<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Jó a hangulat a tőkepiacokon, pedig rengeteg a kockázat, miközben a héten magas fokozaton pörög a gyorsjelentési szezon és fontos döntés jön az EKB-től. Próbál elrugaszkodni az OTP is, 3000 felett jár a Mol, 400 közelében is volt az euró. Harmadik napja drágul és 22 ezer felett áll a bitcoin, 1500 az ether.

Pénteken a Citi gyorsjelentése és jó makroadatok okoztak optimizmust az amerikai tőzsdén, két százalék körül mentek a főbb az indexek, és ez ma is kitart. A német, francia, brit indexek 1,3 százalékos emelkedésben vannak, az amerikai határidős mutatók is újabb egy százalékkal javulnak. A kormányválság ellenére még az olasz index is 1,1 százalékkal megy fel.

Így a magyar BUX index 1,6 százalékkal felülteljesítő Európában, bár a lengyel WIG 2,1 százalékkal lőtt ki. Ezúttal a Mol 2,6 százalékos ugrása húzza főleg a hazai mutatót, az OTP 1,6, a Richter 0,4, a Telekom 3,0 százalékkal drágább. A 4iG viszont 2,7 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

Egész tűrhetően áll a forint

Az euró/forint jelenleg 403 forint körül van, ami gyengülés ugyan a múlt péntek estéhez képest, de a hét túlnyomó részében ennél jóval feljebb volt az árfolyam. Valójában pénteken késő délután, este egy nagy forinterősödés volt, az ár 405 környékéről 400,70-ig ment, és még ma kora reggel is ott nyitott. Csak ehhez képest gyengült délelőtt a fizetőeszközünk. A dollár gyengébb lett, az euró/dollár visszapattant a paritásról, most 1,0155, forintban pedig 397,50-et kell adni egy dollárért.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

A héten az EKB kamatdöntő ülésére figyelnek a befektetők, ami csütörtökön kora délután esedékes és várhatóan 0,25 százalékponttal emelnek majd. De még nagyobb fontossága lehet más intézkedéseknek, mint a jegybanki eszköztár átalakításának (a dél-európaiak, főleg az olaszok segítése érdekében).

Tovább szakadhat az euró?

A Nomura szerint az orosz földgázszállítások esetleges leállítása akár a 0,9-es szintig is lelökheti az euró-dollár árfolyamot. Az Északi Áramlat 1 tervezett karbantartása jelenleg is tart, elvileg 21-én kellene újraindítani, de már a szerdai kapacitásfoglalásokból látni fogjuk, hogy ez megtörténik-e. Az HSBC vezető devizastratégája szerint pedig az EKB nehezen tud jelentős kamatemelést végrehajtani a következő időszakban – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Veszélyes helyzet állt elő, hiszen az euró gyengülése tovább növeli az így is rendkívül magas inflációt az eurózónában. Miközben a növekedési kilátásokat az energiakrízis lehetősége húzza lefelé.

Forintbankjegyek. Fotó: E. J.Forintbankjegyek. Fotó: E. J.

Gáz lehet az olaj- és gázpiacon

A kőolaj ára ma az utóbbi hetek esése után ismét két százalékkal megy feljebb, a Brent már 103,40. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten Szaúd-Arábiába látogatott, és találkozott Mohamed bin Szalmán trónörökössel, annak ellenére, hogy emberi jogi aggályok merültek fel. Nem világos, hogy Biden elért-e valamit a politikailag kockázatos látogatásával.

Az olaj és a benzin árának tartós csökkenése nagymértékben csökkentené az inflációs nyomást, ugyanakkor azt is jelezheti, hogy recesszió van, ami szintén jelentős kihívásokkal jár.

Európában pedig azt találgatják, valóban újraindítja-e Oroszország az Északi Áramlat 1-vezetéken a gázszállításokat, miután csütörtökön véget ér a tervezett tíznapos karbantartás. Az európai gázár ma stagnál, miközben hőhullám tombol Nyugat-Európában, ami növeli az elektromos áram iránti igényt.

Emelték a Richter célárát, koncessziót nyert a Mol

Friss céláremelés érkezett az HSBC-től a Richterre, 9200 forintos célárat határozott meg az elemző. Emellett vételre ajánlja a részvényt, míg korábban csupán tartásra javasolta – írja a KBC Equitas.

A Mol pénteken bejelentette, hogy elnyerte a Magyar Állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot. Így 2023. júliusától 35 évig a társaság végezheti az ötmillió tonna körüli magyarországi szilárdhulladék begyűjtését és kezelését.

Rengeteg gyorsjelentés jön a héten

A héten sok nehézsúlyú tőzsdei vállalat osztja meg eredményeit a befektetőkkel. A Bank of America és a Goldman Sachs hétfő reggel jelentenek, miután múlt héten a JPMorgan óvatosan nyilatkozott kilátásairól, de a Citigroup felélesztette a piac optimizmustát – írja az Investing.com.

Kedden a Johnson & Johnson és a Novartis jelent, mindkettő részvénye a piaci átlag felett teljesített eddig az év során. Az Abbott Labs szerdán, a svájci Roche Holding csütörtökön közli eredményeit. Beindul a tech-szektor is, a Netflix kedden a piaczárás után esedékes. A streaming-óriásvállalat részvényei közel 70 százalékot estek idén, ami az S&P 500 legrosszabb teljesítménye. A Tesla szerdán jelentkezik, amit izgatottan várnak a befektetők a szállítások legutóbbi csökkenése után.

A jövőt kémlelik a részvényesek

A távközlési szektorban az AT&T csütörtökön, a Verizon Communications pedig pénteken következik. A távközlési vállalatok részvényei eddig biztonságos menedékként működtek az idén – teszik hozzá. További fontosabb cégek:

  • Philip Morris International (csütörtök)
  • Union Pacific (csütörtök)
  • American Express (péntek)
  • HCA (péntek)
  • Schlumberger (péntek)
  • Snap (csütörtök)
  • ASML Holding (szerda)
  • Twitter (péntek reggel)

A befektetők figyelik, hogy a vállalatok hogyan birkóznak meg az inflációval, látják-e a gazdasági aktivitás lassulását, és hogy átvállalnak-e bizonyos költségeket vagy veszteségeket. Csökkentik-e várakozásaikat a nehéz piaci környezetben.

Robbanásveszélyes a kínai ingatlanpiac?

A kínai hatóságok megkérték a bankokat, hogy nagyobb hajlandósággal hitelezzék az ingatlanfejlesztőket, ugyanis a lakosság körében egyre nagyobb elégedetlenség, sőt bojkott alakult ki a jelzáloghitelek kifizetésére – írja az Erste Befektetési Zrt. Rengeteg és egyre több projekt nem fejeződik be, így a lakosság egyszerűen úgy döntött, hogy nem lesz hajlandó fizetni a hiteleit, amelyeket azon ingatlanokra vett fel, amelyek el sem készültek.

A hatóságok ezzel növelnék a lakosság bizalmát, el szeretnék kerülni, hogy a bankrendszerbe is begyűrűzzön az ingatlanpiac válságos pénzügyi helyzete.

22 ezer felett a bitcoin, jön az Ethereum Merge

Harmadik napja emelkednek a kriptodevizák, a javuló részvénypiaci hangulattól valószínűleg nem függetlenül. A bitcoin ma már megközelíti a 22 500 dollárt, az ether egy időre el is érte az 1500-at. Egy hét alatt a bitcoin hét, az ether viszont már 27 százalékkal ment fel. Az utóbbi megy jobban ma is, mintegy nyolc százalékkal, amelyről jó hírek érkeztek. A múlt héten ígéretes sikerrel zárult egy újabb tesztüzem a “The Merge”, az Ethereum-rendszer árfogó reformja előtt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Azután bejelentették, hogy az Ethereum nagy eseményére a szeptember 19-i héten kerülhet sor. (A Merge során az Ethereum az energiaigényes proof-of-work konszenzus-mechanizmusról egy energiatakarékos, sokkal olcsóbb proof-of-stake rendszerre fog áttérni.) Bár a bejelentés megszületett, azt azért hozzáteszik, hogy nem szigorú határidőről van szó, amely még nagy valószínűséggel változik.

Mégis megtiltják az oroszok a kriptózást

Vlagyimir Putyin elnök július 8-án aláírta a digitális fizetéseket tiltó törvényt Oroszországban. Ezentúl tilos a digitális és úgynevezett hasznossági (utility) érmék (tokenek) használata áruk, szolgáltatások és termékek fizetőeszközeként.

Az orosz pénzügyminisztérium februárban már egy törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé a kriptovaluták szabályozására, az orosz jegybank viszont a kriptotevékenység betiltását szorgalmazta. Akkor úgy tűnt, hogy a szabályozás-párti vonal győzött. Oroszország állítólag idén az ukrajnai inváziót követő gazdasági szankciók kijátszására is használta a kriptovalutákat.

Miért robban a Masterplast?

Masterplast részvénye ma 16 százalékkal ugrik. Egy bejelentés szerint a Scope Ratings GmbH elvégezte a tőzsdei cég Növekedési Kötvényprogramban szereplő vállalati kötvényének éves felülvizsgálatát.

A Scope Ratings megerősítette a Masterplast Nyrt. BB-/stabil kibocsátói besorolását. Az fedezet nélküli kötvény minősítését szintén BB- besorolással erősítette meg.

Tovább veszi magát a 4iG, a Pannergy

Július 15-én a 4iG 21 ezer darab saját részvényt vásárolt 738,327 forintos átlagáron a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével. Ennek nyomán a 4iG tulajdonában lévő sajátrészvény-állomány aránya 0,45 százalékos.

A Pannergy pedig öt napon keresztül napi 2200 darab saját részvényt vásárolt, 974,5 és 992 forint közötti árakon. Ezzel sajátrészvény-állománya 23,04 százalékos.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG