Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A héten derült ki, hogy a Tesla bekerül az S&P 500-as indexbe. Ez abból a szempontból pozitív, hogy csökkenti a mostani vezető papírok túlsúlyát, amire egyébként máshol is törekednek. Az viszont, hogy egy mára óriási tőkeértékűvé növekedett cég kerül be az indexbe eddig nem látott kihívásokat támaszt a piac szereplői elé.

A New York-i Értéktőzsde egyik legfontosabb mutatója az S&P 500-as index, amely a klasszikusnak számító Dow Jones Industrial Avarage (amit szoktak simán Dow Jonesként vagy Dow 30-ként is emlegetni) sokkal átfogóbb. Más kérdés, hogy annak ellenére, hogy félezer vállalat papírjait tömöríti a mutató, a legnagyobb súlyú társaságok az elmúlt időszakban képesek könnyedén eltéríteni az indexet. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a technológiai óriások túlsúlyba kerültek az indexben, és emiatt korábbi funkciója, mely szerint képes általános képet festeni a piaci mozgásokról, sőt akár az amerikai gazdaságról is, elveszett. Ha a legnagyobb vállalatok árfolyama emelkedik, ami az idei vérzivataros hetektől eltekintve általános volt, akkor az index képes olyankor is emelkedni, amikor a többi papír jórészt veszteséget mutat. (Erről az anomáliáról itt írtunk korábban)

Óriáscég jön a feltörekvők helyett

Szeptember elején az S&P 500-as index legutóbbi vizsgálatakor komoly csalódást jelentett sok befektető számára, hogy nem vették fel a Tesla papírjait a mutatóba. Sokan spekuláltak ugyanis arra, hogy az elektromos autógyártó is tagja lesz az elit klubnak, már csak a piaci kapitalizácója miatt. Ez azért érdekes, mert nagyon sok kapcsolódik direkt vagy indirekt módon az S&P 500-ashoz, legyen szó indexkövető alapokról, ETF-ekről, vagy az ezt benchmarknak használó befektetésekről. Ezen instrumentumok miatt ugyanis az alapkezelőknek, hogy követni tudják az index mozgását, meg kell vásárolni az újonnan bekerülő részvényt, ami a pótlólagos kereslet miatt további árfolyamemelkedést hozhat. Ez egyébként a szeptemberben az indexbe kerülő papírok, a gyógyszeripari Catalent, online piactér, az Etsy és a technológiai szolgáltató esetében is megfigyelhető volt, igaz azt is hozzá kell tenni, hogy a tőzsdék általánosságban is felfele mozogtak.

Megeszik az S&P-t vagy jön az újabb malör? (Forrás: Youtube videó)Megeszik az S&P-t vagy jön az újabb malör? (Forrás: Youtube videó)

A hét elején ugyanakkor bejelentették, hogy december 21-én a Tesla is bekerül az S&P 500-ba. A mostani helyzet azért lesz különleges, mert nem egy relatív kisebb vállalatról van szó, ami egyébként jellemző, hanem egy óriáscégről. A Tesla ugyanis egycsapásra a mutató hatodik legnagyobb tőkeértékkel rendelkező vállalata lesz, ami a befektetők számára ugyan nagy öröm, ám azok a dollármilliárdokat kezelő aktív vagy passzív befektetési alapok számára, amelyek követik a tőzsdeindexet komoly kihívás lesz. Jellemző egyébként, hogy az indexbe a szeptemberi bejelentés után bekerült vállalatok tőkeértéke akkor 13 milliárd dollár volt, míg a Tesla pénteken 560 milliárd dollárt ért.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Utóbbiban persze az is közrejátszik, hogy november közepén, amikor kiderült, hogy a Tesla is bekerülhet a mutatóba, sokan elkezdtek a további árfolyamemelkedésre spekulálni, ez pedig jelentősen fellendítette a részvény kurzusát. Igaz addig sem volt okuk panaszra a befektetőknek, hiszen idén összességében meghétszerezte az árfolyamát a papír.

Óriási keresletet generálhat a lépés

Az S&P 500-at követő befektetések értéke 11,2 ezer milliárd dollár, így az új belépő Tesla számára a Wall Street Journal becslései szerint akár 100 milliárd dolláros plusz keresletet is generálhat. A szakértők ugyan azon a véleményen vannak, hogy a Tesla szabad likviditása elegendő ahhoz, hogy az újonnan érkező vásárlói igényeket is ki lehessen elégíteni. Hogy ebben van egy adag kincstári optimizmus, azt jelzi, hogy a tőzsde olyanra készül, amire eddig nem volt példa. Megkérdezték ugyanis az érintettek, hogy egy vagy két lépésben hajtsák végre az index bővítését, és úgy tűnik, a többség az index kétnapos átrendezése mellett foglalt állást, bár így is félő, hogy extrém mozgásokat láthatunk majd a Tesla részvényeknél.

A szakértők véleménye egyébként erősen megoszlik, hogy mivel jár majd a Tesla és az S&P 500-as számára a változás. Egyesek attól tartanak, hogy a mostani szituációban az indexkövető befektetési termékek az egekbe hajtják a Tesla egyébként is erősen felülértékelt árfolyamát, ami után óhatatlan összeomlás jön majd. Ők a Yahoo és a Qwest Communications példáit vetik fel, a dotcom éra két nagyágyúja hasonlóan izgalmas körülmények között került be annak idején az indexbe. Azonban az internetes őrület elillanásával zuhanórepülésbe kerültek a részvények. Az biztos, hogy a hagyományos vállalatértékelési modellek alapján a Tesla a mostani árfolyam mellett is egy „soha meg nem térülő” befektetésnek tűnik, így a további áremelkedés ezt csak tovább erősítené.

A helyzet persze nem ennyire egyszerű, noha a részvény szárnyalása a klasszikus "mániák" számos jelét magán viseli, ám ettől még a pesszimistáknak nem feltétlen lesz igazuk. Az autógyártó, bár a fejlesztések gyakorlati alkalmazásával és a termelés folyamatos növelésével időnként nehezen boldogul, ám a bevételeit és a nyereségét így is folyamatosan növelni tudta az előző negyedévekben. Mindezt úgy, hogy a piac nagyágyúihoz képest kis darabszámmal dolgozik, hiszen például a Volkswagen vagy a Toyota év 10 millió darabos termelésével szemben nagyjából félmillió autó gördül ki idén a Tesla üzemeiből. Ennél azonban jóval több kocsit is el tudnának adni, így komoly növekedési potenciál van a társaságban.

A múlt visszaköszön?

Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor a napokban felmerült az is, hogy a cég esetleg egyesülhetne egy nagyobb, de jelenleg kevésbé sikeresnek tartott konkurensével. Ha esetleg visszatekintve 20 évre, a dotkom láz korszakára dejavu érzése támad valakinek, akkor megnyugtathatjuk, nem lenne példa nélküli egy ilyen felvásárlás. Anno ugyanis az internetszolgáltató AOL árfolyama szállt el annyira, hogy egy részvénycserés tranzakció révén felvásárolta az akkor és azóta is sikeresen működő Time Warner csoportot. Ugyan annak idején a befektetők az AOL-re mint aranytojást tojó tyúkra tekintettek, ám gyorsan kiderült, hogy az internetszolgáltató is kvázi egy közművállalat, amely optimális esetben stabilan, de nem túl nagy nyereségrátával tud működni. Csavar a történetben, hogy az egyesülést követően 9 évvel Time Warner közölte, hogy az AOL leválik a cégcsoportról, majd ma miután 2015-ben a Verizon felvásárolta a távközlési cég részlegeként működik.

Vannak, akik szerint akár a Teslára is – legalább részben - hasonló jövő vár, hiszen a társaság önmagában gyakorlatilag nagyobb tőzsdei kapitalizációval bír, mint az összes nagy konkurens együttvéve. Hogy a Tesla dinamikusan fog bővülni, a jövőben, azt mindenki készpénznek veszi, ám azt csak a cég legelvakultabb rajongói gondolják, hogy a piac vezetőit be tudja darálni Elon Musk vállalata. Egy nagy német vagy amerikai gyártóval egyesülve viszont akár komoly szinergiák jöhetnek létre, hiszen a közös cégben a Tesla a piacvezető technológiai know-howt vihetné, míg az "old school" autóipari vállalat olyan skilleket, amiben ők erősek (tömegtermelés, szervízhálózat - ami egyébként sokak szerint a cég gyenge pontja, stb.). A szakértők szerint ugyanis miután a nagyok egyre komolyabb erőforrásokat mozgósítanak, a Teslának mind nehezebb lesz tartania a vezető pozícióját, legyen szó a technológiai előnyökről vagy az értékesítési számokról.

Ha pedig élesedik a helyzet, akkor a Tesla helyzetét sok egyéb mellett a szűkölő marzsok is nehezíteni fogják. Ezt pedig épp a vállalat rocksztárnak tartott főnöke is előrevetítette szeptemberi bemutatóján, ahol a költségek lefaragása volt a középpontban, igaz Elon Musk szerint a rendelkezésükre állnak már azok a technológiák, amelyek révén ezt elérhetik, például képesek lesznek jelentősen lefaragni az akkumulátorok árát, miközben azok teljesítménye és így a járművek hatótávolsága is növekszik majd a jövőben. Az egyre erősödő versenyre való készülést jelzi az is, hogy a vállalat következő modellje a tervek szerint az eddigi legolcsóbb lesz, és a tervek szerint 25 ezer dollárért kínálják majd.

Szélesítenék az indexeket a tőzsdék

Az, hogy a Tesla megismételhetetlen csúcs felé robog, vagy még csak most kezdődik úgymond a tánc, az csak a jövőben derül ki. Az viszont egyértelmű, hogy az S&P 500-ba való bekerülésével a mutató eddigi koncentrációja kis mértékben oldódhat. Hiszen egy újabb nagy kapitalizációjú vállalat belépésével az eddigi óriások súlya némileg csökkenni fog.

Ilyen folyamatokat egyébként máshol is láthatunk, a jövőben ugyanis a DAX bővítésére is sor kerül majd. A jelenleg 30 nagyvállalatot tömörítő mutató a 40 cégre bővülne. Erre a tervek szerint 2021. harmadik negyedévében kerülhet sor. Ez megalakulása óta a legnagyobb átalakítása lehet a DAX-indexnek. A Wirecard botrány nem hagyta érintetlenül a tőzsdei szabályozást sem, ugyanis az új előírások szerint minden vállalat köteles lesz negyedéves jelentést közzétenni, auditált éves jelentést közzétenni, a felügyelőbizottságon belül audit-bizottságot kell felállítani.

Jövőre az első index-felülvizsgálat során lépnek életbe a szabályok, azok a vállalatok, ahol jelenleg nincs audit-bizottság, 2022 augusztusáig kapnak haladékot annak felállítására. Akik nem tudják az előírás szerinti beszámolókat prezentálni, azokat kiteszik az indexekből. Az is újdonság, hogy az indexvárományos cégeknek a bekerülés előtt két éven keresztül folyamatosan pozitív üzemi EBITDA-t (amortizáció kamatok és adózás előtti nyereséget) kell produkálniuk.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13100 13075 13240 -0,49% 13100 13115 808 534 795 Ft 2021-04-21 10:19:05
MOL 2042 2042 2072 -0,10% 2042 2046 236 371 348 Ft 2021-04-21 10:19:12
MTELEKOM 417 411 418 -0,24% 414 417 6 016 585 Ft 2021-04-21 10:03:30
RICHTER 8660 8550 8680 +1,82% 8660 8675 190 565 525 Ft 2021-04-21 10:18:51
OPUS 245 243 247 +0,41% 244 245 1 287 436 Ft 2021-04-21 10:12:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A Richternek köszönheti a mai napot a magyar börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 20. 18:01
Eseménytelen volt a kedd, de pluszban tudott zárni a BUX-index.
Részvény / Deviza / Áru Kriptoalkalmazásba fektet a Telekom, mitől lett lemaradó a BUX index?
Eidenpenz József | 2021. április 20. 12:51
Ma esnek a tőzsdék, nem is kicsit, a BUX kissé ismét alulteljesítő. Vajon miért? A Magyar Telekom anyavállalata mobiltelefonos kriptoalkalmazásba fektet, bár nem túl sokat. A BMW jó jelentése csak átmenetileg tudta drágítani a részvényt, a Daimler új modelljét nagyon dicsérik. Mitől mehetne feljebb a Coinbase?
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom – milyen napja volt ma a budapesti tőzsdének?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 18:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 609,52 pontos, 1,42 százalékos csökkenéssel, 42 388,09 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Véres vasárnap a bitcoinpiacon, baljós árnyak a Tesla felett
Eidenpenz József | 2021. április 19. 12:44
Nagyot zuhantak a kriptodevizák a hétvégén, állítólag egymillió tőkeáttételes számlát kellett likvidálni, de ma konszolidálódni látszanak. A Tesla napját egy baleset árnyékolja be, de a Volkswagen is nagyon nyomul Kínában. Az európai tőzsdék szerény pluszban vannak, de négy fontosabb magyar rézvényből három esik.
Részvény / Deviza / Áru Követte a pozitív nemzetközi hangulatot a BUX pénteken
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 16. 19:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 370,90 pontos, 0,87 százalékos emelkedéssel, 42 997,61 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 360 felett az euró ára, a Daimler az európai tőzsdék motorja
Eidenpenz József | 2021. április 16. 12:34
Rekordot rekordra halmoznak a tőzsdék, a Dow Jones indexet ma a német DAX követi a sorban. Jó gyorsjelentések érkeztek mindkét kontinensről, a Daimler vagy az amerikai nagybankok sokat lendítettek a hangulaton. Csúcson a katalizátor-fémek árfolyama, a kriptó-őrület pedig a második vonalban folytatódik.
Részvény / Deviza / Áru Miért olyan nagy durranás a Coinbase, és mi jöhet még?
Eidenpenz József | 2021. április 16. 09:56
Sikernek számít a Coinbase amerikai kriptodeviza-tőzsde részvénykibocsátása, a sok tízmilliárd dolláros összértékű társaság egyben fontos hidat vert a kriptóvilág és a hagyományos pénzügyi szektor között. Másrészt azonban csak egy hosszabb folyamat egyik újabb állomása, amely során a két szféra egyre jobban összefonódik. Amit részvénytársaságok, pénzügyi szolgáltatók, befektetési alapok, ETF-ek és más konstrukciók tömege jelez.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat? Így teljesített ma a budapesti index
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 15. 18:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 111,77 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 42 626,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Bankot vehet az OTP, kedvező képet festenek a gazdaságról a gyorsjelentések
Eidenpenz József | 2021. április 15. 12:32
Enyhe emelkedéssel folyik a kereskedés Európában, és Pesten is ez a jellemző, de a Richter visszahúzza a mezőnyt. Az OTP állítólag szlovén bank megvásárlására készül, ami jól illene a portfóliójába. Sikeres volt a Coinbase-részvények bevezetése, de jóval lejjebb zártak a napi csúcsnál. Elképesztő magasságokban a faanyag ára.
Részvény / Deviza / Áru Eladási hullám a BÉT-en – nagyot gyengült a Mol és a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 18:11
A nemzetközi befektetői hangulat sem volt valami jó. 
hírlevél
depositphotos