<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az előző napi kedvezőtlen amerikai inflációs adat ma is érezteti hatását, a forintra azonban más tényező is hathat. A gáz kissé drágul, az olaj stabil. A Starbucks reformokra készül, holnap jön az Ethereum nagy napja.

Az S&P 500 index 4,3, a Nasdaq 5,5 százalékkal zuhant tegnap a vártnál érezhetően magasabb amerikai infláció nyomán, ami bő két éve nem látott napi esést jelent. Ma sincsenek fényes hangulatban a tőzsdék, Párizs és Frankfurt 0,2-0,3, London 0,7 százalékkal esik. Főleg a kamatokra érzékenyebb technológiai papírok szenvedték meg az eseményeket.

Itthon a BUX index egy százalék körüli mínuszban mozog, az OTP 1,4, a Mol 1,3, a Richter 1,0 százalékkal esik. A Telekom stagnál, az Opus 0,4 százalékkal emelkedik. A Masterplast és a 4iG is 1-1 százalékkal veszít értékéből.

Árfolyamok és grafikonok

Ennyi volt a forinterősödés?

A forint tegnap már az amerikai inflációs adat után is gyengült, de nem nagyot. Ma viszont belehúzott, az euró több mint három forinttal 402,50-re ugrott, a dollár 402,0. Eközben a lengyel zloty és a cseh korona inkább stagnál.

Hogy a forint gyengülése mennyiben a kissé emelkedő gázárnak, menyiben az általános piaci hangulatnak vagy mennyiben valamilyen politikusi nyilatkozatnak köszönhető, kérdéses.

Euró/forint és dollár/forint, egy év. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Euró/forint és dollár/forint, egy év. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A magyar helyzet vagy a dollár a ludas?

A dollár erősödése negatív hír volt a forintra nézve – írja a KBC Equitas. Az EUR/USD árfolyam ismét a paritás alá süllyedt, ez “igencsak kedvezőtlen hír a forintra nézve”. Szerintük a forint erősödésének szempontjából azonban továbbra is az EU-val való megegyezés lehet fókuszban.

Ma érdekes lehet, hogy az Európai Parlament kora délután vitázik a magyar helyzetről, ez pedig az EU-s források kapcsán is újabb esemény lehet.

Arcra esés és hideg zuhany

Hideg zuhanyként érte a tőkepiacokat a tegnap közzétett inflációs adat az USA-ban. Eszerint a várt 8,1 helyett 8,3 százalék lett, a maginfláció pedig 6,1 helyett 6,3 százalék éves szinten, ami növeli az agresszívebb kamatemelési pálya és a recesszió kockázatát.

A befektetők elbotlottak, és bár puha landolásra számítottak, az arcukra estek. A kezüket pedig már nem sikerült a fejük elé rántani, mert az tele volt az előző napokban vett részvényekkel kommentálta az Erste Befektetési Zrt.

A befektetők ismét „pánik üzemmódba” kapcsoltak, a kamatérzékeny két éves kötvényhozam 18 bázispontot ugrott 3,75 százalékra. A határidős árazások már 35 százalékos esélyt adnak egy teljes százalékpontos Fed szigorításnak. Az év végére pedig 400-425 bázispont közé várják az irányadó kamatrátát – írja a brókercég.

Kissé emelkedik a gázár

Miközben az EU az áram árának korlátozásáról tárgyal, de a gázárplafont valószínűleg elvetette, az európai földgáz tőzsdei ára kissé emelkedik ma. Bár az is igaz, hogy mintegy két hetes esés után ez semmiképpen sem meglepő. A hollandiai szállítású gáz négy százalékkal 207 euróra ment fel.

Dollárbankjegyek. Fotó: PixabayDollárbankjegyek. Fotó: Pixabay

Az olaj a reggeli mínuszból nagyjából nullába küzdötte vissza magát, a Brent így 93,20. Az erős amerikai inflációs adatok nyomán tegnap estek az árak, mert egy újabb erőteljes kamatemelés erősítheti a dollárt, és valószínűleg a további gazdasági növekedést is fékezi.

Tartja magát az olaj az OPEC jelentése nyomán

Az olajár esését mérsékelhette a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) havi jelentése. Ez megismételte a globális olajkereslet 2022-es és 2023-as növekedésére vonatkozó előrejelzéseket – az ellentétes hatások, például a megugró infláció ellenére is.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az olaj iránti kisebb kínai kereslet idén visszafogja majd a globális keresletet. Így megerősítette a 2022-es és 2023-as napi olajkeresletre vonatkozó 99,7 és 101,8 milliárd hordós előrejelzését.

Újra kitalálja magát a Starbucks

A Starbucks amerikai kávézólánc új technológiák alkalmazásával akarja újra feltalálni magát és jelentősen növelni nyereségét a világjárvány után – írja az N-Tv.de. A vállalat a következő három évben részvényenként 15-20 százalékos eredménynövekedésre számít, ami jelentős növekedés a korábbi tíz-tizenkét százalékos előrejelzésekhez képest.

A koronavírus tartósan befolyásolta a vásárlói magatartást, ami a kiszállítás és az autós rendelések, valamint a hideg kávé és az egyedi kávéitalok iránti megnövekedett kereslethez vezetett. Ehhez új főzési eljárásokkal és berendezésekkel kívánnak alkalmazkodni.

Hűségprogram a blokkláncon

Starbucks Odyssey néven a meglévő hűségprogramot pedig egy új web3- alkalmazással kombinálják. A vásárlók “utazási bélyegeket” (NFT-ket) szerezhetnek a blokkláncon játékok vagy vásárlás révén. Ehhez a partner a Polygon Ethereum-kompatibilis blokklánc lesz.

Ethereum: A végső visszaszámlálás

Már kevesebb, mint egy nap van hátra az Ethereum rendszer mintegy fél évtizede várt nagy eseményéig, a Merge-ig. A különböző kalkulációk alapján magyar idő szerint a csütörtök reggeli órákban várható a nagy reform, amely során az Ethereum az energiapazarló és alig bővíthető (skálázható) proof-of-work rendszerről energiatakarékosabb és jövőbe mutató fejlesztéseket lehetővé tevő proof-of-stake rendszerre áll át.

Az egyik Ethereum Merge-visszaszámlálás. Csütörtök reggel várható.Az egyik Ethereum Merge-visszaszámlálás. Csütörtök reggel várható.

A kriptovaluták piacát is megviselte a tegnapi, várnál rosszabb amerikai inflációs adat, az árfolyamok 5-10, egyes esetekben 15 százalékos mínuszban vannak. Másrészt sokan most nem mernek tranzakciókat végezni az Ethereumon és néhány kapcsolódó blokkláncon, hátha valami hiba történik az átállás során.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

2018-2019-es forgatókönyv a kriptopiacon?

A Glassnode kriptodeviza-elemző cég jelentése szerint a bitcoin piaca sok hasonlóságot mutat a 2018-19-es medvepiac késői szakaszával. A legutóbbi esés 24 500 dollárról 18 500 dollár alá sok rövid távú játékost taszított vissza a nem realizált veszteségbe.

A piacot befolyásoló elsődleges tényezőt épp ezek a rövid távú játékosok adják, akik a legjobb belépési árat keresik, de azután kis nyereségeket is hajlandóak realizálni. E befektetők érzékenyek a volatilis makrogazdasági környezetre. Megjegyzik, hogy a medvepiacok történetében gyakran több hónapra van szükség, mielőtt a végső alj kialakul.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG