<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az előző napi kedvezőtlen amerikai inflációs adat ma is érezteti hatását, a forintra azonban más tényező is hathat. A gáz kissé drágul, az olaj stabil. A Starbucks reformokra készül, holnap jön az Ethereum nagy napja.

Az S&P 500 index 4,3, a Nasdaq 5,5 százalékkal zuhant tegnap a vártnál érezhetően magasabb amerikai infláció nyomán, ami bő két éve nem látott napi esést jelent. Ma sincsenek fényes hangulatban a tőzsdék, Párizs és Frankfurt 0,2-0,3, London 0,7 százalékkal esik. Főleg a kamatokra érzékenyebb technológiai papírok szenvedték meg az eseményeket.

Itthon a BUX index egy százalék körüli mínuszban mozog, az OTP 1,4, a Mol 1,3, a Richter 1,0 százalékkal esik. A Telekom stagnál, az Opus 0,4 százalékkal emelkedik. A Masterplast és a 4iG is 1-1 százalékkal veszít értékéből.

Árfolyamok és grafikonok

Ennyi volt a forinterősödés?

A forint tegnap már az amerikai inflációs adat után is gyengült, de nem nagyot. Ma viszont belehúzott, az euró több mint három forinttal 402,50-re ugrott, a dollár 402,0. Eközben a lengyel zloty és a cseh korona inkább stagnál.

Hogy a forint gyengülése mennyiben a kissé emelkedő gázárnak, menyiben az általános piaci hangulatnak vagy mennyiben valamilyen politikusi nyilatkozatnak köszönhető, kérdéses.

Euró/forint és dollár/forint, egy év. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Euró/forint és dollár/forint, egy év. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A magyar helyzet vagy a dollár a ludas?

A dollár erősödése negatív hír volt a forintra nézve – írja a KBC Equitas. Az EUR/USD árfolyam ismét a paritás alá süllyedt, ez “igencsak kedvezőtlen hír a forintra nézve”. Szerintük a forint erősödésének szempontjából azonban továbbra is az EU-val való megegyezés lehet fókuszban.

Ma érdekes lehet, hogy az Európai Parlament kora délután vitázik a magyar helyzetről, ez pedig az EU-s források kapcsán is újabb esemény lehet.

Arcra esés és hideg zuhany

Hideg zuhanyként érte a tőkepiacokat a tegnap közzétett inflációs adat az USA-ban. Eszerint a várt 8,1 helyett 8,3 százalék lett, a maginfláció pedig 6,1 helyett 6,3 százalék éves szinten, ami növeli az agresszívebb kamatemelési pálya és a recesszió kockázatát.

A befektetők elbotlottak, és bár puha landolásra számítottak, az arcukra estek. A kezüket pedig már nem sikerült a fejük elé rántani, mert az tele volt az előző napokban vett részvényekkel kommentálta az Erste Befektetési Zrt.

A befektetők ismét „pánik üzemmódba” kapcsoltak, a kamatérzékeny két éves kötvényhozam 18 bázispontot ugrott 3,75 százalékra. A határidős árazások már 35 százalékos esélyt adnak egy teljes százalékpontos Fed szigorításnak. Az év végére pedig 400-425 bázispont közé várják az irányadó kamatrátát – írja a brókercég.

Kissé emelkedik a gázár

Miközben az EU az áram árának korlátozásáról tárgyal, de a gázárplafont valószínűleg elvetette, az európai földgáz tőzsdei ára kissé emelkedik ma. Bár az is igaz, hogy mintegy két hetes esés után ez semmiképpen sem meglepő. A hollandiai szállítású gáz négy százalékkal 207 euróra ment fel.

Dollárbankjegyek. Fotó: Pixabay
Dollárbankjegyek. Fotó: Pixabay

Az olaj a reggeli mínuszból nagyjából nullába küzdötte vissza magát, a Brent így 93,20. Az erős amerikai inflációs adatok nyomán tegnap estek az árak, mert egy újabb erőteljes kamatemelés erősítheti a dollárt, és valószínűleg a további gazdasági növekedést is fékezi.

Tartja magát az olaj az OPEC jelentése nyomán

Az olajár esését mérsékelhette a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) havi jelentése. Ez megismételte a globális olajkereslet 2022-es és 2023-as növekedésére vonatkozó előrejelzéseket – az ellentétes hatások, például a megugró infláció ellenére is.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az olaj iránti kisebb kínai kereslet idén visszafogja majd a globális keresletet. Így megerősítette a 2022-es és 2023-as napi olajkeresletre vonatkozó 99,7 és 101,8 milliárd hordós előrejelzését.

Újra kitalálja magát a Starbucks

A Starbucks amerikai kávézólánc új technológiák alkalmazásával akarja újra feltalálni magát és jelentősen növelni nyereségét a világjárvány után – írja az N-Tv.de. A vállalat a következő három évben részvényenként 15-20 százalékos eredménynövekedésre számít, ami jelentős növekedés a korábbi tíz-tizenkét százalékos előrejelzésekhez képest.

A koronavírus tartósan befolyásolta a vásárlói magatartást, ami a kiszállítás és az autós rendelések, valamint a hideg kávé és az egyedi kávéitalok iránti megnövekedett kereslethez vezetett. Ehhez új főzési eljárásokkal és berendezésekkel kívánnak alkalmazkodni.

Hűségprogram a blokkláncon

Starbucks Odyssey néven a meglévő hűségprogramot pedig egy új web3- alkalmazással kombinálják. A vásárlók “utazási bélyegeket” (NFT-ket) szerezhetnek a blokkláncon játékok vagy vásárlás révén. Ehhez a partner a Polygon Ethereum-kompatibilis blokklánc lesz.

Ethereum: A végső visszaszámlálás

Már kevesebb, mint egy nap van hátra az Ethereum rendszer mintegy fél évtizede várt nagy eseményéig, a Merge-ig. A különböző kalkulációk alapján magyar idő szerint a csütörtök reggeli órákban várható a nagy reform, amely során az Ethereum az energiapazarló és alig bővíthető (skálázható) proof-of-work rendszerről energiatakarékosabb és jövőbe mutató fejlesztéseket lehetővé tevő proof-of-stake rendszerre áll át.

Az egyik Ethereum Merge-visszaszámlálás. Csütörtök reggel várható.
Az egyik Ethereum Merge-visszaszámlálás. Csütörtök reggel várható.

A kriptovaluták piacát is megviselte a tegnapi, várnál rosszabb amerikai inflációs adat, az árfolyamok 5-10, egyes esetekben 15 százalékos mínuszban vannak. Másrészt sokan most nem mernek tranzakciókat végezni az Ethereumon és néhány kapcsolódó blokkláncon, hátha valami hiba történik az átállás során.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

2018-2019-es forgatókönyv a kriptopiacon?

A Glassnode kriptodeviza-elemző cég jelentése szerint a bitcoin piaca sok hasonlóságot mutat a 2018-19-es medvepiac késői szakaszával. A legutóbbi esés 24 500 dollárról 18 500 dollár alá sok rövid távú játékost taszított vissza a nem realizált veszteségbe.

A piacot befolyásoló elsődleges tényezőt épp ezek a rövid távú játékosok adják, akik a legjobb belépési árat keresik, de azután kis nyereségeket is hajlandóak realizálni. E befektetők érzékenyek a volatilis makrogazdasági környezetre. Megjegyzik, hogy a medvepiacok történetében gyakran több hónapra van szükség, mielőtt a végső alj kialakul.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9994 9900 10115 +1,52% 0 0 2 742 922 747 HUF 2023-03-27 17:10:08
MOL 2492 2456 2512 +0,73% 0 0 540 854 940 HUF 2023-03-27 17:05:04
MTELEKOM 387 385 390 +1,04% 0 0 98 739 030 HUF 2023-03-27 17:05:02
RICHTER 7435 7370 7485 -0,40% 0 0 815 876 280 HUF 2023-03-27 17:11:35
OPUS 119 119 121 0,00% 0 0 3 356 071 HUF 2023-03-27 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG