<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

A héten derült ki, hogy a Tesla bekerül az S&P 500-as indexbe. Ez abból a szempontból pozitív, hogy csökkenti a mostani vezető papírok túlsúlyát, amire egyébként máshol is törekednek. Az viszont, hogy egy mára óriási tőkeértékűvé növekedett cég kerül be az indexbe eddig nem látott kihívásokat támaszt a piac szereplői elé.

A New York-i Értéktőzsde egyik legfontosabb mutatója az S&P 500-as index, amely a klasszikusnak számító Dow Jones Industrial Avarage (amit szoktak simán Dow Jonesként vagy Dow 30-ként is emlegetni) sokkal átfogóbb. Más kérdés, hogy annak ellenére, hogy félezer vállalat papírjait tömöríti a mutató, a legnagyobb súlyú társaságok az elmúlt időszakban képesek könnyedén eltéríteni az indexet. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a technológiai óriások túlsúlyba kerültek az indexben, és emiatt korábbi funkciója, mely szerint képes általános képet festeni a piaci mozgásokról, sőt akár az amerikai gazdaságról is, elveszett. Ha a legnagyobb vállalatok árfolyama emelkedik, ami az idei vérzivataros hetektől eltekintve általános volt, akkor az index képes olyankor is emelkedni, amikor a többi papír jórészt veszteséget mutat. (Erről az anomáliáról itt írtunk korábban)

Óriáscég jön a feltörekvők helyett

Szeptember elején az S&P 500-as index legutóbbi vizsgálatakor komoly csalódást jelentett sok befektető számára, hogy nem vették fel a Tesla papírjait a mutatóba. Sokan spekuláltak ugyanis arra, hogy az elektromos autógyártó is tagja lesz az elit klubnak, már csak a piaci kapitalizácója miatt. Ez azért érdekes, mert nagyon sok kapcsolódik direkt vagy indirekt módon az S&P 500-ashoz, legyen szó indexkövető alapokról, ETF-ekről, vagy az ezt benchmarknak használó befektetésekről. Ezen instrumentumok miatt ugyanis az alapkezelőknek, hogy követni tudják az index mozgását, meg kell vásárolni az újonnan bekerülő részvényt, ami a pótlólagos kereslet miatt további árfolyamemelkedést hozhat. Ez egyébként a szeptemberben az indexbe kerülő papírok, a gyógyszeripari Catalent, online piactér, az Etsy és a technológiai szolgáltató esetében is megfigyelhető volt, igaz azt is hozzá kell tenni, hogy a tőzsdék általánosságban is felfele mozogtak.

Megeszik az S&P-t vagy jön az újabb malör? (Forrás: Youtube videó)Megeszik az S&P-t vagy jön az újabb malör? (Forrás: Youtube videó)

A hét elején ugyanakkor bejelentették, hogy december 21-én a Tesla is bekerül az S&P 500-ba. A mostani helyzet azért lesz különleges, mert nem egy relatív kisebb vállalatról van szó, ami egyébként jellemző, hanem egy óriáscégről. A Tesla ugyanis egycsapásra a mutató hatodik legnagyobb tőkeértékkel rendelkező vállalata lesz, ami a befektetők számára ugyan nagy öröm, ám azok a dollármilliárdokat kezelő aktív vagy passzív befektetési alapok számára, amelyek követik a tőzsdeindexet komoly kihívás lesz. Jellemző egyébként, hogy az indexbe a szeptemberi bejelentés után bekerült vállalatok tőkeértéke akkor 13 milliárd dollár volt, míg a Tesla pénteken 560 milliárd dollárt ért.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Utóbbiban persze az is közrejátszik, hogy november közepén, amikor kiderült, hogy a Tesla is bekerülhet a mutatóba, sokan elkezdtek a további árfolyamemelkedésre spekulálni, ez pedig jelentősen fellendítette a részvény kurzusát. Igaz addig sem volt okuk panaszra a befektetőknek, hiszen idén összességében meghétszerezte az árfolyamát a papír.

Óriási keresletet generálhat a lépés

Az S&P 500-at követő befektetések értéke 11,2 ezer milliárd dollár, így az új belépő Tesla számára a Wall Street Journal becslései szerint akár 100 milliárd dolláros plusz keresletet is generálhat. A szakértők ugyan azon a véleményen vannak, hogy a Tesla szabad likviditása elegendő ahhoz, hogy az újonnan érkező vásárlói igényeket is ki lehessen elégíteni. Hogy ebben van egy adag kincstári optimizmus, azt jelzi, hogy a tőzsde olyanra készül, amire eddig nem volt példa. Megkérdezték ugyanis az érintettek, hogy egy vagy két lépésben hajtsák végre az index bővítését, és úgy tűnik, a többség az index kétnapos átrendezése mellett foglalt állást, bár így is félő, hogy extrém mozgásokat láthatunk majd a Tesla részvényeknél.

A szakértők véleménye egyébként erősen megoszlik, hogy mivel jár majd a Tesla és az S&P 500-as számára a változás. Egyesek attól tartanak, hogy a mostani szituációban az indexkövető befektetési termékek az egekbe hajtják a Tesla egyébként is erősen felülértékelt árfolyamát, ami után óhatatlan összeomlás jön majd. Ők a Yahoo és a Qwest Communications példáit vetik fel, a dotcom éra két nagyágyúja hasonlóan izgalmas körülmények között került be annak idején az indexbe. Azonban az internetes őrület elillanásával zuhanórepülésbe kerültek a részvények. Az biztos, hogy a hagyományos vállalatértékelési modellek alapján a Tesla a mostani árfolyam mellett is egy „soha meg nem térülő” befektetésnek tűnik, így a további áremelkedés ezt csak tovább erősítené.

A helyzet persze nem ennyire egyszerű, noha a részvény szárnyalása a klasszikus "mániák" számos jelét magán viseli, ám ettől még a pesszimistáknak nem feltétlen lesz igazuk. Az autógyártó, bár a fejlesztések gyakorlati alkalmazásával és a termelés folyamatos növelésével időnként nehezen boldogul, ám a bevételeit és a nyereségét így is folyamatosan növelni tudta az előző negyedévekben. Mindezt úgy, hogy a piac nagyágyúihoz képest kis darabszámmal dolgozik, hiszen például a Volkswagen vagy a Toyota év 10 millió darabos termelésével szemben nagyjából félmillió autó gördül ki idén a Tesla üzemeiből. Ennél azonban jóval több kocsit is el tudnának adni, így komoly növekedési potenciál van a társaságban.

A múlt visszaköszön?

Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor a napokban felmerült az is, hogy a cég esetleg egyesülhetne egy nagyobb, de jelenleg kevésbé sikeresnek tartott konkurensével. Ha esetleg visszatekintve 20 évre, a dotkom láz korszakára dejavu érzése támad valakinek, akkor megnyugtathatjuk, nem lenne példa nélküli egy ilyen felvásárlás. Anno ugyanis az internetszolgáltató AOL árfolyama szállt el annyira, hogy egy részvénycserés tranzakció révén felvásárolta az akkor és azóta is sikeresen működő Time Warner csoportot. Ugyan annak idején a befektetők az AOL-re mint aranytojást tojó tyúkra tekintettek, ám gyorsan kiderült, hogy az internetszolgáltató is kvázi egy közművállalat, amely optimális esetben stabilan, de nem túl nagy nyereségrátával tud működni. Csavar a történetben, hogy az egyesülést követően 9 évvel Time Warner közölte, hogy az AOL leválik a cégcsoportról, majd ma miután 2015-ben a Verizon felvásárolta a távközlési cég részlegeként működik.

Vannak, akik szerint akár a Teslára is – legalább részben - hasonló jövő vár, hiszen a társaság önmagában gyakorlatilag nagyobb tőzsdei kapitalizációval bír, mint az összes nagy konkurens együttvéve. Hogy a Tesla dinamikusan fog bővülni, a jövőben, azt mindenki készpénznek veszi, ám azt csak a cég legelvakultabb rajongói gondolják, hogy a piac vezetőit be tudja darálni Elon Musk vállalata. Egy nagy német vagy amerikai gyártóval egyesülve viszont akár komoly szinergiák jöhetnek létre, hiszen a közös cégben a Tesla a piacvezető technológiai know-howt vihetné, míg az "old school" autóipari vállalat olyan skilleket, amiben ők erősek (tömegtermelés, szervízhálózat - ami egyébként sokak szerint a cég gyenge pontja, stb.). A szakértők szerint ugyanis miután a nagyok egyre komolyabb erőforrásokat mozgósítanak, a Teslának mind nehezebb lesz tartania a vezető pozícióját, legyen szó a technológiai előnyökről vagy az értékesítési számokról.

Ha pedig élesedik a helyzet, akkor a Tesla helyzetét sok egyéb mellett a szűkölő marzsok is nehezíteni fogják. Ezt pedig épp a vállalat rocksztárnak tartott főnöke is előrevetítette szeptemberi bemutatóján, ahol a költségek lefaragása volt a középpontban, igaz Elon Musk szerint a rendelkezésükre állnak már azok a technológiák, amelyek révén ezt elérhetik, például képesek lesznek jelentősen lefaragni az akkumulátorok árát, miközben azok teljesítménye és így a járművek hatótávolsága is növekszik majd a jövőben. Az egyre erősödő versenyre való készülést jelzi az is, hogy a vállalat következő modellje a tervek szerint az eddigi legolcsóbb lesz, és a tervek szerint 25 ezer dollárért kínálják majd.

Szélesítenék az indexeket a tőzsdék

Az, hogy a Tesla megismételhetetlen csúcs felé robog, vagy még csak most kezdődik úgymond a tánc, az csak a jövőben derül ki. Az viszont egyértelmű, hogy az S&P 500-ba való bekerülésével a mutató eddigi koncentrációja kis mértékben oldódhat. Hiszen egy újabb nagy kapitalizációjú vállalat belépésével az eddigi óriások súlya némileg csökkenni fog.

Ilyen folyamatokat egyébként máshol is láthatunk, a jövőben ugyanis a DAX bővítésére is sor kerül majd. A jelenleg 30 nagyvállalatot tömörítő mutató a 40 cégre bővülne. Erre a tervek szerint 2021. harmadik negyedévében kerülhet sor. Ez megalakulása óta a legnagyobb átalakítása lehet a DAX-indexnek. A Wirecard botrány nem hagyta érintetlenül a tőzsdei szabályozást sem, ugyanis az új előírások szerint minden vállalat köteles lesz negyedéves jelentést közzétenni, auditált éves jelentést közzétenni, a felügyelőbizottságon belül audit-bizottságot kell felállítani.

Jövőre az első index-felülvizsgálat során lépnek életbe a szabályok, azok a vállalatok, ahol jelenleg nincs audit-bizottság, 2022 augusztusáig kapnak haladékot annak felállítására. Akik nem tudják az előírás szerinti beszámolókat prezentálni, azokat kiteszik az indexekből. Az is újdonság, hogy az indexvárományos cégeknek a bekerülés előtt két éven keresztül folyamatosan pozitív üzemi EBITDA-t (amortizáció kamatok és adózás előtti nyereséget) kell produkálniuk.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG