<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az OTP jelentése még a felfokozott elemzői várakozásokat is felülmúlta, mégis esik a részvény. A forint és a gázár viszont jól tartja magát, a dollár erősödése ellenére is. A bitcoin két éves mélypontra süllyedt a második legnagyobb kriptovaluta-tőzsde küszöbön álló csődje miatt.

Tegnap jó nagy eséssel zárt Amerika, 2,0-2,4 százalékkal mentek lejjebb az indexek, így nem csoda, hogy Európában sem túl jó a hangulat. De itt szerényebbek a mínuszok, Londonban és Frankfurtban 0,3 százalék, Párizsban 0,7. Az amerikai határidős indexek viszont már szerény, 1-2 ezrelékes emelkedést mutatnak.

Az amerikai félidei választások kimenetele továbbra is szoros, de a részvénypiac mostanra a kommentárok szerint kissé megnyugodott, hogy Joe Biden elnök várhatóan továbbra is viszonylag széles hatáskörben tud majd kormányozni. Fogyasztói inflációs adat jön csütörtökön délután az USA-ban, ami – ha meglepetést okoz – teljesen átalakíthatja a piacok hangulatát. Az elemzők által becsült érték 7,9 százalék év/év alapon. Ez előtt sok részvénybefektető kivár, mert a közelmúltban adódtak kellemetlen meglepetések.

Itthon a BUX index viszont 1,7 százalékkal esik, annak ellenére, hogy az OTP jónak tartott gyorsjelentést tett közzé (amire még visszatérünk). A bankrészvény 2,5, a Mol 1,2, a Richter 1,5 százalékkal esik. Az Opus négy, a Telekom csak 0,3 százalékkal veszített értékéből. A gyorsjelentése után a Masterplast ára 0,4 százalékkal morzsolódik le.

Árfolyamok és grafikonok

Nyugodt a forint, stabil a gáz

Az euró nyolcvan fillérrel 401,80-ra esett ma. A dollár erősödött, ismét áttörte a paritást, így egy euróért már csak 0,9946 dollárt kell adni.

A hollandiai gázár ma alig változik, az olaj pedig – a tegnapi nagy esés után – újabb közel egy százalékkal lett olcsóbb.

Miért esik az OTP?

A jó gyorsjelentés ellenére eső OTP-árfolyam egy lehetséges magyarázata az “adj a hírre” jelenség. A papír a közelmúltban már sokat drágult a várakozások hatására, átmenetileg átlépte a 10 ezer forintot is. Most pedig sokan realizálják a hasznot.

Egy másik magyarázat, hogy a jó múltbeli számokhoz sok jövőbeli bizonytalanság is kapcsolódik. (És a tőzsde főleg a jövőt árazza.)

A vártnál is erősebb az OTP-jelentés

Minden soron az elemzői konszenzusnál erősebb számokat ért el az OTP a harmadik negyedévben – írja az Equilor Befektetési Zrt. A teljes bevétel és a nettó kamatbevétel is több, mint negyedével emelkedett éves alapon, az eredménysoroknál pedig 50 százalék körüli a javulás. A vezetőség is emelte idei várakozásait, 15 százalékkal emelkedhet a hitelkihelyezés. A kamatmarzsok stabilizálódhatnak, a ROE pedig javulhat a költséghatékonyság javulásával.

A kilátások nem olyan jók a magyar banknál

Az elemzői várakozások felülmúlásáról és rekordprofitról ír a KBC Equitas is, de szerintük a kilátások árnyalják a képet, a negyedik negyedévben pedig ismét nagyobb korrekciós tételekre lehet számítani.

A makrokörnyezet romlása, illetve az orosz és az ukrán működés is kockázat marad teszik hozzá.

Összességében azért ez a brókercég is pozitívnak tekinti a gyorsjelentést.

OTP. MTI/Bruzák NoémiOTP. MTI/Bruzák Noémi

Egyszeri tétel is javította a mai gyorsjelentést

Az OTP 189,2 milliárdos profitról számolt be a harmadik negyedévben, ezzel mintegy 40 milliárd forinttal felülmúlta a várakozást, pedig az már önmagában is új negyedéves rekordot jelentett volna – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt. A felülteljesítésben két tényező játszott kulcsszerepet.

A kockázati tőkealap, a Portfolion egy sikeres befektetés-értékesítése (exit), amely az „egyéb, nem kamatjellegű bevételek” között jelenik meg.

A vártnál alacsonyabb céltartalékképzés.

Alulértékeltek a magyar részvények?

Az OTP jelentésével mind a négy nagy cégünk jelentett, összesített számviteli nyereségük a várt 447 milliárd forinttal szemben 23 százalékkal magasabb, 551 milliárd forint lett – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt. Ez 33 százalékkal haladja meg az eddigi, második negyedévi csúcsot.

Ez azt jelenti, hogy jóval az 5-ös előremutató P/E ráta alatt van a BUX index értékeltsége, még akkor is, ha viszonylag gyengébb következő negyedévet várunk. Éppen ezért furcsa ez az alacsony értékeltség, s ez az alacsony árfolyam a BUX indexben.

A cég nem először írja le, hogy az Európai Bizottsággal való megállapodás, az uniós pénzek folyósításának újraindulása nagy hasznára válna Magyarországnak. Ami a forint árfolyamán és a hozamkörnyezeten is meglátszana.

Ha a tőkeköltség (a tényleges kamatszint – a szerk.) 15-20 százalék környékéről akár csak öt százalékponttal is csökken, akkor az 25-30 százalékos felértékelődési potenciált jelent az érintett eszközökben véli a brókercég.

Sok gyorsjelentés jött Európában

Továbbra is számos fontos cég közli gyorsjelentését kontinensünkön, például ma az AstraZeneca és az Allianz. Kiemelkedő volt az élelmiszerek kiszállításával foglalkozó Delivery Hero és a Knorr Bremse gépipari vállalat, mindkettő részvénye tíz százalék körüli pluszban van.

Alacsonyan állt meg a kriptovaluták zuhanása

Tegnap este kiderült, hogy a Binance – a világ legnagyobb kriptotőzsdéje – visszalép riválisa, a második helyen álló FTX felvásárlásától, miután betekintett annak könyveibe. Az FTX pedig alighanem csődeljárást kezdeményez magával szemben.

Ezzel tovább romlott a hangulat a kriptopiacokon, a bitcoin mélypontja 15 663 dollár volt, ami 2020 ősze óta nem látott érték. Most pedig 16,557 dollár. Az ether alja 1087 dollár volt, jelenleg 1190, itt az éves gödör még odébb van, hiszen júniusban volt 896 dollár is.

Történetesen pont egy éve, 2021 november 10-én volt a bitcoin eddigi történelmi csúcsa kicsivel 69 ezer dollár felett.

A bitcoin, az ether, a Binance BNB-érméje és az FTX FTT-tokenje, egy év. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.A bitcoin, az ether, a Binance BNB-érméje és az FTX FTT-tokenje, egy év. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Hogyan tovább, kriptopiac?

Az egész válság okaival kapcsolatban felmerült, hogy az FTX-csoport már májusban jelentős veszteségeket szenvedhetett el a Terra (LUNA) rendszer összeomlásakor, csak ezt eddig sikerült kreatív könyveléssel, kriptoérmék ügyes mozgatásával elkendőznie.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A piacon számos komoly kérdésre nincs jelenleg válasz. Mekkora hiány lehet az FTX és a hozzá kapcsolódó Alameda Research könyveiben? (Állítólag nyolcmilliárd dollár körül.) Ér-e valamit az FTX-féle FTT kriptovaluta? Hozzányúltak-e a befektetők pénzéhez, és ha igen, mennyit láthatnak ők viszont értékeikből? Mit szólnak mindehhez a hatóságok, fel tudnak-e lépni, milyen szabályozási változtatásokat fognak eszközölni?

A milliárdos bejelenti, hogy hülyeséget fog csinálni

“A Twitter sok hülyeséget fog csinálni” a következő hónapokban Elon Musk szerint. A vállalat új tulajdonosa jelezte, hogy egy halom új ötletet dobnak be a platformra a közeljövőben. Mióta átvette a Twittert, Musk máris számos változtatást hajtott végre a platformon.

Többek között november 9-én bevezetett egy havi nyolc dolláros előfizetési modellt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy “ellenőrzött” jelölést kapjanak. Ami magasabb prioritást biztosít számukra a tweetekben és a válaszokban, mint a nem ellenőrzött felhasználóknak. Valamint kevesebb reklámot tartalmaz.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10000 9960 10240 -1,96% 0 0 5 339 274 618 Ft 2022-12-07 17:13:17
MOL 2746 2746 2916 -2,56% 0 0 4 139 183 554 Ft 2022-12-07 17:05:56
MTELEKOM 330 326 330 +1,23% 0 0 65 614 922 Ft 2022-12-07 17:05:23
RICHTER 8615 8560 8760 -0,63% 0 0 2 019 833 320 Ft 2022-12-07 17:08:44
OPUS 122 120 126 -2,39% 0 0 19 422 455 Ft 2022-12-07 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nehéz napja volt a Molnak, bizonytalanok a részvényesek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a gázár kedd reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:12
A hétfő esti záróértéke 134,88 euró volt, kedd reggel 138,5-ért adtak egy megawattóra gázt.
Részvény / Deviza / Áru Vegyes forintmozgás reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG