TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.

Bekopogtatott a valóság, a második hullám, a vírus téli szezonalitása, az új lezárások valósága a tőzsdékre. Június óta nem volt olyan pocsék nap a nemzetközi részvénypiacokon, mint tegnap, az amerikai indexek végül este még lejjebb mentek, és 3,4-3,9 százalékos zuhanással végeztek. Ma azonban kisebb korrekció tapasztalható, az amerikai határidős indexek egy százalék körüli pluszban vannak. Európában a német index 0,8, a francia 0,4, a brit 0,5 százalékos emelkedést mutat.

Itthon a BUX tegnap az átlagnál kevésbé zuhant, ma pedig az átlagnál kevésbé emelkedik, 0,2 százalékos pluszban van . Az OTP 0,9 százalékkal megy fel, a Mol 0,4, a Richter 0,1 százalékkal esik. A Telekom stagnál. A forint viszont igény gyengécske, ma már 369,30 Ft is volt az euró, az eddigi történelmi csúcstól fillérekre. Most éppen 368,80 Ft. Ez azonban változhat az MNB mai kéthetes betéti tendere után.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tőzsdék tegnapi zuhanását, de valószínűleg a hétfőit és a keddit is az okozta, hogy két nagy gazdaságban, Franciaországban és Németországban tavasz óta nem látott szigorúságú lezárásokat rendeltek el. Ezek ugyan valamivel elmaradnak az akkoritól, például nyitva maradhatnak az iskolák, Németországban a kiskereskedelem, de így is súlyosan érinthetik a gazdaságot.(Lásd még: Megjött Merkel 12 pontos csomagja.)

Euróbankjegyek Euróbankjegyek

Trumpnak a lehető legrosszabbkor?

Amerikában ugyan nincs szó hasonló lezárásokról, de ott is erősen romlik a járványhelyzet, sok kórház lassan megtelik. Így nincs kizárva, hogy hasonló lépésekre kerül sor. Spanyolország nemrég már meglépte. Nagy-Britanniában is erősödik a nyomás Boris Johnson miniszterelnökön, rákényszerülhet, hogy új országos lezárást rendeljen el. Amit pedig eddig mindenáron megpróbált elkerülni. Az előrejelzések szerint ez az ország is afelé halad, hogy a tavaszinál is sokkal rosszabb csúcsra érjen a járvány.

Az új vírus rekordok az Egyesült Államokban a lehető legrosszabbkor jönnek Donald Trump elnök számára a Bloomberg.com szerint. Ráadásul éppen olyan azokban a “csatatér-államokban, kulcsfontosságú területeken romlik nagyon a helyzet, amelyek eldönthetik jövő héten a választás sorsát. Ráadásul Trump olyan kijelentéseket tett ellenfeléről, Bidenről, amelyekről kiderült, egyáltalán nem igazak. (Az adókról és az egészségbiztosításról.)

EKB-ülés jön

Az Európai Központi Bank is ma ülésezik, kora délután bejelentést tesznek és sajtótájékoztatót tartanak. Eredetileg ettől az üléstől nem várták a kondíciók módosítását, legfeljebb utalásokat egy esetleges decemberi lazításra. A járványhelyzet romlásával azonban az is felmerült, hogy már ma meglepetést okozhatnak.

A japán jegybank visszavágta növekedési előrejelzését. A Bank of Canada pedig kifejtette, hogy a kamatlábakat a történelmi mélypontjukon fogják hagyni, folytatva a gazdaságélénkítést. A G20 országok novemberben csúcstalálkozót tartanak, hogy megtárgyalják, hogyan tudnak segíteni a szegényebb nemzeteknek az adósságterhek enyhítésében.

Figyelnek a Nagy Ötökre

Izgalmasak napokat élhetnek át a nagy internetes óriások, a “Big Tech” részvényesei is. Tegnap a Facebook, a Twitter és a Google vezetői az Egyesült Államok szenátusában kellett referáljanak. Ma este pedig gyorsjelentésüket teszik közzé. A “Nagy Ötöknek” is nevezett legnagyobb internetes cégek vagy FAAMG-papírok közül négy jelent ma. (Azaz az Alphabet, az Amazon, az Apple és a Facebook. A Microsoft már megvolt.)

Feltépték és eladták – izgalmas gyorsjelentések

Ez a hét talán a legsűrűbb az amerikai gyorsjelentés-szezonban, de Európában is rengeteg érkezik. Az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

 • Feltépték a Pinterest részvényeket, miután a vártnál is jobb eredményeket közölt a cég. Több, mint 31 százalékot emelkedett tegnap.
 • A vártnál jobb eredményeket tett közzé a Visa is.
 • Szakadt viszont a Mastercard a gyorsjelentés után, az 1,6 dolláros igazított részvényenkénti eredmény hat centtel marad el a Wall Street prognózisától. Így 8,1 százalékos mínusszal zárta a tegnapi napot.
 • Eladták az Ebay részvényeket a tegnapi gyorsjelentés után, annak ellenére, hogy árbevétel és eredmény soron is felülteljesítette a konszenzust. Négy százalékkal ment le.
 • Veszteséges volt az osztrák OMV. (Bécsben ma 2,2 százalékkal esik.)
 • Négy százalékos osztalék-emelést jelentett be a Shell, miután 955 millió dollár igazított eredménnyel zárta a negyedévet, ami jelentősen meghaladja a Bloomberg 149,7 millió dolláros elemzői prognózisát.
 • Minden soron felülteljesítette a konszenzust a Ford, 65 cent egy részvényre jutó eredményt ért el, szemben a 19 cent elemzői várakozással. Részvényei öt százalékot emelkedtek.
 • A kínai autóeladások segítették a Volkswagent, ennek hála nyereségesen működött a negyedévben. Éves alapon azonban így is óriási a visszaesés. A tegnap bejelentett európai lezárások rosszul érintik, nem zárható ki, hogy ismét veszteségbe csússzon emiatt. (Az elsőbbségi részvény 2,2 százalékos pluszban van.)
 • Megemelte a Sanofi vezetősége az eredményvárakozásokat. Jól alakulhatnak az influenza-oltások eladásai.
 • Sikerült pénzáramlás szempontjából pozitívan zárnia az Airbusnak. A menedzsment optimista a negyedik negyedévvel kapcsolatban is. (A részvény azonban 1,1 százalékkal esik.)
 • Megerősítette 2020-as prognózisát a Fresenius. Az árbevétel 3-6 százalékos bővülését várják, az eredmény –4 és +1 százalék között alakulhat. (Két százalékos pluszban van ma.)
 • Kedvezően alakult a GlaxoSmithKline működési marzsa, 0,36 font egy részvényre jutó igazított eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, ami hat pennyvel haladja meg az elemzői prognózis számait. A nap végére azonban négy százalékot esett a részvény.

Az oltás sem old meg mindent?

Míg az Egyesült Államok több mint tízmilliárd dollárt költött új oltások kifejlesztésére a Covid-19 ellen, az amerikaiak mintegy fele ódzkodik attól, hogy beadassa magának – derül ki a Gallup ebben a hónapban közölt közvélemény-kutatásából a Bloomberg.com szerint. A vakcinaprogram bármely hiányossága viszont azt jelentheti, hogy az ország 2023-ig is küzdeni fog a vírussal – állítja a londoni székhelyű Airfinity Ltd.

A WHO egészségügyi világszervezet szerint a lakosság 60-70 százalékának immunizálása kellene a járvány leküzdéséhez. Az ezzel kapcsolatos logisztikai, termelési és közoktatási kihívások leküzdése is időigényes és nehézkes folyamat lesz. Így az egészségügyi szakemberek szerint a világnak továbbra is maszkokra, társadalmi távolságtartásra, széles körű tesztelésekre és hatékony új terápiákra lesz szüksége a vírus távol tartásához.

Minősítették a Telekomot

A Scope Ratings első alkalommal minősítette a Magyar Telekom kötvénykibocsátói hitelkockázati besorolását BBB+ szintre, amelyhez stabil kilátás tartozik.

A hitelminősítés feltétele az MNB kötvényprogramjában való részvételnek. A hitelbesorolás nem meglepő, hisz a cég stabil mérleggel és jó készpénztermelő képességgel rendelkezik. A Telekom már korábban is jelezte, hogy részt venne az MNB kötvényprogramjában, ami azért érdekes, mert eddig csak a Deutsche Telekom volt a hitelezője írta az Erste Befektetési Zrt.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Friss
hírlevél