6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Már második napja jelentősen erősödik a forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése nyomán, ám este az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése következik, ami újabb turbulenciákat is okozhat. Van-e élet az állampapírokon túl? Záporoznak az amerikai jelentések, egy nap alatt 31 százalékot zuhant egy egzotikus deviza.

Az európai tőzsdék csak csekély, 1-2 ezrelékes mínuszban voltak szerda délelőtt. Elég csúnyán néztek ki viszont az amerikai határidős tőzsdeindexek, az S&P 500 futures 0,5, a Nasdaq 100 futures pedig 1,2 százalékkal ment lejjebb.

Pedig kedden napközben még újabb történelmi csúcsot döntött a Dow Jones Ipari Átlag és az S&P 500 is, az előbbi pedig a nap végén is rekordszinten tudott zárni. Szerdán este a Fed kamatdöntését és kommentárját figyelik a piacok lélegzetvisszafojtva (amire még visszatérünk), csütörtökön az angol BoE következik.

A BUX index 0,7 százalékos pluszban volt délben, amiben a Richter másfél százalékos emelkedésének volt nagy szerepe. Az OTP 0,4, a Mol 0,1, a Telekom 1,1 százalékkal javított.

Sikeresen megerősítette az MNB a forintot

Az euró/forint jelenleg 384,80, ami 1,7 forinttal alacsonyabb a kedd estinél. Fontos azonban ehhez ismerni az előzményeket, hiszen miután kedden az MNB a vártnál valamivel kevésbé csökkentette az alapkamatot, az euró árfolyama a 389-390 forintos sávból gyorsan leesett 386 környékére. Errefelé töltötte a kedd délutánt és estét, majd szerdán tovább süllyedt.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj szerdán egy százalék körüli mínuszban, ezzel szemben a földgáz két százalékos pluszban volt Európában. A gyenge olajárat a kiábrándító kínai gyáripari termelési adatokkal magyarázzák.

Az euró/forint és a dollár/forint egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és a dollár/forint egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Meglepetést okozott az MNB

Kisebb meglepetést hozott a Monetáris Tanács keddi kamatmeghatározó ülése. A majdnem egyöntetűen száz bázispontos kamatcsökkentést váró elemzői konszenzussal szemben ugyanis az előző hónapokban megszokott óvatosabb, 75 bázispont mellett döntöttek – értékelte Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

A kamatcsökkentések folytatására kétségkívül van tér továbbra is, és várakozásunk szerint a nyár elejére 6,5-7 százalékra csökkenhet az alapkamat mondta.

Az MNB sajtótájékoztatóján hangsúlyozták, hogy bár a gazdaság fundamentális tényezői nagyobb kamatcsökkentést is lehetővé tettek volna, az elmúlt napok pénzpiaci folyamatai óvatosságot indokoltak.

Két oka lehetett a forinterősítésnek

Az MNB-t újra komoly dilemma elé állíthatta a forint gyengülése, a keddi döntéssel azonban az óvatos utat választotta – mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A döntés mögött két fő indok húzódhat meg.

  • Az egyik a fejlett jegybankok felől érkező ellenszél. A kamatvágási várakozások visszafogása ugyanis a fejlett piaci hozamok emelkedéséhez vezetett.
  • A másik a hazai deviza elmúlt hetekben tapasztalt leértékelődése. Az euró több mint tíz forintot drágult a nagyobb kamatvágás(ok) kilátásba helyezése óta.

Mit lép ma a Fed? Ez itt a kérdés

Ma tartja idei első kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amelytől minden elemzőház tartást vár. Inkább az okozhat izgalmat, hogy a döntés közzétételét követő sajtótájékoztatón Jerome Powell jegybankelnök ad-e egyáltalán, és ha igen, akkor pontosan milyen üzenetet a várt kamatvágásokról – foglalja össze az Erste Befektetési Zrt.

Federal Reserve Fotó: depositphotos.com
Federal Reserve Fotó: depositphotos.com

A piac körülbelül 40 százalékos eséllyel árazza, hogy a tisztviselők már márciusban 25 bázisponttal csökkentik az alapkamatot. A Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint azt nem tagadhatják le a jegybankárok, hogy az infláció sokat csökkent, azonban azt biztosan nem jelenthetik ki, hogy a „küldetést sikeresen teljesítették”.

Van élet az állampapírokon túl?

Az előttünk álló hónapban nagyjából 650 milliárd forintnyi kifizetés érkezik majd kamat és lejárat formájában a lakossági állampapírokból, azaz a teljes Prémium Magyar Állampapír-állomány közel tíz százalékának megfelelő összeg – írja a Concorde Értékpapír Zrt. blogja. A lakossági állampapírok mellett a befektetési alapok a másik legnépszerűbb megtakarítási forma a magyar lakosság körében – emlékeztet rá.

Tavaly a hazai befektetési alapok többségével magasabb hozamot lehetett elérni, mint az inflációkövető állampapírokkal, de volt negatív hozam is.

Ha nem vagyunk jártasak a befektetésekben, célszerű tanácsadó segítségét kérni. Ezt megtehetjük bármelyik banknál vagy befektetési szolgáltatónál, ugyanakkor néhány milliótól százmillióig terjedő belépési korláttal találkozhatunk – írják.

(Az állampapír-lejáratokról itt írtunk részletesebben, az alapok hozamairól pedig három helyen: részvényalapokról, kötvényalapokról, ingatlanalapokról.)

Záporoznak az amerikai jelentések

Özönlenek az amerikai vállalati jelentések az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint.

  • Annak ellenére, hogy az AMD optimista az AI chipjeinek jövő évi értékesítésével kapcsolatban, részvényei 6,5 százalékot estek a zárás utáni kereskedésben. Ugyanis a befektetőknél rosszabb negyedévet vár a cég.
  • A zárás után az Alphabet is 5,8 százalékot esett, mivel reklámbevétele elmaradt a várakozásoktól. Pedig árbevétele és részvényenkénti eredménye felülmúlta azokat.
  • A Pfizer az elemzők meglepetésére 0,18 dolláros veszteség helyett 0,10 dolláros részvényenkénti eredményt jelentett. Mégis 1,7 százalékos csökkenéssel zárta a napot.
  • Optimista a General Motors a kilátásokkal kapcsolatban, a részvény 7,80 százalékkal emelkedett a nap végére.
  • A Microsoft az Azure üzletágának köszönhetően felülmúlta a várakozásokat.
  • Vegyes eredményt jelentett a negyedik negyedévre a UPS, a papír végül 8,20 százalékot esett a nap végére.
  • Nehézségeket tapasztal a Starbucks, elmaradt az elemzői konszenzustól.
  • Jelentős árbevétel és eredmény-növekedést jelentett a Super Micro Computer.

Egy nap alatt 31 százalékos devizaleértékelődés

A nigériai naira árfolyama 31 százalékkal zuhant, közelebb kerülve a helyi “utcai” (feketepiaci) árfolyamhoz, miután a központi bank elrendelte az árképzési módszer megváltoztatását. Így hét hónapon belül ez lett a valuta második leértékelése. Ezzel 1,413 naira/dollárra ment az úgynevezett NAFEX fixing – írta a Bloomberg.

A lépés azután történt, hogy a nigériai központi bank megvádolta a devizakereskedőket, hogy a tranzakciók túl alacsony árfolyamon való jelentésével manipulálják az árfolyamot.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17530 17510 17750 -0,20% 0 0 5 997 668 930 HUF 2024-06-13 17:06:20
MOL 2836 2836 2882 -1,05% 0 0 924 248 946 HUF 2024-06-13 17:06:37
MTELEKOM 1030 1030 1058 -2,28% 0 0 435 202 392 HUF 2024-06-13 17:06:09
RICHTER 9310 9245 9340 +0,76% 0 0 1 469 833 415 HUF 2024-06-13 17:05:26
OPUS 429 420 432 +2,26% 0 0 406 328 869 HUF 2024-06-13 17:10:59
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru A forint képtelen volt átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 06:39
Az euró 395 forint felett nyitja a szerdai kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog a külföldön nyaralóknak: hirtelen nagyot léptünk a 400 forintos euró felé
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:46
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A nap végére tartogatta a nagy meglepetést a Richter: bevásároltak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:12
Olyan megállapodást jelentettek be kedden, ami segíthet a Richternek abban, hogy Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG