<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Enyhe optimizmus látható a tőzsdéken, de a briteknél borús a hangulat a magas inflációs adat miatt. Az MNB tegnapi lépése jóval nagyobb jelentőségű és jóval szigorúbb, mint az alapkamat emelése mutatja. A bitcoin áresésének valódi okát a tőkeáttételes üzletek feszített finanszírozásában találták meg egyes elemzők.

Az európai Stoxx 600 index 0,1 százalékkal emelkedik ma, ennyit megy a német DAX is, de a párizsi index stagnál, a londoni pedig 0,4 százalékkal esik. Ugyanis tíz éves csúcsra emelkedett az Egyesült Királyságban az infláció (4,2 százalékra), ami növelte a kamatemelési várakozásokat. Az első emelést már decemberre várják a szigetországban, ami az első, pandémia utáni emelés lehet a legnagyobb jegybankok körében.

A magas koronavírus-fertőzésszámok miatt a légitársaságok és az utazási vállalkozások esnek leginkább kontinensünkön. A tegnapi szép amerikai indexemelkedés után a határidős mutatók odaát ma inkább stagnálnak.

Itthon a BUX index 0,4 százalékos emelkedését az OTP és a Mol húzza, 0,7 és 1,0 százalékkal drágulnak. A Richter 0,4, a Telekom 0,2 százalékkal megy le.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró most 364,90, kissé a tegnap esti szint felett van, de határozottan a tegnap délutáni kamatdöntés előtti 367 forint körüli árfolyam alatt.

Szigorúan stabilizálták a forintot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 30 bázisponttal, 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, s legalább ennyivel fogja a következő hónapokban – jelentették be tegnap. A délután kettőkor közzétett emelés még némi csalódást okozott és a forint gyenge maradt. Az egy órával azután következő szigorúbb hangvételű kommentár és további bejelentés-csokor azonban már erősítette a fizetőeszközünket.

Az Equilor Befektetési Zrt. így foglalta össze az intézkedés-sorozat lényegét:

  • Az alapkamat emelési üteme havi 15 helyett 30 bázispontos lesz.
  • Ismét szerepet kap az egyhetes betéti eszköz kamatszintje, már e hét csütörtökön az alapkamat fölé emelhetik.
  • Kivezetik a forintlikviditást nyújtó swapeszközt, ezzel szűkítik a bankrendszerben lévő likviditást.
  • Bevezetnek egy eseti jellegű jegybanki diszkontkötvényt.
  • Az év év végén ismét aktívan, mennyiségi korlát nélkül alkalmazzák a devizalikviditást nyújtó swapeszközt.
  • A kamatemelési ciklust addig folytatják, ameddig az inflációs kilátások fenntarthatóan a jegybanki célon stabilizálódnak.

Az ördög a részletekben rejlik

Az Erste Bank vezető elemzője, Nyeste Orsolya szerint

az ördög a részletekben rejlik, hiszen arról is döntés született, hogy a jegybank készen áll az egyhetes betét kamatát az alapkamat felett alakítani. Így az alapkamat és az effektív bankközi kamat ismét elválhat egymástól, s az utóbbi akár jóval magasabban is alakulhat – vélhetően nem függetlenül a forintárfolyam szintjétől. Vagyis a 30 bázispontos emelés tulajdonképpen nem is 30 bázispont, hanem akár magasabb is lehet.

Üzent a piacoknak kommentárjában az MNB Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint. Ő is azt emelte ki, hogy az egyhetes kamat magasabb lehet az alapkamatnál, ami pedig “lényegében szigorítást jelent, egyben a forintot erősítheti”.

Forintbankjegyek (E. J.)
Forintbankjegyek (E. J.)

Most már tényleg aggasztó a vírushelyzet

A tőzsdéket a vírushelyzet is nyomasztja. Magyarországon oltások ide vagy oda, gyakorlatilag az egy évvel ezelőtti szinten vannak a járványügyi számok, és egyre többen kérdezik, miért nincs nagyobb szigorítás a kormány részéről.

Németországban a járvány eddigi legrosszabb időszakát élik át, kedden új rekordot ért el a fertőzések száma. Az intenzív osztályok egyes régiókban 90 százalékig telítettek a német sajtó szerint. A védőoltást elutasító emberek szigorúbb korlátozása felé haladnak (amit Ausztriában már meg is léptek). A hatóságok Európa-szerte igyekeznek megfékezni a betegség újbóli terjedését – írja a Bloomberg.

Ismét robbant az európai gázár

A földgáz európai szabadpiaci, tőzsdei árfolyama már egy ideje emelkedőben volt, ma azonban valóságos árrobbanást élt át. A Barcharts szerint a januári és februári szállítású gázár mintegy 17 százalékkal ugrott meg. (A decemberi csak négy százalékkal, de így is magasabb amazoknál.)

A földgáz tőzsdei ára az Egyesült Királyságban (Tradingview.com)
A földgáz tőzsdei ára az Egyesült Királyságban (Tradingview.com)

Egy év alatt az emelkedés a különböző határidőknél már 400-450 százalék közötti, bár amint a grafikonon látható, az október eleji csúcsokat még nem érték el.

Kína és az USA együtt nyomhatja le az olajárat

Folyik a kötélhúzás az olajtermelők és a nagy olajimportőrök között az olajárral kapcsolatban. Az Egyesült Államok és Kína az alacsonyabb üzemanyagárak érdekében összehangolt lépéssel hozzányúlhatnak a rendkívüli állami olajtartalékokhoz. Joe Biden sajtóértesülések szerint már egy ideje fontolgatja ezt a lépést, most ugyanezt kérte Kínától.

Utóbbi állítólag nyitott a kérésre, bár nem vállalt kötelezettségeket. Ez megrémítette a kereskedőket, és lejjebb vitte az olaj határidős jegyzéseit tegnap, ma is további szerény esés látható. A nyersolaj ára a múlt hónapban hétéves csúcsot ért el – emlékeztetett a Bloomberg.

Csúcsra járt az amerikai kiskereskedelem

A tegnapi “kiskereskedelmi nap” mérlege az USA-ban jó volt, a gazdaságból jövő összesített statisztikai eladási adatok magasabbak voltak a vártnál. Plusz jött két fontos gyorsjelentés is a Walmart és a Home Depot áruházláncoktól. Mindkettő alapvetően túlteljesítette a várakozásokat, a Home Depot részvénye fel is ment 5,7 százalékkal.

A Walmart viszont esett 2,7 százalékkal, mivel itt már negatív folyamatok is bőven megfigyelhetők. A bérköltségek nagyon emelkedtek és a szűk keresztmetszetek miatt növekvő beszerzési árak csökkentették a marzsokat.

Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)
Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)

Bebukott 60 ezer alá a bitcoin

Tegnap 60 ezer dollár alá süllyedt a bitcoin árfolyama (58 756 dolláros minimummal) és ma délelőtt inkább azért küzd, hogy visszaverekedve magát e fölé. De jelenleg csak 59 300 dollár. Az ether 4170, a további fontosabb alternatív kriptodevizák többsége szintén 4-8 százalékos mínuszban van. Egy hét alatt az esés többnyire 10-20 százalék közötti.

A bitcoin-ügyletek napi finanszírozási kamatlába a Binance tőzsdén (Coinglass.com)
A bitcoin-ügyletek napi finanszírozási kamatlába a Binance tőzsdén (Coinglass.com)

Hitelvezérelt bitcoin-árzuhanás?

Az esés okairól már tegnapi cikkünkben is írtunk (amerikai adóztatás, egy Twitter-nyilatkozat, újabb kínai hatósági fellépések), de újabb szempont merült fel.

  • Az esést alapvetően az okozta, hogy a tőkeáttételes kriptodeviza pozíciók finanszírozására szolgáló hitelek kamata hat hónapos csúcsra szökött novemberben – állítja a Coindesk. Mégpedig 0,0589 százalékra. (Ami vélhetően naponta értendő, és így kamatos kamat nélkül évi 21,5 százaléknak felel meg – a szerk.) Az esés után ez visszaállt egy egészségesebb, 0,01 százalékos (évi 3,65 százalékos) szintre. (Lásd a grafikont.)
  • Körülbelül 882 millió dollárnyi bitcoin tőkeáttételes pozíciót likvidálhattak (számolhattak fel) az esésben 24 óra alatt, ami tovább erősítette a lefelé irányuló mozgást. Ezalatt mintegy tíz százalékos korrekció következett az árfolyamban, és a süllyedés átterjedt a piac egészére – írja a The Daily Hodl.

A 20-30 százalékos átmeneti visszaesések egyébként nem ritkák az első számú kriptodevizánál, és ez csak 12 százalék volt a korábbi szintről – teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rosszul járt, aki ma reggel zsákolt be euróból
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 18:38
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszatér az erősödő pályára a forint, aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2023. május 26. 12:10
A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha kivárt az euró váltásával
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 07:19
Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol vitte a prímet
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 835,32 pontos, 1,80 százalékos emelkedéssel, 47 138,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kamat tartja a forintot, nagy adóemelés készül Magyarországon?
Eidenpenz József | 2023. május 25. 12:19
Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?
Részvény / Deviza / Áru Lassan már a vevők után dobják a földgázt a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:27
Ma is 2 százalék feletti mínuszban jár az irányadó európai gázár.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz veled, forint? Újabb csúcsok jönnek, vagy megindul a lejtőn az árfolyam?
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 07:36
Vegyesen ébredt a forint.
Részvény / Deviza / Áru Parádézott a Rába, itt az idő a pezsgőbontásra
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 19:16
A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele.
Részvény / Deviza / Áru Ma érdemes volt eurót venni
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 18:29
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG