<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A vártnál alacsonyabb hazai infláció már nem sokkal tudta befolyásolni az éves átlagot, így a PMÁP-ok következő kamata elérheti a 16 százalékot. A forint is erősödésnek indult a hírre, a BUX-ot pedig az OTP húzza. Átlépte az 1900 dollárt az arany, a magyarok 14 százaléka használt már kriptodevizát.

A nyugat-európai tőzsdeindexek ma kisebb-nagyobb emelkedést mutatnak, a német DAX csak 0,1 százalékot, a többi inkább 0,4-0,8 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek nem változnak számottevően.

A péntek13-a egyelőre cseppet sem látszik szerencsétlennek a tőzsdéken, a tegnapi, várakozásoknak megfelelően jó amerikai inflációs adat hatása még most is érezhető. Ezen kívül egy jó brit GDP-adat is javította a hangulatot, és sorban érkeznek Európából gyorsjelentések. Az USA-ban ma a Bank of America (BAC), a Citigroup (C), a JPMorgan (JPM) és a Wells Fargo (WFC) nagybankok teszik közzé gyorsjelentésüket, ami még jelentős hatással lehet az árfolyamokra.

Itthon a BUX index és a Richter egyaránt 0,7, az OTP 0,9, a Mol 0,2 százalékkal megy fel. Nyertes megint a Rába két százalék, vesztes a Pannergy és a Duna House egy százalék feletti árváltozással.

Árfolyamok és grafikonok

Örül a forint a hírnek

A forint erősödésbe kezdett azután, hogy megjelent a hazai pénzromlásról szóló új bejelentés. Az euró 396-ig is lesüllyedt, most 397 forint. Devizánkat támogatja a gyengülő dollár is, tegnap délután az amerikai inflációs szám alaposan levitte a zöldhasú értékét. Az olaj és a földgáz kissé drágul ma, de csak egy százalék alatti mértékben.

Az új adat szerint az év végén 24,5 százalék volt az év/év infláció és 14,5 százalék az éves átlagos. Ez alacsonyabb, mint amennyit az elemzők (és az MNB) vártak.

Egyes termékek ára már csökkent

A decemberi 24,5 százalékos inflációs mutató sokkal jobb lett a 25,8 százalékos piaci várakozásnál, és jobb a mi 25,2 százalékos prognózisunknál is – írta Kiss Péter, az Amundi befektetési igazgatója. Az üzemanyagokon kívüli termékek körében határozott csökkenő tendenciák mutatkoznak. Év/év alapon már több élelmiszer ára csökkent (a hatósági ársapkával érintett tojáson és margarinon kívül), mások növekedési üteme a nullához közelít, és hasonló tendencia bontakozik ki a szolgáltatások területén is.

Mindez azt jelenti, hogy a magas infláció kereslet-visszafogó hatása és a bázishatás egyszerre érvényesül tette hozzá.

Óriási babakamat jön

A 14,5 százalékos átlagos éves infláció határozza meg számos hazai lakossági államkötvény kamatát. Ennek alapján a most kapható rövidebb PMÁP, a 2027/J 14,5+0,75, azaz 15,25 százalékos kamatot fizet január végétől. A hosszabb 2029/J pedig 14,5+1,5, azaz 16,00 százalékot március 20-tól. A Babakötvények (BABA) 14,5+3, azaz 17,5 százalékot fizethetnek február 1-től. (A korábban kibocsátott inflációkövető kötvények kamata a kamatprémiumuk függvényében is változik.)

A várakozások szerint 2023-ban még magasabb lehet az átlagos infláció Magyarországon, így – majdan már csökkenő havi inflációs értékek mellett – 2024-től ezek a kötvények még többet fizethetnek. Lásd még:

Ez a kerek számok hete

Ha nem is nagy, de néhány hetes, hónapos rekordok dőlnek mostanában a tőkepiacokon az emelkedések hatására.

  • Az arany ára átlépte az 1900 dollárt, ahol nem járt nyolc és fél hónapja.
  • Az S&P 500 index határidős értéke (futures) elérte a négyezer pontot, ahol nem tartózkodott december közepe óta.
  • A német DAX 15 ezer pont fölé ment, ami tavaly februárban fordult elő utoljára.
  • A francia CAC 40-es index 7000 feletti értéke is 2022 februárja óta nem látott szint.
  • Az amerikai VIX (volatilitás-index) futures hosszú idő óta először süllyedt 20 alá, ahol augusztusban volt utoljára, akkor is csak rövid ideig (előtte pedig áprilisban).

Nem várnak sokat a gyorsjelentési szezontól

Gyenge negyedévet zárhattak az amerikai vállalatok a KBC Equitas szerint, az előrejelzések alapján profitcsökkenésre van kilátás az S&P 500 komponensek nagy részénél.

Az továbbra is látható, hogy az energiaszektor húzhatja fel az index eredményességét, a szektor teljesítménye nélkül jelentős, 6,7 százalékos EPS-visszaesésre van kilátás.

Az európai porondon jobb lehet a helyzet, a gyenge dollár is pozitív hatásokat eredményezhetett egyes cégeknél, de így is “nagyobb mértékű fékezés várható”. (EPS: egy részvényre jutó eredmény.)

Megugrott a bitcoin

Tegnap már reggel szépen emelkedett a bitcon árfolyama, és átlépte a 18 ezer dolláros határt, majd az esti órákban az amerikai inflációs adat nyomán egy rövid időre a 19 ezret is. Jelenleg 18 800, de ez is négy százalékos emelkedés egy nap alatt. Az ether emelkedése csak egy százalékos, 1408 dollár az ára.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A magyarok 14 százaléka használt már kriptodevizát?

A magyarok túlnyomó többsége (86 százalék) még sosem használt kriptovalutát, és a többiek fele is csak egyfajta hobbiként kezeli a kriptovalutákba történő befektetést. (Vagyis a teljes minta hét százaléka.) A kriptokereskedelemből kimaradók közel fele (44 százalék) állította azt, hogy nem rendelkezik elegendő információval, és nagyjából ugyanennyien (45 százalék) vannak, akik nem érdeklődnek a kriptovaluták világa iránt.

Bitcoin és forint. Melyik lesz a nyerő?
Bitcoin és forint. Melyik lesz a nyerő?

Ez derült ki a világ legnagyobb kriptovalutatőzsdéje, a Binance és az Opinio hazai kriptodeviza-felhasználói szokásokat vizsgáló reprezentatív felméréséből. A decemberi kutatás rávilágított arra, hogy több magyar nyelvű információra lenne szüksége a témáról hazai lakosságnak. A felhasználók kriptodeviza-befektetéseikben a biztonságot (49 százalék), a könnyű használhatóságot (32 százalék) tartják meghatározónak. De fontos faktor az adatvédelem (30 százalék) és a bizalom (20 százalék) is.

Fontos felfedezés Svédországban

Svédországban felfedezték Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét, ezeket az anyagokat a mobiltelefonoktól elektromos járműveken és szélturbinákon át a rakétákig számos termékben használják – írja a brit BBC. Európában jelenleg nem bányásznak ritkaföldfémeket, és egy svéd miniszter úgy üdvözölte a leletet, mint ami hozzájárul az EU Kínától való függőségének csökkentéséhez.

Az EU-ban 2021-ben felhasznált ritkaföldfémek mintegy 98 százalékát Kínából importálták. Most több mint egymillió tonnát találtak Svédország északi részén. Bár ez is jelentős, egy amerikai becslés szerint ez a világ 120 millió tonnás készletének töredéke.

Hogy lehet ritkaföldfémekbe fektetni?

A ritkaföldfémek kifejezés egy 17 elemből álló csoportra utal. A kereslet irántuk 2030-ra várhatóan ötszörösére nő. Az újonnan felfedezett nyersanyagok 10-15 év előtt nem biztos, hogy piacra kerülnek, mert a bányanyitás, engedélyeztetés igencsak időigényes – írta a BBC.

A VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX) ritkaföldfém-részvényalap. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX) ritkaföldfém-részvényalap. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A ritkaföldfémekbe egyébként be is lehet fektetni egyes vállalatok részvényein keresztül. A VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX) alapban főleg kínai, ausztrál, kanadai részvények vannak, és kisebb mennyiségben amerikaiak. Az ETF-nek van európai (UCITS) verziója is.

Az árfolyama közel négyszer magasabban áll, mint a 2016-os és 2020-as mélypontokon, de csak fele annak, mint az árupiaci szuperciklus 2011-es csúcsán állt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG