6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az OTP jelentése még a felfokozott elemzői várakozásokat is felülmúlta, mégis esik a részvény. A forint és a gázár viszont jól tartja magát, a dollár erősödése ellenére is. A bitcoin két éves mélypontra süllyedt a második legnagyobb kriptovaluta-tőzsde küszöbön álló csődje miatt.

Tegnap jó nagy eséssel zárt Amerika, 2,0-2,4 százalékkal mentek lejjebb az indexek, így nem csoda, hogy Európában sem túl jó a hangulat. De itt szerényebbek a mínuszok, Londonban és Frankfurtban 0,3 százalék, Párizsban 0,7. Az amerikai határidős indexek viszont már szerény, 1-2 ezrelékes emelkedést mutatnak.

Az amerikai félidei választások kimenetele továbbra is szoros, de a részvénypiac mostanra a kommentárok szerint kissé megnyugodott, hogy Joe Biden elnök várhatóan továbbra is viszonylag széles hatáskörben tud majd kormányozni. Fogyasztói inflációs adat jön csütörtökön délután az USA-ban, ami – ha meglepetést okoz – teljesen átalakíthatja a piacok hangulatát. Az elemzők által becsült érték 7,9 százalék év/év alapon. Ez előtt sok részvénybefektető kivár, mert a közelmúltban adódtak kellemetlen meglepetések.

Itthon a BUX index viszont 1,7 százalékkal esik, annak ellenére, hogy az OTP jónak tartott gyorsjelentést tett közzé (amire még visszatérünk). A bankrészvény 2,5, a Mol 1,2, a Richter 1,5 százalékkal esik. Az Opus négy, a Telekom csak 0,3 százalékkal veszített értékéből. A gyorsjelentése után a Masterplast ára 0,4 százalékkal morzsolódik le.

Árfolyamok és grafikonok

Nyugodt a forint, stabil a gáz

Az euró nyolcvan fillérrel 401,80-ra esett ma. A dollár erősödött, ismét áttörte a paritást, így egy euróért már csak 0,9946 dollárt kell adni.

A hollandiai gázár ma alig változik, az olaj pedig – a tegnapi nagy esés után – újabb közel egy százalékkal lett olcsóbb.

Miért esik az OTP?

A jó gyorsjelentés ellenére eső OTP-árfolyam egy lehetséges magyarázata az “adj a hírre” jelenség. A papír a közelmúltban már sokat drágult a várakozások hatására, átmenetileg átlépte a 10 ezer forintot is. Most pedig sokan realizálják a hasznot.

Egy másik magyarázat, hogy a jó múltbeli számokhoz sok jövőbeli bizonytalanság is kapcsolódik. (És a tőzsde főleg a jövőt árazza.)

A vártnál is erősebb az OTP-jelentés

Minden soron az elemzői konszenzusnál erősebb számokat ért el az OTP a harmadik negyedévben – írja az Equilor Befektetési Zrt. A teljes bevétel és a nettó kamatbevétel is több, mint negyedével emelkedett éves alapon, az eredménysoroknál pedig 50 százalék körüli a javulás. A vezetőség is emelte idei várakozásait, 15 százalékkal emelkedhet a hitelkihelyezés. A kamatmarzsok stabilizálódhatnak, a ROE pedig javulhat a költséghatékonyság javulásával.

A kilátások nem olyan jók a magyar banknál

Az elemzői várakozások felülmúlásáról és rekordprofitról ír a KBC Equitas is, de szerintük a kilátások árnyalják a képet, a negyedik negyedévben pedig ismét nagyobb korrekciós tételekre lehet számítani.

A makrokörnyezet romlása, illetve az orosz és az ukrán működés is kockázat marad teszik hozzá.

Összességében azért ez a brókercég is pozitívnak tekinti a gyorsjelentést.

OTP. MTI/Bruzák Noémi
OTP. MTI/Bruzák Noémi

Egyszeri tétel is javította a mai gyorsjelentést

Az OTP 189,2 milliárdos profitról számolt be a harmadik negyedévben, ezzel mintegy 40 milliárd forinttal felülmúlta a várakozást, pedig az már önmagában is új negyedéves rekordot jelentett volna – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt. A felülteljesítésben két tényező játszott kulcsszerepet.

A kockázati tőkealap, a Portfolion egy sikeres befektetés-értékesítése (exit), amely az „egyéb, nem kamatjellegű bevételek” között jelenik meg.

A vártnál alacsonyabb céltartalékképzés.

Alulértékeltek a magyar részvények?

Az OTP jelentésével mind a négy nagy cégünk jelentett, összesített számviteli nyereségük a várt 447 milliárd forinttal szemben 23 százalékkal magasabb, 551 milliárd forint lett – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt. Ez 33 százalékkal haladja meg az eddigi, második negyedévi csúcsot.

Ez azt jelenti, hogy jóval az 5-ös előremutató P/E ráta alatt van a BUX index értékeltsége, még akkor is, ha viszonylag gyengébb következő negyedévet várunk. Éppen ezért furcsa ez az alacsony értékeltség, s ez az alacsony árfolyam a BUX indexben.

A cég nem először írja le, hogy az Európai Bizottsággal való megállapodás, az uniós pénzek folyósításának újraindulása nagy hasznára válna Magyarországnak. Ami a forint árfolyamán és a hozamkörnyezeten is meglátszana.

Ha a tőkeköltség (a tényleges kamatszint – a szerk.) 15-20 százalék környékéről akár csak öt százalékponttal is csökken, akkor az 25-30 százalékos felértékelődési potenciált jelent az érintett eszközökben véli a brókercég.

Sok gyorsjelentés jött Európában

Továbbra is számos fontos cég közli gyorsjelentését kontinensünkön, például ma az AstraZeneca és az Allianz. Kiemelkedő volt az élelmiszerek kiszállításával foglalkozó Delivery Hero és a Knorr Bremse gépipari vállalat, mindkettő részvénye tíz százalék körüli pluszban van.

Alacsonyan állt meg a kriptovaluták zuhanása

Tegnap este kiderült, hogy a Binance – a világ legnagyobb kriptotőzsdéje – visszalép riválisa, a második helyen álló FTX felvásárlásától, miután betekintett annak könyveibe. Az FTX pedig alighanem csődeljárást kezdeményez magával szemben.

Ezzel tovább romlott a hangulat a kriptopiacokon, a bitcoin mélypontja 15 663 dollár volt, ami 2020 ősze óta nem látott érték. Most pedig 16,557 dollár. Az ether alja 1087 dollár volt, jelenleg 1190, itt az éves gödör még odébb van, hiszen júniusban volt 896 dollár is.

Történetesen pont egy éve, 2021 november 10-én volt a bitcoin eddigi történelmi csúcsa kicsivel 69 ezer dollár felett.

A bitcoin, az ether, a Binance BNB-érméje és az FTX FTT-tokenje, egy év. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin, az ether, a Binance BNB-érméje és az FTX FTT-tokenje, egy év. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Hogyan tovább, kriptopiac?

Az egész válság okaival kapcsolatban felmerült, hogy az FTX-csoport már májusban jelentős veszteségeket szenvedhetett el a Terra (LUNA) rendszer összeomlásakor, csak ezt eddig sikerült kreatív könyveléssel, kriptoérmék ügyes mozgatásával elkendőznie.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A piacon számos komoly kérdésre nincs jelenleg válasz. Mekkora hiány lehet az FTX és a hozzá kapcsolódó Alameda Research könyveiben? (Állítólag nyolcmilliárd dollár körül.) Ér-e valamit az FTX-féle FTT kriptovaluta? Hozzányúltak-e a befektetők pénzéhez, és ha igen, mennyit láthatnak ők viszont értékeikből? Mit szólnak mindehhez a hatóságok, fel tudnak-e lépni, milyen szabályozási változtatásokat fognak eszközölni?

A milliárdos bejelenti, hogy hülyeséget fog csinálni

“A Twitter sok hülyeséget fog csinálni” a következő hónapokban Elon Musk szerint. A vállalat új tulajdonosa jelezte, hogy egy halom új ötletet dobnak be a platformra a közeljövőben. Mióta átvette a Twittert, Musk máris számos változtatást hajtott végre a platformon.

Többek között november 9-én bevezetett egy havi nyolc dolláros előfizetési modellt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy “ellenőrzött” jelölést kapjanak. Ami magasabb prioritást biztosít számukra a tweetekben és a válaszokban, mint a nem ellenőrzött felhasználóknak. Valamint kevesebb reklámot tartalmaz.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG