6p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma is majdnem két forinttal drágult az euró, de az OTP legalább emelkedik. Hat napja esnek az európai tőzsdék. Szaporodnak a pesszimista hangok a részvénypiacokon, mások szerint a kötvényhozamok problémája indíthat el általános válságot. Leálltak a Volkswagen-gyárak, majd újraindultak.

Az európai részvényindexek már a hatodik egymás követő napon vannak mínuszban. A német mutató 0,4, a francia 0,3, a brit 0,8 százalékkal ment lejjebb, az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak. Ma a befektetők főleg a németi inflációs adatra várnak. Európa legnagyobb gazdaságában valószínűleg 4,6 százalékra csökkent az éves pénzromlás mutatója. A spanyolországi adat megfelelt a vártnak.

Budapesten a BUX Index pluszban indított, volt egy negatív szakasza, de jelenleg stagnál. Az OTP 0,3 százalékkal erősödik, a Mol hasonló mértékben esik, a Magyar Telekom 0,7, a Richter 0,2 százalékkal süllyed.

Fél éves mélységekben a forint

A forint sem igazán remekel, az euró már a 395 forintos határt ostromolja, 394,60, ami utoljára augusztus elején fordult elő, akkor is csak rövid időre. (Az előtt pedig márciusban.)

Árfolyamok és grafikonok

A kőolaj árfolyama fél százalékkal esik, a hollandiai gáz viszont több mint négy százalékkal emelkedik. Az utóbbi időben sokat erősödő dollár ma kissé olcsóbb lett a nemzetközi piacon.

Most meg emelték a Mol-célárat

Míg nemrég két cég is rontotta, most javítottak a Mol célárán. A Wood & Company 3810 forintra növelte a célárfolyamát a korábbi 3590-ről, az ajánlás továbbra is vétel. A Mol túlzott keresletet lát a lengyelországi üzemanyagpiacon, emiatt korlátozhatja az üzemanyagforgalmat, de ez csak a lengyelországi operációt érintheti a jelenlegi állapot szerint – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Jön egy jó kis zuhé?

A Goldman Sachs elemzője nagyobb részvénypiaci esésre számít, az elmúlt két hónapban látott negatív trend erősödhet Scott Rubner két évtizedre visszatekintő elemzése szerint. Ugyanis a trendkövető befektetési alapok kénytelenek lesznek nagy arányban zárni long (vételi) pozícióikat, amik az év első felében, a fellendülés idején felépültek. Csak a következő egy hétben 48 milliárd dollár értékben lehet számítani ilyen zárásra.

Ráadásul a JPMorgan “opciós bálna” is tovább növelheti az amerikai eladási hullámot. A hírek szerint a 16 milliárd dolláros JPMorgan fedezett részvényalap több tízezer, holnap lejáró put (eladási) opciót tart. Az üzlet másik felén levő befektetőknek pedig eladással kell fedezni pozícióikat – írta az Equilor.

A kötvénypiacról indul az újabb krach?

Az elmúlt hónapok legnépszerűbb és egyben legfájdalmasabb befektetése a hosszú, főleg amerikai, kisebb részben európai államkötvények vásárlása volt – írja Zsiday Viktor alapkezelő. Sokan úgy vélték, hogy kiváló befektetési lehetőséget jelentenek, mert a recesszió miatt az amerikai jegybank majd nemsokára kamatot fog vágni. Így a hosszú államkötvények hozama is leesik, azaz árfolyamuk felmegy.

De nem ez történt, nem lett recesszió, a jegybanknak esze ágában sincs kamatot csökkenteni, sőt a viszonylag magas bérnövekedés mellett nemrégiben még az olajárak is elkezdtek emelkedni. Ennek hatására a kötvények hozama inkább felment, árfolyamuk esett. Nagyon sok befektető számára egyre fájdalmasabb a történet, ilyenkor a bukóban lévő befektetőknél nagyon gyakran elszakad a cérna, és megkezdik a menekülést. Ez gyakran egy nagy kényszerlikvidációs hullámmal ér véget.

Könnyen lehet, hogy éppen valami ilyesmit látunk a nemzetközi kötvénypiacokon, s ha ez így van, akkor abból más piacokra átterjedő, csúnya baleset is jöhet írta.

Újraindultak a Volkswagen-gyárak

A Volkswagen szóvivője csütörtökön reggel közölte, hogy kijavították azt az informatikai hibát, amely szerdán több üzemben megbénította a termelést. A “hálózat informatikai infrastrukturális problémáival” indokolta a leállást, amelyeket az éjszaka folyamán megoldottak, és a hálózat ismét stabilan működik. Nincs arra utaló jel, hogy a fennakadást külső hatások okozták volna.

Wolfsburgban, Zwickauban, Emdenben és Osnabrückben leállt a termelés. A braunschweigi, salzgitteri és kasseli alkatrészgyárak is érintettek voltak, az Audi is problémákról számolt be. A Handelsblatt szerint az autókereskedések és az amerikai Chattanooga-i üzem is érintettek voltak.

Még ijesztőbb az Evergrande helyzete

Miután a média beszámolt a bajban levő Evergrande-csoport alkalmazottai ellen indított vizsgálatokról, a részvények kereskedését leállították a hongkongi tőzsdén. Az Evergrande Group értékpapírjai mellett az Evergrande Property Services Group és az Evergrande Electric Vehicle Group részvényeivel sem lehetett kereskedni. A Bloomberg hírügynökség szerint Hui Ka Yan vezérigazgatót rendőrségi ellenőrzés alá helyezték.

Az Evergrande a kínai ingatlanszektor óriása, 311 milliárd eurós becsült kötelezettségével a legeladósodottabb vállalat. Tavaly már hónapokra felfüggesztették a kereskedését, és amióta augusztus végén újraindult, a részvény 80 százalékkal esett.

Egy jó és egy rossz hír a kriptopiacról

A HTX (korábban Huobi) kriptotőzsde által bejelentett tartalékok és az ezeket tartalmazó pénztárcák egyenlegei között eltéréseket találtak a piaci szereplők. Így most olyan vádakat hangoztatnak, hogy a tőzsde és a Tron alapítója, Justin Sun vállalkozó sajátjaként kezelte az ügyfelek betéteit.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Jó hír viszont a szektorban, hogy az amerikai Kongresszus felszólította a tőzsdefelügyeletet (SEC), hagyja jóvá a Bitcoin ETF-et. Azzal érveltek, hogy a spot (azonnali, “fizikai”) és a határidős ETF-ek megkülönböztetése következetlen és diszkriminatív. (Határidős ETF-et már engedélyeztek, spot rendszerűt viszont makacsul nem.)

Csalókat keres a Binance

A Binance külön szakértői csapatot, “Market Surveillance Team”-et állított fel a tiltott befolyásolás megakadályozására, amely a nap 24 órájában figyeli a piaci folyamatokat egy fejlett, mesterségesintelligencia-alapú szoftverrel. Ahhoz, hogy a csalókat leleplezhesse, a Binance nemcsak a saját tőzsdéjén, hanem más platformokon is vizsgálódik – közölte a krioptotőzsde.

Ismert manipulációs technikák szerintük:

  • A pump and dump (pumpáld fel és dobd el) során szervezett bűnözői körök mesterségesen, összehangolt vásárlásokkal, hamis hírekkel vagy promóciós kampányokkal hajtják fel egy-egy kriptovaluta árát, hogy a csúcson eladhassák azt.
  • Hasonló a spoofing, ilyenkor egyetlen kereskedő ad nagy vételi vagy eladási megbízást, amit nem vált valóra, de többen azt feltételezik miatta, hogy az adott eszköz rendkívül értékes.
  • A wash trading során a manipulátorok egyidejűleg vásárolják fel és adják el ugyanazt az eszközt, amivel jelentősen megemelik a kereskedés volumenét. Ezt a piac szintén úgy értelmezi, hogy nagy az érdeklődés iránta.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14750 14750 14940 -0,20% 0 0 6 317 260 275 HUF 2023-12-11 17:12:05
MOL 2756 2752 2788 -0,36% 0 0 1 142 113 312 HUF 2023-12-11 17:05:30
MTELEKOM 632 616 638 -0,78% 0 0 174 501 644 HUF 2023-12-11 17:05:45
RICHTER 8760 8755 8950 -1,90% 0 0 993 027 135 HUF 2023-12-11 17:05:29
OPUS 380 378 383 -0,26% 0 0 41 772 715 HUF 2023-12-11 17:09:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Még aggasztóbb a kínaiak helyzete, túlzóak az olaj haláláról szóló hírek?
Eidenpenz József | 2023. december 11. 12:20
A kínai árszínvonal három éve nem esett ekkorát, ami az elemzőket is meglepte. A jegybankok hete előtt kivárás látható a részvénypiacokon, amelyek egyébként eddig jól teljesítettek decemberben. Merre tovább, magyar eszközök? Mégsem lesz egyhamar vége az olajkorszaknak?
Részvény / Deviza / Áru Fontos szinten lépett át a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 06:57
Az euróval és a dollárral szemben is erősödött a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Bearanyazódhat a befektetők karácsonya
Csabai Károly | 2023. december 9. 13:59
Három lehetséges kimenetelre számíthatnak a befektetők 2024-ben az Arany Világtanács szerint. Mindhárom szcenárió másként hathat az arany árfolyamának alakulására - mondta el Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Szombaton lehet szaladni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:22
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tripla kávét ivott a BUX, meg sem állt az új csúcsig
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Öt tényező erősítheti az aranyat, egy pedig a forintot
Eidenpenz József | 2023. december 8. 12:16
Az európai tőzsdéken jó a hangulat, az USA-ban fontos adatokra várnak. Itthon az inflációs adat nem volt nagy meglepetés, devizánk inkább a dollár miatt gyengült. Megint a mesterséges intelligenciával van tele minden, de az aranyra és a kriptókra is figyelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csalódnia kellett annak, aki mostanáig várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 09:48
Nem a jó irányba mozdult a forint az inflációs adatok láttán.
Részvény / Deviza / Áru Elkésett az, aki mára hagyta a pénzváltást?
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 07:28
Nem indult jól a péntek a forint számára.
Részvény / Deviza / Áru Bearanyozta Csányi Sándor estéjét az OTP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22,77 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 58 424,86 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru OPEC után UPEC, vakációra megy a forint
Eidenpenz József | 2023. december 7. 12:05
A részvénypiacon leült a hangulat, a forint is gyengül kissé, de nagy mozgásokra az idén már nem számítanak. Jó hír jött az ANY Nyomdáról. Az urán ára mehet az egekbe, senkit sem érdekel, ami igen jó a termelőknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG