. szerint. Ezért a várakozásaik frissítése után a részvényre vonatkozó 12 havi, osztalék nélküli célárukat a korábbi 10 435 forintról 12 990 forintra emelték.

A 2023-as év eredményei után 492 forint osztalékra számítunk, így a teljes várható részvényesi hozamot tekintve több mint 40 százalékos felértékelődésre számítunk egy éves időtávon.

A Richter és a BUX egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Richter és a BUX egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

40-50 százalékos diszkont az árfolyamban?

Intézményi ajánlásukat “természetesen változatlanul vételen” hagyták. A Richter árazása a brókercég szerint nyomott, a 2024-es és a 2025-ös profitelőrejelzés alapján 6,8-szoros, illetve 5,7-szeres P/E rátán forog (árfolyam/nyereség hányados).

Ez jelentős, majd 40-50 százalékos diszkontot jelent a saját historikus árazásához, valamint a regionális szektorátlaghoz képest is.

A 2023. évi gyorsjelentést február 29-én fogja közölni a gyógyszercég.

A Richter és a BUX öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Richter és a BUX öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A kínai részvényeseket végre megvédik?

A Shanghai Composite index 1,4 százalékkal ment fel ma, az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai részvények “Nasdaq Golden Dragon China” indexe pedig több, mint öt százalékkal emelkedett. A Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság ugyanis azt tervezi, hogy tájékoztatja Hszi Csin-ping elnököt a piaci fejleményekről.

A részvénykereskedők ennek alapján remélik, hogy ezúttal a kormány tesz valamit az áresések ellen. A hongkongi és kínai részvények értéke mintegy hétezer milliárd dollárral csökkent a 2021-es csúcsok óta – jelentette a Bloomberg.

Részvénypiaci reform Olaszországban

Az olasz alsóház jóváhagyta azt a tőkepiaci törvényjavaslatot, amely ellentmondásos változtatásokat tartalmaz a tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatótanácsainak kinevezésével kapcsolatban. Egyes intézkedések a hosszú távú befektetők számára részvényenként több szavazatot biztosítanának, védenék a családi vállalatokat az ellenséges felvásárlásoktól.

A törvényjavaslat arra is kísérletet tesz, hogy néhány, Hollandiába áthelyezett székhelyű vállalatot visszahozzon Olaszországba. Ezt most a szenátusnak kell véglegesen jóváhagynia – írta a Bloomberg.

Leállt a Solana blokklánc

A Solana hálózatán kedden mintegy öt órás leállás volt, a blokklánc blokkjainak generálása szünetelt. A rendszer működtetői, programozói hosszasan keresték a hiba okát, majd helyreállították a működést.

A Solana az egyik legnépszerűbb blokklánc, a Cryptorank ábrája szerint januárban messze ez bonyolította le a legtöbb tranzakciót, 747 milliót. Főleg gyorsasága és olcsósága miatt kedvelt a kisbefektetők körében, azonos nevű érméje (SOL) jelenleg az ötödik legnagyobb kapitalizációjú kriptó 42 milliárd dolláros piaci értékkel. Árfolyama viszont alig esett a hírre.

Blokkláncokon bonyolított tranzakciók száma 2024 januárjában. Forrás: Cryptorank.io
Blokkláncokon bonyolított tranzakciók száma 2024 januárjában. Forrás: Cryptorank.io

A biztonság és az üzembiztonság terén a Solana rendszert már sok kritika érte. Korábban is voltak leállásai, sőt 2023 tavaszán volt, hogy két napig nem működött.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Pozitív lesz a világ utolsó negatív kamata?

A Pimco alapkezelő szerint már márciusban elengedheti a világ utolsó negatív alapkamatát a Bank of Japan. A szigetország központi bankja idén többször is emelheti az alapkamatot, ami a jelenlegi –10 bázispontról év végére +0,25 százalékra nőhet.

A gyorsuló bérnövekedés ugyanis valószínűleg tartós inflációt eredményez, ami "támogató" feltételeket biztosít a monetáris politika szigorítására – írta az Erste Befektetési Zrt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG