<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.

A német és a brit tőzsdeindex 0,2, a francia 0,6 százalékos pluszban van ma, a piacot főleg kedvező gyorsjelentések mozgatják. Ugyanakkor némi kivárás érezhető, mert ma este véget ér az amerikai Fed ülése és sajtótájékoztatót tartanak. Bár a piac inkább augusztus végén számít változásra a jegybank politikájában vagy kommunikációjában.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal megy fel, az OTP 0,1, a Mol 0,9, a Richter 0,3 százalékos emelkedése mellett. A nagy forgalmú papírok között megjelent a Rába is, a gépipari vállalat közel négy százalékkal emelkedik. A forint ma alig változik, kissé gyengülni látszik, 359,20 az euró, de ennek előzménye, hogy a tegnapi kamatdöntés után már sokat erősödött.

Árfolyamok és grafikonok

Így reagált a forint a kamatemelésre

Az MNB 30 bázisponttal (0,3 százalékponttal) emelte az irányadó kamatot tegnap, az elemzők 15 vagy 30 bázispontra számítottak. A lépés az addig napokig fokozatosan, de kitartóan gyengülő forintot megerősítette, a 361-362 felett is járó euró gyorsan visszatért 360 alá kedd délután.

A kamatemelés mértéke kissé nagyobb volt a várakozások átlagánál, így a forint erősödése logikus. A keddi kamatemelés irányadó a következő hónapokra is, a jegybank korábban deklarálta, hogy havonta folytatja a kamatemelési sorozatot.

Jelentettek a technológiai nagyágyúk

Az amerikai tőzsde öt legnagyobb cégéből három jelentett tegnap késő este, mindhárom hír alapvetően pozitív volt. Az örömbe azonban itt-ott egy kis kétely vegyül, amit az is jelez, hogy a tőzsdén kívüli kereskedésben ma a Nasdaq 100 technológiai index határidős értéke csak minimális pluszban van.

A KBC Equitas szerint például:

  • Annak ellenére, hogy a Microsoft már tíz egymást követő negyedévben felül tudta múlni a várakozásokat gyorsjelentésében, a befektetők mégsem elégedettek maradéktalanul, mivel az Azure-bevételek növekedése lassul.
  • Erős gyorsjelentést tett közzé a Google anyavállalata, az Alphabet is, a YouTube bevételek 84 százalékkal nőttek, a felhő szegmens 54 százalékkal. A részvényárfolyam három százalékkal emelkedett a zárás után.
  • A mostani rekordnegyedév ellenére az Apple figyelmeztetett, hogy a bevételek növekedési üteme lassulhat, főként az alkatrészhiánynak köszönhetően, emiatt a részvényárfolyam is esett a zárás utáni kereskedésben.

Mégsem kell félni a negyedik hullámtól?

Nagy mértékben csökkent Nagy-Britanniában a fertőzöttek száma. Az Erste Befektetési Zrt. szerint az átoltottság az országban 68 százalék környékén jár, és a betegségen átesetteket is figyelembe véve 80 százalék felett járhat az immunitás. Viszonylag kevés a kórházban ápolt és a halott.

Magyarországon 57,7 százalék az átoltottság, s hivatalosan a lakosság cirka nyolc százaléka esett át a betegségen. Mindent összevetve mi is 70 százalék felett járhatunk, ami kismértékű bizakodásra ad okot. Az angol példa jól mutatja, hogy a negyedik hullámtól kevésbe kell félni, a járvány viszonylag hamar elhalt.

Gyorsjelentési dömping, Starbucks-profitrealizálás

A Starbucks kávéházlánc egy részvényre jutó igazított profitja 1,01 dollár lett, 23 centtel a Wall Street előzetes becslése felett. Felfelé módosították az idei előrejelzést is. Mégis három százalékot esett a részvény, ami az Equilor Befektetési Zrt. szerint profitrealizálás lehet, miután a jelentést megelőző napokban közel tíz százalékot emelkedett a papír. A brókercég gyűjtése szerint:

  • A Deutsche Bank meghaladta a várakozásokat, árfolyama négy százalékkal emelkedik. (Valamint a brit Barclay’s is.)
  • A General Electric egy részvényre jutó eredménye öt cent lett a negyedévben, 1,5 centtel magasabb, mint amit a Wall Street jósolt.
  • Felülteljesített az AMD amerikai chipgyártó a második negyedévben.
  • Csúcson nyithat a gyorsjelentés után a Waste Management hulladékgazdálkodási vállalat.
  • Felállt a járványt követő visszaesésből a 3M.

Ismét 40 ezer felett a bitcoin

Ma reggel ismét átlépte a 40 ezer dolláros szintet a bitcoin ára, miközben nagyobb hírek nem érkeztek a szektorból. Jelenleg 39 700 dollár.

A Stronghold Digital Mining nevű bitcoin-bányász is tőkét kíván bevonni százmillió dollárért, és erre vonatkozó engedélyt kért az amerikai tőzsdefelügyelettől.

Megint macska került a blokkláncra

Az Ethereum-rendszeren újra egy macskás alkalmazás, a Stoner Cats okozott feltűnést, amely NFT-ket kínált a gyűjtőknek. (Non-fungible tokens.) Emlékezetes, hogy még 2017-ben a CryptoKitties nevű játék komoly dugulást okozott a rendszerben. Az NFT-ket villámgyorsan elkapkodták, a rendszerben most nagyobb fennakadás nem volt, de a tranzakciós költségek (“gas fee”) elszálltak.

A Stoner Cats NFT-k Twitter-oldalaA Stoner Cats NFT-k Twitter-oldala

70 százalékkal több kriptodeviza-ATM – és nálunk?

A globálisan telepített kriptodeviza-automaták száma több mint 70 százalékkal, 10 037 géppel 24 030-ra nőtt csak ebben az évben. Miután tavaly egész évben már csaknem 120 százalékos volt a bővülés – írta a Coindesk. Az automaták 75 különböző országban találhatók, de közülük több mint 21 000 az Egyesült Államokban van.

Bitcoin ATM-ek Magyarországon (forrás: Coinatmradar.com)Bitcoin ATM-ek Magyarországon (forrás: Coinatmradar.com)

Magyarországon jelenleg 51 kriptodeviza-ATM-et tartanak nyilván, ebből 30-at Budapesten. Tavaly ősszel országosan még csak 30 darabot számoltunk.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG