<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Enyhe optimizmus látható a tőzsdéken, de a briteknél borús a hangulat a magas inflációs adat miatt. Az MNB tegnapi lépése jóval nagyobb jelentőségű és jóval szigorúbb, mint az alapkamat emelése mutatja. A bitcoin áresésének valódi okát a tőkeáttételes üzletek feszített finanszírozásában találták meg egyes elemzők.

Az európai Stoxx 600 index 0,1 százalékkal emelkedik ma, ennyit megy a német DAX is, de a párizsi index stagnál, a londoni pedig 0,4 százalékkal esik. Ugyanis tíz éves csúcsra emelkedett az Egyesült Királyságban az infláció (4,2 százalékra), ami növelte a kamatemelési várakozásokat. Az első emelést már decemberre várják a szigetországban, ami az első, pandémia utáni emelés lehet a legnagyobb jegybankok körében.

A magas koronavírus-fertőzésszámok miatt a légitársaságok és az utazási vállalkozások esnek leginkább kontinensünkön. A tegnapi szép amerikai indexemelkedés után a határidős mutatók odaát ma inkább stagnálnak.

Itthon a BUX index 0,4 százalékos emelkedését az OTP és a Mol húzza, 0,7 és 1,0 százalékkal drágulnak. A Richter 0,4, a Telekom 0,2 százalékkal megy le.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró most 364,90, kissé a tegnap esti szint felett van, de határozottan a tegnap délutáni kamatdöntés előtti 367 forint körüli árfolyam alatt.

Szigorúan stabilizálták a forintot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 30 bázisponttal, 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, s legalább ennyivel fogja a következő hónapokban – jelentették be tegnap. A délután kettőkor közzétett emelés még némi csalódást okozott és a forint gyenge maradt. Az egy órával azután következő szigorúbb hangvételű kommentár és további bejelentés-csokor azonban már erősítette a fizetőeszközünket.

Az Equilor Befektetési Zrt. így foglalta össze az intézkedés-sorozat lényegét:

  • Az alapkamat emelési üteme havi 15 helyett 30 bázispontos lesz.
  • Ismét szerepet kap az egyhetes betéti eszköz kamatszintje, már e hét csütörtökön az alapkamat fölé emelhetik.
  • Kivezetik a forintlikviditást nyújtó swapeszközt, ezzel szűkítik a bankrendszerben lévő likviditást.
  • Bevezetnek egy eseti jellegű jegybanki diszkontkötvényt.
  • Az év év végén ismét aktívan, mennyiségi korlát nélkül alkalmazzák a devizalikviditást nyújtó swapeszközt.
  • A kamatemelési ciklust addig folytatják, ameddig az inflációs kilátások fenntarthatóan a jegybanki célon stabilizálódnak.

Az ördög a részletekben rejlik

Az Erste Bank vezető elemzője, Nyeste Orsolya szerint

az ördög a részletekben rejlik, hiszen arról is döntés született, hogy a jegybank készen áll az egyhetes betét kamatát az alapkamat felett alakítani. Így az alapkamat és az effektív bankközi kamat ismét elválhat egymástól, s az utóbbi akár jóval magasabban is alakulhat – vélhetően nem függetlenül a forintárfolyam szintjétől. Vagyis a 30 bázispontos emelés tulajdonképpen nem is 30 bázispont, hanem akár magasabb is lehet.

Üzent a piacoknak kommentárjában az MNB Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint. Ő is azt emelte ki, hogy az egyhetes kamat magasabb lehet az alapkamatnál, ami pedig “lényegében szigorítást jelent, egyben a forintot erősítheti”.

Forintbankjegyek (E. J.)Forintbankjegyek (E. J.)

Most már tényleg aggasztó a vírushelyzet

A tőzsdéket a vírushelyzet is nyomasztja. Magyarországon oltások ide vagy oda, gyakorlatilag az egy évvel ezelőtti szinten vannak a járványügyi számok, és egyre többen kérdezik, miért nincs nagyobb szigorítás a kormány részéről.

Németországban a járvány eddigi legrosszabb időszakát élik át, kedden új rekordot ért el a fertőzések száma. Az intenzív osztályok egyes régiókban 90 százalékig telítettek a német sajtó szerint. A védőoltást elutasító emberek szigorúbb korlátozása felé haladnak (amit Ausztriában már meg is léptek). A hatóságok Európa-szerte igyekeznek megfékezni a betegség újbóli terjedését – írja a Bloomberg.

Ismét robbant az európai gázár

hirdetés

A földgáz európai szabadpiaci, tőzsdei árfolyama már egy ideje emelkedőben volt, ma azonban valóságos árrobbanást élt át. A Barcharts szerint a januári és februári szállítású gázár mintegy 17 százalékkal ugrott meg. (A decemberi csak négy százalékkal, de így is magasabb amazoknál.)

A földgáz tőzsdei ára az Egyesült Királyságban (Tradingview.com)A földgáz tőzsdei ára az Egyesült Királyságban (Tradingview.com)

Egy év alatt az emelkedés a különböző határidőknél már 400-450 százalék közötti, bár amint a grafikonon látható, az október eleji csúcsokat még nem érték el.

Kína és az USA együtt nyomhatja le az olajárat

Folyik a kötélhúzás az olajtermelők és a nagy olajimportőrök között az olajárral kapcsolatban. Az Egyesült Államok és Kína az alacsonyabb üzemanyagárak érdekében összehangolt lépéssel hozzányúlhatnak a rendkívüli állami olajtartalékokhoz. Joe Biden sajtóértesülések szerint már egy ideje fontolgatja ezt a lépést, most ugyanezt kérte Kínától.

Utóbbi állítólag nyitott a kérésre, bár nem vállalt kötelezettségeket. Ez megrémítette a kereskedőket, és lejjebb vitte az olaj határidős jegyzéseit tegnap, ma is további szerény esés látható. A nyersolaj ára a múlt hónapban hétéves csúcsot ért el – emlékeztetett a Bloomberg.

Csúcsra járt az amerikai kiskereskedelem

A tegnapi “kiskereskedelmi nap” mérlege az USA-ban jó volt, a gazdaságból jövő összesített statisztikai eladási adatok magasabbak voltak a vártnál. Plusz jött két fontos gyorsjelentés is a Walmart és a Home Depot áruházláncoktól. Mindkettő alapvetően túlteljesítette a várakozásokat, a Home Depot részvénye fel is ment 5,7 százalékkal.

A Walmart viszont esett 2,7 százalékkal, mivel itt már negatív folyamatok is bőven megfigyelhetők. A bérköltségek nagyon emelkedtek és a szűk keresztmetszetek miatt növekvő beszerzési árak csökkentették a marzsokat.

Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)

Bebukott 60 ezer alá a bitcoin

Tegnap 60 ezer dollár alá süllyedt a bitcoin árfolyama (58 756 dolláros minimummal) és ma délelőtt inkább azért küzd, hogy visszaverekedve magát e fölé. De jelenleg csak 59 300 dollár. Az ether 4170, a további fontosabb alternatív kriptodevizák többsége szintén 4-8 százalékos mínuszban van. Egy hét alatt az esés többnyire 10-20 százalék közötti.

A bitcoin-ügyletek napi finanszírozási kamatlába a Binance tőzsdén (Coinglass.com)A bitcoin-ügyletek napi finanszírozási kamatlába a Binance tőzsdén (Coinglass.com)

Hitelvezérelt bitcoin-árzuhanás?

Az esés okairól már tegnapi cikkünkben is írtunk (amerikai adóztatás, egy Twitter-nyilatkozat, újabb kínai hatósági fellépések), de újabb szempont merült fel.

  • Az esést alapvetően az okozta, hogy a tőkeáttételes kriptodeviza pozíciók finanszírozására szolgáló hitelek kamata hat hónapos csúcsra szökött novemberben – állítja a Coindesk. Mégpedig 0,0589 százalékra. (Ami vélhetően naponta értendő, és így kamatos kamat nélkül évi 21,5 százaléknak felel meg – a szerk.) Az esés után ez visszaállt egy egészségesebb, 0,01 százalékos (évi 3,65 százalékos) szintre. (Lásd a grafikont.)
  • Körülbelül 882 millió dollárnyi bitcoin tőkeáttételes pozíciót likvidálhattak (számolhattak fel) az esésben 24 óra alatt, ami tovább erősítette a lefelé irányuló mozgást. Ezalatt mintegy tíz százalékos korrekció következett az árfolyamban, és a süllyedés átterjedt a piac egészére – írja a The Daily Hodl.

A 20-30 százalékos átmeneti visszaesések egyébként nem ritkák az első számú kriptodevizánál, és ez csak 12 százalék volt a korábbi szintről – teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17600 17420 17630 -0,76% 17575 17610 717 603 915 Ft 2021-11-30 09:40:47
MOL 2436 2430 2448 -0,16% 2432 2436 73 715 760 Ft 2021-11-30 09:41:16
MTELEKOM 420 419 422 -0,36% 420 422 4 053 712 Ft 2021-11-30 09:34:41
RICHTER 8560 8480 8560 -0,47% 8560 8575 106 033 380 Ft 2021-11-30 09:40:12
OPUS 218 215 224 -0,68% 218 219 22 397 974 Ft 2021-11-30 09:40:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló