<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Európában emelkednek a tőzsdék, de az USA-ban már nem ennyire kedvezőek a kilátások. Hallgatásba burkolózik a Mol a finomítói árréseivel kapcsolatban. Mi jöhet a Fed szuperszerdája után? Jól indul a szezon Görögországban.

A nem túl jó tőkepiaci hangulatot tegnap este alaposan feldobta, hogy a Fed vártnak megfelelő kamatemelése mellé Jerome Powell elnök megnyugtató nyilatkozatokat mellékelt. Elsősorban azzal sikerült jó kedvet okoznia, hogy a 75 bázispontos kamatemelést júniusra, amitől már sokan féltek, kizárta. Így az S&P 500 három, a Nasdaq indexe 3,4 százalékkal szaladt fel.

Európában ma legalább részben pótolják, amiből kimaradtak tegnap a korábbi záróra miatt. A német index 1,3, a francia 1,6, a brit 0,9 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek viszont korrigálnak, 0,5-0,9 százalékkal esnek.

Itthon a BUX index fél százalékkal van lejjebb, főleg a Mol 1,2 százalékos süllyedésének hatására. De az OTP is 0,2, a Richter 0,3 százalékkal olcsóbb. Holnap hajnalban teszi közzé gyorsjelentését a Mol és az OTP.

Árfolyamok és grafikonok

Ezek a tényezők rángatják a forintot

Ma az euró/forint 378,0, ami három forinttal magasabb a tegnap estinél. Eközben a lengyel zloty erősödik, a cseh korona pedig sokkal kevésbé gyengül, mint a magyar deviza.

Az MNB egy hetes tenderén nem változtatott a kamatokon, de ezt a piac nem is várta. A forintra szerdán kedvezően hatott, hogy az európai olajembargó Oroszországgal szemben viszonylag enyhére sikerült, átmeneti időszakokkal és kivételekkel megspékleve. Azután pedig  a Fed kommentárja növelte a tőkepiacok kockázatvállalási kedvét.

Ma vélhetően az olajembargó körül folytatódó kötélhúzás gyengíti megint a forintot.

Hallgatásba burkolózik a Mol

Magyarország vétózni fogja az EU Oroszország elleni olajszankcióit, azt szeretné, hogy a vezetékes olajellátás teljesen legyen mentes a korlátozó intézkedések alól – jelentették be. A Mol pedig tegnap közölte, hogy nem publikálja áprilisi “makro adatait”, valószínűleg azért, mert “a finomítói nyeresége rendkívül magas és ez politikai feszültséget okoz” – írta az Erste Befektetési Zrt.

Véleményünk: Az áprilisi finomítói marzsok 50-60 dollár között lehetnek, szemben a rekordmagas márciusi 33,9 dollár/hordó értékkel. A Molnak kedvező, ha mentességet kap az ország a szankciók alól, mert a rekord nyereségesség elsősorban az alacsony Ural orosz kőolajáraknak köszönhető, illetve a magas dízel árréseknek írta a brókercég.

Brókerek a Fed szuperszerdájáról

Jerome Powell nagyon ügyesen adagolta a monetáris szigorítást tegnap este, és mellette optimista üzeneteket küldött. Kizárta a 75 bázispontos, egyszeri kamatemelés lehetőségét, erre megugrottak a részvénypiacok – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az Erste Befektetési Zrt. szerint azonban ez az összképet nem változtatta meg a piacokon. Ráadásul:

Mindeközben Kínában egyre csúnyábban fest a gazdaság, hiszen a lezárások miatt nemcsak a szolgáltatóipar, hanem a feldolgozóipar is mélyrepülésben van a beszerzési menedzser indexek szerint. Ez negatív üzenet a világgazdaságnak is.

Most melyik kottából játszik a Fed?

Ekkora kamatemelést utoljára 2000 májusában, a technológiai buborék csúcsán hajtott végre a Fed, amikor az év/év alapú inflációs mutató 3-4 százalék volt. Akkor ezzel maga is hozzájárult a tech-lufi kidurranásához – emlékeztetett Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Az amerikai kötvénypiac a következő három ülésre is legalább 50 bázispontos emelést áraz.

Négy egymást követő 50 bázispontos emelést pedig utoljára 1994-ben hajtottak végre az USA-ban. A szigorítás akkor nem törte meg a piac lendületét, ami részben az erős gazdasági helyzet miatt lehetett. Most azonban más a kiinduló helyzet, a gazdasági növekedés lassulóban van.

A GREK jelzésű görög részvény-ETF (euróra átszámolva) és a német DAX index. Tradingview.comA GREK jelzésű görög részvény-ETF (euróra átszámolva) és a német DAX index. Tradingview.com

Görögöt kiáltott a Concorde

A görögök lehetnek a koronavírusból való kilábalás nagy nyertesei a Concorde Értékpapír Zrt. szerint.

A korábban Európa beteg gazdaságának tartott, a koronavírus okozta sokkot leszámítva tagadhatatlanul javuló tendenciában lévő ország nagyszerű turisztikai szezont zárhat az orosz-ukrán háború ellenére is.

Az évet a görög turizmus ugyanis jól kezdte, az otthon maradó orosz vendégek pedig nem lesznek érdemi negatív hatással a görög turisztikai szezonra.

Görögországot egyébként mások is kedvező befektetési célpontnak tartják. A Holdblog decemberben írt erről, a Concorde Értékpapírhoz kapcsolódó Accorde Alapkezelő pedig néhány éve görög alapot is indított. Zsiday Viktor alapkezelő még augusztusban jósolt szép jövőt az országnak a következő évekre.

A Firri Ammos strand Kithira szigetén 2020. július 17-én. EPA/DIMITRIS TOSIDISA Firri Ammos strand Kithira szigetén 2020. július 17-én. EPA/DIMITRIS TOSIDIS

A Fed miatt ugrottak a kriptodevizák is

A tegnap esti Fed-kamatdöntés és sajtótájékoztató előtt a kriptodevizák is szenvedtek, utána viszont a részvényeket túlszárnyaló nagy ugrást produkáltak. A bitcoin és az ether most két-három százalékos pluszban van, kevéssel a 40 ezer és a háromezer dolláros határok alatt. Igazán nagyot egyes “altcoinok” mentek, mint

  • Solana (+6,6 százalék)
  • Cardano (+10,2)
  • Avalanche (+8,8)
  • Tron (+10,2)

Az NFT-őrület folytatódik?

Egy sor hír támasztja alá, hogy kisebb-nagyobb visszaesésekkel ugyan, de az NFT-mánia folytatódhat, vagy legalábbis erősen ösztönzik ezt (“hájpolják”). (NFT: non-fungible token, nem helyettesíthető, azaz egyedi kriptoérme, sokszor művészeti alkotás.) Így:

  • A Starbucks kávézólánc még az idén NFT-kollekciót bocsátana ki vevői részére, de egyelőre nem világos, milyen előnyökkel járna ezek birtoklása.
  • A Coinbase kriptotőzsde megnyitja NFT-piacterét mindenki számára, miután áprilisban egy kiválasztott csoporttal tesztelte a béta verziót.
  • A nagyobbak közé tartozó Kraken tőzsde is megnyitotta az NFT kereskedési platformja előzetes regisztrációját. A kereskedés során nulla gázdíjat (blokklánc tranzakciós költséget) ígér, valamint azt, hogy nyomon követhetjük NFT-jeink ritkasági pontszámát.
  • Bejelentették az ApeCoin (APE) integrálását az olcsó és gyors Polygon (MATIC) blokkláncra, az Ethereum (ETH) “oldalláncára”, annak nyomán, hogy a hétvégén egy NFT-aukció teljesen eltömítette az Ethereum kapacitásait. (A Bored Ape Yacht Club készülő metaverzumának telekaukciója.)

Jelentett a Masterplast

Elsősorban a hőszigetelő és építőipari alaptevékenységeknek köszönhetően 35 százalékkal nőtt a Masterplast árbevétele a gyorsjelentés szerint, az így bejövő 51,51 millió euró “első negyedéves rekordot” jelent. Ukrajnát kivéve minden piacon emelkedett az árbevétel. Az 5,2 millió eurós EBITDA 20 százalékos, a 3,2 millió eurós adózott eredmény pedig 15 százalékos emelkedés a bázishoz képest.

Az EU által meghirdetett klímavédelmi és energiafüggetlenségi célok kedvező iparági tendenciát vetítenek előre a hőszigetelési iparban. A Masterplast… megerősíti a 2022-re kiadott eredmény-előrejelzését.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8624 8390 8634 +2,40% 8620 8628 1 168 485 428 Ft 2022-07-01 11:49:47
MOL 2936 2900 2964 +0,62% 2936 2940 496 608 650 Ft 2022-07-01 11:49:24
MTELEKOM 325 320 326 +1,72% 325 325 77 618 815 Ft 2022-07-01 11:48:01
RICHTER 6930 6815 6950 +1,46% 6930 6940 261 708 625 Ft 2022-07-01 11:39:59
OPUS 168 167 168 +1,81% 168 168 1 296 751 Ft 2022-07-01 11:35:33
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG